Syede svampe. Diy

Svampe i alle størrelser, farver og materialer er blevet meget populære at lave. Disse her har jeg lavet af diverse stoffer og andre materialer. De kan hænge på en gren som jeg har gjort, eller  hænge på juletræet. Udelades alt guldet og glimmeret kan de også  sagtens pynte året rundt, evt i en skål eller som ophæng.

De er lavet i lidt forskellige størrelser og pyntet på hver deres måde. Netop det, at de ikke er ens, gør dem lidt sjove. De måler fra 8 til 13 cm.

Man kan bruge mange forskellige materialer til dem. Forskellige stoffer, bånd, glimmer, perler og hvad man ellers har . En gammel guld lametta ranke, klippet i små stykker, giver sammen med perler, pailletter og guldpiberenser lige det rigtige julelook.

De ser måske svære ud at lave, men det er de ikke. Det bedste ved de her er, at jo mere tilfældige de bliver lavet, jo flottere ser resultatet ud.

En limpistol, en piberenser, noget pap og lidt polyesterfyld er vigtige remedier.

Her kommer min diy, men den er lavet sådan at der ikke er præcise mål, da det helt er op til dig hvilke mål de skal have. Min diy lægger op til at du laver din egen udgave.

Det er ikke meningen at svampene skal være for akkurat lavet. Faktisk bliver de sjovere jo mere rå og uperfekte de er. Noget jeg virkelig skal arbejde med, da jeg har tendens til at alt skal være perfekt.

En piberenser, farven er lige meget, bukkes og beklædes med noget stof i den ene ende. Det skal blive til svampens stilk. Klip med en bidetang piberenseren i den længde du vil have. Stoffet du skal sno omkring kan være alt muligt. Jeg bruger en stump filt der giver lidt fylde. En strimmel af filtet vikles omkring piberenseren, sådan at den bliver tykkere i den ene ende. Bind et stykke sytråd omkring for at holde det eller giv en lille klat lim med limpistolen.

Klip et lille styk stof ud og læg stilken på det. I pap klippes en cirkel ud der måler ca 5 cm i diameteren. Brug et låg eller noget andet fra køkkenet til at tegne den op.  I midten af pappet klippes et hul. Det behøver ikke at være en fint rundt hul.

Fold stoffet omkring stilken. Sæt det fast med nåle. Det behøver slet ikke at side lige på, hvilket det heller ikke rigtig kan, da stilken jo er lidt tykkere i den ene ende. Nederst snøres et stykke tråd eller garn omkring. Klip det overskydende stof af så der kun er ca 1-2 cm. Det skal ligne lidt rødderne på en svamp. Med en nål kan du senere forsøge at få stoffet til at trævle lidt i den ende, så ligner det mere rødder. Syden ombukkede kant hele vejen op med små sting, eller prøv også at gøre det med grove sting, det kan nemlig også se virkelig godt ud.

Skub papskiven ned over piberenseren og buk enderne . Lim dem fast på pappet  med en klat lim.

Nu klippes en cirkel i stof med en diameter på ca 14 cm. Igen kan du sikkert finde et låg eller andet  i køkkenet at tegne efter.

Stil din symaskine til at sy med lange sting og sy rundt i kanten, ca 1 cm inde på stoffet. Sørg for at starte og slutte med lange tråde.

Tag din stilk og giv det lidt lim på toppen og sæt den fast på cirklens bagside. Sørg for at den sidder i midten

Træk forsigtigt i de 2 tråde fra retsiden og rynk ind. Der skal lige være et hul du fylder lidt polyestervat ind i før du strammer helt til. Sørg for at fyldet ligger lidt rundt omkring stilken.

Stram til og bind en knude. Det ligner næsten allerede en svamp

Brug tråden til at vikle en del gange omkring det rynkede stykke eller brug et ny tråd.

Tag nu et andet stykke stof og klip en cirkel  med en diameter på ca 8 cm. Dette skal bruges til svampens top.

Fold kanten på cirklen ind og ri det fast. Jeg folder det ca 7 mm. Sy det fast med en ritråd. Det vil bølge og danne små folder, men det betyder ingenting.

Sæt det fast på svampen med nåle. Lad gerne stoffet gå lidt ned over kanten. Det kan godt tænkes at lave et par folder, men være ikke nervøs for det, det er med til at give det unikke udseende.

Sy med små sting stoffet fast, men stop når der mangler et lille stykke. Skub forsigtigt noget polyestervat ind med f.eks en pincet. Der kan godt fyldes en del ind. Hvor meget afhænger både af stoffets fasthed og hvilken form du synes svampen skal have. Sy derefter hullet til.

Nu kommer det sjove for nu skal du pynte svampen. Og her er der frit slag… Jeg har klippet et stykke guld lametta ranke i stykker og viklet omkring stilken øverst. Det sidder fast med en klat lim fra limpistolen. Svampens top kan pyntes med perler, pailetter eller som her med franske knuder i guldgarn. I midten af toppen syes et stykke garn som ophæng. Piberenseren indeni gør at du kan give svampen et knæk i stilken, hvis du har lyst.

Her er en uden pynt på toppen. Jeg synes stoffets mønster er nok i sig selv.

Når du først har lavet et par stykker og fanget ideen, er det nemt at ændre på svampens størrelse. Til de sidste brugte jeg slet intet mønster, men klippede cirklerne på fri hånd.

Håber du kan bruge min lille diy og får lyst til at kast dig ud i at lave svampe.

Rigtig god fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *