Bukser efter Onion 4011.

Mønster på mormortrusser.

Førhen syede jeg altid min families og mit undertøj. Men af en eller anden årsag begyndte det at glide lidt i baggrunden for mange andre projekter. Måske også fordi pigerne på et tidspunkt kun ville bruge Bjørn Borg undertøj 😉 Men for lang tid siden købte jeg i Videbæk nogle rester med henblik på at skulle igang igen med trusser. Jeg købte ved et lagersalg en hel rulle elastik med blondekant, så nu havde jeg også hvad jeg skulle bruge. Stoffet er meget elastisk og jeg tænker det er en lycra af en art. Super fin til trusser. Heldigvis viste det sig at mit mønster fra tidligere trusser var gemt og ikke smidt ud. Det er et mønster som jeg har tegnet efter et par gamle trusser og derefter rettet til.

Mormortrusser eller ej, så er det bare verdens bedste trusser…Man kunne også sagtens lave dem i blonde, eller indsætte noget blonde, og så gøre dem lidt mere feminine.

Du får mønsteret her. Vil på forhånd undskylde min dårlige tegning, men jeg har ikke udstyret til at gøre det anderledes. Det er en str m og jeg vil mene det dækker over str 38-42. Mønsteret kan nemt gøres lidt større ved at lægge lidt til i sidesømmen. Mønsteret er uden sømrum.

trusse side 1

trusse side 2

trusse side 3

Det smarte ved mine trusser er at du ikke behøver have en syning nederst i trussen, heller ikke i bag. Mønsteret er så og sige ud i et. Du kan sagtens lave en syning hvis du f.eks bruger rester og ikke har nok stof. Men de bliver super gode uden syning og helt usynlige under tøjet. Laver du så også alle kanter i klar elastik, kaldet englehud, så får du ikke trusse der er mere diskret under tøjet. Men jeg syer dem med blondeelastik, så det er nemmere for dig at se hvad jeg gør. I øvrigt bestemmer du selv hvor lang skridt-delen skal være på din trusse. Det er bare at tegne den længere.

Materialevalg: Jersey med lycra, eller andet strikstof der er egnet til undertøj.  En rest jersey til skridt-delen og noget smalt elastik.

Sy vejledning:

Klip mønsteret ud i stoffet. Jeg klipper med 1 cm sømrum alle steder, undtaget skridt-delen. Den bliver klippet uden sømrum.

Her kan du se at jeg bare lægger for og bagstykke mod hinanden, så der ingen søm kommer i skridtet.

I jersey klippes skridt-delen.

Sæt skridt-delen på trussen, vrang mod vrang. Skridt-delen går 1 cm fra kanten på trussen, da den er klippet uden sømrum.

Alle syninger skal være meget elastiske, så jeg bruger flere forskellige syninger undervejs. Men de er alle meget elastiske.

nr 3 og nr 8 er meget elastiske søm på min maskine.

Sy skridtdelen fast med en syning som går ud over kanten på delen. Jeg bruger en trestings siksak.

På den måde får du dem tyndest muligt og uden en tyk kant.

Sy trussen sammen i sidesømmene, ret mod ret.

her bruger jeg nr 8 som er en ekstrem elastisk søm. Du skal ikke gøre noget ved kanterne. Det vil kun fylde. Det smarte ved denne syning er at når du trækker lidt i stoffet, deler sømmen sig lige så fin til hver sin side.

Nu ser trussen sådan ud

Nu skal du have sat elastik på alle kanter. Start med at lave en prøve så du får føling med hvordan det arbejder. Jeg kan godt lide en trusse som ikke sidder for stram. Derfor trækker jeg næsten heller ikke i elastikken når den bliver syet på.  Start i bag på trussen og sæt elastikken på kanten med en trestingssiksak på trussens retside. Jeg starter med at give  elastikken et knæk og syer den hele vejen rundt og slutter med at give elastikken igen et knæk.

Nu ser trussen sådan ud.

På samme måde gør du i begge ben. Start i siden af trussen. I skridtet får du ikke syet jersey-delen fast i denne omgang, men når du vender elastikken og syer en stikning bliver den syet fast.

Nu ser den sådan ud.

 

Vend nu elastikken om til vrangen og sy fra retsiden en trestingssiksak .

Så kommer kanten til at se sådan ud.

Og nede i skridtet ser det sådan ud fra bagsiden.

Og når du har gjort det på alle kanter, ser trussen sådan ud og er færdig..

Det er en super god trusse. Og jeg er selvfølgelig nødt til at lægge et par billeder op af dem hvor de er på mig. Jeg kan godt forstå hvis folk ikke kan forholde sig til et fladt stykke tøj 😉

Nogen model er jeg jo ikke, og kan heller ikke rende fra min alder 😉 men det ønsker jeg såmænd heller ikke…

Håber i kan bruge mønsteret og rigtig god fornøjelse.

33 kommentarer

 • Irena aae

  Hej tak for svar med hensyn til symaskine som springer sting ved jersey stoffer og mega elastisk stof. Jeg har microtex nåle, men fik at vide de kun var til fast stof, men vil da lige prøve med dem. Vi er begyndt at sy undertøj så synes det var lidt ærgerligt for min datter hvis ikke hun kunne bruge sin nye symaskine til det hun har fået min gamle Husqvarna Viking 1200 og den kan sy i det men er så tung at bære og den holder ikke evigt den er 25 år
  Venlig hilsen Irena

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Irena aae

  Tak for fin mønster har lavet 3 par og de sidder rigtig godt havde lavet hipster efter eget mønster Hvad gør du hvis maskinen springer sting over i stræk stoffer har rodet nettet igennem efter tips Det er min datters maskine den vil ikke sy i strækstof uden den springer sting over Har prøvet forskellige instillinger og både stræknål og jerseynål men det dur med papir under måske du har et fif jeg ikke har prøvet
  Venlig hilsen Irena Aae

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Irena. Dejligt at høre. Alt efter hvilket stof jeg syer i, kan jeg også have problemer med at den kan hoppe sting over. Men jeg har fundet ud af at de nåle der hedder microtex kan hjælpe.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bodil

  Tak, fordi du deler dit mønster. Jeg har lige syet trusserne op i prøve, de sidder godt og minder om de Dranella-trusser, man købte sidst i 1980’erne og nogle år frem, og som lå i klare plasticbokse. Det var måske verdens cooleste undies – jeg havde dem i pink, fersken, melon, sort og den skrappe 80’er-grønne – så jeg synes faktisk ikke, der behøver være så meget mormor over det her!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Bodil. Ej dem kan jeg da slet ikke huske

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bodil

   Ja, hver generation har jo nok sin idé om, hvad der er mormoragtigt. Og sådan skal det være. Der var også toppe (a la Sloggi) og undertrøjer i Dranella-serien, men trusserne var bedst. MVH Bodil

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Ja når bare de er behagelige at have på, så må de kalde dem hvad de vil 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

   Dranellas undertøjserie hed Extase og var i de fedeste farver

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal
   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bodil

   Ja, lige præcis. Det var Extase.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   😁👍

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Fabisak

  Tak for et super godt, nemt og ikke mindst et flot resultat

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Bedemann

  Tak for et godt mønster og ditto god sy-vejledning , efter mange års sy-pause er jeg kommet i gang igen:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Hanne. Dejligt at høre at du er kommet igang igen

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gerly Andersen

  Hej. Det er en rigtig smart måde du har syet blonden på. Det bliver smadder pænt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   hej Gerly. Tak skal du have. Ja det er i grunden meget simpelt, men virker 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Provost

  1000 tak for dette og alle de andre indslag. Er SÅ glad for at du er så gavnmild og deler med os andre. TAK!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Yvonne

  Tak for et godt mønster du har lagt her de skal prøves og måske udvides til lidt større, men tak for dem

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej yvonne. Tak for din besked. Jeg vil i weekenden forsøge mig med str 44-46. Bliver den godkendt , kommer den ind på bloggen

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mona

   Det glæder jeg mig til, for jeg er en stra 44/46. og de ser ret gode ud i modellen
   – også selvom jeg desværre ikke er mormor endnu

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sygal

   Hej Mona. Jeg håber du bliver lige så glad for mønsteret som jeg selv er

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Grete Størløs

  Veldig bra. Tøff dame.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe

  Tusind tak for det flotte mønster

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solftid

  Veldig fin truse, tusen takk for mønster denne skal prøves

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibs Ebdrup

  Du ser godt ud i de trusser og tsk for det fine mønster og vejledning

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ellen Cathrine Orsteen

  Tusen takk for fint mønster. Nå tror jeg endelig jeg kan forstå og sy truser.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bukser efter Onion 4011.