Julenisse. Diy

Ingen jul uden nisser. Denne her er nem at sy, og så kan den laves i alle mulige størrelser. Jeg har lavet et mønster , som du kan printe gratis.

Han er lavet i en rest velour, købt i genbrugen. Skægget er købt sidste år i Stof og Stil, men jeg mener stadig det kan købes. Huen er lavet i læder, næsen en rest jersey, og nissen er stoppet ud med polyester pudefyld. Julenissen er 68 cm høj. Det vil være oplagt at lave den i diverse rester, så jeg har ikke regnet på hvor meget stof der går til den. Huen kunne lige så godt laves i filt eller noget andet materiale. Kunne også være sødt med en strikket hue.

Mønsteret til julenissen kan du printe gratis her i link: 

Husk at printe den i  100 %, så får den lille tjek firkant nemlig den rigtige størrelse. Printer du den mindre, ja så får du en mindre nisse. Min nisse måler 68 cm høj. Den er beregnet til at skulle stå på gulvet. Jeg har lagt en sten inden i den, for at gøre den stabil, så det ikke bliver en væltepeter..Stenen er ca 10 x 10 cm, fundet i haven.

Mønsteret består at 9 sider, som ser sådan ud

Tape de 9 stykker sammen, og klip derefter mønstrene ud. Du skal tegne en ekstra mønsterdel på mønsterpapir til selve huen..

Klip de forskellige dele ud. Husk at mønsteret er uden sømrum. Nogle steder skal du ikke lægge sømrum til… Det er bl.a ved skægget, og den nederste kant i huen, hvis du bruger læder/skind. Lad dig ikke forvirre af at der er tegnet på mit mønsterdel til huen, det har ingen betydning..

Husk at skægget skal klippes fra bagsiden, så du ikke klipper for mange hår over i pelsen. Klip med en lille skarp saks og med små klip…Start med at sætte skægget fast på kroppen. Placer skægget i midten og så der ca er 3 cm ned til nederste kant.

Sy en stikning i kanten af skægget.

Nu skal næsen laves. Jeg har klippet den i jersey, men en fastvævet bomuld er lige så fint. Sy med de længste stikkesting din maskine har, rundt i kanten. Sørg for at starte og slutte med en lidt lang tråd.

Træk forsigtigt i de 2 tråd-ender, som enten er på  forsiden eller bagsiden af stoffet. Put polyester vat indeni. Jeg stopper den ret hårdt.

Sy nogle sting hen over hullet, lidt på kryds og tværs.

Placer næsen på midten af skægget og sy den fast med nogle sting rundt i kanten.

Hvis du har et sy-mærke du gerne vil have på, er det nu den skal sættes ind i siden. Sy den fast med en stikning

Fold nu nissen keglen på midten så retsiden ligger indad. Sy kanten sammen med stikkesting, men lad der være et stykke på ca 12-15 cm være usømmet. Det skal være lige over skægget, så bliver det nemlig skjult når nissen får huen på.

Nu skal bunden sættes på nissen. Del bunden i 4 lige store dele ved at folde den 2 gange.

Ved selve keglen er sammensyningen den ene markering, og der sættes mærker i de 3 andre steder.

Nu skal du sy bunden på, så mærkerne passer overfor hinanden. Ret mod ret. Det er vigtig at det passer. Forskydes det allerede ved den første nål, vil det bare blive værre ved den næste og endnu værre ved den tredje. Så sørg for at det kommer til at passe fra start af. Det nemmeste er hvis du syer, sådan at den runde cirkel ligger nederst og keglen ovenpå, når du sætter det ind i maskinen..

Vend nissen om til retsiden igennem siden, hvor der opstod et hul fordi du ikke syede et stykke. Et stykke flad nisse..

Put polyester vat indeni. Jeg lagde lidt ned i bunden af ham, og derefter en ret stor sten. Omkring stenen blev der lagt mere vat, og så fyldes han ellers op. Husk også i huen op i spidsen.

Luk hullet med små sting.

Læderet foldes på midten. Vrangside mod vrangside. Husk i læder kan du ikke bruge nåle. Det giver nemlig huller i skindet. De små klemmer er super gode til formålet.

Sy nu en stikning ca 2 mm fra kanten.

Så er det ellers bare at sætte huen på, og din nisse er færdig.

Jeg syer ikke huen fast, da jeg synes det er synd at man vil kunne se stingene. Man kunne overveje at lime huen fast. Men jeg synes det fungerer lige så godt at huen sidder løs, og så er det lidt morsomt at se, at de fleste gerne vil løfte i huen og  bliver overrasket over den sidder løs.

Jeg synes den er så hyggelig. Mønsteret er godt at bruge som en grundform til en nisse, og så kan du ellers lege med forskellige materialer. Jeg kan lige se hvor fin den vil være hvis man lavede kroppen i noget ternet uldstof fra en habitjakke og huen i skind fra en læderjakke, eller måske et ærme fra en striktrøje.

Jeg håber du har fået lyst til at lave dig en nisse efter mit mønster.  Tag mig gerne på instagram, så jeg kan se dit bud på en nisse, eller smid et billede til mig, som jeg kan dele 😍

Rigtig god fornøjelse

6 thoughts on “Julenisse. Diy

  1. hej Lena. Ih hvor dejligt at du har brugt mønsteret. Vil du evt overveje at sende mig billede på messenger, da jeg rigtig gerne vil se dem.😍 Evt om jeg må dele billede på min facebookside. Her på bloggen kan man desværre ikke slå billeder op😊

 1. Hej Gitte.
  Så vovede jeg mig endelig i gang med den lækre nisse – dét skulle jeg da ha’ gjort for længe siden. Så nemt at arbejde med.
  Jeg har lavet i størrelserne 60, 70, 80, 90 og 100% – overvejer een i 150% til barnebarnet!
  Tak for dejligt mønster – som altid.
  Jeg kan ikke vedhæfte et foto – hvor kan jeg evt. gøre det?

  1. Hej Doris. Ih hvor er det dejligt at høre. Sikke da en god ide at lave ham i flere størrelser. Nej desværre kan man ikke lægge billeder ind her, men du må meget gerne sende mig et billede på messenger, jeg vil rigtig gerne se dem😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *