Bluse med flæse efter Line2line mønster

Jeg har flere gange syet bluse efter mønsteret Line2line B1223. Det er et super godt mønster. Jeg har også lavet en sy vejledning til mønsteret. Længere nede i opslag ligger link til vejledningen på B1223.

Måske skulle jeg lige have syet mig en ny bluse efter det mønster igen. Så fik jeg en ide om, at det ville være fint hvis den var højere i halsen og afsluttet med en flæse. Igang med mønsterpapir og et stykke stof som jeg ville ofre på en prøve. Den blev over alt forventning. Faktisk så god at jeg gerne vil dele det med jer. Billedet nedenunder viser blusen jeg syede efter den første prøvemodel.

Billedet nedenunder er prøvemodellen.

Hvis du er interesseret i at se hvordan Line2line B1223 normalt ser ud og evt sy vejledning til den, ligger det her i link 

Jeg skal starte med at fortælle at dette er absolut min egen måde at gøre det på. Helt sikkert slet ikke korrekt… Helt sikkert ikke den eneste måde man kunne gribe det an på.. Men prøv at læse mit indlæg igennem, før du tænker, at det ikke kan lykkes eller at det er forkert. Mit resultat er pænt, og så mener jeg ikke man skal gøre det mere vanskeligt end det er.

Vælg et stykke stof som falder pænt. Det tænker jeg må være vigtigt for resultatet. Jeg har valgt en vævet viscose, som jeg købte sidste ferie i Prag. Det stribede stof i halsen tror jeg er fra Videbæk.

Mit mål var at lave en bluse med lidt tætsiddende hals. Den skulle have rynker på forstykket, men ikke på bagstykket. Flæsen eller kraven skulle dog rynke hele vejen rundt og den skulle ikke være lukket med en lynlås eller en slids med knap. Bare lige til at trække ned over hovedet. Derfor har jeg lavet en model hvor flæsen foran skabes af elastikken der bliver trukket igennem en løbegang, og på bagstykket bliver flæsen rynket med rynketråde og syet fast.

Som udgangspunkt bruger jeg B1223, da den i forvejen er med læg foran og derfor har den allerede noget vidde foran.

Sådan ser forstykket ud.

Start med at tegne 2 punkter ind efter det sidste mærke på halsudskæringen med 4,5 cm´s mellemrum. Tegn en streg fra det første punkt og ned til det mærke der er i ærmegabet på mønsteret. Mål 4,5 cm op i ærmegabet fra det mærke og tegn en streg fra det punkt og op  til nr 2 punkt i halsudskæringen.

Det er gjort på dette billede.

 

Klip mønsteret op i de 2 streger og læg mønsterpapir indenunder. Træk nu mønsteret 2 cm fra hinanden, så der dannes 2 kiler.

Forlæng derefter skuldersømmen med 4 cm.

Forlæng også midt for med 4 cm i halsudskæringen.

Afsæt nogle punkter langs haludskæringen med 4 cm ned til den oprindelige hals. Det bliver lidt ujævnt, da halsen ikke er lige.

Forsøg at tegne en linje som er lidt blød og jævn. Det bliver din nye halsudskæring.

Nu kan du klippe mønsteret ud og du har det nye forstykke.

Bagstykket er også nødt til at blive ændret lidt. Start med at lægge mønsterpapir under mønsteret.

Tegn en linje i fortsættelse af skulderlinjen. Læg 4 cm til den linje. Mål nu den nye linje og noter dig hvor mange cm hele skulderlinjen er. I mit tilfælde målte den 13 cm. Sænk nu inderste skulderpunkt med  1 cm og afsæt et punkt. Tegn en linje fra yderste skulderpunkt og igennem det  punkt. Afsæt dit mål ( i mit tilfælde 13 cm) på den nye linje. På tegningen er det den nederste linje der nu er den nye linje.

Forlæng midt bag og afsæt et punkt 2 sm højere oppe. Nu kan du tegne en ny linje fra midtbag til din nye skulderpunkt. Sørg for at den bliver blød og jævn.

Nu er du færdig med det nye bagstykke.

Så kan vi komme igang med at klippe i stoffet.

Jeg har valgt en blomstret vævet viscose, og for at du nemmere kan se hvad jeg laver, har jeg valgt en stribet til halskanten.

Klip både forstykke og bagstykke til fold med 1 cm sømrum.

Start derefter med at klippe en lang strimmel på 8 cm, inkl. sømrum. Den skal ca være 100 cm lang. Den nøjagtige længde er forreste halsudskæring x 1 plus bagerste halsudskæring x 2. ( Den bagerste skal nemlig rynkes ind, det skal den forreste ikke.) Jeg måler ikke i første omgang, jeg laver den bare godt lang.

Fold strimlen på den lange led og stryg den.

Sy skuldersømmen sammen på dit forstykke og bagstykke ret mod ret. Derefter syes sidesømmene sammen ret mod ret.  Find derefter midten af bagerste halskant og sæt en nål i. Mål fra skuldersøm til nål. Det mål ganger du med 2. På din strimmel sætter du en nål i ved det antal cm. Tror det var henholdvis 10 og 20 cm ved mig.

Sæt strimlen fast så nålen på strimlen rammer skuldersømmen, ret mod ret.De rå kanter ligger ovenpå hinanden.

Sæt nu strimlen fast på hele forstykkets kant med nåle.

Den sidste nål sætter du i den anden skuldersøm, og så klipper du strimlen af så den er lige så lang som det stykke der hænger i den anden ende. Min finger viser nålen ved den anden skuldersøm.

Nu har du så 2 lange ender der hænger løst. Dem syer du sammen ret mod ret.

Nu syer du 2 rynketråde i det løse stykke. Altså det løse stykke strimmel fra det ene skulderpunkt til det andet. Det er nemmere hvis du lige tager et par nåle af på forstykket imens. Det er stykket imellem mine fingre der syes med rynketråde.

Her er der syet rynketråde.

Træk i 2 tråde og rynk ind så det passer med bagstykkets halsudskæring.

Sæt det rynkede stykke fast på bageste halskant ret mod ret.

Nu kan hele strimlen syes fast rundt i kanten. Sy ca 0,7 cm inde fra kanten.

Klip en 4 cm bred strimmel på skrå. Jeg har ikke målet, men det skal være i samme længde som hele halskanten måler. Du kan også vælge at bruge noget færdiglavet kantebånd. Mit bånd var ikke langt nok, men så bliver det blot skaret sammen.

Læg strimlen ovenpå halskanten ret mod ret, så flæsen ligger imellem lagene. Jeg starter med at sætte på i midt bag.

Start og slut af strimlen bliver bukket om.

Sy nu en syning  hele kanten rundt 1 cm inde.

Klip sømrummet ned til ½ cm.

Buk strimlen om til blusens vrangside og sæt nåle i. Det ser sådan ud.

Jeg syer nu en stikning 2 mm inde på strimlen, men det kan udelades. Jeg syer fra blusens retside.

Så ser det sådan ud.

Vend blusen om til vrangsiden og buk strimlen ind til ca 1,2 cm.Sæt nåle i.

Da strimlen er taget på skrå, burde det også være ret nemt at få den til at ligge pænt på bagstykkets halskant.

Sy fra retsiden en stikning ca 1 cm inde på halskanten.

Fra vrangsiden ser det sådan ud.

Nu har du ligesom lavet en løbgang. Der hvor strimlen er samlet og hvor du bukkede enderne, er der nu et hul. Tag en elastik og træk elastik igennem hele kanten.

Det gavner  ikke at have elastik i det bagerste stykke, da det jo skal være glat, derfor skal du sy en stikning på tværs ved skuldersømmen. Denne stikning vil holde elastikken på plads på forstykket. Først i den side hvor du startede med at putte elastikken ind i.

Inden du klipper elastikken af, skal du lige prøve blusen. Sæt elastikken fast med en nål. Prøv blusen og tjek at dine skuldersømme passer med din skulder. Du må hverken have sømmen til at ligge formeget fremad eller bagud. Fornem at skuldersømmen er hvor den plejer at være på dine bluser. Når du er tilfreds klipper du elastikken af og syer en stikning på tværs på den anden skuldersøm.

Nu er du færdig med halskanten og den skulle gerne se sådan ud fra forsiden.

og sådan fra bagsiden

Nu er det så bare at sætte ærmer i blusen og du er færdig.

Jeg håber du har kunnet se pointen i at lave kanten på denne måde. Ellers kan du måske bruge indlægget til at finde en måde som passer dig bedre. Mit udgangspunkt var at jeg ikke ville have blusen rynkede bagpå, men kun foran.

Denne bluse i blå med små hjerter på, syede jeg som den første for at teste min ide.

Den blev så god at jeg lavede den næste for at i kunne få en vejledning her på bloggen.

Jeans-nederdelen har jeg også syet efter eget grundmønster, men det ligger et par år tilbage. Den trænger snart til at blive udskiftet til en mere ny model.

Jeg tog også nogle billeder bagfra, men de duede slet ikke. Derfor får i et billede bagfra på ginen.

Det er en rigtig god måde at genbruge et mønster på. Det giver en hel anden type bluse. Når først du lige har tegnet mønsteret og forstået processen, er den rimelig hurtig at sy.

Jeg håber du kan bruge indlægget og hører gerne fra dig hvad du siger til modellen 😊

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *