Coatigan nr 1049 fra Onion. Sy vejledning

Der er ret koldt om vinteren på mit arbejde og derfor har jeg brug for trøjer for at kunne holde varmen. Jeg har i et stykke tid spekuleret på at prøve denne model. Den kunne passe både til kjoler og bukser. På en tur til Esbjerg  købte jeg dette lækre quiltede jersey hos https://stingogstoffer.dk/shop/frontpage.html

Onion har lavet en ret god vejledning til  mønsteret. Mønsteret fås her  http://www.onion.dk/ Dog vil jeg gerne lave min version, som måske kan være en hjælp til dig, der er lidt nervøs for at begive sig igang med den. Jeg syntes ikke den er svær. Hvis du er lidt bange for belægningerne, kan du overveje at starte ud med at sætte skråbånd eller foldeelastik på kanterne og så siden lave en med belægninger.

Jeg mener ikke min vejledning er den eneste rigtige, det er bare den måde det falder mig lettest at sy den. Så brug det af vejledning som virker for dig eller find din egen måde.

Jeg har hørt fra flere at mønsteret er lidt stort i det, så jeg valgte en str. 38, hvor jeg nok ellers ville have taget en str 40. Den passer mig så fint, men det er også lidt kraftig stof jeg har brugt. Hvis jeg laver den i lidt tyndere stof vil jeg nok næste gang vælge str 36.

Sy vejledning:

Jeg har klippet mønsteret med 1 cm sømrum. Nederste kant og ærmekant dog med 3 cm. Belægningerne har jeg klippet i ensfarvet jersey, da jeg syntes det ellers blev nogle tykke kanter. Der er strøget vliseline på belægningerne.

Alle sømrum siksakkes efterhånden som sømmene syes, så det går jeg ikke i detaljer med, ej heller strygning, som jeg mener man skal gøre efter hver søm man syer.

Start med at lave lommen. Jeg sætter et skulderbånd på vrangen af lommen øverst hvor den skal bukkes. Det stabiliserer sømmen og gør at jeg kan bruge lommen uden at den kommer til at flane.

(Der syes skulderbånd på i ombuks-linjen på vrangen)

Stik ombukket fast 2,5 cm nede. Sæt stinglængde på 4 og sy en syning rundt i kanten på lommen. Træk i tråden og du kan få hjørnerne til at blive pæne runde.Sømrummet på lommen vendes rundt til vrangen. Sæt godt med nåle i og pres lommen.

( billede 1, fra vrangen… billede 2 fra retten)

Placer lommen efter afmærkning og sy den fast med en stikning 2 mm inde. Jeg har valgt at lave en trekantet syning på lommen, både som dekoration, men også for at forstærke lommeindgangen.

(Sjovt at stoffet pludselig ser gråt ud… Lommen er syet på , og et nærbillede af forstærkningen)

Sy skulderindsnit på ærmerne efter markering. Stryg indsnit mod bagstykket.

Sy indsnittene på ærmerne forneden efter markering og pres disse mod bagstykket.

(Indsnit på ærmekanten er syet)

Sæt for-ærme til forstykket med nåle og bag-ærme til bagstykket efter markering. Pres sømrum fra hinanden.

(Det ser sådan ud , hov ..der er lige kommet et par tæer med på billedet 🙂 )

Sy ærme og sidesømme sammen i en lang syning, fra ærmekant til nederste kant på trøjen. Pres sømrum fra hinanden.

(Det gøres i begge sider)

Nu skal belægningen gøres klar. Sy nakkebelægningen og forkantbelægning sammen i skuldersømmen.

Sæt belægningen på ret mod ret på trøjen, sørg for at skuldersøm mødes med skuldersøm.

( belægning syet sammen i skuldersøm og sat på trøjen)

Sy hele kanten rundt, også det lille stykke på tværs nederst på trøjen. Klip det ene lag sømrum ned til det halve, da kanten ellers bliver for tyk når du vender den rundt. Klip noget af stoffet væk nede i hjørnerne, så det heller ikke bliver for tykt. Vend belægningen til retten og sæt godt med nåle i.

Det kan også være en god ide at ri kanten hvis du føler det driller lidt. Pres kanten og sy fra vrangsiden en stikning ca 4,5 cm inde på belægningen. Det ser rigtig fint ud med stikningen fra retsiden.

(Her ses stikningen på bagstykket)

Nu skal du til belægningen på ærmerne. Sy belægningen sammen til en ring , ret mod ret. Sæt belægningen på ærmekanten, ret mod ret.

Sy belægningen fast og klip det ene sømrum ned til det halve, så kanten ikke bliver for tyk. Hold belægningen på plads med nåle og sy nu en stikning ca 4,5 cm inde på belægningen. Det gøres nemmest ved at ærmet vender med retsiden ud af og så sy lidt af gangen inde i kanten.

( Der er ikke meget plads, men det går hvis du syer lidt af gangen)

Fold sømrummet op forneden på trøjen og sy det fast ca 3 cm inde.

 

Så er den færdig.

 

Den bliver jeg rigtig glad for. Skønt stof i en sød farve. Modellen sidder godt på mig , især over skulderen, pga indsnit.

 

 

 

 

12 thoughts on “Coatigan nr 1049 fra Onion. Sy vejledning

 1. Så flot din cardigan er. Ærgre mig over at jeg ikke havde set din beskrivelse før jeg gik igang,min blev alt for øverst ,men den er jo svær at ændre nu,da det er i raglan stykket den er for stor. Øv øv må prøve igen når jeg får købt noget andet stof.

 2. Den passer på kroppen,men ærmerne og det øverste (raglan) er for vid det er svært at forklare,men jeg har pillet det fra hinanden og vil prøve at lave ærmerne og raglan på ryg og forstykke mindre,måske det lykkes.

 3. Super god vejledning. Tusind tak. Men desværre er der en del, som jeg ikke lige forstår:”Klip det ene lag sømrum ned til det halve, da kanten ellers bliver for tyk når du vender den rundt. Klip noget af stoffet væk nede i hjørnerne, så det heller ikke bliver for tykt.” og hvordan ser hjørnet ud efter oplægning forneden?

  1. Hej Anne. Mange tak. I stedet for at der ligger 2 lag sømrum på 1 cm f.eks, kan man klippe det ene lag sømrum ned til ½ cm. Det gør at når man lagene om til retsiden at man får en mere blød overgang på sømrummene og derved virker kanten ikke så tyk. Nede i hjørnet kan det også være en god ide at klippe hjørnet skråt af, netop igen for at gøre sømrum mindre og derved få en tyndere kant når man vender om til retsiden. Hvis du lige skriver til mig på evt messenger, kan jeg sende dig nogle billeder af hvad der menes 😊

 4. Hej Gitte
  Tusind tak for dine super gode vejledninger, jeg bruger dem rigtig tit! .
  jeg ville høre hvad der skal ske med det belægning der kommer til at “hænge” unden for den stikning der bliver syet 4,5 cm inde? Har du evt. et billede af belægningen efter du har syet den?

  Hilsen Mia

  1. hej Mia. Mange tak skal du have , dejligt at høre. Belægningen er ca 5 cm bred, så når du syer en stikning ca 4,5 cm inde på den hele kanten rundt, kan den ikke bevæge sig nogen steder og hænger ikke løs. Der er et billede der viser nakken hvor du tydeligt kan se stikningen. Stikningen fortsætter hele kanten rundt. Du kan evt skrive til mig på messenger, så kan jeg sende dig et billede af bagsiden på trøjen 😊

 5. Kære Gitte
  Kunne du komme med et par gode fif til montering af en lynlås fra top til bund i den korte model?
  Mvh.
  Heino

  1. Hej Heino. Den er lidt svær at forklare på skrift. Lynlåsen skal lægges på forstykkernes retside, men sådan at tænderne vender ind på forstykkerne. Det første lille stykke på lynlåsen øverst skal bukkes skråt ned. Så lægges lægges belægningen ovenpå med retsiden nedad og det hele syes sammen med en syningen ca 1 cm inde. Vend det rundt til retsiden og giv det evt en pyntestikning så lagene holdes på plads. Håber det giver mening, og rigtig god fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *