Patchwork jakke

For noget tid siden gik ældste datter i gang med et lidt større syprojekt. Hun ville sy sig en patchwork jakke. Det har taget ret lang tid at tænke patchworkmønster og farver igennem, men nu er hun kommet i mål.

Når man går i gang med et så stort projekt, så er det virkelig vigtigt, at man bruger et mønster, som man ved sidder godt. Derfor lavede vi først en anden jakke, en prøvemodel, som så blev rettet til. Se næste billede. Den er syet af et sengetæppe fra genbrugen, så vi ikke skulle bruge tid på at quilte først. Heldigvis har det vist sig at datteren også får denne jakke brugt, selvom det jo kun er en prøvemodel.

Mønsteret , som vi brugte, er fra magasinet Alt om Håndarbejde nr 10/2020. Man kan sikkert stadig låne det på biblioteket.

Mønsteret havde brystindsnit, men dem fjernede vi. Det ville nemlig nok ikke fungere så godt med det patchwork mønster datteren havde valgt. Derudover er jakken gjort længere i forstykke, bagstykke og i ærmelængde. Jakken skulle være oversize, så vi valgte også at lave jakken i et nr større, end hun normalt ville have valgt.

De fleste af stofferne er købt i Hannes patchwork butik.

Vi har brugt småternet stof til foer, og det er købt ved Selfmade.

Det sidste på jakken blev syet en dag hvor ældste datteren ikke var hjemme. Derfor er det yngste datteren der står model. Jakken er for stor til hende, hvilket også kan ses på flere af billederne. Men når først jakken er blevet afleveret i Aarhus til ældste datter, ved jeg det kommer til at knibe med at få billeder 😆

Undervejs syede ældste datter flere prøver på henholdsvis patchworkmønster og quilt, før hun var tilfreds med det. Godt at vi har så meget gulvplads i stuen.

Alt forarbejde, klipning og sammensyning af felter gjorde datteren selv. Jeg havde lovet at træde til, når der skulle quiltes.

Vi har brugt en mellemtyk pladevat, også købt ved Hannes patchwork. Der skal sættes rigtig mange nåle i før der kan quiltes.

Vi har quiltet på maskine i flere retninger.Her ses de færdige forstykker.

Bagsiden er småternet stof fra Selfmade.

Jakken er blevet så fin. Som nævnt, er det yngste datter der står model, selvom jakken er ældste datterens. Derfor er jakken lidt for stor til hende

Der er syet tryklåse i som lukning., for at beholde det hjemmelavede look.

Alle sammensyninger af jakken er dækket med kantebånd, klippet i det ternede stof. I jakkens sider er det syet på med maskine. Andre steder, f.eks ned foran og oplægning, er det først syet på med maskine, og derefter bukket rundt og syet i hånden. Ønsket var nemlig at der ikke måtte være andre synlige syninger på retsiden, end dem fra quiltningen.

Hver del af jakken er præcist regnet ud, så vi vidste hvor de forskellige firkanter ville være. Et stort arbejde, men også sjovt.

Ærmerne er lavet så lange at der skal laves opslag. Så ser man nemlig også det ternede for.

Vi har ikke vasket nogle af stofferne før vi gik i gang. Men jeg har siden prøvet at vaske nogle af de quiltede stykker, som vi har klippet fra, på 30 grader. Der har ingen ændring været på hverken farve eller størrelse. Men jeg tror heller ikke man skal være så bange ved lige netop den her type jakke. For den må i grunden gerne se ud som om den har nogle år på bagen. Lige nu ser jakken næsten for ny ud. Skulle der undervejs komme pletter på som vi ikke kan få af ( farvede drinks f.eks 🤣) , ja så er vi blevet enige om at så syer vi lapper på efterhånden. Rigtig vintage agtigt.

Hvis man regner ud hvad sådan en jakke koster i materialer, tror jeg vi lander et sted omkring 900-1100 kr. Men så er der også virkelig mange rester tilbage. Jeg er ret sikker på datteren både har til en vest og en taske af resterne. En grønternet metervare er indkøbt til foer til vesten.

Må indrømme at jeg er lidt stolt af ældste datteren at sådan springe ud i et større sy projekt, og få det gjort færdigt. Da hun kom og spurgte om jeg ville hjælpe, forslog jeg hende at vælge efterårsfarver, da jeg var ret sikker på at projektet først ville være færdig i efteråret. Men 3 weekender, i dyb koncentration, så var hun i mål.

Håber i kan bruge indlægget som inspiration.

4 thoughts on “Patchwork jakke

  1. Flot jakke🤗
    Hvilket stof har i brugt er det 100% bomuld både det der er quiltet og for stof?
    Vh Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *