Vejledning på kjole med isyet trekant, mønster fra stof og stil

Jeg har ændret lidt på et mønster fra Stof og stil. Som udgangspunkt har jeg brugt mønsteret der hedder 23159. Det er et rigtig godt mønster. Jeg har brugt mønsteret en hel del gange, og derfor synes jeg der skulle ske lidt ændringer, så kjolerne ikke kommer til at ligne hinanden. Det gør de så heller ikke.. for hvem skulle tro denne kjole er lavet ud fra mønsteret. Med dette indlæg vil jeg gerne give jer en sy vejledning på den. Den er laaang, men jeg synes ikke mindre kan gøre det, hvis i skal kunne få et flot resultat. Følger i vejledningen og læser hele indlægget, er jeg sikker på i får succes..

Stoffet er en twill vævet viscose, men det fungerer også i en almindelig fastvævet viscose eller en blød lærred.

I må bære over med at kjolen trænger til at blive strøget flere steder, men jeg har haft den på i dag på arbejde. Efterfølgende kørte jeg direkte fra arbejde til motion, og kjolen blev blot kastet ind i bilen. Da jeg endelig kom hjem, skulle jeg skynde mig at tage billeder før det blev for mørkt.

Kjolen er ikke svær at sy, men der er nogle steder hvor man skal være omhyggelig og give sig tid… Så lykkes det med et flot resultat. Kjolen har store pufærmer, v-udskæring, og isatte trekanter i for og bag, der giver kjolen vidde. Ærmerne har fået en buet kant nederst, som giver en spændende afslutning.

Er du ikke erfaren i at sy, vil jeg  anbefale, at du finder et flot gammelt dynebetræk, evt fra genbrugen, og syer den op i. Det passer ret præcist med et dynebetræk til denne kjole. Det er fastvævet bomuld, og et taknemmeligt materiale at sy i. 

Ændringer:

Du skal bruge forstykke, bagstykke og ærmer fra mønsteret. Se disse tegninger hvor jeg har prøvet at vise hvad jeg har gjort. De sorte streger er det oprindelige mønster, og de røde er de nye mønsterdele. ( jeg har glemt at skrive på tegningen at forstykket også skal gøres 2 cm mindre i skulderlinjen, præcis som på bagstykket).

Forstykke og bagstykke skal ikke lægges til fold, men klippes med sømrum langs midtbag og midtfor. til Halsudskæringen skal du bruge en lang strimmel på 4,5 cm bredde, som er klippet på skrå. Det er meget vigtigt at den bliver klippet præcist på skrå på 45 grader, derved bliver strimlen lidt elastisk.

Forstykke og bagstykke skal ikke lægge til fold, da trekanterne skal syes ind. Husk derfor at der skal være sømrum her..

Når ærmerne er klippet, kan man vælge om der skal være en lige kant nederst eller en buet kant som jeg har lavet. Det gøres ved at klippe en stor bølge. Den røde pil viser det pasmærke der er på mønsteret, og som indikere foran på ærmet. Den sorte pil viser hvor pasmærket er til skuldersømmen ( det er præcis midt i de 8 cm man har rykket delene fra hinanden). På billedet kan du se hvordan bølgen skal gå i forhold til det røde pasmærke.

Sy vejledning:

Start med at sy indsnittene på forstykket. I stedet for at hæfte ende i spidsen af indsnittet, bindes der en knude.

Sy nu forstykkerne sammen ret mod ret ned til det mærke hvor spidsen af trekanten skal gå til, men start ca 1 cm nede på stykkerne. Sy også bagstykkerne sammen ret mod ret, ned til mærket, men her starter du bare helt oppe fra.  Jeg har lavet en lille primitiv  minimodel af kjolen i en rest for bedre at vise det. Det er nemlig svært at få den store kjole til at ligge på bordet. Håber det dermed giver bedre mening. Pilene viser hvor du skal sy. Husk at hæfte ender både til start og til slut. Det er vigtigt at du slutter præcist i mærket.

Siksak de 2 sider hver for sig, men stop ca 5 cm nede efter mærket. Igen et billede af min minimodel. Pres sømrum til hver sin side ned til mærket. Det samme gør du med bagstykket.

Sy nu skuldersømmen på forstykke og bagstykke sammen, ret mod ret.

Du skal nu i gang med hals udskæringen. Jeg har valgt en måde som giver en fin smal kant. Det er helt sikkert ikke den nemmeste løsning, men jeg synes det giver et rigtig fint resultat, så det kan godt svare sig at bruge noget ekstra tid på den.

Vend kjolen om til retsiden og det ser sådan ud.

Fold den lange strimmel til halv bredde med vrangen indad og stryg den.

Sæt strimlen fast med nåle langs hals udskæringens kant, startende nede i spidsen. De 3 rå kanter ligger nu ovenpå hinanden. Lad der være et par centimeter strimmel i starten.. Den første nål skal sættes ned i sammensyningen midt for. Det er nemlig der dit første sting skal starte når du begynder at sy.

Fortsæt med at nåle strimlen fast langs kanten og slut  igen nede i spidsen. Lad strimlen være god lang..

Start nu med at sy ved den første nål du satte i. Sørg for at ramme præcis ned i sammensyningen midtfor og husk at hæfte ende. Jeg syer med 7,5 mm sømrum rundt i halsen.

Sy kanten rundt. Når du nærmer dig spidsen igen, bukker du starten af stimlen om og sætter den fast med en nål. Det er for at du ikke kommer til at sy i den. Nålen ved min finger er for at vise dig det er præcist i sammensyningen, hvis du ellers startede første sting der..

Sy nu videre det sidste lille stykke, men sørg for at du mærker efter med fingrene at du ikke rammer strimlen nedenunder. Nålen på tværs er min hjælp til at ramme ned i sammensyningen nedenunder.

Hæft ende. Lad være med at klippe noget af strimlen, det gør vi senere..

Buk strimlen om til vrangen af kjolen. Sørg for at trække den 1 mm om til bagsiden, så ser man nemlig ikke noget fra retsiden af kjolen. Hvis du er knap så erfaren syerske vil jeg forslå at du rier strimlen fast.

I spidsen lægges strimlen ovenpå hinanden som på billedet.

Klip nu strimlen til så den nederst ikke er så lang at den stritter ud i den anden side, og den øverste klippes til så den stadig er ca 1.5 cm for lang.

Buk nu den øverste strimmel ind under den nederste strimmel. Sæt fast med nåle og ri.

Sy nu fra retsiden en stikning ca 1,2 cm inde hele kanten rundt.

Før det stryges, ser det sådan ud.

Fra vrangsiden ser det sådan ud. Hm.. jeg er ikke 100 % tilfreds. Men da det er bagsiden vælger jeg at lade det være ok. Det vigtigste er at der ingen rå kanter er.

Stryg det og der ser sådan ud fra retsiden. Selvom jeg brugte et stykke stof under strygejernet, kan jeg se det har en antydning af pressemærker. Men det går heldigvis væk efter vask.

Nu skal trekanten syes på forstykket. For at du bedre kan se hvad det er jeg laver, bruger jeg igen min lille mini model... Sæt en nål igennem spidsen på trekanten svarende til dit sømrum. Jeg har tegnet op med en kuglepen for at vise dig hvor det er , men det må du endelig ikke gøre, det vil ikke kunne vaskes væk..

Tag dit forstykke og fold det ene stykke lidt væk så du kan se det sidste sting. Sæt nu trekantens nål ned igennem det punkt. Stoffet ligger ret mod ret.

Sæt trekanten fast hele siden ned. Trekantens langside er lidt elastisk da den er taget på skrå, så pas på du ikke kommer til at trække i det. Hvis du har været omhyggelig med at klippe, skal de 2 sider passe sammen..Muligt du føler trekantens side er lidt for lang, men så er det fordi den er blevet trukket lidt. Det skal passe..(plus minus maks 1 cm)

Sy nu siden. Vær omhyggelig med at starte præcist i den først nål, og husk at hæfte ende.

Fold trekanten frem så retsiden ligger opad. Min finger viser retsiden.

Læg nu det andet forstykke ned over trekanten, ret mod ret. Husk mit billede viser en mini model..

Sæt nåle på gennem de 2 lag hele vejen ned. Sørg for at den første nål går ned i sidste sting på forstykket og præcist ned i spidsen ( ved min finger)

Sy nu siden. Vær præcis med at starte i første nål og husk at hæfte ende.

Nu sidder trekanten fast. På næste billede kan du se at min trekant ikke når helt ned på forstykket. Det er som sådan ok, når det ikke er mere, men det vigtigste er at den anden side ser nøjagtig magen til ud. Den skal gå til præcis samme sted, ellers har du trukket i en af siderne og det går ikke. De sorte pile viser det.

Pres sømrummet væk fra trekanten. På bagsiden ser det nu sådan ud.

Nu skal vi lige have fixet kanterne med siksak. Start med at klippe lidt af den øverste spids på trekanten.

Siksak nu trekantens spids, og kun det ene lag stof. Start ca der hvor dit forstykke er siksakket og slut i den anden side ca samme sted.

Siksak nu de 2 lag stof sammen fra tidligere punkt og hele siden ned. Det samme gøres i den anden side. Jeg er startet ved min finger og ned.

Håber ikke det har forvirret med min mini model, det skulle helst være en hjælp til jer. Så springer jeg lige tilbage til min kjole i normal størrelse. Sådan ser den ud fra retsiden i spidsen.

Nu kan kjolen syes sammen i siderne og sømmene stryges efterfølgende.

Vi er kommet til ærmerne. Husk at afmærke 4 punkter. Den røde pil viser mærke for forstykke på ærmet. Den sorte viser mærket for skuldersøm. De 2 grønne viser det stykke der skal syes rynketråde for at rynke ærmet ind.

Start med at sy et ærme sammen ret mod ret.

Hvis du som jeg har valgt at ærmekanten skal være buet, skal du nu siksakke kanten. Derefter skal du sy en stikning 3 cm inde på ærmet med lidt lange sting. Start og slut uden at hæfte ende og lad tråd enderne være lidt lange. Denne stikning skal du bruge både som rette linje til hvor du skal bukke kanten til, men du skal også bruge den til at rynke stoffet der hvor buen går op ad. Den røde pil viser hvor det bliver nødvendigt at rynke stoffet for at bukke kanten.

Jeg viser det lige på en minimodel, da jeg ikke fik taget god billeder af denne proces. Her er der syet med ret store sting 3 cm inde på ærmet.

I buen hvor det kniber med at bukke kanten, skal du trække  i tråden for at få det rynket ind, og derved kan du bukke kanten. Den skal bukkes op til stikningen.

Sæt nåle i.

Sy nu en stikning i kanten. Der skal kun lige kunne gå en almindelig smal elastik igennem. Husk at lade et lille stykke være hvor du ikke syer, her kan du trække elastikken igennem.

Når du så kommer efter det rynkede stykke, vil du opdage at du pludselig har for meget stof til at bukke kanten.

Men med en pinchet, opsprætter eller en lille saks skubber du blot mervidden ind under trykfoden, lidt efter lidt, så der dannes små læg. Sørg for hele tiden at kanten ligger op til din støtte syning.

Når du er kommet hele kanten rundt, på nær et lille stykke til hul, ser det sådan ud fra retsiden. Den blå tråd skal pilles op da den kun skulle bruges som rette linje.

Det har ingen betydning at kanten ser lidt sjov og uens ud. Det ses overhoved ikke når elastikken bliver trukket i. Jeg prøvede med at lave en belægning på et tidspunkt, men det gjorde kanten blev tung og gav ikke et fint fald. Så denne løsning fungere selvom det kan på nuværende tidspunkt se mærkeligt ud.

Stikningen som du brugte som rette linje kan nu trækkes ud, og du kan i løbegangen trække et stykke elastik igennem. Sy elastikken sammen til en ring og luk det lille hul med en stikning.

Ærmet kommer til at se sådan ud på den færdige kjole. Her kan du netop se at det betyder intet at ombukket bliver med folder og rynker. Det falder simpelthen ind i de øvrige rynker.

Men vi skal lige have syet ærmerne i.

Sy en syning med lange sting fra den ene grønne pil til den anden grønne pil. Husk der skal hænge lange tråde i begge ender som du senere kan trække i. Sy en stikning mere med en trykfodsbredde imellem.

Nu kan du trække i de 2 overtråde, eller de 2 undertråde og rynke ærmet ind så det passer til kjolens ærmegab. Husk at vende ærmet rigtig så den røde pil mærke er på kjolens forstykke og den sorte pil skal passe med kjolens skuldersøm. Sy så ærmet på så det ligger ret mod ret på kjolen. Det har jeg desværre ingen billeder af, men håber det giver mening. Det andet ærme syes på, på samme måde. Husk at siksakke de rå kanter efterfølgende.

Kjolen er nu så færdig at det eneste der mangles er at lægge den op forneden. Hvis dit stof er blødt og tyndt vil du måske opdage at den ligesom `drypper`i sømmen. Den kan træffe at se ret ujævn ud og være længere nogle steder. Det er fordi kjolen har en del vidde og dermed er kjolens fald flere steder på skrå af trådretning. Det gør at stoffet bliver en anelse elastisk og dermed kan trække sig længere. Opdager du kjolen har tendens til det, skal du hænge den på en bøjle i ca en uges tid før du får hjælp til at måle kanten op. Efter en god uges tid har den trukket sig. Nu skal du så have hjælp til at måle den lige op. Der er kun en vej hvis man ikke har et specielt måleapparat til det formål, og det er en tommestok, en skræddertusch og en god veninde eller mand der gider hjælpe. Tag kjolen på og stå som du står normalt. Tommestokken sættes mod gulvet, og der afsættes et mærke i den højde du vil have kjolen i. Drej stille og roligt rundt og samtidigt sættes der mærker med jævn mellemrum. Tag kjolen af og klip efter mærkerne. Det kan se vildt underligt ud da buen måske ikke er jævn, men når du har kjolen på ses det ikke.

Denne her kjole i rosa viscose dryppede og min mand hjalp med at måle den op.  Det er samme model, blot er ærmerne en anden udgave.

Syer du kjolen i ret fast stof, vil du ikke helt have det problem og kan springe ud i at lægge den op med det samme.

Når du skal lægge en rund eller buet kant op, har jeg et trick til hvordan det gøres nemmest. hvis man har en overlocker kan man stille på den så den ligesom rynker stoffet lidt ind og på den måde få kanten foldet. Men jeg viser lige hvordan det gøres med en helt almindelig siksak . Det her er blot en prøve på en hel rund nederdel.

Start med at siksakke kanten med brede siksak. Samtidigt lægger du en farvet tråd under nålen som du siksakker hen over. Den skal følge hele kanten rundt og du må ikke stikke ned i tråden.

Når du er færdig med at siksakke, ser det sådan ud. Måske buler kanten endda lidt nu. Man kan lige skimte den røde tråd

Men træk forsigtig i den røde tråd og du vil opdage at kanten begynder at løfte sig.

Nu er det let at lægge kanten ned og sætte den fast med nåle. Undervejs kan du fiske den røde tråd frem og trække lidt mere i den efter behov.

Nu er det nemt at sy rundt i kanten med en stikning og efterfølgende trække den røde tråd ud. Så er det blot at stryge kanten og kjolen kan tages på.

Det blev et virkeligt langt indlæg, og jeg håber så meget at du har læst med hele vejen.

Jeg håber du har fået lyst til at prøve min kjole guide. Den har taget en del tid at lave, og den er bestemt ikke perfekt.

Tag mig gerne på instagram, så jeg kan dele dit resultat. Det kunne være sjovt at se om nogle bruger den og det ville gøre mig så glad.

4 thoughts on “Vejledning på kjole med isyet trekant, mønster fra stof og stil

  1. Så er jeg igang og meget spændt på resultatet 🙂 jeg er så glad for din blog! Det var aldrig faldet mig ind at lave så mange ændringer på en kjole. Det er jo smadder smart 🙂

    1. Hej Katrine. Mange tak skal du have for de søde ord. Åh jeg håber så meget at du får en succes oplevelse. Skriv til mig undervejs hvis du får problemer, og jeg vil meget gerne se dit resultat 😘

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *