Kjole . Sy vejledning. Mønster fra Stof og Stil. Nr 23145

Jeg syede for ikke så længe siden en kjole i dette mønster. Den blev rigtig god. Da jeg har noget blåt stof liggende til ældstedatter, tænkte jeg at det også kunne være en god model til hende. Det er ensfarvet mørkt blåt georgette, købt engang i Stof og Stil. Efter mit vægttab passer vi samme størrelse i tøj, så det er dejligt nemt at sy til hende 🙂 Der medfølger en syvejledning til mønsteret, og den er temmelig god syntes jeg, men her kommer lige min måde at gøre det på, måske er det noget du kan bruge.

Jeg har dog valgt at ændre lidt på mønsteret. Jeg har gjort for og bagstykke 5 cm længere og kortet 5 cm af flæsens højde. Der ud over har jeg taget 20 cm af flæsens vidde, da jeg syntes den virker lidt voldsom.

Jeg beklager meget at billederne er så mørke, men håber i kan se lidt alligevel og bærer lidt over med dem.

husk mønsteret er inkl. 1 cm sømrum…

Syvejledning:

Start med at klippe belægningerne til halsen i vliseline. Stryg det derefter på stoffet og klip det ud. Jeg klipper ikke op til slidsen før den skal syes, da det her stof trævler meget nemt. derefter tegner jeg med kridt linjen op på bagstykket og mærket hvortil der skal klippes op . Sy skuldersømmene på belægningerne ret mod ret.

Slidsen vi laver, kan være et lidt udsat sted for at gå op, derfor vælger jeg at forstærke bunden af slidsen med en lille trekant af vliseline. Så jeg stryger bare en lille trekant på på kjolens BAGSIDE, på bagstykket .

(Husk det er på kjolens bagside)

Sy nu skuldersømmene på kjolens for og bagstykke sammen ret mod ret. Jeg bruger skulderbånd for at gøre sømmen mere stabil.

Du skal nu lave en rouleau, som skal bruges i nakken til en knap til at lukke med Klip en lille strimmel stof på skrå, fold den og sy den sammen så den ikke bliver meget mere end ½ cm.  Jeg vender strimlen med en lang nål. Men du kan også bruge en sikkerhedsnål.

 Fold nu strimlen så den passer med den knap du havde tænkt dig. For at holde lidt på strimlen, giver jeg den et par sting på tværs.

Derefter klipper jeg strimlen af,så den passer med min knap, husk sømrum.

Sæt nu belægningen på halsen ret mod ret, så skuldersøm passer med skuldersøm. Brug godt med nåle.

Sørg for at belægningens midte, passer med midt bag.  Jeg tegner op med kridt hvor det er jeg skal sy ned i slidsen. Det skal syes så det ligner en pil, Derfor mine streger.

Først nu klipper jeg hak ned til slidsen. Men jeg klipper kun de første 3 cm, ned igennem begge lag. Derefter syer jeg belægningen på fra skulderen i højre side og ned til hakket. Jeg gør det sådan, da stoffet trævler meget. så hvis jeg klipper hele slidsen op, tror jeg det er trævlet op før jeg når at sy den. Når venstre side er syet, kan jeg skubbe den lille rouleau ind imellem lagene i venstre side.

(rouleau bliver skubbet ind i mellem lagene .)

Nu syer jeg så fra øverste kant på venstre side og ned i slidsen . Op i den anden side af slidsen og resten af kanten rundt. Så lander jeg ved den skulder som jeg startede med.

(Her er slidsen syet)

(Fra den anden side ser det sådan ud, før jeg klippede slidsen op)

(Håber du kan se, at syningen ligner en pil, og der er klippet helt ned til det sidste sting)

Vend nu belægningen rundt til retten, sæt nåle i hele kanten rundt. Jeg vælger at sy en stikning yderst i kanten for at holde belægningen på plads.

(Så ser kanten sådan ud)

For ikke at belægningen vender rundt, kan du stikke den fast ved skulderen.

( Du kan fæstne den med et par sting, eller som jeg på maskine, sæt en nål i, men kun i sømrummet på kjolen)

(Vend det rundt og sy et par sting igennem sømrummet, så det ikke bliver at se fra retsiden)

Nu er halsen færdig og du kan sy kjolen sammen i siden ret mod ret.

(Og det er ved at blive gjort her)

Derefter syes ærmernes søm sammen ret mod ret. Sørg for at sætte mærker i for skuldersøm og for foran på ærmet.

(2 stk ærmer klar til syning)

Derefter vælger jeg at lægge ærmerne op med først en siksak og så en syning.

Sæt ærmet i kjolen ret mod ret. Det nemmeste er at vende kjolen om på vrangen, vende ærmet om på retten, og så stoppe ærmet indeni kjolen. Sørg for at mærkerne på ærmet kommer til at passe med mærker på kjolen. Ærmet skal holdes en lille smule til oppe ved skulderen, men det er ikke meget. Der må ikke dannes læg..

(Ærmet er klar til syning)

Nu skal flæsen syes sammen, så den bliver til en stor ring. Del flæsen ind i 4 lige store stykker og sæt en nål eller andet mærke i. Det gøres lettest ved at lægge de 2 sidesømme ovenpå hinanden og så er det der hvor de foldede kanter så er. Sæt mærke i kjolen midt for og midt bag. De skal nemlig passe med flæsens mærker senere.

Nu skal du stille symaskinen til at sy med lange sting. Vælg gerne en skrap farve tråd, så er det nemmere at se det du nu skal gøre. Du skal nemlig sy 2 række stikkesting rundt i hele kanten på flæsen, med ca 3/4 cm mellemrum. Sørg for at starte med lidt lange tråde, og slut også med lange tråde. Du skal ikke hæfte ender…

(2 x syning til rynkning er lavet)

Træk nu i 2 tråde fra samme side og rynk det ind så det passer med kjolens bredde. Jeg gør det over 2 gange. Først rynkes flæsen til kjolens forstykke kjole, derefter trækker jeg i de 2 andre tråde til den anden side og rynker det ind til kjolens bagstykke. Sæt godt med nåle i. Sy flæsen på ved at stikke ned i midten af de to rynketråde. Husk forinden at have stillet maskinen til igen at sy med almindelig stinglængde.

(Flæsen syes på)

Prøv kjolen og læg kanten op. Jeg gør det ved at bukke 2 gange og stikke med stikkesting. jeg har med vilje sprunget det over med at siksakke kanter og hvornår du skal stryge. Alle kanter der fremstår rå, skal selvfølgelig undervejs siksakkes og hver gang du laver en syning, kan du roligt regne med at den også skal stryges efterfølgende. Det er vigtigt for at få et pænt resultat.

Til allersidst skal der lige en knappe i nakken.

Nu skal kjolen så bare lige en tur til Århus til datteren, før der kan tages billeder hvor hun har den på. Indtil da, må i nøjes med den på ginen. Jeg håber hun bliver glad for den. Den vil i hvert i fald være rigtig fin til arbejde med diverse trøjer over 🙂

2 thoughts on “Kjole . Sy vejledning. Mønster fra Stof og Stil. Nr 23145

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *