Tips til syning i læder/skind

Forskellen på om det hedder læder eller skind skal jeg ikke rode mig ud i. Det er der mange andre end mig der er langt klogere på. Hvis du googler det på nettet, kan du læse dig til det, eller blive mere forvirret 😆 Det er slet ikke det mit indlæg skal handle om. Så jeg kalder det læder og skind i flæng 😁

Jeg har gennem årene syet nogle tasker i skind af jakker købt i genbrugen, eller jakker jeg har fået af familie og venner. Det var inden jeg fik denne blog og da jeg desværre ikke har dem mere, har jeg ikke rigtig nogle pæne billeder af taskerne. Men jeg fandt et enkelt billede, som jeg kunne være bekendt at lægge  ind i indlægget her.

Nu har jeg kastet mig over et projekt med at sy en læder-puf ud af et par jakker. Derfor opstod ideen til at videregive nogle af de tips jeg har omkring syning i læder. Det er kun nogle få, og jeg supplerer undervejs med flere, efterhånden som min erfaring bliver større.

Mange af mine tips er ikke nye og måske giver de sig selv. Men for andre kan det måske være det der skal til for at prøve kræfter med læder.

Start med at gå i genbrugen og find nogle læderjakker. Det er næsten uden betydning hvordan de ser ud, blot skal du sikre dig at det er læder og ikke plastik. Kig efter det indvendige mærke hvor der gerne skal stå om det er ægte læder. Vent evt. til genbrugen kører  tilbud, så kan du ofte få sådan nogle jakker til 50-75 kr. Bliver projektet så ikke som du havde tænkt dig, har du ikke ofret en formue.

Om din symaskine kan sy i læder, kan jeg ikke rådgive dig om. Men prøv det, og se hvad den siger til det. Jeg har en almindelig bernina og en brother. De klarer det rigtig fint.

Du skal ikke sy med skindnål i maskinen, da den blot skærer huller og derved gør syningerne mere sårbare. Brug en ganske almindelige str 80, og evt en 90 til  kraftigere skind.

Køb en billig teflon trykfod på nettet eller sæt et stykke tape under din almindelige trykfod. Det virker også godt. Min teflon trykfod er købt på nettet til ca 20 kr. Den kan bl. a købes hos Aliexpress

Sy med lidt længere sting end du plejer at gøre. Jeg har den som oftest på 4. Jeg bruger helt almindeligt sytråd og synes det holder fint.Min maskine brokker sig når jeg bruger tykkere tråd.

En hammer og en skærebræt er ikke til at undvære.  Det skal du bruge til at hamre tykke kanter mere tynde med. Det bedste er nok en gummihammer, men en sådan har jeg ikke lige fået investeret i endnu. Limstift er også et godt hjælpemiddel. Det behøver ikke at være en der er beregnet til stof og læder. Jeg har fundet ud at at en helt almindelig billig limstift er lige så god. Den kan du bruge til at lime læderet ned med i sømmene hvis de er lidt genstridige. I øvrigt kan du sagtens stryge læder. Læg blot et viskestykke eller et stykke stof hen over læderet og stryg med damp. Krøllet læder bliver lige så fint glat igen.

Du må ikke stikke nåle i skind undervejs for at holde på lagene da det efterlader huller. Bedre er det at bruge klemmer, papirklips eller hvad du nu har til din rådighed.

Når du skal tegne mønstre op på skind kan du bruge mange forskellige skriveredskaber. Det handler mere om hvad der er rigtigt for dig end hvad der er det korrekte redskab. Det skal gøres på bagsiden af læderet. Jeg bruger både kuglepen, tusch, kridt og blyant. Prøv dig frem. Du kan sagtens købe skriveredskaber beregnet til læder, men jeg mener ikke du behøver investere i det, i første omgang. Det kan komme senere.

En god saks er alfa omega. Det giver et pænt jævnt klip og ikke så hårdt for hånden.

Giv dig god tid. Til forskel for syning af tøj, er der sjældent lange sømme. Ofte skal der være pyntestikninger i læder, og det ses meget hvis man har haft for travlt. Hvis du kommer ud for at skulle pille op, bliver det ofte at se, så giv dig tid.

Kig ind på hjemmesiden https://www.laederiet.dk/ og find alt hvad der skal bruges til tasker af låse, ringe etc. Et super godt sted at handle.

Når du syer i læder, er det som regel sammensyningerne i de forskellige antal  lag der giver problemer. Maskinen begynder at springe sting over og det ser ikke kønt ud. Men det kan du sagtens undgå. Lav dig nogle små stykker læder hvor du har syet flere lag sammen. Glem alt om at det skal være pænt, det er blot en hjælp til at komme over en sammensyning. Lav dem i det læder som du lige er i gang med. Lav en med 2 lag, en med 3 lag og 1 med 4 lag.

Når du så kommer hen til en sammensyning, løfter du trykfoden, lægger det stykke ind med det antal lag som sammensyningen er på tæt ved trykfoden, sænker trykfoden igen og kører stille hen over. Når du er kommet hen over, flytter du læderstykket om til den anden side af trykfoden og fortsætter. Først når du kan se at hele trykfoden er forbi sammensyningen fjerner du det lille læderstykke.

Håber billedet giver lidt mening. Jeg har døjet med at min maskine sprang sting over, men efter jeg er begyndt at bruge dette trick, har problemet været løst.

I øvrigt , gem endelig alle stykker læder som du ikke bruger til tasken. Uanset hvor små stykkerne er, kan de bruges til mange  smarte effekter.

Her er en lille stump blevet til en strop.

Brugt på denne tablet holder.

På denne nisse, blev små stykker skind til støvler.

På denne taske til hjørne-effekt og pynt. Mulighederne er uendelige. Så gem endelig alle rester…

Du kan ret hurtigt blive bidt af at sy i læder. Så vil det måske være på tide hvor du køber de rigtige hjælpe redskaber, men det mener jeg ikke er nødvendigt i første omgang.

Det var mine tips for denne gang. Du kan også på biblioteket låne bøger om at sy tasker i skind.

Nu vil jeg ind og fortsætte med min læder puf, som jeg glæder mig til at vise jer 😘

Håber du kan bruge indlægget, og smid gerne en kommentar med dit bedste tip til syning i læder 😊

 

29 thoughts on “Tips til syning i læder/skind

 1. Tak for altid god vejledning/fif😍
  Jeg syr også en del i skind – mit tip er at sy med dobbelt overtråd – syntes det bliver fint og slidstærkt💪🏻💪🏻💪🏻

 2. Tusind tak for denne info – nu virker det pludselig ikke så “farligt” at sy i læder længere. Jeg er vild med, at du trækker det ned på et plan hvor vi alle kan være med, og ikke behøver at investere i en masse læder-hejs. Nu er lædersyning pludselig ikke lukket land mere 😉👍

  1. Hej. Ih det er jeg rigtig glad for at høre. Nej, man behøver bestemt ikke have en masse udstyr 😊 rigtig god fornøjelse 😘

 3. Hej Gitte! Det er så fint og let forståeligt, som du forklarer tingene! Jeg har haft en skindjakke hængende i flere år, som jeg aldrig har kunnet lide pga den brune farve, og i dag valgte jeg at sprætte/klippe den op.Jeg klippede skar den op i firkanter a 6,5 x 6,5, og vil spørge dig:Er det en god ide,at sik sakke dem sammen,jeg tænker på, at syningerne så bliver meget synlige,hvilket jeg synes måske kunne give lidt mere karakter; Jeg vil lave en hynde til en loungestol i flet. på forhånd tak!

  1. Hej Morten. Ih, det lyder som en spændende opgave du der skal i gang med. Jeg tror umiddelbart ikke en siksak i sig selv er stærk nok, når du skal bruge det som hynde. Jeg tænker du skulle overveje at sy dem sammen med almindelig stikkesting, derefter lægge sømrum til hver sin side og først derefter siksakke over sømmen. Derved gør du den også stærkere. Håber du får succes med hynden 😊

  1. Hej Ulla. Hvis du søger på Aliexpress efter sewing foot teflon, kommer der rigtig mange frem. Den er utrolig billig og mener det er fragtfrit. Det afhænger nok af hvilken maskine du har, men den jeg har ligner rigtig meget den der ligger i dette link https://www.aliexpress.com/item/33005951616.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7f99441cTJzd9T&algo_pvid=ecf2a105-79c7-4bf5-bc12-8ed553246720&algo_expid=ecf2a105-79c7-4bf5-bc12-8ed553246720-31&btsid=f63d15d6-9f9a-464f-b1e9-419bb971f00c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchweb201603_52
   Ellers må du meget gerne lige skrive til mig og jeg skal forsøge at hjælpe dig videre 😊

 4. Tak🙌 Lige den info jeg manglede efter at have klippet min første skindjakke op til en bumbag❤️ Nu skal der jages en lynlås og tråd☺️
  Kh Lenette

 5. 1000-tak, jeg har flere stykker skind liggende som jeg gerne vil sy noget i, men indtil nu har jeg været for bange for at spilde penge og skind fordi jeg gjorde det forkert – men din skønne tilgang til arbejdet har gjort at jeg nu kaster mig ud i det – Tsk/Maria

  1. Hej Maria. Åh der spørger du faktisk om noget som jeg ikke rigtig kender til. Men umiddelbart burde det vel kunne fungere på samme måde. Men du skal sørge for at klippe skindet fra vrangsiden, så man ikke klipper hårene af. Og når du syer sammen skal du sikre dig at hårene kommer væk fra sømrummet. Efterfølgende skal du fiske hårene frem til retsiden med en lille hæklenål. Det giver mere mening når først du har prøvet at sy det sammen.

 6. Hejsa. Tusind tak for dine fif med skind. Jeg har investeret i læderrester og ville sy grydelapper. Mine sting blir så bitte bitte små og jeg kan næsten ikke trække læderet igennem. Det ser frygteligt ud. Maskinen står på de største sting og undertråden er fin løs.har endda købt noget godt trådhvor jeg har købt rester. Har en plastik fod men det dur bare ikke.bruger en jeans nål..Så nu er der bestilt teflon fod som jeg håber hjælper.har du ellers et godt råd til når jeg skal sy sådan to stykker læder sammen? Mvh Janne.

  1. Hej Janne. Jeg er ret sikker på din teflon fod afhjælper dit problem. Ellers kan du også prøve at lægge madpapir ovenpå læderet og sy igennem det. Efterfølgende trækker man bare madpapiret af igen. Lidt bøvlet, men det virker ret godt. Det burde dog ikke være nødvendigt når du får din teflon fod. Hvis din maskine kan stilles i det tryk der gives ned på trykfoden, kan du evt løsne trykket lidt, det hjælper også. Men det er desværre ikke alle symaskiner der kan det, min kan f.eks ikke. håber du får succes med den nye trykfod

 7. Mange tak for alle dine gode råd og fif. Jeg bruger din side her så tit til lige at finde ud af, hvordan man gør. Det er skønt!

 8. Hej. Jeg har en læderstol med en syning midt på selve sædes. Denne syning er gået fra hinanden. Kan jeg selv sy i læder? Hvis hvordan gør jeg det og hvad skal jeg bruge til formålet? På forhånd tak for et godt råd. Hilse. Lone

  1. hej Lone. Den kan du sagtens sy igen. Det du skal bruge er en krumnål, også kaldet polsternål. Den er buet og derved kan du lettere stikke ned og få nålen op igen. Så vil jeg foreslå at du også køber en ekstra stærk sytråd. De ting kan købes i Selfmade. En fladtang bliver nok også nødvendigt, hvis du ikke kan få trukket nålen igennem læderet. Så er det ellers bare at gå i gang. En god ide kan være at trævle så meget af den gamle syning op, så der er tråd-ender at binde en knude med. Den måde du syer det sammen med igen, er jeg lidt i tvivl om hvad hedder. Men hvis du søger på YouTube: lær at sy usynlige sting, så kommer der en video op som er ret god. Håber du får et godt resultat og rigtig god fornøjelse

 9. Har du fif til, hvordan man kan sy lynlås i en læder taske med foer, ikke ikke øverst i kanten, men der er et ombuk på ca 3 cm og så kommer lynlåsen og foer. Håber du forstår mit spørgsmål 😊

 10. Hejsa Gitte😊
  Tak for din let forståelige vejledning i læder syning – jeg har en ældre frakke som jeg gerne vil lave en jakke af – men har ikke turdet gå i gang pga manglende kendskab til emnet.
  Nu tror jeg godt at jeg tør – takket være din super gode forklaring.
  Kh
  Ilse

 11. Hej Gitte.
  Jeg tilslutter mig 100 % alle ‘roserne’ som andre har givet dig, det er FULDT fortjent 👍🤗 jeg har liget ‘slagtet’ en aflagt frakke i tyndt handskeskind som jeg vil sy en toilettaske af. Mit spørgsmål går på afstivning, jeg tænker at der både skal foer og mellemfoer i for at gi’ tasken noget hold, men jeg vakler imellem viledon eller det tynde taskeskum jeg plejer at bruge…? Og så kun på foer og/eller mellemfoer, men ingenting på det tynde skind? Hvad tænker du?
  1000 tak fordi du så gavmildt deler ud af dine mange erfaringer 😘😘
  Kh.Victoria

  1. Hej Victoria. Åh tusind tak for din kommentar. Den gør mig godt nok glad 😍 Da skindet er tyndt ville jeg nok vælge noget at stryge på skindet. Hos Læderiet.dk har de forskellige typer af strygelærred. Viledon har de i 3 forskellige udgaver. Jeg tror ikke du skal vælge den stive type, for den er virkelig svær at arbejde med, med en almindelig symaskine. De har også en der hedder klæbelærred, og det ville nok være den jeg ville anbefale dig. Jeg lægger lige link ind til det. Du kunne evt overveje at quilte foret med det tynde taskeskum. Så får du i alt fald et godt hold på både læder og foer. Rigtig god fornøjelse. https://www.laederiet.dk/shop/105-afstivningsmaterialer/4200-klaebelaerred/?variantId=10033

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *