Diy. Kjole/bluse med pufærmer, syet i sengelinned.

For noget tid siden syede jeg en kjole til yngste datteren. En kjole med pufærmer, og rynket underdel. Som udgangspunkt for den kjole brugte jeg et mønster, jeg havde købt på nettet. Så tilrettede jeg det efter datterens ønsker . Rettelserne er lige til at gå til, og jeg vil med dette indlæg vise jer, hvordan i kan gøre det efter.

Jeg har syet en bluse til datteren ud fra samme mønster, og taget billeder undervejs. Stoffet er et sæt sengelinned, købt i genbrugsbutikken. Om det skal blive en bluse eller kjole, afhænger blot af længden på det nederste stykke på mønsteret.

Mønsteret jeg har brugt er vist på næste billede. Det kan købes i dette LINK

Jeg er ikke på nogen måde sponsoreret eller får procenter af salget. Jeg giver blot tippet videre om et godt mønster, og hvordan man kan lave ændringer. Et rigtig fint mønster, som jeg glæder mig til at lave sommerkjoler efter.

I indlægget her er det en str 36 jeg bruger til min datter. Det er muligt du skal korrigere lidt på de mål jeg skriver længere nede, hvis du bruger en anden størrelse. Men det er samme princip du skal bruge..( jeg skal have lavet en str 40 til mig selv senere)

Jeg bruger model 03, og det er kun forstykke og bagstykke der skal ændres. Underdelen skal blive som den er. Bemærk mønsteret er inkl. 1 cm sømrum..

Jeg vil lige vise jer den første kjole der blev syet ud fra mønsteret med ændringer. Den er omtalt i dette link 

Start med at tegne forstykket over på mønsterpapir i den størrelse du skal bruge. Sæt et mærke øverst 3 cm inde og i siden 5 cm nede.

Læg en trekantet lineal på, så den rammer de 2 punkter og ligger parallel med midt for. Tegn op som på billede

Klip mønsteret ud efter de nye streger. Mål længden på den nye vandrette linje. Ved mig måler den 12 cm. Skriv målet ned så du kan huske det, det skal du nemlig bruge lidt senere på bagstykket.

Ja, så er dit forstykke færdigt og klar til at blive klippet ud i stof. Nu skal vi have tegnet et nyt bagstykke op.

Igen, tegn først bagstykket over på mønsterpapir. Sæt et mærke 5 cm nede på mønsteret i siden ligesom du gjorde på forstykket.

Nu sætter du trekant linealen ved mærket, så den måler 12 cm ind på mønsteret. ( det er nemlig det samme mål som forstykket, hvis dit mål var et andet, er det så det mål du skal bruge)

Trekanten ligger så den er parallel med midt bag. Tegn linjen op. Mønsteret er meget lav i ryggen og derfor forlænger jeg den med 4 cm i højden. Den bliver derved næsten lige så høj som forstykket.

Klip det nye mønster ud, og det er klar til brug.

Nu skal der klippes ud. Klip forstykke og bagstykke hvor det er lagt til fold på stoffet. Jeg klipper 2 cm ekstra sømrum i øverst kant, da den kant senere skal bukkes 2 gange om. Klip til ærmer 2 stk 44 x 78 cm. Det er til korte ærmer. De 78 cm er ærmets vidde, så vil du have længere ærme, er det de 44 cm der skal være længere. Underdelen klippes som efter mønsteret, eller i den længde du ønsker.

Siksak ærmerne hele kanten rundt. Buk derefter de 3 sider med røde pile  om og stryg ombukket. 1 cm på de korte sider og 2 cm på den lange side. Dette skal gøres for lettere at sy ærmerne på senere. Muligt du synes det er lige så let uden at stryge, men så gør du bare det.

Sy indsnittene på forstykker og bagstykker. Buk derefter den øverste kant 2 gange 1 cm om til vrangen og sy det fast med en syning.

Læg nu ærmer og forstykke og bagstykke som på billedet med retsiden opad.

Vip forstykke og bagstykke op over ærmerne, og om til vrangsiden. Sæt nåle i ved de røde streger på billedet. Det strøgne ombuk i Ærmet skal gå 1 cm forbi hjørnet i forstykke og bagstykke, så der bliver et overlap.

Sy nu de 4 steder hvor du har sat nåle. Du må ikke sy helt ud i siderne. Stop ca 1 cm fra kanterne. Se de røde pile på næste billede.

Når de 4 steder er syet, kan du bukke forstykke og bagstykke om til retten , og sætte ærmet fast med nåle op langs den lodrette kant på begge stykker. Næste billede viser hvilke sider der skal nåles fast. Det er svært at se mine nåle, men hvis du zoomer ind kan du se dem. Disse sider skal have en syning, men dem venter vi lige med. Først skal overdelen nemlig syes sammen. I hver side er der ca 1 cm som stadig ikke er syet.

Lige et nærbillede af siden hvor der mangler at blive syet 1 cm

Men lige nu ser dit sytøj sådan ud, hvis du ligger det på gulvet med retsiden opad. Der sidder nåle 4 steder langs med ærmekanten. De røde pile viser stederne.

Fold nu stykket, så for og bagstykke kommer til at ligge ovenpå hinanden, ret mod ret.

Sy nu de små sider sammen på forstykke og bagstykke, op til det ærmets første sting. Husk at hæfte enderne godt ved start og slut.

Derefter syes ærmet, fra det første sting og hele kanten hen. Du syer faktisk ned i det strøget ombuk. Saksens spids viser hvor du starter. Husk at hæfte ender.

Det samme gøres i den anden side. Vend dit sytøj om til retten.

Nu begynder det at ligne en top. Nu skal du sy langs de kanter som der sidder nåle i. Sy helt ude i kanten. Det er fra min finger, og så langs den stiplede linje.

Når du kommer hen til under ærmet, kan du godt sy hen over sidesøm og fortsætte om til den anden side og op. Næste billeder viser ved sidesøm.

Det samme gøres i den anden side af toppen.

Nu skal der syes en løbegang langs kanten af ærmet. Sy en stikning ca 1 ½ cm inde på stoffet langs de 2 lange sider som den røde streg viser.

Du hæfter ende ved start og slut. Den røde pil viser hvor du starter.

Nu er der fremkommet en løbegang som du kan trække elastik igennem.

Klip 2 stykker elastik ca ½ cm bredt, længden ved jeg ikke, da du skal prøve toppen og tilpasse elastikken. Træk elastikken igennem løbergangen og sy den fast med en syning på tværs i den ene ende. Derefter prøves toppen og elastikken kan syes fast i den anden ende. Billedet viser hvor jeg har syet en tværstikning der holder elastikken på plads.

Det gøres i begge sider og toppen ser nu sådan ud. Det er desværre rigtig svært at se hvordan ærmet ligesom går ind over overdelen i en firkant. Hvis man vælger at lave ærmer i et andet materiale, kommer den effekt meget mere frem. Jeg må i gang med endnu en kjole hvor jeg netop gør det…

Buk ærmets nederste kanter 2 cm om til vrangen. Sy en stikning og træk 1 stykke elastik igennem.

Nu skal du have underdelen gjort klar. Sy sidesømmen sammen ret mod ret. Siksak de rå kanter. Rynk underdelen ind. Det kan gøres med 2 syninger i kanten med 1 cm mellemrum, og træk i de 2 undertråde, eller de 2 overtråde. Det kan også gøres på en anden måde, hvor man siksakker over en elastik.  Det er den jeg bruger. Den er hurtig og nem. Den omtales i dette indlæg

Sy underdelen på toppen ret mod ret.

Derefter mangler du faktisk bare at lægge den nederste kant op. Jeg bukker 1 gang med 2 cm, og stikker den fast.

blusen er blevet så fin.

Jeg har kunnet udnytte mønsteret i sengelinnedet ned foran i overdelen. I underdelen har jeg været nødt til at acceptere at der så kommer en syning i midten. Men det synes jeg nu ikke gør noget. Der kan leges rigtig meget med de ændringer som jeg har lavet. Prøv at forstille dig ærmerne lavet i et andet stykke stof, f.eks bandana tørklæder eller silke tørklæder. Forstykke og bagstykke kunne laves i stof fra duge eller viskestykker etc. Der er frit slag for kreative ideer. Hvis du vil have den lidt mere faconsyet, kan du  sy bindebånd fast på bagstykket og binde en sløjfe.

Efter at datteren har prøvet toppen, blev den afkortet lidt i længden, og der blev sat bindebånd ind på ryggen. Den havde nemlig tendens til at falde ned på skulderen.

I øvrigt har jeg sat et lille symærke i bagstykket. Det kan nemlig være svært at se forskel på for og bag. Indsnittene er dog noget længere på bagstykket.

Om det giver lige så fin resultat i store størrelser, har jeg ikke afprøvet, men jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle kunne fungere. Jeg skal have syet en til mig selv. Det bliver str 40/42.

Håber i kan bruge denne DIY, og får lyst at prøve modellen.

2 thoughts on “Diy. Kjole/bluse med pufærmer, syet i sengelinned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *