Nem måde til kantning af ærmegab, hals etc i fast stof

 

Når du syer i fast stof gælder der mange andre regler i forhold til når du syer i strækstof. Ofte skal du lave belægninger for at få pæne halsudskæringer eller ærmegab, hvis du syer uden ærmer. Man skal generelt være noget mere omhyggelig når man syer i fast stof. Man kan ikke bare lige trække lidt i stoffet eller rette lidt uden at det får en konsekvens. Det er også det der gør, at jeg synes det er noget mere spændende at sy i faste stoffer. Man skal generelt også være mere omhyggelig med pasformen i fast stof, hvor det ved strækstoffer kan give sig og falder mere på plads, selvom pasformen ikke lige helt skulle være der. Jeg kan godt lide at veksle imellem de forskellige kvaliteter. Har jeg syet en del i faste stoffer, glæder jeg mig til at sy i noget strækstof, og omvendt.

Men jeg vil gerne give et lille fif til hvordan man kan afslutte et ærmegab eller en  rund halsudskæring, uden at lave en belægning. Det er til de steder hvor du ville overveje at sætte skråbånd på. Ofte er det en dårlig løsning med skråbånd, især hvis det er et færdiglavet og i bomuld. Det vil ikke arbejde særlig godt sammen med dit stof og vil muligvis også give problemer når du vasker det. Båndet vil kunne krympe. En anden mulighed er at du selv laver dit kantebånd i samme stof som du syer i. Derved kan det bedre arbejde sammen.

Hvordan du laver almindelig kantebånd har jeg skrevet om i dette link 

Den teknik jeg vil fortælle dig om i dette indlæg bruger jeg ofte og altid med fint resultat. Den er noget nemmere end at lave sit eget kantebånd. Den kan laves smallere end du kan med kantebånd og det giver en rigtig fin kant. Det er brugt på denne top i ærmegabene. Det skal dog siges, at halsudskæringen på denne top er lavet med en smal belægning, da jeg startede med at lave belægning og efterfølgende kom i tanke om at lave ærmegab på en nemmere måde. Ved en rund halsudskæring kan du sagtens bruge den omtalte metode, men ved v-udskæring skal den lige klippes i spidsen og det vil jeg gerne vise senere hvordan jeg  griber det an.

Denne halsudskæring på en kjole, er lavet med omtalte teknik.

Du skal starte med at klippe nogle lange strimler på 3 til 4 cm bredde på skrå af stoffet. Hvis du er i tvivl om hvad det vil sige, kan du med fordel lige læse det indlæg der ligger link til højere oppe om skråbånd, da det klippes på samme måde. Bredden af strimlerne er afhængig af hvad du bedst kan arbejde med af sømrum og stoftypen. Jeg bruger som regel 7 mm og derfor passer det fint for mig med 3 cm strimmel. Hvis stoffet er tyndt, går jeg op til 4 cm.

Fold strimlen på midten med retsiden udad og stryg den. Den er så 1,5 cm nu eller 2,0 cm afhængig af hvad du har valgt.

Læg nu strimlen på retsiden af det stof den skal syes på. Her ved mig var det så et ærmegab. Jeg starter under armen ved sidesømmen. Jeg syer som regel ikke det første stykke, da jeg først syer strimlen sammen til en ring når jeg er kommet hele vejen rundt. Jeg har skrevet om denne metode før, men der havde jeg kun prøvet den af i halsen. Opstart og afslut af strimlen står i det indlæg og det ligger her 

Sy strimlen på med en stikkesting på retsiden af dit ærmegab. Du skal ikke trække i strimlen, men blot lade den følge kanten stille og roligt.Hemmeligheden ligger i at din strimmel er klippet på skrå, hvilket gør den en lille smule elastisk, derfor kan den nemt følge en kant rundt der buer.

Buk nu strimlen rundt til vrangsiden af din bluse og sæt evt nåle i for at holde den på plads. Det kan også være en god ide lige at stryge kanten. Træk den om så den ligger 1 mm fra kanten. Derved kan man ikke se den fra retsiden af. Sy nu en stikning i den yderste kant af strimlen.

Her ses hvordan det ser ud fra retsiden og på vrangsiden af mit ærmegab. Nu mangler du bare lige at stryge kanten.

Det giver en rigtig pæn kant synes jeg.

Håber du får glæde af dette indlæg og smid gerne en kommentar om hvordan det virker for dig 😊

 

 

10 thoughts on “Nem måde til kantning af ærmegab, hals etc i fast stof

  1. Hej Birthe. Mange tak skal du have. Ja, jeg bruger efterhånden også sjældent belægning, da det her fungerer meget bedre.

 1. Hmmm.
  Desværre forstår jeg vist ikke helt.
  Du skriver, at skråbåndet skal trækkes om på bagsiden 1 mm fra kanten, så den ikke kan ses fra retsiden. Men på foto er skråbåndet da synligt fra forsiden (og på bagsiden). Eller er du kun halvvejs i arbejdet?
  Og du har en stikning på retsiden x antal mm fra kanten – ikke sandt?

  Jeg bruger ofte belægninger, da disse kræver betydeligt mindre stof end at klippe strimler på skrå. Belægninger fylder vel heller ikke mere på det færdige arbejde end denne teknik?

  Bedste hilsner

  1. hej Signe. Nu ved jeg ikke lige hvilket billede du referer til, men hvis du zoomer ind på billederne, vil du se at det kun er en stikning du ser fra retsiden. På bagsiden sidder båndet. Der er ingen steder hvor båndet sidder synligt på retsiden. Det giver måske lidt mere mening når du først får prøvet det af, og sidder med det i hånden. Jeg vil rigtig gerne sende dig flere billeder, evt video, men så skal du lige skrive en besked til mig på messenger. Det er helt rigtig at en belægning kræver lidt mindre stof. Men skråbånd behøver ikke at være i samme stof som resten. Det kan faktisk give en fin effekt at det er i andet stof. Om du syer en belægning eller bruger denne teknik vil nok fylde det samme. Fordelen ved denne teknik er at der ingen steder er noget der kan vippe frem, som en belægning kan gøre. Samtidigt er denne kant langt mere smidig og blød, end en kant med vlieseline, som jo bliver strøget på en belægning. Jeg vil sådan håbe at du får lyst til at prøve denne teknik til f.eks en halskant, da den faktisk noget pænere end en belægning

 2. Hej Gitte.
  Det er en virkelig sød top, den der!
  Er den lavet af en “gammel” skjorte?
  Det er jo ret genialt hvis det er sådan. Og det kunne jeg tænke mig at prøve.
  Men kan du henvise mig til et mønster?
  Tak for hjælpen
  Mvh Kirsten

  1. Hej Kirsten. Mange tak skal du have. Ja den er lavet af en gammel skjorte. Jeg har brugt et grundmønster som jeg fik lavet på et kursus, så jeg kan desværre ikke henvise til et mønster. Men hvis du har et mønster til en overdel i fast stof, kan du sagtens bruge det. Det vigtigste er at det har brystindsnit, for så kommer det til at sidde pænest når vi snakker om en top. Gør mønsteret ca 1 cm højere i siden under armen og fjern 2 cm på skuldersømmen yderst. Håber du kan bruge mit svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *