Diy. Slå om kjole med mønster fra Alt om Håndarbejde

For noget tid siden syede jeg en kjole, hvor jeg havde ændret på mønsteret til forstykket, så det kom til at ligne en slå-om model. Samtidigt syede jeg en løbegang på overdelen hvor igennem jeg trækker en elastik, så den sidder lidt mere til under brystet. Flere har spurgt efter en vejledning, og derfor denne Diy. Kjolen er syet i et sæt sengelinned som jeg har fundet i genbrugen.

Mønsteret, jeg har brugt som udgangspunkt, er mit yndlings mønster fra Alt om Håndarbejde. Magasin nr 6/2021.

Jeg har lavet ændring på forstykke, bagstykke og ærmer. Hvis du har lyst til at prøve min Diy, kan det være en god ide at du først syer kjolen som den skal syes. Derved får du afprøvet om modellen passer dig inden du begynder at lave ændringer. Sy den evt i et billigt sæt sengelinned, så går det ikke så galt.

I øvrigt skal du nok ikke kast dig ud i tern, hvis det er dit første projekt. Jeg er rimelig erfaren til at sy, og alligevel har ternene snydt mig. Opsprætter blev flittigt brugt undervejs, og jeg kan stadig ærgre mig lidt over at tern ikke passer i overdelen. Hvis du kigger godt efter er løbegangen faktisk også vendt forkert. Pyt, alt behøver jo ikke være perfekt

I starten havde jeg ladet overfaldet være usyet, for at man kan se effekten. Men jeg konstaterede at hvis kjolen skulle bruges på arbejde, ville det blive nødvendigt at sy det fast. Så her kommer et billede af hvordan den ser ud inden det syes fast. Den sidder fint, men jeg føler mig ikke så godt tilpas med at den er udringet. Jeg vil gerne kunne bruge den uden altid at have en top indenunder.

Et lille tip: bruger du som jeg sengelinned til kjolen, så tjek stoffet grundigt for fejl og huller… Det er ærgerligt at opdage dem bagefter. Jeg måtte lave bagstykket om, da der var et lille hul.

Diy:       ( den er lavet i str 40, om det skal rettes til i andre mål, vil jeg ikke gøre mig klog på)

Start med at tegne forstykket op. Tegn det op så du har hele forstykket at gøre med. På tegningen kan du se mine ændringer.

Klip det nye mønster ud og husk også at tegne belægningen langs kanten op også. Det er den grønne skrå linje og den stiplede røde linje. Den skal klippes i en tynd blød vlieseline først og derefter i dit stof.

Bagstykket skal kun ændres ved skuldersømmen og den nederste kant. Her behøver du så ikke tegne hele mønstret op, men blot lægge den til fold på dit stof. jeg har faktisk glemt at du også skal have en belægning i halskanten. Så den skal du lige tegne op på samme måde som den stiplede linje på forstykket.

Nu er du klar til at klippe alle delen ud i dit stof. Jeg har klippet ærmet op i skuldermarkeringen og rykket delene 5 cm fra hinanden. Det er for at få lidt mere puf i ærmet. Til løbegangen klipper du en lang strimmel på 4 cm bredde. På billedet har jeg så ikke fået klippet til belægning til bagstykket.

Belægning til bagstykket kommer her. Den skal have samme bredde som belægningen på forstykket. Jeg har brugt en blød vlieseline til at stryge på.

Start med at stryge en blød vlieseline på dine belægninger og sy dem sammen i skuldersømmen ret mod ret. Jeg klipper ½ cm af start og slut på belægningen nederst. Det vil sige de forreste belægninger bliver ½ cm kortere end overdelens forkanter. Det gør jeg fordi når du så får dem syet på, skal der et lille modhold til for at få belægningen til at passe. Lige det lille modhold betyder at forkanten ikke kommer til at flane på det færdige resultat. Håber det giver mening.

Sy forstykke og bagstykke sammen ret mod ret i skuldersømmen.

Stryg sømmene og vend sytøjet om til retsiden. Læg belægningen ovenpå forkanterne, ret mod ret. Sy hele kanten rundt.

Klip sømrum ned og klip små hak i rundingerne. Vend derefter belægningen om til retsiden.

Sy evt en pyntestikning ca 5-7 mm inde på kanten. Det hjælper også med til at belægningen ikke vipper om til retsiden når kjolen er i brug.

Læg forstykkerne over hinanden.

Du kan evt lægge mønsteret ovenpå for at finde midt for på de 2 forstykker. søt en nål i og så skal de 2 nåle ligge ovenpå hinanden når forstykkerne er krydset.

Du kan nu sy en stikning langs nederste kant for at stykkerne ikke glider fra hinanden .

Nu skal forstykke og bagstykkes lægges sammen ret mod ret og sidesømmene syes.

Derefter  skal du i gang med løbegangen. Tag den lange strimmel og buk den ene korte ende rundt til vrangen og give en syning langs kanten. Start med at sætte strimlen fast ved en sidesøm på overdelen, ret mod ret. Strimlen skal sættes på 2 cm fra kanten hele vejen rundt. Slut samme sted som du startede. Lad den gå 1 mm over starten. Klip stimlen af 1 cm over start og buk den korte side om til vrangen og giv en syning langs den korte side.

Sy en syning 1 cm inde på strimlen hele kanten rundt.

Buk strimlen ned over syningen, ned til kanten.

Du kan nu vælge at lade den være som den er , eller giver en syning 1 mm ned fra ombukningskanten. Jeg valgte at give en stikning.

Du kan også give en stikning helt nede ved kanten. Den skal være 2 mm fra kanten og er blot for at det er nemmere at sy underdelen på uden at lagene rykker sig. Det er ved min finger.

Nu er overdelen klar til at blive syet videre efter den vejledning der ligger ved mønsteret. Det giver derfor ikke rigtig mening at udpensle det videre forløb så meget.

De 2 øverste flæsedele syes sammen i siden, ret mod ret. Derefter syes med lange sting 2 rækker stikkesting i øverste kant, med ½ cm mellemrum.

Der rynkes ind ved at trække i 2 tråde fra samme side. Rynkerne fordels jævnt, hvorefter stykket syes fast på overdelen ret mod ret.

Den underste flæse syes på samme måde. Rynkes ind så den passer i mål til den tidligere flæse og syes på ret mod ret.

Til sidst kan du trække en elastik ind igennem løbegangen, i det hul der er ved sidesømmen.

Prøv kjolen før du klipper elastikken. Den skal kun lige rynke og ikke sidde stram. Ærmerne syes sammen og syes på kjolen efter den anvisning der er beskrevet i magasinet fra Alt om Håndarbejde.

Det kan ikke undgås at kjolen trækker lidt i overdelens underkant. Det er  fordi den rynker lige under brystet. Det synes jeg ikke betyder noget, sådan er modellen, med den ændring jeg har lavet. Selvom forkanten ikke flaner betyder det alligevel at den er lidt for udringet til mig uden en top indenunder. Derfor valgte jeg dagen efter at sy overdelen til langs den skrå forkant. Jeg syer i tidligere stikning så man ikke kan se så tydeligt at overfaldet er ren snyd. Men det betyder at den sidder lidt anderledes og er mere lukket.

Efter syning af forkanten.

En rigtig dejlig kjole som er utrolig behagelig at have på.

Har du et andet mønster du er glad for, og som minder om det her, kan du sagtens overføre de samme ændringer til dit mønster.

Håber at indlægget giver dig lyst til at kaste dig ud i projektet.

Rigtig god fornøjelse

4 thoughts on “Diy. Slå om kjole med mønster fra Alt om Håndarbejde

  1. Hvor sjovt. Det stof har vi som sengetøj i campingvognen. 😊 Det er fra IKEA, og er en god kraftig kvalitet.
    Flot kjole!

    1. Hej Ingelise. Mange tak skal du have. Ja, det er ganske sjovt. Det er nemlig ret kraftig og lækker i kvaliteten. Troede i grunden ikke Ikea lavede sådan noget godt sengelinned 🤣 Ofte synes jeg det er noget tyndt makværk

    1. hej Kathrine. Det er desværre ikke mit mønster. Jeg har tegnet det efter et blad der hedder Alt om Håndarbejde. nr 6/21. Du kan sikkert låne bladet på dit lokale bibliotek.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *