Tillæg til syning af sommerkjole

I et tidligere indlæg skrev jeg en sy vejledning til en sommerkjole. Mønsteret til kjolen kan man printe gratis fra nettet. Dette indlæg er et tillæg til min sy vejledning.

Kjolen er syet i noget bæk og bølge sengelinned som jeg fandt i genbrugen. Jeg kan derfor ikke rigtig sige, hvor meget stof der går til kjolen. Den er syet i str xxl, og jeg vil mene jeg normalt bruger 42/44.

Det tidligere indlæg finder du i dette LINK. Her finder du også link til mønsteret. Kjolen er afsluttet med flæser i ærmekanten og i halsen. Bagpå lukkes kjolen med en trense og knap

Den første kjole blev for lille , men heldigvis kunne jeg sy den ind, og så passede den min yngste datter.

Ved den første kjole blev flæsen syet som et lag stof. Men ved nogle stoffer kan det være træls at man kan se bagsiden på flæsen. Det kan især ses ved flæsen på ærmegabet. Du skal derfor inden du går i gang med at sy kjolen, finde ud af om du synes at bagsiden på dit stof er pænt. Hvis du ikke synes det, vil jeg foreslå, at du laver flæserne dobbelt. Derved bliver de pæne på begge sider. Det gøres ved at du folder dit stof, og lægger den lige kant på ærmeflæsen helt ud til folden. På dit mønster er der indtegnet sømrum på den lige kant, men det skal du fjerne. Men kun på den lige kant. Den buede side skal stadig have sømrum.

Derefter syes den på, nøjagtig på samme måde som i min vejledning ( ligger i dette LINK )

Det samme gøres med flæsen til halskanten. Men inden da, skal den lille åbning i nakken syes. Her har jeg valgt at sy åbningen på en anden måde, da jeg ved mange vil have problemer med at få åbningen pæn med kantebånd. Det afhænger meget af dit stof kvalitet, hvilken måde der bliver pænest. Det bedste er at du laver en prøve på en lille rest stof for at se hvilken metode der passer dig bedst.

Jeg klipper et stykke stof ud efter åbningen på bagstykkets mønster. Læg det på ret mod ret. Det er klippet ca 2 cm større hele kanten rundt. Jeg bruger ikke vlieseline da det vil stive for meget. Men er dit stof meget tyndt, kan du blive nødt til det. Jeg bruger en skrædder tusch til at tegne op med. Det forsvinder af sig selv over tid. Sy rundt i kanten med ret små sting( du behøver ikke at klippe op i midten som jeg har gjort)

Klip derefter rundt i kanten med ca ½ cm sømrum. Klip små hak i sømrummet, men pas på du ikke klipper i syningen. Vend det nu om til kjolens vrangside og sæt nåle i. Jeg har lagt et stykke hvidt papir under så det er nemmere at se.

Sy en syning rundt langs kanten på åbningen, ca 2 mm inde på stoffet. Derefter syer du en syning langs den rå kant på det lille stykke stof, ca ½ cm inde. ( kun i det lille stykke stof)

Træk lidt forsigtig i den ene tråd, så det rynker en anelse og nu er det nemt at bukke den rå kant indad. Sæt fast med nåle

Sy nu en stikning langs kanten

Fra retsiden ser det så sådan ud

En meget enkel måde at sy hullet. Derefter skal flæsen i halsen laves, og også her klippes den i dobbelt stof. Igen foldes dit stof og mønsterdelen til flæsen lægge helt ud til den foldede kant. Husk at du så ved denne side ikke skal have sømrum, men resten af siderne skal

Derefter følger du igen min tidligere vejledning.

I ryggen bruger jeg et lille stykke rund elastik som trense. Har du ikke lige sådan en ved hånden, kan elastikken i et mundbind bruges. Der er til mange trenser i en sådan.

En rigtig sød kjole, som vil passe perfekt ned i en feriekuffert. Da kjolen er syet i bæk og bølge vil den være dejlig kølig at have på i varmen

Håber du kan bruge mit indlæg, eller som inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *