Jakke efter mønster fra Onion. Nr 6025

Da jeg var i London i uge 6, købte jeg det lækreste gule jeans stof. Lidt kraftig i kvaliteten og med en anelse stræk i. Det blev købt til at jeg ville sy et par jeans bukser. Men pludselig kom ideen til mig at det også kunne bruges til en fed jakke , i et mønster fra Onion, som jeg har haft liggende i et stykke tid. Mønsteret er her http://www.onion.dk/6025-overtoej-med-haette/

Uha.. på mønsteret stod der et forbrug på 2,40 cm i str 38. Jeg havde kun 1,70 cm..Men det lykkedes, ved at klippe mønsteret over i talje linjen både på forstykket og på bagstykket. Jeg vil ikke anbefale at man gør nummeret efter, da det virkelig var et puslespil, og alt stof blev brugt ned til mindste stykke.

Jeg vil sige mønsteret er ret nemt at gå til. Dog skal man være lettere øvet for at sy den med for, da det er et meget levende materiale. Er man ikke så øvet vil jeg foreslå at sy den i noget kogt uld, hvor man ikke behøver at fore den.

Jeg har foret den med noget for-stof som jeg har købt i Stof 2000. De kaldte det retro-for. Der skal stryges indlægsstof på flere steder, men det har jeg ikke gjort, da mit stof er ret kraftig. Men i alt andet stof, vil jeg anbefale at man stryger på som mønsteret foreskriver.

Der medfølger en rigtig god vejledning til mønsteret, som du sagtens kan lave jakken efter. Men jeg har taget billeder undervejs og gjort nogle få ting anderledes. Måske kan i bruge det og derfor kommer min vejledning her:

Model A, dog gjort ca  10 cm kortere, da jakken er ret lang, og pga jeg ikke havde stof nok..

Jeg har delt jakken i taljen, da jeg havde for lidt stof og bedre kunne udnytte det ved at lave skaring. Så jeg starter med at sy bagstykket sammen i midt bag. Alle disse sømme bliver syet med 2 syninger, for at give jakken et rustikt udseende. Forstykket blev også delt i taljen, så det blev også syet sammen med 2 pyntestikninger.

(Bagstykket er syet sammen i midt bag og i taljen)

Sy brystindsnit på forstykkerne. De presses opad.

(Brystindsnit er syet)

Sæt lommebelægningen på forstykket efter markering , ret mod ret.

(lommebelægning sat på ret mod ret)

Sy lommeåbningen som mønsteret foreskriver og klip hak ind i hjørnerne.

(hak ind i hjørnerne)

Vend belægningen om til vrangsiden og stik 2 pyntestikninger.

(belægning vendt om til vrang og 2 pyntestikninger)

Lommeposen valgte jeg at lave i noget andet stof. Det er en poplin , beige med lille sort mønster. Jeg tænkte det kunne give en god kontrast.

(lommeposen i andet stof)

Hæft lommeposen fast efter markeringer på vrangsiden. Sæt nåle i og sy en stikning fra vrangsiden af jakken.

(Lommeposen er nålet fast)

(syet på fra jakkens vrangside)

(fra retsiden ser det sådan ud)

Sy skuldersømmen sammen ret mod ret. Der laves også 2 pyntestikninger.

(Skuldersøm færdig)

Sy nu sidesømmene sammen ret mod ret. Du skal sy ret tæt på lommeåbningen, men pas på at du ikke kommer til at sy ovenpå den.

(Sidesøm syet)

Sådan ser det ud fra retsiden.

( tæt på lommen)

I siderne har jeg ikke nogen pyntestikninger. Men det er jo helt op til dig om du gerne vil have det.

Sy nu ærmet sammen, ret mod ret.

(ærmet syet sammen)

Sæt ærmet på jakken efter markeringer. Ærmet skal holdes lidt til ved skulderen.

(ærmet nålet fast i jakken, du kan godt se nederst den er holdt lidt til ved skulderen)

Sy den fast. Da mit stof er ret kraftigt og jeg gerne vil have pyntestikninger rundt i ærmegabet, er jeg nødt til at klippe hak i ærmet hvor den buer. Det er ikke sikkert det er nødvendigt ved dit stof.

Sømrummet bukkes ind i jakken og fra retsiden bliver der syet 2 pyntestikninger.

(det ser sådan ud)

Nu er turen kommet til hætten. Sy hætten sammen midt bag, ret mod ret.

(hætten er syet sammen , ret mod ret)

Den pyntestikker jeg også med 2 syninger.

(Åh, næsten ikke til at se, men der er syet 2 pyntestikninger på hætten)

Sy også midt bag på foret til hætten. Jeg har valgt at det skulle være småmønstret sort stof til for.

(hætteforet er syet sammen , ret mod ret)

Put yderhætten ind i for-hætten, ret mod ret.

(De 2 hætter er nålet sammen i kanten)

Sy nu en stikning og vend hætten om til retten. Sæt nåle i kanten og sy 2 pyntestikninger.

(Hætten vendt rundt til retsiden)

(2 pyntestikninger i kanten)

Sæt hætten på jakken efter markeringerne og sy en stikning ude i kanten af sømrummet. Det er bare for at holde hætten på plads. Den bliver syet fast senere med en syning mere.

(hætten nålet fast til jakken, klar til at få en syning)

Jeg syntes det kunne være lidt pænt at der også var en sort tittebånd langs forkanterne på vrangsiden,  så den skal syes på nu. Det kan du sagtens springe over..Den bliver syet på jakkens belægninger, på retsiden , med en lynlås trykfod. Sæt båndet fast med nåle og sy den derefter fast.

(Sort tittebånd nålet fast på retsiden af belægningen)

Sy brystindsnit på foret.

(brystindsnit syet)

Sy lægget i foret midt bag, ved at sy ca 3 cm ned. pres lægget til den ene side.

(Der syes 3 cm ned ved min finger.  Pres det til den ene side)

Set fra retsiden bliver det til et læg

(Fra retsiden bliver det til et læg)

Sy forets sidesømme sammen ret mod ret. Det har jeg ikke lige taget billede af. Læg nederste kant på foret op, ca 2 cm 2 gange.

(foret lægges op og stikkes fast)

Sy forets forkanter fast til jakkens forkants-belægning, ret mod ret. Foret stopper ca 3 cm fra underste kant.

(foret syet fast til jakken forkant-belægninger)

(foret stopper før nederste kant. Ved mig mere end 3 cm, da jeg ville gøre jakken lidt kortere endnu)

Fra retsiden gav jeg lige belægningen en enkelt syning.

(belægningen får lige en syning, så tittebånd og for kommer til at ligge pænt)

Sy nu skuldersømmene i foret sammen ret mod ret.

(forets skuldersøm er syet)

I nakken på jakken, ved hætten, satte jeg en strop ind, så man kan hænge jakken op.Den syes på med en stikning for at holde den på plads.

(en strop i nakken for at kunne hænge jakken op)

Fold jakkens belægning i bukkelinjen, ret mod ret. Hæft belægning og foret efter markeringerne langs med halsudskæringen.

(nålet fast fra bukkelinje i den ene side, langs halsudskæringen..)

(..til den anden side.)

Sy en stikning, og vend om til retsiden. Sørg for at få hjørnet i start og slut til at blive pæne. Når du vender det om til retsiden ser det sådan ud.

(Sådan ser det nu ud)

Nederst på jakken syer jeg også belægningen fast, ret mod ret, med en syning.

(Syning syet nederst på belægning)

Klip noget af stoffet væk, til ca 2 cm før tittebåndet.

(sømrummet er klippet vær under belægningen )

Vend rundt til rette.

Så ser nederste kant nu sådan ud. Det sidste lille stykke kan syes i hånden med små sting.

Læg jakken op og stik ombukket fast. Jeg valgte at give 2 pyntestikninger.

( til venstre i billedet kan du se jakkens nederste kant er bukket op og nålet fast)

Sy foret ærmer sammen, ret mod ret. Jeg fandt så godt nok senere ud af at det måske var smart at sætte det sortmønstrede stof nederst i ærmet også. Derfor klippede jeg ca 12 cm af foret og satte det mønstrede på. Det kan du se lidt længere nede på billederne.

(den ene nålet, den anden syet sammen)

Sæt nu for-ærmet fast ret mod ret i for-ærmegabet. ærmet skal holdes en anelse til ved skulderen.

(for-ærmet er sat fast med nåle)

Put nu ærmerne ind i jakkens ærmer .  Jeg skal lige sige at jeg klippede noget af foret og satte det mønstrede stof på i stedet. Så derfor er foret nu pludseligt sortmønstret. Sørg for at jakkens-ærmens søm møder for-ærmets søm. Sæt en nål i.

(ved min finger kan du se en nål)

Den bliver kun sat i, så du ikke får drejet ærmet når nu du vender stoffet om til vrangsiden. jeg har prøvet et par gange at det har drejet, og det er en virkelig dum fejl at lave.

Hiv forsigtigt ærmet ud igennem nederste kant på jakken, så du kan komme til ærmets vrangside. Nu kan du se hvordan ærmet skal skal mødes med foret. (Det nederste af foret lavede jeg i det sortmønstrede stof)

(nålen sidder stadig i, så du kan se hvordan ærmerne skal mødes.)

Tip det om så det ligger ret mod ret, ved at fjerne nålen.

(nu ligger det ret mod ret)

Sy hele vejen rundt på ærmet med en syning og vend ærmet på plads igen. Buk kanten lidt op og sy 2 stikninger.

(ærmekanten er bukket lidt op og der er syet 2 stikninger)

Fra retsiden ser det sådan ud

(ærmet fra retsiden)

Til sidst kan du sætte et lille stykke bånd ind i forets ærmegabe og jakkens ærmegab. Jeg har brugt skulderbånd på 6 cm. Du syer bare for til i den ene side af strimlen og den anden ende af strimlen bliver syet til jakkens ærmegab. Derved holdes foret på plads, og du risikerer ikke at kunne trække ærmeforet med ud, når du tager jakken af.

Nu er jakkens næsten færdig. der skal bare lige laves knaphuller og sættes knapper i.

Ja , så får man 5 knapper sat i og opdager at man mangler 1. Jeg må se om jeg kan finde en magen til, ellers sætter jeg en i som er helt anderledes 🙂

 

Syntes det giver en flot effekt med det sorte mønstrede stof i hætten.

Det sorte tittebånd giver også lidt effekt. Ærmerne kan rulles op som her, og så ser man også det mønstrede stof.

Jakken sidder rigtig fint bagpå også.

En super dejlig jakke, som jeg helt sikker får stor glæde af. Et mønster som er nemt at arbejde med og som sidder rigtig godt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 thoughts on “Jakke efter mønster fra Onion. Nr 6025

 1. Jeg er måske lidt dum lige med dette men jeg forstår ikke det der med ærmerne. Hvorfor syer du ikke ærmerne i selve frakkedelen før du syer den fast men montere dem bagefter kan man så ikke i ærmegab se at ærmerne er syet til eller montere du dem gennem hullet nederst i jakken mellem for og jakke. Jeg kan ikke helt forstå det jeg synes jeg husker at jeg vendte jakker gennem hullet i nakken. Jeg vil meget gerne vide det da jeg netop skal i gang med en uldjakke med for.
  Tak for du. Altid gode blog

  1. hej Mette. Mange tak 😊 Jeg er lidt i tvivl om hvad du helt præcist mener. Men jeg ville aldrig vende igennem nakken. Foret hænger løst forneden, så det vil altid være den vej jeg vender det. Man kan sikkert gøre det på flere forskellige måder, men den her måde fungere og er ret nem, samtidigt var det den måde der var beskrevet i mønsteret. Man kan bestemt ikke se nogen steder at foer-ærmer er syet til. De bliver netop vendt igennem nederst i jakken. Håber det er fyldestgørende ellers er du velkommen til at skrive til mig på messenger og så uddyber jeg det gerne og sender flere billeder 😊

 2. Hej Gitte. Tak for dine billeder og gode beskrivelser. Jeg har syet en jakke i softshell efter dette mønster og har flere gange hentet hjælp på din side her.

 3. Hej. Hvor langt inde syr man lommebelægningen i lommeåbningen. Det angiver hverken mønsteret. Jeg mener det stykke, som man klipper hak i inden man vender det om 🙂

 4. Hej! Jeg er ved at klippe mønsteret og bøvler med de mange ombukningskanter. På tegningen i mønsteret med klippeplanen ser det ud som om bukkelinjen tilhører forstykket, men i din beskrivelse lyder det som om bukkelinjen hører til belægningen….
  Ved du mon, hvor jeg skal lægge den?
  Venlig hilsen Lene

 5. Klre Gitte!
  Nu har jeg selv luret, via dine fine billeder! At det er forstykke og belægning i et hug. Så du skalikke forholde dig til min tidligere mail.
  Tak for skøn hjemmeside- info!
  Venlig hilsen
  Lene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *