Lav selv din egen tovejs-lynlås til tasker

Jeg har været i Selfmade for at købe stof  og lynlås til en taske. Mit ønske var en tovejs-lynlås, da det ville være smart om tasken kunne åbnes i midten. Men det viste sig at det havde de ikke rigtig. De havde sådan en til f.eks en lang jakke hvor du gerne vil åbne den både nedefra og oppefra, men det er lige det modsatte jeg søger. Begge skyder skal være i midten, når lynlåsen er lukket. Man kan sagtens finde dem på nettet og bestille dem hjem. Men nu har jeg godt nok mange lynlåse liggende i mit skab, og så kom jeg i tanke om at man måske bare kunne lave en selv. Jamen det kan man da…

Jeg har i flere af mine tasker sat 2 lynlåse tæt sammen, som den på næste  billede, men for eftertiden vil det være pænere at bruge metoden her.

Nu viser jeg det i en metal lynlås, men det er lige meget om du bruger en metal eller en i plastik. Det er også lige meget om de er delbar eller ikke delbar. Det vigtigste er at du skal bruge 2 lynlåse, der er ens. Tænderne og skyderne skal være lige store. I mit eksempel er det en delbar og en ikke delbar. De er ikke lige lange, og det har heller ikke nogen betydning.

Start med at klippe den ene skyder af, og lyn den anden lynlås lidt ned

Den nederste lynlås på billedet skal nu ikke bruges mere og kan lægges væk. Du skal ikke smide den ud, for man kan lave mange sjove ting med den. Nu skal du på den øverste klippe stopperen væk ved at klippe et skråt snit ned i begge sider. Med en lighter smelter du forsigtigt enderne så de ikke trævler

Træk nu den løse skyder lidt ned på den ene side af tænderne. Skyderen vender modsat end den der sidder der i forvejen.

Sæt den anden side af lynlåsen ind i skyderen. Med den ene hånd holder du i de 2 skrå snipper og med den anden hånd trækker du nu skyderen nedad. Det kan være det kræver et par forsøg før du lykkes for dig, men når du lige har fået taget, er det ingen sag.

Så har du nu en lynlås med 2 skyder på.

Nu skal vi bare lige have sikret enderne, så skyderne ikke kan smutte af. Det kan du gøre enten ved at sy en del sting i hånden over tænderne som her på billedet, eller sy hen over den på symaskinen, som beskrevet lidt længere nede.Derefter kan de skrå snipper klippes lige og igen smeltes lidt med lighteren.

Hvis din lynlås som min er en delbar, skal du gøre det samme i den anden ende. Her klippes stopperen af i bunden først. Du kan godt sy hen over metal lynlåse med din symaskine. Du må bare ikke bruge speederen overhoved. Det skal gøres ved at du bruger håndsvinget, for nålen skal kiles ned imellem tænderne,  ganske forsigtigt. Hold øje med nålen, at den ikke rammer en tand, for så vil nålen blive stump og ikke kunne bruges mere.  Forsigtigt drejes nålen ned mellem tænderne, et par gange frem og tilbage.  Beklager at jeg her har brugt sort sytråd, for i kan næsten ikke se syningen. Enderne smeltes igen med lighteren.

Så har du faktisk en lynlås klar til en taske, hvor den kan åbnes i midten og ud til hver side.

Jeg har også fået lavet den jeg skal bruge til min næste rejsetaske. Den er i plastik, men lavet på præcis samme måde.

Til sidst et lille fif. Hvis du skal ud at købe 2 lynlåse for at lave den om til en, så køb 1 lang og 1 kort.. Den korte er den du piller skyderen af. På den måde kan du faktisk lave en dobbelt lynlås til ret fornuftige penge.

Håber du kan bruge indlægget

 

 

 

13 thoughts on “Lav selv din egen tovejs-lynlås til tasker

 1. Hej Gitte. Det er virkelig en genial ide, du har fået! Jeg har også flere lignende lynlåse, så nu vil jeg bruge din metode. Tusind tak!

 2. Ved du hvad man så kan gøre hvis tænderne går op midt i lynlåsen efter man har lynet den? Er det noget med at klemme fast om skyderen?

  1. Hej Kit. Ja , det tror jeg er den eneste mulighed. Desværre er der en fare for at metallet i skyderen bliver træt og derved nemt kan åbne sig igen. Men det er da et forsøg værd 😊

 3. har du syet en stor køjesæk, som sømænd brugte til deres bagage.?. Jeg så to piger som havde en sådan, den var stor og rund, og ligesom syet n bund og et låg i. Låget blev lukket med kraftig snøre og så var der hanke i sækken, så man kunne bære den. I mine tanker blev der føjet stopper til på ydersiden så man evt kunne tage den på ryggen.
  Den var rigtig smart og rummede meget.
  Vi havde netop tre mand ( efter tur) siddet på mit barnebarns kuffert for at få den lukket, da hun nægtede at slæbe mere bagage (og det forstår jeg)
  Tænkte det var en god ide næste gang hun skulle besøge mormor, for af en eller anden grund bylder bagageen meder på hjemrejse end udrejse. Tak for dine mange gode ideer og tips

  1. Hej Britta. Nej det har jeg godt nok ikke syet endnu. Den lyder også til at kunne være rigtig smart. Du har jo gjort dig mange overvejelser, så jeg tænker da bare du skal i gang med at tegne 😘 Det vil din barnebarn helt sikkert blive glad for. At det så er mormor der syer den, giver helt sikkert flere point 😍 Rigtig god fornøjelse og pøj pøj

  1. Hej Britta. Ej det skal du sørme ikke undskylde. Jeg laver jævnligt trykfejl og stavefejl i mine indlæg. Det viser da bare at vi er mennesker og ikke en maskine der taster 😍

 4. Hej, og tak for en god forklaring.
  Jeg har lynlås i metermål liggende, og løse skydere, kan man ikke bare bruge det, eller er der en speciel grund til at du bruger to slags alm lynlåse?
  Mvh Sofie

  1. Hej Sofie. Mange tak. Hvis du har lynlås i metermål liggende, skal du selvfølgelig bare bruge det, og så sætte 2 skyder på. Men rigtig mange har måske ikke lynlås liggende i metermål( inkl. mig selv), til gengæld har jeg en stor portion færdige lynlåse liggende. Så indlægget er tiltænkt at man kan bruge 2 almindelige lynlåse, hvis man ikke lige kan få fat i andet. Det skulle også gerne fremgå af indlægget 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *