Trick til siksaksøm, når kanten vil bølge.

For mange år siden på et sykursus, lærte jeg dette lille trick. Jeg gør jævnlig brug af det, da det både er hurtigt og effektivt.  Hvis du bruger en overlocker, kan du se helt bort fra dette trick, da du så sikkert bare stiller på maskinen. Men jeg må ærlig indrømme at den bruger jeg sjældent, selvom jeg har en.

På billedet ser du til venstre en runding der er siksakket uden tricket, og den til højre med tricket. Jeg har ikke strøget dem eller andet, ud over at siksakke kanten. De er klippet ens i rundingen.

Tricket går i alt sin enkelhed ud på at du siksakker over en tråd , som du så efterfølgende trækker ud.

Tag en lang snor i en afvigende farve. Bind en løkke i den ene ende

Sæt den fast et sted på din maskine. Ved min gamle maskine, kunne jeg sætte den fast på den arm der løfter trykfoden. Ved den her sætter jeg den fast øverst oppe. Har du en hylde eller andet på væggen, kan du også sætte den fast der.

Sørg for at den ikke generer den anden tråd, og før den bagom og ned.

her er den ført ned bagom.

Sæt sytøjet ind under trykfoden og sy et par sting.

Løft trykfoden og læg snoren ind under trykfoden. Jeg ville normalt sørge for at nålen stod i højre side, men jeg har prøvet det så mange gange at jeg slet ikke tænker over det.

forsæt nu med at siksakke imens du holder igen på snoren. Du siksakker så at sige over snoren. Det vil rynke bagved, men det betyder ikke spor.

Tag snoren af maskinen og hiv den lige så nemt ud. Ofte trækker jeg snoren ud, imens den faktisk bliver siddende på maskinen fordi jeg lige har en søm mere, der skal have samme behandling.

Her et ærme uden snor til venstre og med snor til højre.

Måske syntes du ikke det gør så stor en forskel, men forskellen er der. Jeg syntes det betyder noget for det færdige udseende af tøjet. Damp kan gøre en del, men du kan hurtigt få trukket en kant ud af facon. Tricket kan bruges både i fast stoffer som i strikstoffer. Jo mere elastisk stoffet er , jo mere vil tricket hjælpe på kanten. Samme teknik kan jeg også finde på at bruge ved dobbeltnål, hvis det har tendens til at bølge. Her ligger jeg den bare under sytøjet og så er den selvfølgelig lidt sværere at se. Men når du har prøvet et par gange virker det utrolig godt. Og sytråd har du jo altid ved maskinen, så det er hurtigt lige at sætte tråden fast, når du opdager at det vil bølge. Prøv det, og giv gerne besked tilbage til mig om det også virker for dig.

22 thoughts on “Trick til siksaksøm, når kanten vil bølge.

  1. Utroligt for det første med tricket, men deernæst også, at man kan hente alle disse fif og gode ideer til sin syning her på sylokalet og sygal.Tak.

  2. Jøss, så godt dette fungerer. Du er helt enestående som deler slike gode triks og all din kunnskap. Dette hjelper veldig godt for en som er ny i faget og forsøker å lære seg selv hjemme. trenger ikke kurs når vi har deg:-) Inderlig takk.

    1. hejsa. dejligt at læse din kommentar. Tak for dine søde ord. Jeg er glad for du kan bruge det. Når du har syet et stykke tid og føler dig lidt mere sikker, skulle du nu overveje at komme på kursus og få lavet et personligt mønster. Det er virkelig et godt redskab og jeg elsker at komme på sådanne kurser. Man lærer så meget på sådan en weekend og møder søde mennesker 🙂

  3. Dette må jeg prøve! Har ofte dett problemet, og nå håper jeg at jeg har funnet løsningen! Tusen takk!!!

    1. Hej Birgit. Ja det burde virke også med en overlocket kant. Men her er der nok fare for at du kunne skære tråden over. Jeg ville give det et forsøg, og ellers kan man også stille de fleste overlocker til at trække stoffet lidt sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *