Japansk inspireret kimono kjole. Diy

For noget tid siden fandt jeg i genbrugen 4 meter chiffon i de skønneste farver, til hele 20 kr.  Det har jeg nu syet en kjole i, som er inspireret af de japanske kimonoer. Kjolen består kun af 4 firkanter i 2 forskellige mål.

Modellen er løs og flagrende. Faktisk uden ret meget facon, men da stoffet er tyndt og falder så fint, synes jeg det fungerer ret godt. Jeg har lavet en skitse til den, som passer en str 40/42. Jeg vil foreslå at du syr den i en tynd blød bomuld. Hvis du ikke er garvet udi syning, synes jeg ikke  du skal springe ud i chiffon som det første. Det er ikke det nemmeste at sy i, da det er meget levende.

Den skal syes i tyndt stof med et lidt tungt fald. Målene er uden sømrum.

Start med at rynke de 2 store firkanter ind til hver 56 cm. Det gøres ved at sy 2 syninger i kanten med lange sting og med ½ cm mellemrum. Træk i de 2 undertråde på samme tid, så begynder stoffet at rynke. (Jeg har lige købt mig en rynketrykfod og kjolen her er rynket ved hjælp af den. Jeg skal lige have den i brug i almindelig bomuld og viscose stof, så skal jeg nok fortælle lidt mere om den). Sy de rynkede stykker på midten af de 2 lange firkanter.

Først derefter syr du skuldersømmene sammen på kjolen. Se de sorte pile.

Halskanten laver jeg ved at klippe en lang strimmel på skrå, ca 4 cm bred. Den foldes til halv bredde og stryges.

Derefter sys den på halsudskæringens retside. Den foldes om til vrangen og sys fast med en stikning i kanten. Der ligger mere udførlig forklaring i dette LINK

Halskanten bliver på denne måde meget pæn, og det fungerer for mig bedre end at lave en traditionel belægning.

Jeg syr sidesømmene af 2 gange. Hvis du vælger at sy fra ærmet og hele siden ned, vil kjolen trække i armhulen. Det er fristende at sy hele siden på en gange, men prøv at gøre som jeg skriver, så bliver det pænere. Du syr altså kun fra ærmet og hen til hvor det rynkede stykke starter. Det er på billedet den røde pil. Hæfter ende. Derefter starter du fra det rynkede stykke og siden ned. Det er den sorte pil.  Det samme gøres i den anden side.

Nu skal ærmer og nederste kant blot bukkes 2 gange smalt op og stikkes. Kjolen er færdig. Jeg fandt så efterfølgende ud af at man kan give den lidt mere facon ved at sy en elastik snor fast i sømrummet hvor overdel og underdel mødes. Den strammes en anelse ind undervejs i syningen og derved får kjolen lidt empire stil.

Stoffet er ret tyndt, så jeg har en underkjole indenunder. Heldigvis havde jeg en i en rosa farve.

Her kan du rigtig se kimono faconen.

Længden er stykke under knæet, men det kan man jo sy som det passer en bedst.

Kjolens underdel har en hel del vidde.

Noget mere spraglet end det meste af mit tøj. Man kan ikke sige den er kedelig.

Håber du kan bruge indlægget som inspiration.

12 thoughts on “Japansk inspireret kimono kjole. Diy

 1. Du foreslår at man kan lave den i en tynd, blød bomuld hvis man er nybegynder, men har lige været inde på stoff & stils hjemmeside, og i guder – der er mange stofnavne haha. Hvad hedder det i “fagsprog”?

  1. hej Louise. åh ja stoffer har mange navne. Udvalget er også så stort at ofte dækker et ord ikke nok over stoffets struktur og tykkelse. Især Stof og stils hjemmeside mangler lidt mere beskrivelse på deres stoffer. Jeg køber så at sige aldrig stof på nettet, da jeg helst skal have det imellem fingrene for at mærke det. Man kan vurdere så grueligt galt ud fra et billede. Men stof og stil har f.eks viscose der egner sig fint til det. Jeg tror også det der hedder musselin kunne bruges. En crepe chiffon ville også være flot. Jeg vil foreslå at du går ind i butikken og mærker varen. Personalet er sød til at hjælpe med hvilke stoffer der egner sig.

 2. Hej Gitte.
  Skøn kjole, som jeg helt sikkert vil kaste mig ud i at forsøge på en regnvejrsdag. Er der en grund til, du klipper overdelen i to dele og ikke lægger skulder til fold? Og så er jeg nysgerrig på det sidste billede. Der ser det ud som om ærmet ikke er der (din “bare” arm)? Tak for inspiration med denne samt med så meget andet godt. Mvh Lotte

  1. Hej Lotte. Mange tak skal du have. Nej, som sådan er der ingen grund til at jeg klipper overdelen i 2. Jeg kan dog godt lige at den har en syning på skulderen. Jeg synes det virker mere rigtig, da de fleste kjoler har en skuldersøm. Så virker det mere rigtig for dig uden søm, kan du sagtens lægge skulder til fold. Prøv at kigge en ekstra gang på det sidste billede. Ærmet er der. Jeg tror bare det er den orange farveplet der virker som min arm 🤣 Du kan se i nederste venstre hjørne at ærmet er der. Men jeg kan godt se den orange plet ligner hud 😜 Tusind tak for de søde ord 😍

 3. Den er super flot, og virkelig klædelig.
  Og så er det lige mit snit, skåret under brystet 😊
  Den model skal jeg helt sikker i gang med her til vinter.

  1. Hej Ulla. Ih mange tak skal du have, det er dejligt at du synes det. Håber jeg får din udgave at se, og rigtig god fornøjelse 😘

 4. Så fin og enkel en kjole, den kunne jeg tænke mig at lave. Jeg er en str. 56 så er lidt på herrens mark i forhold til hvordan jeg beregner firkanterne. Har du en tommelfingerregl i forhold til kropsmål og stoffets mål når det skal rynkes?
  Tak for altid god inspiration… 🌞

 5. Amen alså 🤩 din kjole vil lige være noget for mig, MEN bruger 44-46 pt. Kan du hjælpe mig med at skalere dit mønster op, jeg betaler dig gerne 🙏🏼🙏🏼
  Du er mega dygtig og inspirere mig, (og en masse andre), til at sy de fine ting og sager, der “kommer ud” af din symaskinen❤️

  1. Hej Tina. Ih mange tak for den søde kommentar. Jeg fik på et tidspunkt en henvendelse fra en kvinde, som ville sy den i noget større størrelse. Den skulle passe til brystmål 126 cm. Jeg prøvede at lave en skitse til hende. Hun meldte senere tilbage at kjolen hun fik syet efter skitsen, blev rigtig god. Måske du kan bruge samme skitse. Det ligger nederst i dette indlæg https://sygal.dk/2021/09/12/kimono-kjole-syet-ud-af-en-dug/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *