Min franske toilettaske

For et godt stykke tid siden syede jeg en toilettaske. Men den blev alt for stor. Samtidigt synes jeg ikke den kunne holde faconen så pænt. Nu har jeg  lavet en mindre model, afrundet den lidt mere og foret med  noget der hedder Style-Vil indeni. Den er blevet rigtig fin og jeg vil derfor gerne dele mønsteret med jer. Jeg har kaldt den min franske toilettaske, da den minder mig  om Sydfrankrig. Et land hvor vi har holdt mange skønne ferier og har de bedste minder fra.

Du kan bruge flere typer stof til den og du kan også bruge flere typer indlæg. Lav evt en lille prøve for at se hvad der passer dig. Jeg har købt yderstoffet ved Stof og stil, det indvendige stof er fra Ikea og Style-Vil er også fra Stof og stil.

Style-Vil ligner nærmest et stykke tyndt skumgummi med vævlignende stof på begge sider. Det er rimeligt nem at sy i. Jeg vil gætte på det er ca 4-5 mm tykt. Hvis det er første gang du skal sy med dette materiale, kunne jeg foreslå dig at købe noget som er knap så tykt. Jeg har set i Stof 2000 havde de noget der var 3 mm tykt. Det vil jeg også overveje til mindre tasker. Du kan også bruge Thermolam, som dog ikke gør tasken helt så formfast.

Jeg ved ikke helt hvor meget stof der går til denne toilettaske, da jeg købte ½ m og der er i hvert i fald nok til et par mindre tasker. Du kan printe mønsteret og tegne de øvrige dele op og så tage det med i butikken hvis du ikke vil købe for meget. Der ud over skal du bruge 2 lynlåse på 35 cm. Jeg har endnu ikke kunnet finde en lynlås 70 cm som har 2 skyder på sig og som ikke er delbar. men det fås da sikkert, så indtil videre bliver det med 2 lynlåse..Og nu er jeg lige blevet gjort opmærksom på, at man i patchwork butikker kan finde lynlås i metermål, så man kan sætte 2 skyder på. Jeg har ikke selv kigget endnu, men det skal da tjekkes ud..😉

Inden jeg nåede frem til dette mønster, eksperimenterede jeg en del og det resulterede også i denne toilettaske, som jeg dog ikke var helt tilfreds med. men jeg skal nok få den brugt til et eller andet. Den er lavet uden Style-Vil, men blot med vliesline og derefter er der syet pyntestikninger.

Mønsteret til toilettasken ligger her i link:

Jeg har pyntet tasken foran med en fransk lilje. Sørg for  at bukke skabelonen i midten og rette den til, hvis jeg ikke har fået den tegnet helt symmetrisk 😉

Bemærk at mønsteret til bund og låg skal lægges til fold. Klip mønstrene ud i 1 x yderstof, 1 x inderstof, 1 x Style-vil. Alle dele skal tillægges sømrum. Jeg bruger 7 mm, men det er helt op til dig, dog anbefaler jeg ikke du laver mere, da det derved bliver sværere at sy tasken.

Hanken skal bare lægges til fold og klippes dobbelt, hvis du laver den i stof. Husk den ovale del skal bruges både til top og bund, så den klipper du faktisk 2 af hver. Der sidder 4 mærker på den ovale del, de er meget vigtige og det er alt afgørende at du får mærket dem op så de ikke senere forsvinder. Inddel de 2 lange mønsterdele i 4 lige store stykker, sæt mærker, de er lige så vigtige..De skal nemlige passe med mærkerne på de ovale stykker.

Hanken klippede jeg i imiteret skind og derfor klippede jeg den 7 cm bred. For at give den lidt hold, strøg jeg en almindelig vliesline på. Derefter bliver langsiderne bukket 2 cm ind. Sy en stikning langs siderne og derefter 1 i midten.

Sådan nogle små klemmer er rigtig gode til taske syning, hvor det er sværere at stikke med nåle.

Bund og top: 

Læg yderstof, Style-Vil og inderstof sammen, så retsiden på stofferne vender med retsiden udad og Style-vil ligger i midten. De små klemmer er gode at bruge her. Siksak alle lagene sammen rundt i kanten. Det gør jeg både for at stofferne ikke skal glide fra hinanden og for at gøre skumgummiet tynd i kanten.

Sæt hanken på låget ved at sy i samme stikning som tidligere ,6 cm ind på hver side af låget, sy et kryds og sy tilbage i den anden stikning på hanken.

Nederste del på tasken:

(Lidt længere nede omtaler jeg en lille fejl jeg lavede. Det kan være en rigtig god ide lige at læse det, hvis du vil lave den på en anden måde end det jeg gjorde pga denne fejl. Der skal sidde en lille klap bagerst på tasken som en form for vippeklap, der holder over og underdel sammen. Hvis du vil have den ind i sømmen og sidde, skal de lange stykker syes sammen  til en ring inden lynlåsen kommer på. Men i mit tilfælde satte jeg klappen udenpå. )

Yderstoffet til de 2 lange mønsterdele lægges ovenpå Style-Vil uden inderstoffet. Siksak også disse dele rundt i kanten.

Nålene viser mine mærker, men det er meget bedre om du sætter et stykke tråd..

Sæt nu de 2 lynlåse på det store lange stykke , ret mod ret. De skal mødes i midten af stykket. Buk lynlåsens ender ved start og slut. Sy lynlåsene fast.

Lynlåsene er kortere end stykket, og det er også meningen..

Læg nu inderstoffet ovenpå med retsiden nedad.

Sy det fast ved at sy fra den side hvor du kan se tidligere stikning og stik ned i samme syning..

Nu ser det sådan ud

Tag nu den smalle lange del. Du har selvfølgelig også siksakket yderstof og Style-vil sammen i kanten på den. Læg den ovenpå den anden side af lynlåsen, så retside ligger mod retside.

Sy lynlåsen fast med en stikning.

Læg derefter inderstoffet på, så retsiden vender ned mod lynlåsen.

Vend sytøjet så du kan se tidligere stikning og sy ned i samme stikning.

Nu ser det sådan ud. Jeg har sat lidt nåle i så du nemmere kan se hvordan det skal se ud. Dem piller jeg ud igen..

(Som nævnt tidligere højere oppe i indlægget….På dette tidspunkt opdager jeg at jeg i grunden har begået en lille fejl. Der skal sidde en lille klap bagerst på tasken som en form for vippeklap, der holder over og underdel sammen. Hvis du vil have den ind i sømmen og sidde, skulle de lange stykker i grunden være syet til en ring inden lynlåsen kom på. Men nu gør jeg det ved at sætte den udenpå, hvilket også ser ok ud.) 

Nå men nu gør vi det så på denne måde.

Du har nu et langt fladt stykke hvorpå lynlåsene sidder. Det skal nu syes til en ring. Start med det øverste smalle stykke. Læg enderne sammen ret mod ret og sy en syning. Pas på du ikke syer i noget af det andet.

Det kommer til at se sådan ud.

Det samme gør du ved de større nederste stykker. Sætter dem sammen til en ring ret mod ret og syer dem sammen.

Nu har tasken fået lidt form.

Sæt inderstoffet fast med nåle og sy en siksak  rundt i kanten, så der er styr på de 3 lag. De 2 lag er tidligere siksakket, men det er jo ligemeget. Lyn evt lynlåsene op, så er det noget nemmere at komme til. Her siksakker jeg den øverste del.

Og her er den nederste del gjort klar med nåle til at siksakkes.

Jeg valgte derefter at sy en stikning på hver side af lynlåsene, men det behøver du ikke. Synes blot det giver en fin virkning

Hvis du vil have lignende pynt på som min, er det nu det skal foregå. Jeg er vild med den franske lilje og den passer fint til taskens stof,  men du bestemmer selv motiv. Jeg strøg blot et stykke vliesline på det imiterede skind hvorefter motivet blev klippet ud. Det trævler jo ikke, så der skal ikke lægges sømrum til.

Hvis det skal blive pænt, skal du være meget nøjagtig. Placer den midt på tasken (det vil være der hvor lynlåsene mødes) og sy den fast. Jeg limer den først fast, så er det nemmere.

Som tidligere nævnt havde jeg glemt at jeg ville sy en lille klap ind bagerst på tasken. Du behøver måske heller ikke sætte noget på der, men det ser nu pænest ud. Sy blot en firkantet stykke dobbelt og sy det hen over lynlåsenes ender med en stikning

Fra taskens indvendige side ser det sådan ud.

Nu skal bund og låg sættes på. Start med låget.. Tag låget og sæt det på det øverste stykke at tasken, ret mod ret.Sy det hele vejen rundt. Åben evt. lynlåsene, så bliver det lidt lettere. Undervejs kan det blive nødvendigt at stoppe syningen for at flytte på lynlåsens skyder, for derefter at starte syningen igen. Men det betyder intet, for ingen kan se det bagefter..

Nu tager du bunden og sætter den på, på samme måde.

Nu er der ikke lang vej igen..Nu skal kanterne rundt i låget og i bunden kantes med kantebånd. Måske skal du forinden lige have klippet dine kanter lidt til, hvis de ikke er helt jævne. Du kan selv lave dit kantebånd af samme stof som dit inderstof ved at følge denne vejledning her

Du kan også som jeg gør denne gang, bruge færdigkøbt kantebånd. Sy det på rundt i kanten ved at stikke ned i ombukket. Husk at starte med at bukke ½ cm..Faktisk syer jeg det på en anelse længere inde end siksak syningen,  så jeg er sikker på de bliver dækket.

buk derefter kantebåndet om til den anden side. Vend sytøjet rundt og stik fra den anden side. Sørg for at kantebåndet dækker tidligere syning.

Så ser det sådan ud.

Så er det ellers bare at krænge tasken ud til retsiden og trykke den lidt i facon.

Jeg er ret godt tilfreds med resultatet.

Set bagfra.

Den lille klap gør at tasken stadig står  fint når tasken er åben.

Den rummer temmelig meget og flere af tuberne kan sagtens stå op.

Perfekt størrelse til mig.

Det gode ved mønsteret er, at du blot skal øge det nederste stykke på tasken hvis du ønsker at tasken skal være højere, eller afkorte  hvis du ønsker tasken lavere. Du kan derfor sy tasken så den lige præcis passer til det du plejer at tage med dig.

Håber du får lyst til at sy den og har lyst til at smide en kommentar til mig.

Hvis du lægger billede op af din version, vil jeg blive glad om du henviser til min blog 😘

12 thoughts on “Min franske toilettaske

 1. Det er en skøn toilettaske. Jeg har selv en men ville gerne sy en ny.
  Tak fordi du er så fantastisk sød og dygtig til at vise hvordan jeg skal sy og klippe og finde mit stof <3

 2. Jeg har lige syet en anden af dine toilettaske og med dine super forklaringer og mange billeder, har jeg fået lyst til at kaste mig ud i dette projekt.

 3. Jeg havde aldrig troet jeg gad at sy tasker men det gider jeg da med dine fine mønstre og gode vejledninger 😀
  Efter at have syet din anden model toilettaske til hele familien i julegave, har jeg lige lavet denne her til migselv. Den er perfekt når man har rundet 40 år og skal pakke noget mere for at komme til at ligne sig selv ;-p
  Tak!

  1. Hej Anne. Ej hvor er det en dejlig kommentar at få. Hvor bliver jeg glad over at høre du bruger mønstrene og med succes👍 ja, jeg synes også jeg efterhånden skal en del `udstyr`med 😂😜

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *