Nem halskant i strik/jersey. Type c.

Jeg er ved at sy en kjole i stribet tynd strik. Nu er jeg kommet til halskanten, og så kom jeg i tanke om at den måde jeg gør, har jeg da vist ikke fået vist en vejledning på.

Det er en måde jeg ofte bruger, især hvis det er i en kvalitet, som jeg ikke har syet i før. Metoden med at måle kanten og trække procenter fra virker overhoved ikke ved mig… og jeg har slet ikke tålmodighed til at sætte mange nåle i.

Når det er sagt, skal man finde den metode som virker bedst for en. Ingen metode er den eneste ene… Men måske kan du bruge denne måde at gribe en halskant an på. Den er især god, hvis du har oplevet hvor svær det kan være at sprætte en halskant af igen, som er syet fast med en stræksøm…Her kan du nå at redde kanten, før du syer stræksømmen.

Grunden til at jeg kalder den for type c er, at der på bloggen også ligger en type a og b. Når du går ind på bloggen er der i øverste højre hjørne et lille forstørrelses glas. Det er en søgefunktion til bloggen og den er faktisk næsten genial… Hvis du blot kan huske lidt fra et indlæg eller noget fra en overskrift i et indlæg, skriver du blot det i feltet og alle indlæg kommer frem hvor det ord går igen. Så skriver du type a, kommer en anden halskant frem, skriver du type b eller blot halskant.. så kommer indlæg frem om det. Prøv det, det er en rigtig god søgefunktion og gør det noget nemmere at finde rundt på bloggen 🙂

Tilbage til halskanten.. Det går i alt sin enkelhed ud på at sy den fast med lange stikkesting før du syer den fast med stræksøm..Den lange stikkesting trækkes ud til sidst.

Her kommer forklaringen:

Klip en halskant som er rigelig lang i forhold til hals udskæringen. Jeg måler aldrig, tager det bare på slump.

Find midt bag på dit sytøj og sæt en nål i.

(Nålen er sat i , i midtbag på kjolen på retsiden)

Fold din strimmel til halv bredde , vrang mod vrang. Sæt strimlen til nålen, på retsiden, men start først med at sy den fast ca 5 cm fra nålen. Sy med lange stikkesting og sy med en afvigende farve som er nem at se. I mit tilfælde syer jeg med en rød..

(1. nål er midtbag og 2.nål er der hvor jeg starter med at sy med stikkesting)

Sy nu strimlen fast hele kanten rundt, samtidigt med at du har et let træk i strimlen. Men stop 5 cm før nålen i midtbag..Hvor meget træk, afhænger af hvor blød og elastisk dit stof er og hvor meget lycra der er i. Jo mere lycra, jo mindre træk. Lav evt en lille prøve først. Du kan lige skimte den røde tråd ved min finger.

(Jeg stopper med at sy 5 cm før nålen i midtbag)

Viser lige et billede fra bagsiden, så i kan se den røde tråd.

Du skal nu klippe strimlen til, men først skal du lige tjekke om det ser rigtigt ud. Så vip kanten op og kig på halskanten. Den må gerne rynke lidt, da den jo ikke er strøget endnu. Men rynker den meget, er det en ommer.. hvilket jo hurtigt er pillet op da du har syet med lange stikkesting. Så træk i undertråden og hiv den ud og prøv igen.

Klip nu strimlen af, som jo sikkert er for lang. Du skal klippe den så den slutter ved nålen. (Det havde jeg gjort på billedet ovenover..)

(Enden af strimlen klippes så det passer med nålen)

Klip også strimlen til i den anden ende, altså starten af strimlen, så den også når hen til nålen.

(Starten af strimlen bliver også klippet til så det passer præcist med nålen i midtbag)

Du har nu en strimmel som præcis går til nålen. Så vil nogle nu sige at så er der jo ikke til sømrum.. Men det skal der heller ikke være da strimlen jo også på de sidste 10 cm skal trækkes lidt, så det kommer til at passe til sidst..

(Her kan du se din strimmel går til nålen fra både venstre og højre side)

Sy nu strimlens ender sammen ret mod ret med ca 3/4 cm sømrum. Husk at få skiftet farve på tråden så det passer og sæt stinglængden ned til det normale igen..

(Her er strimlens ender sat sammen med nåle ret mod ret)

Sy dem sammen og buk sømrummet til hver sin side.

(Sømrum er bukket til hver sin side)

Fold strimlen og sæt den fast på halskanten, så sammensyningen passer med nålen i midt bag..

(Okay, du kan ikke se min sammensyning, men den er ved nålen , som også er midt bag)

Nu kan du sætte din maskine til at sy med stræksting. Jeg bruger en overlocker søm, som jeg er rigtig glad for på min almindelige symaskine. Sørg for at sy lige ved siden af den røde stikning… Ikke oven i den, for så kan du ikke så let pille den røde tråd ud igen..

(her kan du se, at jeg syer lige ved siden af den røde tråd)

Pil nu den røde tråd ud ved at trække i den som er undertråd.. Den er som regel lidt nemmere at trække ud end overtråden..

( Jeg fjerner den røde tråd ved at trække forsigtigt i undertråden)

Klip evt din kant ren, hvis den er lidt ujævn eller du blot har syet lidt for langt inde. Men pas på du ikke kommer til at kappe en tråd. Stryg nu din halskant og den vil se sådan ud.

Sat på min gine ser den sådan ud.

For mig er det en nem metode. Hvis man først har prøvet at kæmpe med at pille en stræksøm op, kunne det være man skulle prøve denne metode næste gang..Måske virker den for dig.

Rigtig god fornøjelse.

 

4 thoughts on “Nem halskant i strik/jersey. Type c.

    1. Hej Tine. Jeg bruger oftest en som ligner en overlock. Men jeg har flere jeg skifter imellem. En hel lille smal siksak kan også bruges. Men ellers smid et billede til mig på messenger af din maskines forskellige søm, så vil jeg gerne kigge på hvilke du skal bruge

  1. Jeg er vild med at læse på din blog :-). Du kommer med så mange gode tips og forklaringer.
    Jeg kan godt lide, at du gør tingene så simple. Jeg havde næsten opfattelsen af, at det var nødvendigt med en tapebinder for at sy rigtig pæne jerseykanter (jeg har kun symaskine og overlocker), men det er jo slet ikke tilfældet 🙂

    1. Hej Lene. t
      Tusind tak for din søde kommentar. Det er jo lige præcis det der er min pointe 👍 Man har faktisk kun bruge for en helt almindelig symaskine for at kunne sy de ting jeg laver. Jeg har hverken tapebinder eller andre sjove maskiner. Jeg har en overlocker fra Bilka, som jeg sjældent bruger, da den er mega gammel og dårlig. Så gå du bare i krig 🤣 Jeg kan sagtens forstå fok er glade for alle deres maskiner, man skal jo ikke gå ned i udstyr 🤣, men det er bestemt ikke et must for at kunne sy 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *