Turen gik til Rom

Vi har lige været 3 dage i Rom med vores 2 piger og svigersøn. En dejlig tur med godt vejr, smukke omgivelser og lækkert mad. At holde ferie sammen med vores unge mennesker er det bedste vi ved.

Vi fløj fra Billund lufthavn. Turen tager 2 ½ time. Så kan man da lige nå at strikke eller hækle lidt i flyveren. Hænderne skal jo helst ikke holdes i ro. Jeg havde desværre glemt mit strikketøj, så jeg måtte nøjes med at kigge på.

Da vi landede i Rom, bestilte vi en taxa med Uber appen. Det er virkelig en genial app, når man rejser i udlandet. Der gik højest 5 minutter, så kom der en bil. Vi havde bestilt en lejlighed gennem Airbnb. Det er altid lidt spændende om det man lejer, lever op til ens forventning. Den her lejlighed vi havde fundet, var næsten helt nyrenoveret, og der var ingen anmeldelser på den. Så der var en smule nerver på, om der i det hele taget var en lejlighed at komme til. Man hører jo så meget om fup. Men heldigvis var lejligheden der, og hvilken lejlighed. Sjældent har vi boet så pænt. Du kan se billeder af lejligheden i dette LINK

Dette var min mands og mit soveværelse. Der var et soveværelse mere, hvor yngste datter og hendes forlovede sov, og i stuen var der dobbelt sovesofa hvor den ældste datter sov.

Dette var vores badeværelse. De unge mennesker delte det andet badeværelse, som var mindst lige så flot.

Vi ankom til lejligheden torsdag aften, og skulle hjem igen mandag morgen. Så vi havde 3 hele dage i Rom. Lejligheden ligger tæt på Vatikanet, 700 meter fra metro og 3 km fra centrum. Både metro og tog er nemme og billige at benytte. Typisk kostede en billet ca 1½ euro pr person.

Der er utrolig meget at se i Rom. Vi havde hjemmefra snakket om hvilke ting vi ville prioritere, for man kan ikke nå at se det hele. Vores unge mennesker havde også forberedt os på at det er en by med mange mennesker, rigtig mange mennesker. At stå i kø og have tålmodighed er en del af oplevelsen. Det kan på det varmeste anbefales at købe billetter hjemmefra til Colosseum og Vatikanmuseet, hvis disse ting skal opleves. Vi forsøgte at købe billetter til Vatikanmuseet 3 uger før rejsen, men alt var udsolgt. Så vi måtte stå længe i kø. 3½ time….

Prisniveauet generelt i Rom minder meget om det danske. Det er godt at have lidt euro med, da det ikke er alle steder de tager visa. Især på marked eller i små boder vil de gerne have kontanter. Når du spiser ude, er drikkepenge inkluderet, men det er velset at man lige lægger et par euro

Den spanske trappe. Som så er doneret og bygget af en franskmand. Han kunne fra sin bolig, på Piazza di Spagna, se folk gå på de mudrede stier op til den franske kirke. Han besluttede derfor i sit testamente at donere en trappe. Eneste betingelse var at trappen skulle forblive fransk territorium. Den dag i dag betaler Rom stadig et årlig beløb i leje for at romerne må bruge trappen.

Vi var heldige med vejret som i nok kan se på den blå himmel. I øvrigt var det virkelig praktisk at pigerne havde taget kasketter på i stærke farver, så man nemt kunne finde dem i menneskemængden 🤣

Trevi fontænen. Måske den mest berømte springvand i verden. Den ligger midt inde i byen. Husk at smide en mønt eller 3 over skulderen. En for at man vender tilbage, en for kærlighed og en for bryllupsklokker. Den tømmes dagligt for mønter, ca 3000 euro, og de går til velgørenhed. Det bliver til ca 9 millioner kr om året.

Flot med den blå himmel som baggrund, men endnu flottere om aftenen hvor der tændes lys

Colosseum. En imponerende bygning. Så kommer man uvilkårligt til at tænke på gladiatorkampe. Men den blev også brugt til henrettelser, offentlige begivenheder og skuespil.

Lige ved siden af Colosseum kan man se Konstantinbuen.

Den første dag gik vi 22 km. Det kræver gode sko, og godt med væske.

På de små cafeer rundt omkring serveres den populære italienske cocktail, Aperol Spritz. Uh den smager godt. Sød og syrlig på samme tid

Om lørdagen stod den på besøg i Vatikan museet. Vi kunne ikke bestille billetter hjemmefra, da der var udsolgt, så der var ingen anden udvej end stille os i kø. Vi ankom kl. 9, og alligevel stod vi i kø i 3½ time. Nu bagefter lyder det helt vildt. Men tiden gik faktisk ret hurtig. Vores unge mennesker blev sendt afsted efter kaffe og brød, som vi spiste i køen. Derudover gik tiden med snak og pjat. Jeg må indrømme, at havde min mand og jeg været alene afsted, var vi droppet ud af køen. Men sammen med dem, var det en del af oplevelsen. Heldigvis holdt det tørvejr.

Endelig inde på Vatikan museet efter 3½ times venten

Det er kæmpe stort. Faktisk er det verdens største museum. Læg lige mærke til hvor lang denne gang er, og hvor mange mennesker der er. Det er blot en gang, ud af mange. I loftet er der de smukkeste udskæringer

Fra museet kan man gå ind i det Sixtinske kapel, hvor loftet er malet af kunstneren Michelangelo. Dette rum bruges når en ny pave skal vælges.

Lige ved siden af museet ligger Peterskirken. En af verdens største kirkebygninger. Her er der gratis indgang, dog skal man forvente ca ½ times kø.

Et meget stort område med smukke bygninger. Det kan slet ikke vises på billeder, det skal opleves

Kirken indeni er nok den smukkeste kirke vi har set. Den må du ikke snyde dig selv for, hvis turen går til Rom

Et kig op på loftet. Man kan betale for at komme op at gå rundt ude ved kuplen. Der skulle være den smukkeste udsigt

En god ide er også at gå forbi kirken en sen aften, hvor der er mere ro.

Pantheon. En anden bygning vi var inde i. Oprindeligt et romersk tempel, siden brugt som kirke. Her ligger bl.a maleren Rafael begravet. Prøv lige at se hvor mange mennesker der er stimlet sammen. Du kan med fordel købe billet ved at scanne den QR kode, der er vist på pladsen. Så kan du undgå den værste kø

Pantheon er berømt for dens beton kuppel, hvor der er et åbent hul i midten . Den cirkelrunde åbning er knap 9 meter i diameter. Det er den eneste lyskilde i bygningen. Det skulle give en speciel virkning når det regner ind, og regnen slår ned på gulvet. I gulvet kan du se flere huller, som leder vandet væk.

Om søndagen er der et stort marked med nyt og brugt tøj, og alt muligt andet. Det ligger så noget væk fra centrum, så vi bestilte en Uber. Det ligger ved Porta Portese. Det er en laaaang gade, hvor der ligger hundredvis af stande på hver side. Mest tøj og sko, men der er også stande iblandt med mere spændende ting og sager.

Her kan du prutte om prisen. Jeg fandt en smuk broderet dug. Han ville have 45 euro, mit bud var 20 euro. Han gik ned til 25 euro, og jeg fortryder så meget at jeg ikke slog til. Men det er svært at bevare hovedet koldt, når der er så mange mennesker omkring en. Jeg så flere stande med tilbehør til tasker, men fik desværre ikke købt noget. Markedet er så stort, så vi måtte opgive at se det til ende. Jeg tror jeg kunne have brugt en ½ dag der.

Ca 20 minutters gang fra markedet fandt vi en cafe hvor vi ville have lidt at spise. Marigold. Her skal man så igen forberede sig på ventetid. Man venter udenfor. Det tog ca 45 min. I den mellemliggende tid fik vi lidt at drikke på en cafe nær ved.

Stedet ser ikke ud af meget udefra. Men maden smager utrolig godt. Ret sjovt så viser det sig at stedet er ejet af en dansk kvinde, som er uddannet bager, og hendes italienske mand. Her kunne man få den lækreste avocadomad på rugbrød. Enkelt, men godt. Mums. Cafè latte havde de også helt styr på

Og når vi nu taler om mad, så må vi jo ikke glemme italienske pizzaer og is. Det er et helt kapitel for sig selv. Is kan du købe alle vegne. Du kan vælge imellem mange forskellige smage. Intet er så godt som at nyde en god is, når det er varmt. Generelt skal man væbne sig med tålmodighed, for der er altid kø ved disse steder.

Den ene dag til frokost fandt vi et sted, hvor der vi spiste pizza. De smager lige så godt, som de ser ud til.

Det er de færreste steder du kan bestille bord i forvejen til spisning. Det bruges ikke særligt meget i rom. Kan du ikke komme ind det ene sted, så går man videre til det næste sted.

Vi havde dog hjemmefra fået anbefalet et spisested, hvor man kunne reservere bord. Vi havde bestilt til kl. 19, og der var allerede kø udenfor. Generelt tror jeg at italienere spiser ret sent aftensmad, så det kan være en fordel at gå ud og spise ret tidligt. Så vil det være muligt at finde bord.

Steder hedder Il Cianti, og du kan finde deres hjemmeside i dette LINK

De serverer virkelig lækker mad, og i hyggelige omgivelser.

Dette var vores forret. Ofte køber vi noget som vi kan dele. Vi elsker sådan en anretning

Det er hyggeligt at gå rundt i de smalle gader. Her ligger selvfølgelig de sædvanlige souvenirbutikker, men også mere spændende butikker. Bare det at fornemme atmosfæren i sådan en by.

På flere hjørner står der musikanter og spiller. Folk danner ring omkring, og flere steder opstår spontant fællessang og dans. Det er det Rom kan. Det skal opleves, og kan ikke beskrives med ord.

Til sidst vil jeg lige nævne at jeg selvfølgelig også skulle besøge en stofbutik. Jeg havde på forhånd gjort op med mig selv, at der denne gang ikke skulle købes stof. Men ville da lige snuse til deres metervarer. Jeg havde læst hjemmefra, at de er dyre.

Og det var de. Blev alligevel fristet til at hive en rulle ud, og spørge på prisen. Stoffet var pænt. Beigefarvet med broderet motiv. Meeeen 100 euro pr meter, nej tak. Jeg nøjes med at kigge.

Det blev et langt indlæg. Men Rom fylder meget. Både i indtryk og i oplevelser.

En by, som fortjener et besøg mere, da 3 dage slet ikke er nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *