Læderpuf af jakker

Sidst vi var i tyrkiet købte vi en læderpuf med hjem til yngstedatteren. Jeg tænkte, at sådan en kunne jeg da i grunden selv sy. I skabet hang et par læderjakker som jeg tidligere havde købt i genbrugen, de ville lige egne sig til formålet.

Så jeg tegnede simpelthen mønsteret af efter den købte puf og gik igang. Den købte puf er nok ikke mere end 20 cm høj. Til vores lænestol skulle den gerne være minimum 30 cm høj.

Min syede model kom til at se sådan ud.

Den købte puf ser sådan ud. (uden fyld) Min ligner den rigtig meget. Dog har jeg udeladt den tynde ekstra kant der er syet på kanten rundt.

Sådan så min skitse ud til mønsteret.

Tips til at sy i læder, ligger i et tidligere indlæg her, så jeg vil ikke gå så meget i detaljer med nål, tråd etc. Jeg vil foreslå at du starter med at læse det indlæg igennem.

Skulle du være interesseret i mønsteret til puffen ligger det herunder til print. Sørg blot for at printe i faktisk størrelse.

Husk mønsteret er uden sømrum. Puffens underside er blot 2 halvcirkler med en diameter på 56 cm, hvor der er sat en lynlås i.

(Puffens underside)

Til midterstykket på puffen skal du bruge et lang stykke på 176 cm x den højde du ønsker puffen skal være. Ved min 30 cm.

Sådan ser den ud fra siden. Det gør ikke spor at du skarer læderet mange steder.

Du kan også sagtens lave puffen i en anden farve kombination, evt helt ensfarvet. Der er frit slag.. Tror også den kunne laves i noget flot brokade/gobelin stof…

Jeg vil ikke gå i dybden med hvordan du laver selve puffen, da det ikke burde give problemer. Men jeg vil gerne vise hvordan du syer forsiden, så mønsteret bliver pænest. Det er meget vigtigt at du er nøjagtig med sømrum ellers bliver centrum af puffen ikke pæn. Jeg bruger ½ cm til sømrum.

Puffen bliver faktisk syet som 8 stykker, der siden bliver syet sammen. 4 i en farvekombination og 4 i en anden farvekombination.

Vejledning:

Start med at tage 2 dele som på billedet. Det er retsiden der vender opad.

Læg dem ret mod ret. Sy dem sammen. Som du kan se på billedet, ligger de lidt forskudt. Det svarer til sømrummet.

Bank sømrummet til hver sin side og stryg det med et klæde over. Lim evt sømrummet ned.

Nu skal den anden side af mønsteret sættes på.

Læg det som på billedet, ret mod ret og sæt sammen med en klemme. Det lille stykke ligger underst på billedet.Det er vigtigt at de ligger nøjagtig ovenpå hinanden. Sy nu det øverste lige stykke og stop når nålen er præcist nede i sammensyningen ved min pegefinger.

Hæv trykfoden og drej lidt på det øverste lag skind, så kanterne flugter på det næste stykke. Har du været omhyggelig med sømrum, så er det helt rigtigt at det underste lag er lidt længere og der stikker en spids frem. Det svarer til sømrummet. Sy siden ned .

Nu vulker stykket ligesom lidt og det er helt korrekt.. Det skal det gøre.

Men når du vender stykket om til retsiden ser det sådan ud.

Bank sømrummene til hver sin side. Oppe ved spidsen giver det muligvis lidt udfordring da det kan bule lidt. Men hvis du klipper et lille hak i sømrummet kan du få det til at ligge så fint.

Min saks viser hvor jeg har klippet et lille hak.

Så ser det sådan ud fra vrangen.

Og sådan ud fra retten.

Sådan laver du 3 stykker mere magen til denne. Derefter laver du 4 stykker hvor det er modsat i farver. Altså midterstykket er lyst og  på hver side er det mørkt.

Nu har du så 8 stykker , som hvis du lægger dem sammen danner en cirkel.

Sy dem sammen 2 og 2, så de hele tiden skifter i farve. Læg sømrummet til hver sin side, og sy en stikning på hver side af sammensyningen.

Nu har du så 4 ens stykker.. ( 1/4 cirkel)

Sy 2 stykker sammen så du nu har en halvcirkel.

Igen skal sømrum til hver sin side og der skal stikkes en pyntestikning på begge sider af sammensyningen.

Nu er det så bare at sy de 2 halve cirkler sammen og du har en hel cirkel…

Derefter laves bunden af puffen. Den vil jeg ikke beskrive, da det er helt op til dig hvordan du vil lave den. På den købte ser den sådan ud.

Den købte er i øvrigt syet af rester fra en fabrik der syer jakker. Så det forklarer måske også hvorfor den er lavet i så mange små stykker. Men det er helt op til dig. Har du skind nok, kan du vælge at lave stykkerne større. Ligesom jeg har gjort. Det vigtigste er at du får sat en lynlås i som er ret lang, Meget gerne længere end min. Jo længere den er, jo nemmere er det at stoppe puffen til sidst.

Puffens sider er blot et langt stykke på 176 cm. Jeg havde ikke nok læder i jakkerne til siderne, men så kom jeg i tanke om at jeg da havde gemt læderet fra de gamle sofaer. De var helt perfekte til formålet. Stykket er blot syet sammen i flere dele, bare på slump, men så det er 30 cm bredt. På den købte puf kan man igen tydeligt se at den er syet af rester, da stykkerne er små. Du kan gøre det på nøjagtig samme måde hvis du kun har små stykker at gøre med.

(Billedet viser den købte model… )

Når du er færdig med at sy puffen er det nu kun at fylde den. Det dur ikke at fylde den med krøyerkugler eller fibermateriale. Så får du en puf som er blød og giver efter når du sætter dig på den. Den skal stoppes med noget som er fast. Start dog med at lægge et lag blødt ind først, så puffens overflade bliver blød. Jeg brugte noget skumgummi jeg havde liggende. I datterens fyldte jeg derefter aviser i som puffens kerne. De skal fyldes i som de er . Altså ikke noget med at krølle dem. Der går mange aviser til og den bliver tung. I kanterne stoppes puffen med krøllede aviser og stofrester eller andet. Når den så bliver taget i brug fylder man mere i den efterhånden som fyldet falder sammen.

Min egen puf skulle være højere, og jeg var derfor bange for om den blev for tung kun med aviser. Min er derfor fyldt med kasseret sengelinned, lagner og andre gamle ting i stof, som jeg havde liggende. For at gøre kanterne på puffen mere jævn blev der fyldt fiber i yderste kant hele puffen rundt. Det tog  3 store fiber puder… Der kom også krøllede aviser i. Der skal sikkert også efterfyldes når den har været i brug et stykke tid. Men resultatet blev rigtig godt.

Alt i alt er jeg meget tilfreds med min puf. Du skal bestemt ikke sy den for at spare pengene.. Den jeg købte i Tyrkiet kostede 150 kr (uden fyld). Det kan du slet ikke selv sy den for. Men jeg synes det er noget særligt at kunne sige man selv har syet den. Du får den i de mål du selv vil have. For mit vedkommende har jeg næsten kun brugt genbrugs materialer og det har også en vis værdi for mig. Der er brugt en hel del timer på den, både med syning men bestemt også med at stoppe den. (Jeg stoppede den om 3 gange før jeg var tilfreds) Min puf endte ud med at blive ca 33 cm høj. Det er nok fordi den løfter sig lidt i midten, men jeg tænker at efter noget tid i brug vil den automatisk `sætte`sig. Umiddelbart har den en perfekt højde til vores lænestol.

For mig har den været det hele værd.

Smid gerne en kommentar om du også har haft projekter hvor glæden ved at skabe noget er drivkraften og overskygger om det kan svare sig 😘

20 thoughts on “Læderpuf af jakker

  1. Hej Lea. Åh ja, det må også være et godt materiale at putte i. Desværre tror jeg det bliver svært at købe savsmuld i så store mængder i dag, da vi ikke har så mange savværker tilbage, og savsmulden skal sikkert være harpiks-fri. Jeg læste også man kunne bruge træuld, men tror også det vil rende op i en formue 😁

    1. hej Monica. Jeg er lidt i tvivl om hvad du mener. Men jeg vil tro du mener at den kan fyldes med træspåner. Det kan den sikkert, men jeg tror man kommer til at efterfylde den rigtig mange gange da det vil falde sammen i brug. Samtidigt skal man nok sørge for at det er spåner uden harpiks. Men ideen er da værd at tage i betragtning 👍

 1. Wauh hvor er den flot! Jeg får mod på at lave en selv der kan passe til min “nye” genbrugs lænestol ❤️

  1. Hej Tina. Mange tak, spring endelig ud i det. Den er slet ikke så svær som den godt kunne se ud til, og det lyder da som den perfekte makker til din stol 😍

 2. Det er da en flot pude.Vil du sy sådan en til mig. I givet fald hvad koster den? Hilsen Lisbeth Lauritsen

  1. Hej Lisbeth. Mange tak skal du have. Jeg syer desværre ikke for andre end til min familie og jeg. Sådan en puf er faktisk billigere at købe færdigt, end at få mig til at sy den. Grunden til, at det for mig kan svare sig, er at jeg bruger materialer jeg i forvejen har. Jeg håber med indlægget at give inspiration til andre også går i gang. Rigtig god dag til dig 😊 vh Gitte

 3. Rigtig flot puf, jeg er nysgerrige efter hvad du harstoppet med, har hørt nogen makuler gamle aviser til det.
  Hilsen Aae

  1. Hej Aase. Mange tak skal du have. Først stoppede jeg den med krøllede aviser. Men den kunne ikke blive hård nok og heller ikke så jævn. Puffen skal bruges som siddeplads og som skammel, så det er ret vigtigt den er hård. Derfor prøvede jeg så med gamle håndklæder, sengelinned og andet jeg havde liggende. Det fungerer virkelig godt. Den er hård og stabil, men også tung. Den er jo temmelig stor 😉 Jeg har efterfyldt den 2 gange, da den blev lidt blød i brug, men så var det nemt at fylde lidt mere i den.

 4. Hej Gitte

  Hvor er det en flot puf. Du skriver at mønstret ligger herunder, hvis man er interesseret. Jeg er meget interesseret, men hvor finder jeg mønstret?

  1. hej Birte. Mange tak skal du have. Du skal trykke der hvor der står læderpuf med fremhævede bogstaver, ca midtvejs imellem billede 4 og 5. Så er det lige til at printe 😊 god fornøjelse

 5. Tusind tak Gitte, er i fuld gang med projektet. Samlingerne er nu ikke så skarpe som dine, men det kræver vist også en noget erfaren syerske;)

  1. Hej Alice. Uh spændende projekt du er i gang med. Et lille tip er at du skal bruge en almindelig symaskinenål nr 90. Endelige ikke en skindnål, da den skærer hul og derved svækker skindet. En silikone trykfod er også et must, men er i tvivl om jeg ikke også nævner det i indlægget. Et stykke tape under trykfoden kan være en hurtig løsning. Om du skal bruge en stærkere tråd kan jeg være i tvivl om. Jeg bruger som regel altid blot almindelig sytråd og plejer ikke at have problemer med det. Føler du nogle af sømmene bliver meget tykke, kan en gummi hammer være meget effektiv til at gøre sømmen lidt mere flad. Rigtig god fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *