Sommerkjole efter gratis mønster

Kjolen er syet efter et gratis mønster, fundet på nettet. Godt nok er det et mønster til en top, men jeg har bare forlænget forstykke og bagstykke. Stoffet er helt småternet, og det er derfor billedet kan flimre. Det er 100 % bomuld og købt ved Selfmade sidste år.

Da mønsteret og vejledning er på engelsk, giver jeg mit bud på hvordan kjolen kan syes i dette indlæg.

Mønsteret finder du på hjemmesiden Tianascloset.com . Her ligger rigtig mange fine gratis mønstre. Dette mønster er til en ærmeløs top, hvor der sidder flæse i hals og ved ærmegab. Link til mønsteret HER

Husk at mønsteret er inkl. sømrum

Jeg har syet 2 kjoler efter dette mønster. Den første blev syet i XL, og blev desværre for lille til mig. Den blev derfor syet ind i siderne og brystindsnit blev flyttet, derefter kunne den heldigvis passe yngste datteren. Hun bruger normalt S/M. Derefter syede jeg en i str XXL og den passer mig. Jeg bruger normalt 42/44. Så vær ops på størrelse, da den åbenbart er lidt lille i størrelse.

Kjolen er syet med brystindsnit, flæse i ærmekant, flæse i halsen, og med en dråbeformet lukning og trense i nakken.

En rigtig sød model, både som top og som kjole

Jeg har forlænget forstykke og bagstykke i forhold til mønsteret. Samtidigt klippe jeg en anelse skråt udefter, så den får lidt mere vidde nederst.

Bemærk at de strimler der ligger længst til venstre skal klippes på skrå.

Det lille stykke til flæsen på ærmet, vil jeg anbefale at man tegner ned i spids, selvom det ikke er angivet på mønsteret. Det fandt jeg ud af var nemmere undervejs. Se ved kuglepennens spids

Flæsen ved ærmet og lukningen i nakken, kan laves på 2 måder. Jeg vælger i dette indlæg at sy den som der foreskrives i Tianas indlæg. Den anden måde er beskrevet i dette LINK. Der er ikke den store forskel, nok mere et spørgsmål om smag og behag. Lav evt en prøve på dem begge to og se hvilken metode der passer dig bedst.

Vejledning:

Start med at sy brystindsnittene. Derefter syes for og bagstykke sammen i skulderen, ret mod ret. Nu skal lukningen i nakken syes. Klip en strimmel på skrå, som skal bruges som kantebånd. Du kan i dette INDLÆG se hvordan du laver dit eget kantebånd. Lav kantebåndet så smalt som muligt. Stryg kantebåndet i facon. Det gøres nemmest ved at lægge kantebåndet ovenpå mønsteret, og så vride det i facon, samtidigt med at du stryger. Husk at vende kantebåndet rigtig. Se billede. Det bliver lidt nemmere at sy på, ved at stryge det i facon først.

Sy kantebåndet fast langs hullet på bagsiden

Derefter vendes kantebåndet om til retsiden og sættes fast med nåle.

Sy en stikning langs kanten af kantebåndet og stryg godt. Så skulle det gerne se sådan ud

Nu skal ærmeflæsen syes. Tag flæsestykkerne og buk den lige kant smalt 2 gange om til vrangen og sy en stikning i kanten. Derefter skal du i den buede kant så 2 stikninger med lange sting og med 7 mm afstand imellem dem. Husk at starte og slutte med lange tråde. Det er dine rynketråde. husk at sætte en nål i markeringen da det skal passe med din skuldersøm senere

Træk i undertrådene ( eller overtråden afhængig af hvilken er mest løs) og rynk flæsen ind så den passer på ærmekanten efter markering. Sæt den fast retside mod retside.

Sy flæsen fast ved at give en stikning tæt på første rynketråd.

Sy nu kjolen sammen i sidesømmene.

Den lange strimmel foldes på midten med retsiden udad og stryges.

Sæt båndet fast ovenpå flæsens vrangside. Start med at bukke båndets ende 1 cm om og når du kommer kanten rundt, skal du lade båndet fortsætte 1 cm ind over starten, Derved får du lukket enderne inde. Det er faktisk samme teknik, som er beskrevet i dette INDLÆG

Klip sømrummet ned til ca ½ cm

Vend derefter båndet rundt til bagsiden og sæt fast med nåle. Giv en syning yderst i kanten af båndet. Rynketrådene, som ses på billedet bliver først til allersidst pillet op.

Nu er din ærmekant færdig og ser sådan ud. Husk at stryge det.

Nu mangler vi blot halskantens flæse. I princippet syes den på samme måde som ærmekanterne.

Flæsedelens korte ender bukkes 2 gange smalt om til vrangsiden og stikkes fast. Derefter bukkes den ene langside 2 gange smalt om til vrangen og stikkes fast. Der syes 2 syninger med lange sting og 1 cm mellemrum langs den anden langside. Det er dine rynketråde. Husk at starte og slutte med lange tråde.

Tråd i undertrådene ( eller overtrådene afhængig af hvilke der virker mest løse) og rynk flæsen ind så den passer i mål til halskanten. Sæt den på halskanten ret mod ret.

Klip en strimmel på skrå og fold den på midten og stryg den. ( ligesom sidst). Læg den ovenpå flæsen. Den skal stikke 1 cm ud over kanten i begge sider af hullet i nakken.

Sy den fast. Klip sømrum ned til ca ½ cm og buk båndet rundt til kjolens bagside. Ved enderne bukker du den ene cm ind under båndet. Sy en stikning langs kanten af båndet og det ser sådan ud

Til sidst pilles alle rynketråde ud og der syes en knap og trense på i nakken.

Jeg bruger et lille stykke smalt elastik som trense, som skubbes ind i enden af det bånd vi har syet på. Her er der jo åbnet og så kan man lige skubbe elastikken ind og sy den fast. Et lille tip: Har du ingen smal elastik, kan du evt bruge den elastik der sidder i mundbind. Den er både bløde og stærk. Der er til mange trenser i sådan et stykke.

Nu skal kjolen blot lægges op og stryges.

Dejligt at kjolen kunne omsys så yngste datter kunne passe den. En let og fin kjole. Datteren er lige taget til Kairo for at besøge kæresten, som skal arbejde ½ år på den danske ambassade. Kjolen ligger i kufferten. Så selvom det er for koldt herhjemme, kommer kjolen i brug, i varmere omgivelser.

Håber i kan bruge vejledningen eller som inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *