Syning med rynke-trykfod over sammensyninger

Jeg har tidligere lavet et indlæg med en ny trykfod jeg har købt. En trykfod der kan få stof til at rynke, samtidigt bliver det syet fast på et lag stof. Jeg er meget glad for trykfoden, der gør processen med at lave flæser væsentligt nemmere. Dog er der et sted trykfoden volder problemer og det er ved sammensyninger, derfor dette indlæg.

Tidligere indlæg ligger i dette link

Hvis du har læst indlægget, kan du se at det stof der skal rynkes, skal ligge nederst under trykfoden. Det har ingen betydning om det stof har sammensyninger. Det klarer trykfoden  uden problemer. Problemet opstår ved sammensyninger på det stof som skal ligge øverst, altså det stof som ikke skal rynkes. Det skal jo ligge i den lille mellemrum der er på trykfoden, og en sammensyning kan simpelthen ikke være der. Derfor er grundreglen at rynketrykfoden skal bruges før tøjet bliver syet sammen. Hvis der skal flæse på et ærme, skal flæsen syes på inden ærmet syes sammen. Hvis der skal flæse på et par bukser, skal flæsen på inden buskebenene bliver syet sammen. Skal der en flæse på en bluse nederst, skal flæsen på inden blusen syes sammen i siderne.

Men der kan opstå et behov for at sy en flæse på hen over en sammensyning, og her er mit bud på hvordan det kan løses.

Sy så tæt hen til sammensyningen som du kan. Kør nålen op, hæv trykfoden og træk lidt bagud og klip trådene.

Lav en lille fold på det stof der rynker.

Sæt folden fast med en nål og læg sømrummet over til samme side.

Sæt nu stoffet under trykfoden igen, efter sammensyningen. Det nederste stof skal under trykfoden og det øverste stof skal ind i rillen i trykfoden. Træk lidt tilbage så du kommer så tæt på sammensyningen som muligt.

Sy nu videre og få resten af flæsen syet på. Der vil nu være et lille stykke på hver side af sammensyningen som ikke er syet. På billedet er det vist ved den sorte pil.

Vend sytøjet om til den anden side. Tag trykfoden af og sæt den almindelige på. Tag knappenålen, der holder den lille fold ud, og sy nu hen over det  usyede stykke. Samtidigt lægger du et par små folder med det ekstra stof med en saks eller pinchet. Husk at starte og slutte med at hæfte ender ved at sy et par sting frem og tilbage.

Fra retsiden ser man ikke at man har syet flæsen på af et par gange. Den røde pil er for at vise dig hvor sammensyningen er.

Som udgangspunkt er det som sagt bedst at sy flæsen på inden sammensyning af dit tøj. Men skulle du komme ud i et projekt hvor det ikke kan lade sig gøre, så virker omtalte metode ret godt. Et eksempel kunne være ved en kjole-overdel, hvor der skal rynkes en nederdel på, men hvor der i ryggen på overdelen er en sammensyning. Her kan du bruge min fremgangsmåde med fint resultat.

Håber du kan bruge indlægget .

2 thoughts on “Syning med rynke-trykfod over sammensyninger

  1. Inden jeg evt investerer i en rynkefod, kunne jeg godt tænke mig at vide, hvor meget der bliver rynket. Feks hvis man har en etage som skal rynkes, hvordan kan man så sikre sig, at stoffet præcist trækker sig sammen til at ramme det stykke, det skal sys på? Håber mit spørgsmål giver mening? 😊

    1. hej Karen. Jeg er godt nok i tvivl om jeg har fået svaret på dit spørgsmål. Du kan som sådan ikke sikre dig at du kan få en etage til at ramme præcis. Det vil kræve at du laver en lille prøve først. Hvis du klipper en strimmel på 20 cm og en strimmel på ca 40 cm, kan du rynke strimlen på de 40 cm på de 20 cm og udregne hvor meget det rynker. Derved kan du regne dig frem til hvor lang din flæse skal være på din nederdel. Jeg vil mene det ligger i nærheden af 1,5-1,8 gange mere end det som det skal syes på. Men der er så mange faktorer der spiller ind, at man ikke helt kan lave en regel. Håber det er brugbart 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *