DIY, nederdel syet af gamle jeans

Lige nu er det populært med nederdele i alle længder, syet ud af jeans. Du kan nemt selv hoppe med på bølgen med denne DIY. Faktisk var det også noget der var moderne for 40 år siden, men sådan er det jo ofte med moden. Det går i ring.

Yngste datter kom hjem for et par uger siden med 2 par jeans, som hun gerne ville omsy. Med fælles hjælp endte det med at blive en rigtig smart nederdel til hende. Foran er der en slids der går til midt på låret, bagpå er der syet en kile ind. Muligt det ser ud som om slidsen er meget høj, men det er den slet ikke.

Nu har jeg prøvet at syet en nederdel til mig selv. Jeg var godt klar over at den nok ville se noget anderledes ud i str 44 i stedet for str 38, men jeg synes faktisk den blev ganske pæn.

Her kommer en DIY på den:

I genbrugen fandt jeg 2 par jeans i næsten samme farve. Det ene par sad fint på mig, det andet blev købt da det passede i farven. Jeg er ret sikker på at det par jeg passede var en herrebuks, men det har faktisk ingen praktisk betydning.

Jeg vil forslå at du bruger jeans, som ikke har stræk, eller i alt fald kun ganske lidt stræk. Derfor kan det være smart at kigge efter herrejeans, da de ofte er uden stræk. Det vigtigste er at de sidder godt i taljen og ned til ca midt på bagdelen. Det bedste er jeans med lige ben. Kilen på nederdelen er lavet ud af benene på nr 2 par jeans. Kilen kunne også sagtens syes i et andet stykke stof, hvis man ønsker større effekt.

Da jeg er ældre og væsentlig større end datteren, valgte jeg at sy kile i både foran og bagpå. Nederdelen bliver mere praktisk for mig på den måde. Kilen foran og bagpå syes på samme måde, så det er helt op til dig hvad din nederdel skal have

Start med det par jeans, som sidder godt på dig. Spræt syningen op på buksernes indvendige bensøm. Derefter skal bukserne sprættes op foran og bagpå. Foran skal der sprætte op til lige under lynlåsen

Bag på skal der sprættes op til ca midt på bagdelen, og måske endda lidt højere, men det må du prøve dig frem med. Det afhænger nemlig lidt af din jeans model.

Derefter er det en god ide at siksakke alle de rå kanter og så lige vaske bukserne. Bukser kan nemlig få facon efter flere års brug, og den facon skal vi gerne have væk.

Når det er tørt kan du fortsætte. Foran lægges det opsprættede ind over det andet ben, så det ligger glat. Her skal du prøve dig lidt frem. Det vigtigste er at det ligger så glat som muligt. Sæt godt med nåle i. Jo mere du lægger den over, jo mindre bliver hoftevidden på din nederdel.

Bagpå gøres det samme. Her vil du automatisk kunne lægge det mere over, da buen er større . Det er heller ikke sikker at du kan få det helt glat.

Klip nu benene af på jeans nr 2.

Spræt igen den indvendige søm op på begge benene. Det er den søm der er ved de røde pile. Det er nemlig den som buer mest på bukserne, og vi skal gerne have et lige stykke at arbejde med.

Læg nu et bukseben under din nederdel og sæt den fast med nåle. Hvis din kile ikke er så stor, så kan du sikkert nøjes med at bruge noget af buksebenet. Men ved mig blive kilen så bred at jeg skal bruge hele benets vidde. Derfor skal sammensyningen være i midten af din nederdel. Mål efter så kilen ligger i midten, og at der er lige mange cm til hver side. Sæt kilen fast med mange nåle. På nuværende tidspunkt kan det være en god ide at prøve den. Forsigtigt, da der er mange nåle i. Blot for at se om det ser rigtigt ud foran, når du har den på. Endnu er det nemt at rette lidt til. ( vil du have slidt foran, skal du selvfølgelig ikke sætte kile her)

Et lille tip inden du sætter nåle i: læg noget ind under, så dine nåle ikke sætter sig fast i bagstykket, f.eks et magasin eller lign.

Sy nu en stikning langs kanten på kilen og i den ene side skal syningen forsætte helt op til lynlåsen. Jeg viser det med en rød streg på næste billede

Jeg syer med en tråd der matcher resten af syningerne i bukserne. I spidsen af kilen kan du se at sammensyningen passer lige i midten. Ved min finger kan du se syningen. Ved den røde pil kan du se midten af kilen passer op i spidsen.

Vend nederdelen om til vrangen og klip alt overskydende stof væk. Husk at siksakke de rå kanter.

Nøjagtig det samme gør du på nederdelens bagstykke. Her er det også vigtigt at du prøver den inden du syer kilen fast. Det kan nemlig hurtigt komme til at give en slags bule ved skridtsømme, og så skal det rettes. Det gøres ved at pille kilen, af og lægge buen længere over på benet, før du igen lægger kilen ind under. Jeg måtte efter det 2 gange.

Til sidst skal nederdelen prøves, og du skal bestemme dig for længden. Klip den til og læg den op. Da det hurtigt bliver mange lag ved kilen, har jeg blot siksakket kanten og bukket 1 gang. Normalt ville jeg bukke dobbelt, men det bliver alt for tykt.

Jeg opdagede at jeg slet ikke har nogle bluser eller t-shirt der passer til nederdelen. I skabet fandt jeg en kjole fra sidste år, som derfor måtte lade livet. Den blev kortet af til bluse. Men der skal flere til, så jeg har klippet til 2 nye t-shirt.

Nederdelen har en god vidde. Det gør at den er praktisk,og kan bruges på arbejde

Ganske sjovt at man kan se det har været bukser. Siden har jeg opdaget at mange helt nye nederdele bliver syet sådan, for netop at give den effekt.

Håber i kan bruge min DIY og får syet jer en lækker nederdel. Rigtig god fornøjelse.

18 thoughts on “DIY, nederdel syet af gamle jeans

 1. Hvor er det en flot nederdel😊kunne man klippe i stedet for at sprætte op?
  Venlig hilsen
  Mie

 2. Og man kan bruge overdelen af det andet par bukser til en nederdel.
  Klip samlingen i skridtet op. Ret til, så det bliver jævnt over den nederste kant. Sy stof på forneden i ønsket længde, evt i flere lag, så der kommer kommer flæser.

 3. Hej Gitte
  Har været lidt væk fra maskinen, da strikkeriet har taget over.
  Men nu må jeg i gang igen og for at få inspiration, så ser jeg selvfølgelig hvad du har bedrevet 😊
  – og den her skal da helt sikkert være mit næste (nye) projekt. Tak igen for at du deler 👌

  1. Hej Birita. Uh jeg ville så gerne have tålmodighed til at strikke, men må erkende at det har jeg ikke. Det ser så hyggeligt ud når folk strikker. Tak for din kommentar, og tak fordi du læser med 😍

 4. Flot nederdel! Og så vil jeg bare sige tak for denne blog, som jeg jævnligt besøger for inspiration. Jeg har syet i mange år, men ofte lidt simple mønstre, hvor jeg var sikker i teknikkerne. Men efter jeg har fundet din blog og de gode billedvejledninger, har jeg fået mod på at prøve flere nye teknikker af. Så jeg håber, du fortsætter med at blogge længe endnu.

 5. Så fed nederdel og SÅ fint beskrevet, så tak for det 🤗som nybegynder havde jeg lidt problemer med kanten og få den klippet lige til, så den endte med at blive lidt for kort….og ellers ok. Klipper du lige over forneden ? Eller længere bagpå. Nå men nu vil jeg prøve med et par overalls i demin. Elsker allerede min nye hobby. TAK 🫶

  1. Hej Charlotte. Min nederste kant buer en anelse, så helt lige over er den ikke klippet. Men jeg lader det lidt afhænge af hvor meget vidde der kan komme i nederdelen. Den er ikke længere bagpå. Ej det lyder spændende med dine overalls, håber du har succes med det. Det tror jeg kan blive rigtig fint. Ja syning er en dejlig hobby. Tak for dine søde ord 😍

 6. Ej, lige hvad, der kan inspirere…igen. Jeg havde en sådan nederdel for lidt over 40 år siden. Jeg må igang, nu går sommeren på hæld, og det bliver godt at gemme sig lidt i noget langt.
  Tak for tippet

  1. Hej Karin. Jeg kan også sagtens huske at de var moderne for ca 40 år siden. Men jeg tror ikke jeg på det tidspunkt ejede en, da min mor ikke mente det var pænt nok 🤣

 7. Hvis Linding er for lille i de bukser du vælger at lave om til en nederdel.. hvordan får man den så større da jeg kun har et par størelse 36 og bruger 54 i tøj selv ..kan man forlænge med bukse elastik i taljen eller ? Og vil så lave den større med kiler i midten ligsom din..

  1. Hej Camilla. jeg tror jeg ville vælge at sy en helt ny linning og sætte på. Jeg tror ikke det vil fungere med at skare et stykke bukseelastik til linningen. Sy evt den nye linning af det samme stof som du sætter i som kile. Rigtig god fornøjelse og pøj pøj med projektet

 8. Hej Gitte

  Tak for nem forståelig guide til at sy nederdel.

  Jeg kunne godt tænke mig at sy min nederdel om, uden at bøje delen ind over hinanden, så syningerne foran og bagpå ikke bliver synlige.

  Har du en guide til det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *