Halskant på kjole i fast stof.

Under en ferie i Sydfrankrig, for rigtig mange år siden, så jeg en rød kjole i en dyr designer butik. Så dyr, at jeg ikke engang turde gå derind. Det var den flotteste kjole jeg havde set. Meget elegant og fin. Efterfølgende kopierede jeg den , og det blev min yndlingskjole i mange år. Efterhånden ændrede stilen sig og kjolen røg ud. Dog har jeg aldrig glemt hvordan den så ud. Da jeg på et tidspunkt kom på kursus i kjoler i fast stof, poppede ideen op, om ikke det var på tide at sy den igen. Dog ikke i så stærk en farve og slet ikke med de guldknapper, som den havde dengang. Den første var en prøvemodel, da jeg selv skulle lave mønsteret til hals-delen. Den næste kjole blev lavet til et bryllup, og der fik jeg taget billeder af processen med `kraven`.

Du skal tage udgangspunkt i et mønster til en enkel kjole, der er beregnet til fast stof. Allerbedst er det hvis du har et grundmønster at arbejde ud fra. Men ellers kan du bruge indlægget til at få en ide til hvordan du selv kan lave en kant på det mønster du nu har.

Den første kjole blev syet i vævet stof med ganske lidt stræk. Den næste blev syet i vævet stof med noget mere stræk i. Det fungerede fint uanset. Men det er meget vigtigt at du får lagt delene i forhold til trådretning.

Det er vigtigt at du lige tænker kraven igennem før du går i gang. Når jeg skriver 4 stykker af samme del, så er det selvfølgelig ment som 2 venstre og 2 højre stykker.

Det største arbejde er at få klippet alle delene og strøget vliseline på nogle af dem.  Jeg har brugt en hvid vliseline, så det bliver lidt nemmere for dig at se hvor det er.

Sådan ser delene ud i forhold til mit grundmønster.

Husk at få tegnet trådretning med ind på delene.

Mærk af med nåle på forstykket hvor der ikke skal sidde en krave. Det er ved mig ca 10 cm imellem de 2 nåle på forstykket. Sy skuldersømmene sammen ret mod ret.

(Ca 10 cm imellem nålene og skulderne er klar til syning)

Sy kravedelene sammen i skuldersømmen, ret mod ret.

(Her nålet sammen , klar til syning)

Pres sømmene fra hinanden.

(Så ser de sådan ud )

Læg kravedelene sammen ret mod ret og sy hele vejen rundt på nær den yderste side.

(Sy alle de kanter hvor der sidder nåle)

Det er nemmere at se fra vliseline siden, Når sømmen er syet, klippes det ene sømrum ned til det halve.

(kanterne er syet og sømrum klippet ned)

Klip små hak i den kant der buer, hvor du har syet. Pas på du ikke klipper for langt ned til stingene.

Fold eller pak hjørnerne , hold godt ved og vend så rundt til retsiden. Det giver nogle fine skarpe hjørner.

(Fold søm ned , og hold godt ved, vend rundt til retsiden)

(Og et fint skarp hjørne)

Vend kraven. Ri kraven hele vejen rundt og pres den.

(Riet hele vejen rundt og midt bag er mærket af med nål)

Sæt nu kraven på kjolens retside med kravens åbne sider langs halskanten.Nålen i midt bag skal ramme midtbag på kjolen. Skuldersømmen på kjolen skal ramme skuldersømmen på krave delen.

(Få skuldersøm og midtbag til at ramme hinanden)

På kjolens forstykke vil kraven så ikke nå sammen på de 10 cm.

(På kjolens forstykke vil der ikke være krave på de 10 cm )

Sy kravedelen fast med en syning , så den sidder fast på kjolen. Tjek at det fra retsiden ser pæn ud og at sømmene møder hinanden i skuldrene.

(Kravedelen er syet med en syning fast) 

Tag nu belægningerne og sy dem sammen  til en ring ret mod ret.

(belægningen er syet sammen, presset og afmærket med nål i midtfor og midtbag)

Sæt nu belægningen på kjolen , så midtfor på belægningen rammer midtfor på kjolen, og midt bag på belægning rammer midt bag på kjolen. Skuldersøm på kjolen skal ramme sammensyningen på belægningen i begge sider.

(Belægning er sat på kjolen.)

Sy sømmen fra kjolens indvendige side. Her kan du nemlig se tidligere stikning fra kraven og du skal sy 1 mm længere ude på den anden side, så den først stikning ikke bliver af se.

(Sy lige ved siden af tidligere stikning)

Nogle steder er der så mange lag stof, at det syntes lidt tykt. Men alle de steder du kan komme til det, skal du klippe sømrum ned. Ved alle sammensyninger kan du klippe skråt ned , så det virker tyndere.

(Klip af hvor du kan komme til at klippe skråt)

klip også sømmen på belægningen ned til det halve og klip små hak i rundingen .

(Sømrum klippet ned og der er klippet små hak)

Vend nu belægningen om til kjolens vrangside. Ri belægningen rundt i halskanten og pres halsen

( belægningen er riet og presset)

Du kan fæstne belægningen med et par små sting ved skuldersømmen, så den bliver holdt på plads. Så er det kun nu at fjerne alle ritrådene og `kraven ` er færdig.

Til sidst et billede af den grønne kjole på.

 

 

 

 

 

9 thoughts on “Halskant på kjole i fast stof.

  1. hej Maibritt.tak 🙂 jeg vil anbefale stof der er fastvævet, men med en anelse stræk i. I princippet kan du lave denne kant i alle slags stoffer. Men min kjole er syet i fastvævet med lidt stræk. Det er en art satinvævet stof, så det ligesom har lidt skær 🙂 jeg har også en uldvare liggende med lidt stræk i som på et tidspunkt også skal syes til sådan en kjole. Men det bliver nok først til vinter 😉

 1. Hej
  Det er en meget pæn kjole du har syet, men hvordan får jeg et mønster på denne kjole.
  På forhånd tak

  1. Hej Birthe. Mange taks skal du have. Den er lavet ud fra et personligt grundmønster man får lavet når man er på kursus. Mit mønster er lavet på kursus hos Doris Vestergaard. Hun holder kurser igennem AOF. Jeg kan varmt anbefale et sådan kursus. Det koster ikke ret meget og man får rigtig meget ud af det.

 2. Hej! Det er simpelthen så elegant, klassisk og smuk en kjole, du har bedrevet. Den har jeg bestemt stor lydt til at kaste mug ud i ned et stykke lækkert stof. Jeg hsr min egen grundmodel, og det er derfor så lærerigt og spændende at gå igang. Tak for de fine billeder og kommentarer til og under processen.

  1. Hej bodil. Hvor er jeg glad over at du synes det 😍 Dejligt at have sin egen grundmodel, så har man mulighed for at lege med mønsteret. Rigtig god fornøjelse 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *