Festtaske syet ud af en rund bast dækkeserviet

Sidst jeg var i H&M faldt jeg over nogle runde dækkeservietter lavet i bast. De havde dem i flere farver og kostede 35 kr for 2 stk. Det kunne være et fedt materiale at sy en rigtig sommer taske af 😁 Så jeg købte 2 gule.

Jeg havde nu ikke rigtig en ide om hvordan den skulle laves. Men i mit hoved tænkte jeg det kunne være så smart med den gule bast til en blomstret kjole og med solbrune tæer i  sandaler 😘

På Pinterest ligger der i øvrigt rigtig mange tasker lavet af bast dækkeservietter. Men de er næsten alle mere eller mindre limet sammen. Det går altså ikke i min verden. Det ser fint ud, men det kan da ikke holde i brug. Så jeg har prøvet at se hvad der sker, når man syer i bast materialet. Der sker faktisk ikke så meget.. forstået på den måde, at det kan det sagtens holde til. Du skal bare sy med lidt længere sting end du plejer. Men med helt almindelig tråd og nål. Nu er det her jo også en fest taske, så belastningen på den vil være minimal. Samtidigt skal den jo nærmest bare holde en sommer, og så kan man pille alle dele af den og genbruge til næste års taske 🤣

Jeg giver dig min vejledning til tasken, og så kan du måske overføre ideen til den dækkeserviet du finder, eller arbejde videre med ideen. Der er nemlig rigtig mange muligheder for at sætte sit eget præg på tasken. Jeg synes den er sjov og nem at lave.

Det er vigtigt, at du er ret nøjagtig undervejs, ellers kan du opleve at tasken bliver skæv, og det er rigtig meget at se. Så tjek flere gange før du gør noget. Bast er ikke det nemmeste at trævle op i, samtidigt efterlader det nogle mærker, som ikke går væk igen.

Min dækkeserviet måler 38 cm i diameteren. Start med at tegne en cirkel på mønsterpapir efter dækkeservietten og klip den ud.

Fold mønsteret på midten til en halv cirkel. Læg en tegnetrekant vinkelret på og tegn en streg 5 cm inde på cirklen. Gør det samme i den anden side af halv-cirklen.

Tegn en streg der forbinder de to yderpunkter. (tjek at den også er vinkelret)

Vend dit mønster om, og tegn stregerne på den anden side. Du har nu en firkant på dit runde mønster.

Fold nu de 2 sider ind, hvor de 5 cm var markeret.

Læg nu dit mønster ovenpå dækkeserviettens VRANGSIDE, og tegn med tusch eller kuglepen langs de 2 ombukkede kanter. Du kan se på syningen på dækkeservietten hvilken side der er vrangsiden. Sørg for at dækkeserviettens samling kommer til at være i en af siderne. Det er så ærgerligt at opdage den når man er færdig med tasken, og den så sidder i midten af tasken klap 😆 På billedet nedenunder er samlingen i venstre side.

Så ser det sådan ud

Af en stump læder klipper jeg to stropper, ca 2,5 cm bred og 6 cm lange. De foldes på den lange led og syes med en stikning rundt i kanten.

De skal syes på tasken retside. Overfør lidt af den lige streg til forsiden, så du kan se hvor din strop skal sidde. Brug også en nål for at markere din streg. Stropperne skal vende ind i tasken. De skal sættes på så de ligesom følger dækkeserviettens runding. Det imellem stropperne vil blive til taskens klap. Sæt en lille ring på stroppen før du syer den fast…

Her kan du se min nål og lidt tusch for at finde det punkt hvor den skal syes på

Stroppen kommer til at sidde skæv, men det er helt bevist for at taskens kæde skal sidde lidt bedre. Her kan du se det tydeligere.

Fold nu tasken, så retsiden vender indad. Jeg bruger sådan nogle clips, det er meget bedre end nåle i dette materiale.

Det er vigtig at dine tegnede streger ligger ovenpå hinanden. Derfor sætter jeg nåle i yderst, som skal ramme hinanden. Sy nu en stikning ned i den tegnede streg. Sørg for at hæfte ende. faktisk syer jeg den ikke helt ned i den foldede ende. Jeg stopper ca 2 mm fra. Det gør at basten i taskens hjørne ikke bliver perforeret og dermed måske svækket.

Nu kan du vende tasken. Vend den rundt ret resolut og stop ikke undervejs. Det gør bare den bliver lidt krøllet og det vil vi ikke have…

Nu ser den så sådan ud.

I princippet kunne du stoppe her og så sy en lynlås på i hånden. Det vil også være en sød model. Men jeg vil gerne have en mere firkantet look. Derfor bukker jeg den ene kant ned i tasken. Sørg for at tjekke at det ser lige ud. Sæt kanten fast med en enkel nål. Mål ud så du ved nålen sidder i midten. Sørg for at stikke i bastens mellemrum og ikke lige ned i en basten. Vi kan jo lig så godt passe på med at perforere basten mere end nødvendigt 😉

Du kan lave en lukning på rigtig mange måder. Jeg overvejede en magnetlukning. Jeg var også lige omkring noget med en flot knap og en læderstrop. Men så fandt jeg i rodekassen denne lille søde lås og tænkte det kunne være meget sødt. Den er i sin tid købt ved læderiet.dk

Jeg startede med at sætte låsen fast på taskens forside. De skarpe takker på låsen kunne lige præcis gå ned i bastens mellemrum, så de ikke skar bastens over.. Med en lille hammer kunne jeg fra taskens indvendige side slå takkerne ned.

Sådan ser det ud fra den indvendige side. Den kan så også holde kanten nede. Lad være med at trykke den foldede kant flad… Det giver kun tasken lidt facon og afstiver den en del.

Til klappen klippede jeg et par strimler læder og syer en stikning rundt i kanten, kun for pyntens skyld.

Den buede del skal lægges ovenpå strimlen og sættes ind i låsens 2. del. Det lille stykke metal bliver sat på bagsiden og takkerne slået ind med en hammer. Så kommer det til at se sådan ud.

Nu kan den  syes på klappen. Sørg for den kommer til at sidde lige, du har kun det ene forsøg…

Fra taskens indvendige side ser det sådan ud.

Nu kunne man vælge at sy noget foer til tasken og det ville jeg sy fast i hånden rundt i kanten. Men jeg må indrømme at jeg synes tasken ser så fin ud uden. Så i først omgang får den ingen foer.

Lad være med at presse kanterne flade. Det giver tasken sin facon og giver tasken et lidt buttet udtryk.

Nu er det ellers bare at lave en rem. Det kunne være i stof eller læder. Det kan være en færdig rem fra en anden taske. Man kunne også bruge tasken som en kuverttaske og så sætte noget pynt i ringene. Mulighederne er mange.

Jeg valgte at lave en tynd kæde i sølv. Tanken er faktisk at jeg kan lave flere forskellige tasker og så blot bruge den samme kæde.

Tasken kan sagtens rumme en pung, mobil og en læbestift. Lige det mest nødvendige til en fest 😘 Jeg er helt vild med den og glæder mig til at få den i brug. Falder jeg over en pink bast dækkeserviet, skal jeg da også have en sådan, eller en sort kunne også være dødflot, eller måske bare en i rå bastfarve eller….

Hvad siger du til den ?

Håber du kan bruge vejledningen og får lyst til at lave dig en sjov og smart sommertaske.

 

28 thoughts on “Festtaske syet ud af en rund bast dækkeserviet

    1. Mange tak Jytte 😊 Jeg tror nu du skulle prøve den, den er slet ikke svær. Det er sådan et projekt, som ser ud af mere end det er😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *