Sommerkjole med flæse efter blusemønsteret. Str 40. Model 3.

Denne kjole har en lidt sjov baggrund. For 34 år siden, da jeg var 18 år, syede jeg en meget nem kjole. Den var stribet i beige og mat guld. Jeg kan tydeligt se kjolen for mig. Jeg følte mig smart og det var min yndlings kjole. Jeg brugte den når vi gik i byen og dansede. Nu kan jeg jo så se, at det igen er populært med flæser og striber. Så jeg var da nødt til at kopiere min ungdoms kjole ;-). Dog har jeg valgt at lave den længere , end den var dengang…Hvis du har brug for kjolen i en mindre eller større størrelse, kan du bruge samme vejledning som ved kjolen i dette link

Mønsteret er lavet over min bluse mønster der hedder model 2, og det ligger til print her: 

Mønsteret er bare forlænget til kjole.

Stofforbrug: jeg købte 2 meter jersey i 155 cm bredde, men det var fordi jeg også vil have til en bluse i stoffet og det er der lige til af resterne.

Mønsteroplægning:

Forstykke og bagstykke skal lægges til fold. Jeg har forlænget blusemønsteret så det er 78 cm. Hvis du vælger et stribet stykke stof , skal du være omhyggelig med at striberne ligger over hinanden og at mønsteret bliver lagt på så de er ens i striberne i siden.

klip for- og bagstykke med 1 cm sømrum alle steder.

Derudover skal du klippe et stykke på den anden led som er 106 cm langt og 25 cm bredt. Da stoffet ligger dobbelt ender du så ud med at have to stykker i det mål. Her behøver du ikke lægge sømrum til , det er inkl.

Sy vejledning :

Sæt skulderen sammen på for og bagstykket, ret mod ret, med nåle. Sy en søm 1 cm inde. Meget gerne en stræksøm, men da modellen er løs, kan du også sy den med en ligeud søm. Siksak derefter kanten.

(Her syes skuldersømmen )

Nu vil jeg foreslå at du ordner halskanten. Den skal bare bukkes om og stikkes med dobbeltnål, men da mit stof er lidt tyndt i det, kan den derved begynde at flane. Derfor vælger jeg at sy en klar elastik i kanten først, også kaldet englehud. Sy elastikken på stoffets vrangside med en ret lille siksak ca 1 cm inde. Start i midt bag på bagstykket.

18222055_10213118557221126_7983985768039009983_n

(Der siksakkes midt i den klare elastik)

Vend sytøjet om på retsiden og buk nu kanten ca 1 -1,5 cm rundt. Fra retsiden stikkes med dobbeltnål

(Her stikkes med dobbeltnål. Ved sammensyningen ved skulderen kan det være nødvendigt lige at trække stoffet lidt glat i rundingen.)

Klip det overskydende stof væk på vrangsiden forsigtigt.

(her klippes det overskydende stof af fra bagsiden.)

(Nu ser din halskant sådan ud).

Nu skal kanterne i ærmerne ordnes. Buk ca 1-1,5 cm om og sæt nåle i . Fra retsiden stikkes med dobbeltnål og det overskydende stof klippes af fra bagsiden. Ligesom ved halskanten.

Næste trin er at nu skal kjolen syes sammen ned langs siderne. Start ved ærmet og sørg for at for- og bagstykket passer præcist sammen ved ærmet. Start evt med stikkesting et par centimeter og skift så over til stræksøm.

(sømmene skal ligge præcist over hinanden). 

Når sømmen er syet folder du sømrummet ved ærmet om til bagstykket og sætter en nål i.

(her er sømrummet bukket til den ene side ved ærmet)

Giv det nu en lille syning så sømmen bliver holdt på plads. ca 1 cm .

(Sy kun ca 1 cm , tæt ved sammensyningen. )

(Sådan ser det ud).

Det samme gør du ved den anden ærmekant. Nu skal vi til flæsen, men pres lige dine sømme , så de alle ser fine og glatte ud. Jeg nævner ikke så meget om strygning, men det er en god regel at stryge hver gang du har lavet en ny søm. Det lyder måske banalt, men det gør en forskel på det færdige resultat. Tag nu det lange stykke som du skal bruge til flæsen og sy de korte sider sammen så du får en lang ring. Siksak sømmene.

Nu skal vi igang med at sy rynketråde i flæsen. Men inddel først din flæse i 8 lige store stykker og marker med en nål. Gøres nemt ved at lægge de to sidesømme ovenpå hinanden og derved får du den delt i 4, hvorefter du igen deler det stykke ved at lægge nålene ved siden af hinanden , ovenpå hinanden. Du har nu inddelt den i 8.

(Flæsen er inddelt i 8 lige store stykker) 

Sy nu med alm. stikkesting Stil på din symaskine så den laver lidt længere sting. Start fra en sammensyning og sy så trykfoden følger kanten. Sørg for at du har ca 1o cm lang tråd bagud før du starte.

(Pilen viser at der er en 10 cm lang tråd bagud.)

Sy hele kanten rundt og stop 1 mm fra hvor du startede med at sy. Sørg for også at have ca 10 cm tråd før du klipper tråden over.

18268305_10213118565221326_5335608434089448375_n

(Pilen viser hvor du skal stoppe)

Du skal nu lave en syning magen til ,en trykfod længere ned på flæsen. Sørg også for denne gang at starte med 10 cm lang tråd bagud.

(Her syes nr 2 stikning. Trykfoden følger den første syning)

Find nu de 4 tråd-ender på bagsiden og træk forsigtigt i de to der sidder til samme side.

(disse to tråde sidder til samme side) 

(træk forsigtigt og det begynder at rynke)

Træk i de 2 andre tråde, og det begynder at rynke i den anden side. Rynk det ind så det passer med kjolens bredde. Del kjolens bredde ind i 8 stykker og marker med nåle. Det gøres ved at lægge de 2 sidesømme ovenpå hinanden og derved findes midten af for og bag stykket. derefter lægges de nærmeste nåle ovenpå hinanden og du finder igen midten. Ligeson du gjorde ved flæsen.

Sæt nu flæsen på kjolen ret mod ret. Sidesøm på flæsen skal ramme sidesøm på kjolen. Sæt nu nåle markeringerne sammen, så de sidder ovenpå hinanden.

(her sættes nåle markeringerne oven på hinanden. )

Jeg syntes det er nemmest at gøre det fra kjolens side og så have flæsen lagt inden i kjolen. Men det er nok lidt forskelligt hvad man syntes virker bedst for en. Sæt godt med nåle i sytøjet.

Sy nu en syning ca 1 cm inde, igennem de to lag. Jeg føler igen det er nemmest hvis jeg gør det fra den side der er glat , altså fra kjolens bagside, men tror umiddelbart at det er mere rigtig at gøre det fra den rynkede side, altså fra flæsens bagside. Men jeg gør det altså på min måde.  Også fordi dette er en stribet jersey og jeg vil gerne have at striben bliver helt lige fra retsiden af.

18221639_10213118568061397_6580627451826544068_n

(her syes en stikning så de 2 lag hænger sammen)

Det er bedst at denne syning bliver en del elastisk. Men det er meget svært at pille en stræksøm op igen. Derfor starter jeg med at sy flæsen på med en ligeud stikkesting. Skulle man så opdage at flæsen ligger forkert  et sted, når man vender sytøjet om, kan man ret hurtigt lige pille lidt op og sy en ny syning. Når du har konstateret at den ligger fint fra retsiden , eller har rettet det der skal rettes, siksakker du kanten.

(her tjekkes flæsen at den ligger fint.)

(og her siksakkes kanten)

Nu er der styr på lagene. Da vi gerne vil bebeholde sømmen elastisk , så den ikke springer i brug, skal du nu sy en stikning med stræksøm 1 mm under den ligeud syning der er .

(her syes en stræksøm lige nedenunder den ligeud søm du har lavet). 

Pil de to rynketråde ud nu, da de ikke skal gøre mere gavn, og den ene af dem ses muligvis fra kjolens retside.

Prøv kjolen og find ud af om længden passer dig. Jeg har med vilje lavet den lidt lang, da jeg også gerne vil kunne bruge den med bælte, hvorved den bliver kortere.

Buk den nederste kant 2 cm op , sæt nåle i og stik fra retsiden med dobbeltnål. Klip evt overskydende stof af fra vrangsiden . Pres kanten og kjolen er færdig.

(her syes kanten med dobbeltnål)

18300806_10213121279849190_4034157697714010842_n

Rigtig god fornøjelse, og jeg håber du bliver lige så glad for kjolen som jeg er.

 

8 thoughts on “Sommerkjole med flæse efter blusemønsteret. Str 40. Model 3.

    1. Tusind tak. Det bliver jeg glad over at høre 🙂 . Jeg arbejder på at lave lidt forklaring til hvordan mine tegninger nemmest bliver tegnet op til mønster, da jeg tror nogen måske syntes det virker lidt uoverskueligt. Jeg mener mine tegninger er lige så hurtige eller endda hurtigere at tegne op end hvis det var et `rigtigt`mønster 😉

  1. Den kjole er bare så fin og enkel 😊 – den må jeg prøve 👍- projektet ser ikke større ud end det er til at overskue 👍

    1. Mange tak 🙂 Ja den skulle lige være til at gå til. Rigtig god fornøjelse, og skriv endelig hvis der opstår tvivl eller problemer undervejs 🙂

  2. Hej Jeg kan ikke finde mønsteret til denne flotte kjole. Jeg har forsøgt at finde det blusemønster der hedder model 3, men uden held.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *