Boxershorts, syet ud af herreskjorter

Jeg har fået en sy opgave af min svigersøn. Han vil gerne, om jeg kan sy nogle boxershorts til ham i fastvævet stof. Han har nogle købte, men de er for korte i benene. Det viser sig, at det åbenbart er svært at finde dem med lidt mere længde. Så selvfølgelig prøver jeg, om jeg kan klare det. Herreskjorter vil være oplagte at sy om til boxershorts. De er ofte i fine mønstre, og i tynde lækre kvaliteter. Samtidigt kan de købes i genbrugen for små penge.

Skjorten er en størrelse 5XL. Kan du få fat i skjorter i store størrelser, er de geniale at bruge, da der her kan undgås mere end 1 skaring. Længere nede viser jeg hvordan du klipper, hvis skjorten er mindre. Men jo større jo bedre. Mærket i nakken med 5XL bliver genbrugt foran på bukserne. Bare for at drille lidt 🤣

Længere nede i indlægget ligger link til mønster og en sy vejledning

Skjorte før, nu boxershorts

Mønsteret jeg har brugt, har jeg fundet på nettet, som et gratis mønster. Jeg er kommet frem til at det er ukrainsk. Mønsteret er i str 48-60. Om mønsteret er inkl. sømrum eller ej, kan jeg simpelthen ikke finde ud af. Derfor blev det første par boxershorts syet som en prøve. Her valgte jeg at gå ud fra at mønsteret var inkl. sømrum.

Min svigersøn er en str xl, og jeg valgte den størrelse der hedder 54. De passer ham rigtig fint.

Undervejs har jeg rette lidt til på mønsteret. Jeg vil nemlig gerne have at det ternede stof var lige i den nederste buksekant. I alt fald i den nederste kant foran. Bagpå kan det ikke helt lade sig gøre

Når du printer mønsteret og samler det, ser det sådan ud.

Jeg har lavet dem en anelse længere i benene og lagt 2 cm til i taljen. Den forreste skridtbue har jeg gjort en lille smule mere dyb, så det gav lidt mere plads foran. Hvis du zoomer ind på næste billede, kan du måske se, hvor jeg har rettet.

Det der er smart ved det her mønster, er at det kun er en mønsterdel, som blot skal klippes 2 gange ( spejlvendt af hinanden) Derfor kan du lave skaringer hvor det bliver nødvendigt, hvis skjorten ikke er bred nok.

Der findes sikkert flere gratis mønstre på boxershorts, men vil du prøve dette, så ligger det i dette link:

https://www.doiturselfforfree.com/free-pattern-of-mens-boxer-shorts-sizes-48-60-eur/

Når du går ind på mit link, kommer der et billede frem af shortsene. Lige under billedet står der download PDF. Det er kun der du skal trykke. Flere steder på siden står der nemlig download, men det er til alt muligt andet pjat. Jeg har lige taget et foto af hvordan min pc ser ud når jeg går ind. Du skal trykke ved min finger på din pc.

Derefter er mønsteret klar til at blive printet. Vigtigt: husk at printe i faktisk størrelse eller 100 %, ellers kommer dit mønster ikke til at passe.

De her er syet i en skjorte i 100 % bomuld. Super lækker kvalitet. Jeg bruger en god elastik i kanten, som er 2½ cm bred.

Det er lidt sjovt at bruge de mærker der sidder i skjorten, foran på bukserne

Hvis skjorten er meget bred, som f.eks ved de rødternede shorts, så kan mønsteret ligge hele vejen over. Det vil sige at du blot folder skjorten i ryggen og lægger mønsteret på. Husk at jeg laver dem, så mønsteret er inkl. sømrum. Ærmerne på skjorten bliver bare klippet af.

Ved de blå, var skjorten ikke bred nok. Men så syer jeg blot stoffet fra ærmerne på og så får bukserne 2 syninger i stedet for 1, men det ses slet ikke i stoffet. Håber du på billedet kan se at ærmet er vendt om og syet på. Jeg sidder først og leger lidt med stykkerne for at se hvordan jeg bedst kan få det til at ligge. På billedet ligger det dobbelt.

Sy vejledning:

Sy den indvendige kant sammen på hver bukseben. Ret mod ret.Det er markeret med blåt på næste billede

Vend det ene bukseben om til retten og put det ind i det andet bukseben. Sy nu hele skridtsømmen sammen. Jeg bruger en trestings stikkesting, da den både er stærk og kan give sig. Husk at siksakke kanten

Jeg laver en snyde lukning foran. Det ser pænt ud, men er altså kun til pynt. Lukningen klippes af det overskydende stof og jeg klipper på fri hånd. Jeg klipper så den ligger til en foldekant. Jeg klipper den rigelig lang, da den altid kan klippes til senere.

Derefter syes lukningen langs kanten og vendes rundt.

Nu placeres lukningen på forstykkets vrangside. Den skal placeres ca 5 cm fra øverste kant, men det skal du tilrette hvis din elastik er bredere end min på 2 ½ cm. Den behøver nemlig ikke gå med op i elastikkanten, da det blot vil gøre kanten tyk.

Sy nu lukningen på sømrummet. Kun sømrummet og ikke selve forstykket.

Du syer helt ude i kanten lige ved siden af den anden syning

Sæt lukningen fast med nåle og sy en stikning runde i kanten af lukningen.

Fra retsiden ser det sådan ud. Derefter syes 2 knapper fast. De er selvfølgelig fra samme skjorte

Nu skal elastik kanten laves. Først bukker jeg øverste kant 1cm rundt til vrangen og stikker i kanten. Du kan også vælge at stryge den 1 cm ned. Det her er bare hurtigere og det ses alligevel ikke

Min elastik måler 80 cm og er 2 ½ cm bred. Derfor bukkes kanten nu igen en gang ned. Denne gang 3 cm. Altså ½ cm mere end din elastik. Sy en stikning ned i tidligere syning, hele vejen rundt, men lad ca 3 cm være usyet. Herigennem kan du trække elastikken

Sæt en sikkerhedsnål i din elstik og træk igennem løbegangen

Sy elastikken sammen. Her bruger jeg som regel siksak. Fordel rynkerne på bukserne, så det ser jævnt ud. Sørg for at midtbag ligger overfor midtfor, og at dine evt andre lodrette skaringer ligger overfor hinanden. Gør de det, har. du fået rynkerne fordelt godt. Sæt nåle igennem elastikken med ca 7-8 cm mellemrum, så der bliver lidt hold på rynkerne

Nu inddeler jeg løbegangen i 3 lige store mellemrum. Du kan evt måle dig frem. Sæt en nål i, eller tegn med en skræddertusch

Hiv ud i kanten, så det kommer til at ligge glat. Samtidigt syer du med almindelige stikkesting. Det gør du ved hver af de 2 nåle jeg satte i som markering

Syningerne gør at elastikken ikke kan dreje sig, eller rykker sig. Det bliver ret pænt. Vær blot ops på at når du stikker i elastikken på denne måde, bliver den en anelse mere slap.Det betyder at elastikken skal være kortere end du normalt ville sætte i en almindelige løbegang. Ved mig er det ca 5 cm jeg skal trække fra.

Til sidst sættes et mærke foran, hvis du ønsker det. På billedet kan du se at der er blevet sprættet lidt op for at mønsteret kunne ligge på skjorten, men det går nu væk efter vask. Jeg prøver så vidt muligt at undgå at skulle sprætte skjorten op, men klipper som regel bare. Her kunne jeg ikke undgå det.

Svigersønnen er yderst tilfreds. Jeg tænker så snart jeg lige falder over et par skjorter mere, så får han flere boxershorts.

Håber i kan bruge indlægget som inspiration

6 thoughts on “Boxershorts, syet ud af herreskjorter

  1. Altså … du har gjort det igen. Fænomenalt god vejledning.. og god ide.. hvis ikke man kan lære ar sy ved at følge dine vejledninger…ja, så lærer man det aldrig..😉👏👏👏. Og det lille omsorgsfulde råd om at trykke det rigtige sted på skærmen.. alletiders 😉😃. Hilsen Dorte Brink

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *