Rund taske, gratis mønster og vejledning

I dette indlæg får du mønster og vejledning til en rund taske. Nærmest en cylinderformet taske. Jeg har syet den ud af stof fra et quiltet sengetæppe. Du kan ofte finde quiltede tæpper i genbrugsbutikker til næsten ingen penge. Du kan også købe nye billige quiltede tæpper i Jysk og andre butikker. De er geniale til tasker, veste og jakker.

Modellen opstod fordi yngstedatteren manglede en toilettaske til  når hun skal hjem på weekendbesøg. Den skal lige kunne rumme det mest vigtige. Hun har også en del makeup der skal med, men det ligger i en taske for sig selv. Tasken skulle derfor ikke være for stor, men den skulle alligevel have en vis højde, for at kunne rumme hendes flasker.

Tanken er, at det mønster du kan printe længere nede, kan laves i lige den størrelse der passer dig. Printer du den i 100 %, også kaldet faktisk størrelse, så bliver tasken lige som min taske, men printer du i højere procent bliver den større. Lavere procent gør den mindre. Sidestykkerne, del 2, kan du også selv bestemme, så tasken kan få den højde du ønsker.

Jeg har lavet tasken sådan at lynlåsen sidder i midten af den. Det er så meningen at låget kan vippes ned, og så kan datteren lægge smykker, ur og andet i låget. Det plejer at ligge alle steder på badeværelset. Nu kan det ligge samlet.

Tasken måler 14 cm i diameteren og 16 cm i højden.

Den første taske jeg syede, blev lidt for stor i forhold til hendes behov. Her havde jeg sat lynlåsen lidt højere oppe. Du kan vælge at sætte lynlåsen i hvor du mener er bedst.

Da jeg bruger færdig quiltet stof ( et sengetæppe), syer jeg den uden foer, og derfor er alle rå kanter syet med kantebånd. Man kunne sagtens sætte foer i, så vil jeg anbefale at du bruger vejledningen i dette linkDet er nøjagtig samme princip, der skal bruges, blot er faconen en anden.

I dette indlæg syes den uden foer og med kantebånd.

Du kan printe mønsteret her i link : 

Ud over stof, skal du bruge kantebånd, og en lynlås der mindst er 40 cm lang. Den må gerne være længere, da den bliver klippet til undervejs. Det er faktisk også ligegyldigt om den er delbar eller ej. Der  bliver syet hen over den, så den går ikke op i brug.

Klip delene ud. Du skal lægge sømrum til alle delene, på nær de kanter der skal have kantebånd, og det er, de lange sider på hanken og 1 lang side på hver af de 2 stykker på del 3. Bliv ikke forvirret af at min del 4 ser større ud end dit. Jeg klipper mit til undervejs, og det behøver du jo ikke gøre, derfor er mønsteret nu tilpasset.

Siksak først  alle dele. Det gør at det bliver nemmere at styre under syningen.

Start med at sy del 4 fast til lynlåsen . Læg ret mod ret, og placer lynlåsen langs med den linje hvor der står til fold. På billedet er foldelinjen markeret med gult. Sy en syning henover lynlåsen.

Nu skal den anden ende af lynlåsen syes fast på del 4. Det vil derved blive en ring. Når lynlåsen er syet på , skal hele stykket måle præcis 44 cm.

Igen lægges det ret mod ret langs med foldelinjen og der syes hen over lynlåsen.

Du kan se min lynlås er alt for lang. Det har ingen betydning, for det overskydende lynlås klippes nu af.

Det er nu en ring, og det er vigtigt at du måler om den nøjagtig er 44 cm. Er den ikke det, skal du rette den til.

Fold del 4 omkring lynlåsen i foldelinjen. Sy først på tværs hen over den ene ende og derefter hen over den anden ende.

Så ser det sådan ud når det vendes om til retsiden.

Buk de rå sider på del 4 ind og giv det en stikning langs kanten rundt.

Tag nu den ene del 3 og sy den sammen ret mod ret til en ring.

Pres sømrummet til hver sin side og sæt kantebånd hen over. Stik det fast, så det skjuler sømrummet.

Nu skal der sættes kantebånd på den ene af siderne af ringen. Jeg sætter altid kantebånd på , på vrangsiden med en stikning og vender det derefter om til retsiden hvor det får en stikning i kanten.

På samme måde syer du det andet stykke del 3. Du har nu 2 ringe med kantebånd på den ene side. Nu skal lynlås-ringen syes på de 2 ringe. Det gøres ved at lægge lynlåsen ind under den ene ring og stikke den fast med en syning yderst i kantebåndet.

Derefter syer jeg en stikning i midten af kantenbåndet, men den kan faktisk godt undværes.

Den næste ring skal nu syes på , på nøjagtig samme måde. Sørg for at samlingen på ringene kommer til at ligge overfor hinanden.

Sy kantebånd på de 2 lange sider på hanken, mønsterdel 3. Sæt 4 nåle i på del 1 efter afmærkning. Sæt hanken på, så det passer midt på nål 1 og 3. Sy en stikning hen over hanken for at holde den på plads.

Inddel dit rør i 4 dele og sæt nåle i. Vend vrangen ud på røret og sæt den runde del fast, ret mod ret, så nålene sidder ovenover hinanden. Det er vigtigt at det passer. Sæt derfor flere nåle i, hvis du bedre kan styre det. Sy hele kanten rundt.

Sy kantbånd på kanten. Føler du kanten virker for tyk, kan du klippe lidt af kanten væk. Først en stikning ned 1  mm fra foldekanten på kantebåndet og  derefter foldes det rundt og stikkes fast i kanten.

Sy den anden runde del på , på samme måde i den anden ende af røret. Husk forinden at lyne lynlåsen ned, da det ellers bliver svært at gøre.

Nu er det kun at vende tasken om til retsiden og den er færdig. Her ses den fra bagsiden hvor du kan se lynlåsstykket.

Datteren har en weekend taske i samme stof, som jeg syede til hende for noget tid siden. Fantastisk hvor meget man kan få ud af et sengetæppe, og så er der endda meget stof endnu..

Den er omtalt i dette LINK

Jeg synes det er ret genialt at låget kan udnyttes til opbevaring, når tasken står på badeværelset.

Det er et mønster som du kan tilpasse til dine egne flasker og cremer.

Håber du kan bruge indlægget som inspiration, og får lyst til at prøve mønsteret af.

2 thoughts on “Rund taske, gratis mønster og vejledning

  1. Glæder mig til at afprøve din toilettaske, har desværre ikke et gammelt vattæppe, men masser af rester som jeg vil quiltet. Satser på at det kan bruges.
    Tak for fin vejledning endnu en gang❤

    1. Hej Heike. Du kan sagtens bruge rester som du quilter. Håber jeg får din taske at se på en af sygrupperne. Rigtig god fornøjelse 😘

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *