Syning af en belægning i fast stof

Når du syer i fast stof vil du ofte få brug for at sy en belægning. Det kommer selvfølgelig an på modellen, men det vil tit være halsudskæringen som skal have en belægning. Derfor vil jeg gerne vise dig hvordan jeg syer en belægning på. Der kan være mange måder at gøre det på, så dette er ikke den eneste ene, men en metode jeg bruger oftest.

Her er det en kjole, som går ned i en v-udskæring. Metoden er nøjagtig den samme om det skulle være en rund, hjerteformet eller en oval udskæring.

Det vigtigste er at vælge den vlieseline som passer til dit stof. Det vil jeg ikke uddybe, da det er et stort område at komme ind på. Det bedste er at du får en vejledning i butikken når du køber dit stof. Men sørg for det er en god vlieseline, som holder til mange gange vask. Det er værd at ofre lidt ekstra på det, da det på den lange  bane lønner sig.

Klip belægningsdelene ud i vliesline. Læg dem på dit stofs vrangside og stryg dem fast. Derefter kan du klippe delene ud. Inden du stryger, så tjek lige en ekstra gang at limen  på vlieslinen ligger nedad mod stoffet.. Det er så ærgerligt at det bliver limet på strygejernet 🤣, Hvilket vi nok alle på et tidspunkt har prøvet..

Sy belægningerne  sammen i skuldersømmen. Pres sømrum til hver sin side. Siksak de rå yderste kanter på belægningen.

Sy skuldersømmene på din kjole, bluse eller hvad du nu syer.

Læg belægningen på din kjoles udskæring, ret mod ret. Sæt fast med nåle.

Sy ny belægningen fast, ved at sy en syning ca 1 cm inde, eller hvilket sømrum du nu har valgt at klippe med. Da dette er en v-udskæring, sættes symaskinen til at sy med meget små sting nede i spidsen af udskæringen. Det er det område som jeg har tegnet med en rød streg. Resten af udskæringen syes bare med almindelig længde sting. Det gør spidsen af V-et lidt stærkere.

Du kan vælge at klippe sømrummet lidt ned, så de ikke er så brede. Du kan også vælge at klippe det ene lag sømrum ned, hvis dit stof er lidt tykt, for at gøre overgangen mere blød. Men her er det ret tyndt stof, så jeg vælger at bibeholde sømrummet som det er.

Da dette er en V-udskæring, bliver du nødt til at klippe et hak ned i spidsen. Det gøres med en lille skarp saks. Klip næsten helt ned til det midterste sting, men pas på du ikke klipper syningen over. Når du på et tidspunkt vender belægningen om og hvis det rynker ved spidsen, så er det fordi du ikke har fået klippet hakket dybt nok.

Hvis det er en rund halsudskæring skal du selvfølgelig ikke give det så dybt et hak..

Klip et par små hak i sømrummet lidt højere oppe på hver side af spidsen. De skal dog ikke være så dybe som den i midten. Det er kun det ene klip i en V-udskæring som skal være så dyb. Hvis det er en rund halsudskæring, skal de små hak være hele kanten rundt. Her kan jeg nøjes med et par stykker ved spidsen og så oppe ved skulderen og på belægningens bagstykke.

Vend belægningen om til retten og sy fra retsiden en stikning ca 2 mm fra sammensynings linjen. Sørg for at alt sømrum ligger op i belægningen. Denne stikning gør at belægningen ligger sig pænere rundt i halsudskæringen.

Nu kan du vende belægningen ind i kjolen og stryge den.

For bedre at belægningen bliver på sin plads og ikke tipper frem, kan du give en stikning ved skulderen. Det gøres ved at du syer ned i sømrummet på skulderen og belægningen.

Start med at sætte en nål i skuldersøm og belægning, dog uden at nålen sidder i selv kjolen

Vend sytøjet om så du får bagsiden af skuldersømmen frem, og sy en lille stikning ved siden af tidligere syning. Se ved min finger.

Fra retsiden af belægningen ser det sådan ud. Igen kan du se stikningen ved min finger.

Så er halsudskæringen med belægning færdig. Forfra…

Og bagfra…

Lidt afhængig af dit stof kvalitet og model, sidder belægningen fint og holder sig pænt på plads på bagsiden. Men hvis du oplever at det er træls, at belægningen skal puttes på plads, hver gang du tager tøjet på, kan du vælge at give belægningen en syning rundt i kanten, som så bliver synlig på retsiden. Nogle gange vælger jeg  at give en syning mere i belægningens yderste kant. Det vil så give en effekt på modellen, hvor kanten på den måde får lidt mere fokus. Det er helt op til dig om du syntes det er nødvendigt, eller om det skal udelades.

Håber du kan bruge indlægget og rigtig god fornøjelsen.

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Syning af en belægning i fast stof

 1. Som en tilføjelse til din fine beskrivelse.
  På Skals har jeg lært at knibe lidt på belægningsmønstret, så det bliver en lillebitte smule mindre end emnet. Det er kanten ind mod halsen det drejer sig om. Mvh

  1. Hej Inge-Britt. Det er en rigtig god pointe 👍. Dog tager jeg som sådan udgangspunkt i et færdigkøbt mønster, og der er belægningen ofte allerede gjort lidt mindre. Hvis man selv tegner belægningen fra bunden af, skal man som du siger, gøre den en lillebitte smule mindre, ved at knibe lidt sammen på mønsteret 😊

 2. Jeg har brug for lidt hjælp !
  Når jeg vil sætte en bred halskant på, (to Jersey stykker) – Vil du sætte et TYNDT stykke vlieseline på det bagerste stykker, eller helt undlade ?
  God dag

  1. hej Kate. Hvis kanten skal virke som en ribkant, så vil jeg absolut ikke sætte tyndt vlieseline på. Men hvis kanten mere skal virke som en belægning, altså en kant som du slet ikke trækker i under syning, så ville jeg bruge en tynd vlieseline. Hvis du er i tvivl om hvad jeg mener, må du meget gerne sende mig et billede af det du syer, så kan jeg bedre vejlede dig. Tak også god dag til dig 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *