Bukser med vidde. Onion 4032

Dette buksemønster har jeg haft liggende et stykke tid, men ikke rigtig fået gang i. Min plan var at lave en bluse i Onion 5035  og dertil bukser i Onion 4032. Men i første omgang blev det så kun til bukserne, og så må blusen kommer lidt senere.

Mønsteret til bukserne er dette http://www.onion.dk/4032-snitmoenster-buks-og-shorts-med-vidde-til-fast-stof/

Stoffet jeg har syet dem i, er ret tyndt og falder rigtig fint. Det er vævet i tern og jeg tror der er noget viscose i. Jeg kan simpelthen ikke huske hvor jeg har købt stoffet, da det er en del tid siden. Det var oprindeligt købt til en kjole.

Ud over stoffet til bukserne brugte jeg en lille rest foer stof i en grå farve til lommeposen. Buksen er temmelig nem at sy og der er som sådan ikke nogle svære ting ved den. Men jeg har taget billeder undervejs i processen og vil gerne give jer min måde at lave den på. Den er næsten magen til den vejledning som ligger ved mønsteret, med et par enkelt afvigelser. Men måske kan du bruge billederne som støtte 😉

Sæt lommeposen( som jeg har klippet i grå foer stof, så sidder lommen pænere) fast på forstykket ret mod ret på lommeindgangen. sæt et stykke skulderbånd ovenpå og sy det fast.

(Det er gjort her)

Vend lommeposen om til vrangen. Sørg for at trække foret 1 mm om til vrangen , så ses foret nemlig ikke når du går med buksen.

Sy fra retsiden en stikning i kanten.

(Det er gjort her)

Sæt lommen bagpå efter markering.

(lommestykket er lagt under)

Sy lommeposen sammen med lommen i kanten.

(lommeposen syes fast rundt i kanten)

Sy evt en lille syning øverst i kanten og ned i siden for at holde lommeposen fast. Nu skal du til at lave lægget på forstykket. Jeg har sat nåle i efter markering.

(De 2 nåle er markering til lægget)

Fold stoffet fra retsiden,  så de 2 nåle kommer til at ligge ovenpå hinanden. Den røde pil viser de 2 nåle.

(Lidt svær at se, men min finger holder ved en foldekant, og de 2 nåle ligger ovenpå hinanden)

Sy nu fra nålene og ca 3 cm ned med en stikning, sørg for at hæfte ende.

(En syning ca 3 cm ned)

Fold nu lægget så der kommer til at ligge lige meget stof foldet til hver side af stikningen.

(Det kaldes et wienerlæg)

Sy en stikning hen over lægget for at holde det på plads.

(lægget er syet fast med en stikning, som bliver skjult under linningen senere)

Fra retsiden ser forbuksen nu sådan ud.

Det samme gøres ved det andet bukse forstykke. Sy nu de udvendige sidesømme sammen ret mod ret, derefter de indvendige sømme sammen ret mod ret. Du har nu 2 styk bukseben.

(Så skulle du nu gerne et bukseben som ser sådan ud fra vrangen og den anden er så modsat)

Vend det ene bukseben om til retten, og stop det ned i det anden bukseben. så kommer skridtsømmen til at ligge ret mod ret.

( Her er skridtsømmen sat fast med nåle, klar til syning)

Skridtbuen syer jeg med en elastisk stærk søm. Det er nemlig et sted hvor der kan komme en del belastning og få at sømmen ikke skal gå i stykket, skal det være stærkt.

(Sømmen i skridtet ser sådan ud)

Nu ligner det da en buks…

(Godt på vej til at ligne en buks)

Nu skal der syes bæltestropper til linningen. I stedet for at klippe til 5 stropper, klipper jeg bare en lang strimmel.

(En lang strimmel til stropper)

Fold strimlen på langsiden til halv bredde, så stoffet ligger ret mod ret, og sy en stikning .

( Stoffet er foldet, og der er syet langs kanten)

Vend strimlen om ved at sætte en sikkerhedsnål i ,og vend den om til retten.

(Så har du denne strimmel)

Klip strimlen til 5 stropper og sy en stikning rundt i kanten på hver enkelt strop. Find nu den strimmel frem du skal bruge til linningen.

(Linning og 5 stk stropper)

Sy linningsstrimlen sammen ret mod ret til en ring. Men lad være mede at sy hele sømmen ned. Sy ca 1 cm forbi midten af strimlen (Nålen viser midten).Stikningen stopper ved den røde pil.

(nålen er midten og der syes 1 cm længere)

Vend linningen om til retten og fold den til halv bredde. Pres kanten og sør for at sømrummet ligger til hver sin vej der hvor  du ikke har syet færdig.

(Klar til at stryge linningen til halv bredde og sømrum ligger til hver sin side)

Elastikken kan senere trækkes igennem det hul. Sæt nu stropperne fast efter markeringerne på den side af linningen hvor hullet er. Sy dem fast med en stikning i kanten.

(Det er bagsiden af linningen. Stroppen er syet fast øverst oppe)

Når stroppen er syet fast, bukkes den om kanten til retsiden , og sættes fast med en nål.

(Stroppen er bukket om til retsiden og sat fast med en nål)

Gør det ved alle 5 stropper. Derefter syer du en stikning på linningen ca 1 cm inde langs kanten. Derved får du også syet stropperne fast, da du jo syer hen over dem.

(Det ser sådan ud)

Samtidigt giver det linningen en lille rynkeeffekt øverst oppe. Nu skal linningen syes fast på buksen. Du kan sagtens gøre som vejledningen forslår. Men jeg ønsker at få linningen til at blive flad som muligt, da jeg helst ikke vil have det fylder i taljen. Derfor syer jeg den på en anden måde. Siksak den indvendige side af linningens nederste kant.

(Den ene kant på linningen er siksakket)

Sæt derefter linningen på buksen ret mod ret efter markeringen. Men kun det ene lag linning, den side som er linningens yderside.

(Det ene lag linning er nålet fast)

Sy linningen fast hele vejen rundt

(Det kan man lige skimte her)

Vip nu alt sømrum op i linningen og sæt det fast med nåle.

(Sæt sømrummet fast op i linningen med nåle)

Fra vrangsiden ligger linningen bare glat ned over

(Det ser sådan ud fra vrangsiden)

Sy nu en stikning fra retsiden 2 mm fra kanten hvor linningen sidder fast

( pilen viser hvor der syes en stikning fra retsiden)

Buk nu stroppens anden ende og sy den fast nede på buksen med en stikning

(Stroppen bukkes og syes fast)

På linningens bagside i midt bag er der nu et hul, hvor du kan trække en elastik igennem. Hullet gør at det også er meget nem at ændre længde på elastikken, eller udskifte den, hvis den skulle blive slap.

(Her kan du se hullet, som du trækker elastik igennem)

Nu  kan du trække elastik igennem hullet. Sy elastikken sammen. Sådan en bred elastik har en tendens til at bukke sig sammen i brug. Derfor syer jeg nogle stikninger på tværs af elastikken. Det gør jeg midt for, og i siderne. Bare sy en stikning frem og tilbage.

(En stikning på tværs for at forhindre den bukker sig sammen)

Nu mangles der bare at lægge bukserne op nederst og stikke ombukket fast.

Syntes det er et rigtig godt mønster og det sidder så pænt. Jeg har intet ændret på mønsteret.  Her har jeg min blondebluse på til. Det er et Onion mønster som jeg har ændret lidt på og den er syet af 4 meter blonde som er 16 cm bredt. Blonden er gennemsigtig, men jeg har bare en stropløs bh inden under, så kan det fint gå i sommervarmen. Ellers har jeg oftest en sort top på inden under. Indlægget om toppen ligger her http://sygal.dk/2018/05/blondetop-efter-onion-5003/

I skal da også lige se et billede bagfra.

Og et billede hvor jeg er gået lidt tættere på , så man bedre kan se læggene og stropperne.

Håber i kan bruge min vejledning hvis i får lyst til at prøve mønsteret 🙂

Rigtig god fornøjelse.

10 thoughts on “Bukser med vidde. Onion 4032

 1. Hej Gitte. Dejligt mønster. Er igang med at sy i størrelse 3xl. Overvejer om det er muligt at sætte et lille stykke ind for oven bagpå da jeg synes buksen ellers trækkes ned bagpå (Vi er jo lidt forskellig af statur 🙂 ). Hvad siger du om ideen?

  1. Hej Turid. Det var da en god ide. Sådan kan du sagtens gøre. Men jeg ville nok lave det ligesom en en buks med saddleback. Har på nettet fundet et billede du kan prøve at kigge på. Prøv at gå ind på https://stof2000.dk/rachel-jeansleggins
   Der ligger en tegning som viser tydeligt hvad jeg tænker på. Håber det lykkedes for dig

 2. Du er altså en fiks kvinde dame pige eller hvilken betegnelse der passer på dig, du er rigtig rigtig god til at vise os hvordan og hvorledes, der er dog en ting jeg ikke kan finde og jeg følger ALT hvad du laver ellers, men det var en bluse med nogle læg foran-som efter sigende skulle være lidt svære. Hjælp og ellers mange tak for din store indsats

  1. hej Helle. Mange tak, hvor bliver jeg da glad over sådan en sød kommentar 🙂 jeg kan desværre ikke linke direkte herfra til vejledningen. Men i højre hjørne på bloggen ligger der et lille forstørrelsesglas. Prøv at tryk på den og skriv line2line i søgefeltet. Så skulle den gerne komme frem. Du kan søge på alle ord, eller nr. Lykkedes det ikke, må du meget gerne lige sende mig en besked på messenger, så linker jeg der til det. Rigtig god fornøjelse.

 3. Hej Gitte. Tak for en god vejledning ☺️ Er der ikke en fejl i mønstret når man skal klippe linningen? Der står at man skal klippe 1 og lægge den til fold på den lange side – men så når den kun halvvejs rundt, når man vil sætte den på 🧐. Har du klippet to og så syet dem sammen? Mvh Louise

  1. hej Louise. Mange tak skal du have. Nej der er som sådan ikke en fejl på mønsteret, men kan sagtens forstå hvordan det kan misforstås. Hvis du prøver at finde mønsterdel 5 frem, så står det i den ene ende at den skal lægges til fold. Det står lige efter hvor der står `midt for`. Det kan sagtens overses. Den lange led på linningen skal klippes i den foldede side af dit stof. Hvis dit stof er ret bredt behøver den ikke ligge der. Håber det giver mening 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *