Nem syet slå-om nederdel

Denne nederdel er temmelig nem at sy. Den har ingen sidesømme og derfor er den også meget hurtig at sy. Den kræver dog at du har et godt nederdels mønster at gå ud fra. Allerhelst et grundmønster eller et andet mønster hvor modellen går lige op og ned, blot med indsnit på forstykke og bagstykke. Til denne model skal du vælge et stykke stof som er let og falder flot.

Det er rigtig svært i det mønstrede stof at vise hvor sød den i virkeligheden er. Det ligner en kjole. Men det er det ikke. Jeg har bare syet en top i det samme stof, så den også kan virke som en kjole. Stoffet er i øvrigt købt ved Stof & stil. Det er en let fastvævet  viscose, men tror også der er noget polyester i det, da det ikke krøller særlig meget.

Du skal som sagt bruge et grundmønster på en enkel nederdel. Det skal  se nogenlunde sådan ud.

Det er temmelig svært at vise hvad jeg gør på det mønstrede stof, derfor viser jeg lige en skitse af hvad der er meningen. Jeg har syet den i str 40.

Det går i alt sin enkelhed ud på at lægge bagstykke og forstykke ved siden af hinanden, så de flugter i sidelinjen. Derved fremkommer der et gab 2 steder, med det syer du blote som et indsnit. Nøjagtig som de 4 rigtig indsnit.

Det kræver dit stof er mindst 140 cm bredt. Skal du sy den i en større størrelse end 40, kan du evt tage det på den anden led. Det næste billede viser når alle indsnittene er syet. Du kan ikke se dem pga stoffets mønster, så jeg har prøvet at tegne røde streger hvor indsnittene ca er. De 2 lange streger indikere hvor indsnittene er længere, og det er i siderne.

Så skal der kun klippes en lang linning som også kommer til at virke som bindebånd. Jeg klippede bare 3 strimler i stoffets bredde, og klippede dem siden til.

Du starter med at sy alle indsnittene og derefter bukkes forstykkernes forkanter 2 gange og stikker dem fast med en syning. Så er du allerede klar til at sætte linning på.

Og det er gjort her. Jeg syer en stikning rundt på hele linningen. derefter er det bare at prøve den og finde ud af hvor du vil have knaphullet henne. Jeg laver knaphullet i højre side.

Mangler lige at sprætte den op.

Så er nederdelen færdig og kan lægges op i den længde du vil have.

Når den ligger på gulvet ser den sådan ud.

Dertil lavede jeg en meget enkel top, som jeg har syet en del gange før. Men den er bare så sød og egner sig så fint til feriebrug. Mønsteret til den ligger i indlægget her 

Den eneste ændring på toppen er at jeg har gjort den 1 cm smallere i bredden i siderne, hvilket så giver 4 cm ialt. og den forreste løbegang øverst er lavet lidt længere nede. Derved får den en lille rynkehoved over løbegangen. Stroppen er gjort lidt bredere og jeg har syet det til en ring, så jeg kunne undlade sløjfen, da det bliver for meget når nederdelen også  skal bindes med en sløjfe.

Jeg tror det bliver et rigtig dejligt sæt til feriebrug.

For at vise den også sagtens kan bruges til andet, lægger jeg lige et billede ind hvor jeg har en anden top på. Det er ikke en top jeg vil bruge i forbindelse med nederdelen, men den lå øverst i bunken 🤣

Håber dette indlæg kan give dig en ide til hvordan du evt kan bruge et mønster på en anden måde. Smid gerne en kommentar om det er brugbart 😊

 

 

9 thoughts on “Nem syet slå-om nederdel

 1. Hvor er den fin. Jeg må finde mit grundmønster frem og så må den på to do listen af projekter til foråret.

 2. Hvor er den fin – og ser ud til at være en god og nem vejledning.
  Tror du den egner sig lige så fint til viscose-Jersey?

  1. Hej Lene. Mange tak.Jeg har syet den flere gange men kun i fast stof. Jeg tænker man skal lave den lidt mindre hvis den skal laves i viscose jersey. Men da jeg ikke har prøvet det, er jeg lidt forsigtig med mit svar 😉

  1. Hej Astrid. Ja det skal man. Man skal bruge 1 bagstykke(lagt til fold) og 2 forstykker. Dertil det stykke som man skal bruge til overlap. Det stykke der skal overlappes, skal lægges til i hver side af et ½ forstykke. Håber det giver mening.

 3. Hej Gitte, Virkelig et flot mønster!
  Er det rigtig forstået at man skal klippe stoffet ud i 3 dele? Og så sy det sammen igen?

  1. hej Tilde. Mange tak skal du have. Nej, det skal ikke klippes ud i 3 dele. Det er kun 1 langt stykke med 6 indsnit ( små skrå syninger). Du bruger hele bredden på stoffet, og laver kun de 6 små indsnit. Du får dermed slet ingen sidesømme. Håber det giver mening, ellers skriv lige igen 😊

  2. hov lige en ekstra kommentar til denne. Jeg siger godt nok 6 små indsnit, men der er også 2 lidt større og det er faktisk dem som giver facon i siden på nederdelen ( i stedet for en sidesøm)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *