Sy et snoet hårbånd.

Jeg har tidligere lavet en vejledning på hvordan du syer de populære snoede hårbånd. Den ligger her i link 

Men 100 % tilfreds var jeg ikke med den vejledning. Jeg kunne nemlig se at de købte var lavet på en anden måde, og den var garanteret noget nemmere. Så jeg købte den billigste hårbånd jeg kunne finde og pillede den op. Undervejs tog jeg billeder, så jeg bagefter kunne lave min egen efter samme fremgangsmåde.

Så nu kommer der en vejledning mere fra mig. Måske kan du bedre lide den første version, men den her er noget nemmere at gøre mindre, hvis det skulle vise sig at man har fået lavet den for stor. Når først du har syet et par stykker og forstået fremgangsmåden, er denne her også noget hurtigere.

Dette indlæg er laaaangt, men det er nødvendigt med alle billederne hvis du skal kunne se hvordan det syes 😁

Denne er syet i viscose.

og denne i en lidt tæt chiffon

Jeg har syet dem i fastvævet stoffer. Hvis du syer dem i strækstoffer, skal du gøre elastikstykket mindre. Det er netop nemt at ændre  ved denne metode.

Sy vejledning:

klip 2 stykker stof på 50 x 18 cm inkl. sømrum, et lille stykke på 25 x 9 cm inkl. sømrum og et stykke elastik på 12 cm inkl sømrum.

Start med det lille stykke stof. Fold det på den lange led med retsiden indad og sy langsiden. Det skal syes så det er ca ½ cm bredere end dit elastik. Mit er 2 cm bredt.

Vend stykket om til retsiden og stryg det. Tag dit elastik og sæt en sikkerhedsnål i den ene ende.

Træk elastikken ind i stoffet og sy en stikning for en ene ende.

Træk elastikken ud i den anden ende, fjern sikkerhedsnålen og sy en stikning hen over elastikken. Nu ser stykket sådan ud.

Tag nu et af de store stykker og fold det på den lange side med retsiden indad. Sy de midterste 10 cm. Det gøres ved at folde stoffet så du finder midten af stykket, sætter en nål i, og måler 5 cm ud på hver side af den nål. Det er vigtig at du gør det nøjagtigt..

Vend det om til retsiden, og læg det så sammensyningen ligger i midten af strimlen.

Tag nu fat i højre nederste hjørne af stoffet.

og tag fat i øverste højre hjørne og sæt dem sammen ret mod ret ned af langsiden, altså ned mod syningen på de 10 cm. Sæt nåle i og sy ned til hvor stikningen på de 10 cm starter. Det betyder ikke noget om der lige mangler et par mm til stikningen.

Tag nu de andre to hjørner og sæt dem sammen ret om ret med nåle ned langs den anden side. Du kan ligesom putte stykket ind i sig selv så bliver det nemmere at sy nr 2 side.

Igen syer du ned til hvor stikningen med de 10 cm er. Skidt med at du mangler et par mm, det ses ikke på den færdige hårbånd.

Vend stykket rundt til retsiden. Det virker lidt mærkeligt, men det er netop det der gør at den får det drejede look. Læg båndet så stykkets sammensyninger ligger yderste i hver side. Sæt nåle i de 2 lag stof så der bliver lidt hold på dem. Du kan også vælge at sy en stikning. Den farvede tusch er blot for at vise dig at der er hul i den ene. Det er de 10 cm som du startede med at sy, der giver hullet.

Nu skal du have fat i det andet stykke stof. Fold den på den lange led med retsiden indad og sy de midterste 10 cm. Ligesom du gjorde med det første stykke.

Vend stykket om til retsiden og læs det så de 10 cm ligger i midten af stykket.

Træk stykket ind igennem hulletpå det tidligere stykke hvor jeg havde lagt en tusch ind igennem for at vise hullet.

Tag nu fat i nederste højre hjørne og øverste højre hjørne og læg dem sammen ret mod ret, på den lange led. Altså ligesom du gjorde ved det første stykke. Det virker måske lidt forkert og kringlet, men det kommer til at give mening senere. Det er de hjørner ved min finger og saksen.

Sy ned til starten af stikningen på de 10 cm. Om der mangler et par mm betyder ikke noget for det færdige resultat.

Tag nu de 2 andre hjørner og sæt deres langside sammen ret mod ret. Nu kan du ligesom putte stykket lidt ind i sig selv og det gør det nemmere at sy.

Sy igen ned til den tidligere stikning på 10 cm.

Nu kan du trække dit sytøj om til retsiden og så ser det sådan ud.

Du kan nu fornemme at det begynder at ligne et snoet bånd. Sæt nåle i enden så stykket sammensyninger ligger yderst i hver side. Fingeren viser hvor stoffet er sammensyet.

Find midten af stykket og tag elastikstykket og sæt det på der. Træk rynkerne på elastikstykket ned i den anden ende, så er det lidt nemmere at have med at gøre. Min finger viser midten af stykket.

Sy elastikstykket på med en stikning. Det nemmeste at sy hele kanten over, så kan du nemlig fjerne dine nåle.

Vend stykket om så din elastik ligger nederst.

Nu skal stoffet ligson foldes omkring elastikken. Start med at tage venstre side og fold den over til højre. Folden kommer til at ligge ved elastikkens start.

Fold derefter til venstre.

Den sidste fold bliver måske lidt mindre og det er helt ok. Sæt en nål i for at holde på alle lagene.

Vend sytøjet om så elastikken nu ligger øverst og tag fat i den side som endnu ikke er foldet.

Fold nu over elastikken

Næste fold er ikke hen over igen som sidst, men den anden vej rundt, altså ned under de tidligere folder.  Du pakker ligsom elastikken ind. Nu ser dit stykke sådan ud. En masse lag.

Sy en stikning igennem alle lagene.

Nu kan du tage fat i den anden ende af elastikken og trække båndet frem til retsiden.

Og så ser det sådan ud.

og hele båndet ser sådan ud på nuværende tidspunkt.

Træk rynkerne på elastikstykket godt op den anden ende, så du ligesom får et lidt glat stykke at arbejde på.

Fold nu båndet så elastikstykkets ende kommer til at ligge på midten i den anden ende af båndet.

Sy en stikning hele kanten over, så elastikken ikke kan rykke sig.

Ven dit sytøj om så elastikken ligger nederst.

Fold nu stoffet i højre side hen til elastikkens start.

Og fold det derefter tilbage igen. Muligvis bliver den sidste fold ikke helt ud til kanten, men det har ingen betydning.

Fold nu venstre side bagom til elastikkens start.

Og fold den derefter fremover, så den ligesom pakker det hele ind.

Sy en stikning igennem alle lagene.

Find nu elastikken inde i alle lagene og træk den frem. Her er den, godt gemt.

Enden af elastikken ser så sådan ud.

Jamen så er det ellers bare lige at fordele rynkerne igen på elastikstykket og dit hårbånd er færdigt.

Skulle du have lavet det for stort, kan du bare trække elastikstykket tilbage igen og sy en stikning lidt længere inde, klippe lidt af og så trække elastikken på plads igen.

På den her måde er alle rå kanter gemt af vejen inde ved elastikken.

Hårbåndet er syet til mine piger. Jeg har desværre pandehår, og derfor ser sådan et bånd lidt sjovt ud på mig. Men i mangel af bedre billeder får i lige dette, hvor jeg har taget det på.

Puha.. det var et langt indlæg, men jeg håber du fulgte med undervejs og fik lyst til at prøve at sy det.

Rigtig god fornøjelse og smid gerne en kommentar om det er brugbar😃

23 thoughts on “Sy et snoet hårbånd.

 1. Dejligt med så god en forklaring og billeder. Det var svært at se for mig, hvordan jeg skulle få snoet hårbåndet og, hvordan jeg skulle gemme sømmene ved elastikken. Tak for din hjælp.

 2. Super god vejledning med fine fotos. Havde aldrig kunnet sy det uden denne hjælp. Mange tak.

 3. Tak for en supergod vejledning💪🏻 Jeg har lige syet to stk, selvom jeg er helt nybegynder🙌🏼 det eneste som var lidt svært var det der folde noget om elastikken til sidst😅

  1. Hej Tilde. Ja, det er også det sværeste punkt på hårbåndet, og ret svært at tage billeder af. Men dejligt at det lykkedes og jo flere du får syet, jo lettere går det 😁👍

 4. Hejsa,
  Har du evt en oversigt med mål, du anbefaler, hvis man skal lave til baby (3-6 mdr) og pige på 4 år. Rigtig fin beskrivelse.
  Hilsen Mette

  1. Hej Mette. Mange tak.En god regel du måske kan bruge er at måle hovedet rundt på det bredeste sted og så fratrække 1½ cm. Det er det mål dit hårbånd skal have 😊

 5. Tak for en helt perfekt syvejledning til et snoet hårbånd., som “ lykkedes”. Den sidste uges tid har jeg forsøgt at sy hårbånd. Jeg troede, det var så let, men det var det så ikke lige for mig.

  1. Hej Kirsten. Dejligt at høre at du kan bruge indlægget. Den første er altid den sværeste fordi man lige skal forstå fremgangsmåden. De næste bliver derefter lettere 👍

 6. Kære Sygal
  Dette er en så gennemført og grundig vejledning at alle kan være med, også sådan en som mig, der ikke er helt skarp til at sy endnu. Tusind tak!!

  Mvh Emily

 7. YES! Det lykkedes😊 Tak for super vejledning og i øvrigt en rigtig fin side med skønne kreationer – til stor inspiration. 👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *