Kjole med pufærmer. Et hack på et mønster fra Alt om Håndarbejde

Mit yndlingsmønster på en kjole er i øjeblikket fra Alt om Håndarbejde. Et mønster, som er nemt at lave diverse ændringer på og dermed opnå forskellige udtryk. Et hack på mønsteret blev til denne nytårskjole til yngste datteren.

I ærmerne er der indsat et ekstra stykke øverst ved skuldersømmen for bedre at holde pufærmet oppe. Det beskrives længere nede i indlægget.

Kjolen er lavet sådan at der foran og bagpå er indsat en trekant i stoffet. Det skaber vidde og giver en god virkning. Håber i kan se det på billedet.

Stoffet er købt i Selfmade. Det er en 100 % bomuld med broderede små blomster på. Det minder meget i udseende om en taft. På grund af risiko for krymp, valgte jeg at vaske det inden det blev klippet ud. Jeg var faktisk lidt nervøs for at klippe i det. Det var nemlig ikke helt billigt og datteren havde selv betalt det, så der kom lige lidt præstationsangst ind over😘

Mønsteret er fra Alt om Håndarbejde nr 6/2021. Bladets forside ser sådan ud.

Kjolen, der er brugt som udgangspunkt ser sådan ud. Den har moderat pufærme og en lidt løs pasform, uden at være alt for løs.

Kjolen er lavet efter datterens instrukser. Jeg har dog lavet en lignende kjole før, så den har jeg skelet meget til. Du kan læse mere om vejledningen til tidligere kjole ved at trykke på dette link.

Du skal se dette indlæg som en inspiration til hvordan du griber ændringerne an. Jeg kan ikke stå inde for at det vil virke hos dig, da det nok skal tilpasses til andre mål. Men spring ud i det, det er virkelig sjovt at lege med et mønster. Hvis du starter ud med at eksperimenter i brugt sengelinned eller lignende kan der jo ikke ske så meget.

Hvis du  har lyst til at lave lignende ændringer på mønsteret, vil jeg forslå at du starter med at sy en kjole præcis efter mønsteret. Derefter er det nemmere for dig at vurdere, om du kan lave samme ændringer som jeg har lavet.

Kjolen, jeg har lavet, er syet i str 38, og den er 100 cm fra skulder og ned til nederste kant. Jeg har prøvet at tegne mine ændringer ind på mønsteret. Håber det giver mening. For at tegne videre fra overdelen til underdelen skal du læse et indlæg som du kommer til ved at trykke på dette  link . Du skal bruge ændring på forstykke, bagstykke og trekanten.

Datteren ville gerne have ekstra puf i ærmet, og derfor valgte jeg at klippe ærmemønsteret op og trække det 4 cm fra hinanden. Den er syet med V-udskæring både foran og bagpå. Dybest foran. Det er muligt du skal ændre lidt på målene afhængig af dine ønsker om hvor dyb den skal være og hvilken størrelse du syer i

Datteren ville gerne have pufærmer , som  står lidt ud fra armen  og kan holde sig selv. Det fik mig til at tænke på min brudekjole, som dengang blev syet med ekstra tyl i ærmerne for at holde faconen på ærmet. Jeg måtte kunne bruge samme teknik, dog ikke i tyl, men i samme stof som kjolen.

Tricket består i at sy en lille ekstra stykke ind som stiver ærmet af. Det er klippet på fri hånd som en stor oval. Der klippes 2 ialt. Fold det på midten, med retsiden udad. Sæt en nål i så du har styr på midten. Det skal nemlig senere passe med skuldersømmen.

Langs den buede side syes nu 2 rækker stikkesting med lange sting. Der trækkes i de 2 snore fra bagsiden, og stykket rynkes ind til ca 16 cm.

Når pufærmet er syet på kjolen, syes det lille ekstra stykke ovenpå. Midternålen skal passe med skuldersømmen. På billedet ser du kjolens vrangside.

Stykket giver mere hold til pufæmet, som derved kan holde faconen bedre. Nederst er ærmet afsluttet med en løbegang med elastik.

Kjolen er blevet virkelig vellykket. Som tidligere nævnt er den med V-udskæring både foran og bagpå

Kjolen blev syet mellem jul og nytår. Men først nu har jeg haft overskud til at lave et indlæg. Dagen efter at kjolen var færdig, lagde jeg mig syg. En rigtig træls forkølelse, der siden satte sig som lungebetændelse. Jeg er bestemt ikke ovre det endnu, men nu kan jeg da mærke det går den rette vej. Jeg savner virkelig mine maskiner, som jeg ikke har rørt i knap 14 dage.

Et billeder taget efter nytår, hvor man kan se kjolen er lidt krøllet. Men det skal man jo forvente når det er 100 % bomuld.

Dejligt at kjolen blev helt som datteren ønskede det.

Håber i kan bruge indlægget som inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *