Nye have-hynder af gamle

Nem måde til kantning af ærmegab, hals etc i fast stof

 

Når du syer i fast stof gælder der mange andre regler i forhold til når du syer i strækstof. Ofte skal du lave belægninger for at få pæne halsudskæringer eller ærmegab, hvis du syer uden ærmer. Man skal generelt være noget mere omhyggelig når man syer i fast stof. Man kan ikke bare lige trække lidt i stoffet eller rette lidt uden at det får en konsekvens. Det er også det der gør, at jeg synes det er noget mere spændende at sy i faste stoffer. Man skal generelt også være mere omhyggelig med pasformen i fast stof, hvor det ved strækstoffer kan give sig og falder mere på plads, selvom pasformen ikke lige helt skulle være der. Jeg kan godt lide at veksle imellem de forskellige kvaliteter. Har jeg syet en del i faste stoffer, glæder jeg mig til at sy i noget strækstof, og omvendt.

Men jeg vil gerne give et lille fif til hvordan man kan afslutte et ærmegab eller en  rund halsudskæring, uden at lave en belægning. Det er til de steder hvor du ville overveje at sætte skråbånd på. Ofte er det en dårlig løsning med skråbånd, især hvis det er et færdiglavet og i bomuld. Det vil ikke arbejde særlig godt sammen med dit stof og vil muligvis også give problemer når du vasker det. Båndet vil kunne krympe. En anden mulighed er at du selv laver dit kantebånd i samme stof som du syer i. Derved kan det bedre arbejde sammen.

Hvordan du laver almindelig kantebånd har jeg skrevet om i dette link 

Den teknik jeg vil fortælle dig om i dette indlæg bruger jeg ofte og altid med fint resultat. Den er noget nemmere end at lave sit eget kantebånd. Den kan laves smallere end du kan med kantebånd og det giver en rigtig fin kant. Det er brugt på denne top i ærmegabene. Det skal dog siges, at halsudskæringen på denne top er lavet med en smal belægning, da jeg startede med at lave belægning og efterfølgende kom i tanke om at lave ærmegab på en nemmere måde. Ved en rund halsudskæring kan du sagtens bruge den omtalte metode, men ved v-udskæring skal den lige klippes i spidsen og det vil jeg gerne vise senere hvordan jeg  griber det an.

Denne halsudskæring på en kjole, er lavet med omtalte teknik.

Du skal starte med at klippe nogle lange strimler på 3 til 4 cm bredde på skrå af stoffet. Hvis du er i tvivl om hvad det vil sige, kan du med fordel lige læse det indlæg der ligger link til højere oppe om skråbånd, da det klippes på samme måde. Bredden af strimlerne er afhængig af hvad du bedst kan arbejde med af sømrum og stoftypen. Jeg bruger som regel 7 mm og derfor passer det fint for mig med 3 cm strimmel. Hvis stoffet er tyndt, går jeg op til 4 cm.

Fold strimlen på midten med retsiden udad og stryg den. Den er så 1,5 cm nu eller 2,0 cm afhængig af hvad du har valgt.

Læg nu strimlen på retsiden af det stof den skal syes på. Her ved mig var det så et ærmegab. Jeg starter under armen ved sidesømmen. Jeg syer som regel ikke det første stykke, da jeg først syer strimlen sammen til en ring når jeg er kommet hele vejen rundt. Jeg har skrevet om denne metode før, men der havde jeg kun prøvet den af i halsen. Opstart og afslut af strimlen står i det indlæg og det ligger her 

Sy strimlen på med en stikkesting på retsiden af dit ærmegab. Du skal ikke trække i strimlen, men blot lade den følge kanten stille og roligt.Hemmeligheden ligger i at din strimmel er klippet på skrå, hvilket gør den en lille smule elastisk, derfor kan den nemt følge en kant rundt der buer.

Buk nu strimlen rundt til vrangsiden af din bluse og sæt evt nåle i for at holde den på plads. Det kan også være en god ide lige at stryge kanten. Træk den om så den ligger 1 mm fra kanten. Derved kan man ikke se den fra retsiden af. Sy nu en stikning i den yderste kant af strimlen.

Her ses hvordan det ser ud fra retsiden og på vrangsiden af mit ærmegab. Nu mangler du bare lige at stryge kanten.

Det giver en rigtig pæn kant synes jeg.

Håber du får glæde af dette indlæg og smid gerne en kommentar om hvordan det virker for dig 😊

 

 

6 kommentarer

 • birthe

  Sikke en skøn vejledning, belægninger fylder ofte mere

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Birthe. Mange tak skal du have. Ja, jeg bruger efterhånden også sjældent belægning, da det her fungerer meget bedre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lillian

  Dejligt med en forklaring og billeder der passer til

  Kærlig hilsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Hej Lillian, mange tak skal du have for din søde kommentar 😍

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia Sørensen

  Super smart – sådan laver jeg lukkekant på mine quilts

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye have-hynder af gamle