Jakke syet ud af hæklede mellemlægsservietter

Jeg har over en længere tid gået og købt hæklede mellemlægsservietter i diverse genbrugsbutikker. Der er sikkert mange der ikke engang ved hvad en mellemlægsserviet er. Det er noget man førhen lagde imellem sine fine tallerkener for at der ikke skulle komme ridser, når de blev taget ind og ud af skabet. Det lyder virkelig gammeldags, og det er det jo i grunden også. I dag tror jeg ikke mange unge har et dagligdagsstel og så et fint stel. Hvorfor skal det fine stel også gemmes væk, og kun bruges når man har gæster. Det giver da meget mere mening at bruge det hver dag. Maden ser bare mere lækker ud, hvis det spises af en pæn tallerken.

Nu har jeg endelig fået syet noget ud af de mange servietter. En jakke med duffelcoat lukning.

Jeg har prøvet at holde mig til så få farver som muligt for at den ikke skulle blive for spraglet. Beige, lyseblå og lille nuancer. Jakken er sådan opstået lidt undervejs, da jeg bare gik i gang uden at have planlagt så meget. Jeg har, som udgangspunkt, brugt et mønster fra Selfmade. Et mønster som er delt i flere dele, men jeg satte bare alle delene sammen.

Kjolen jeg har på, har jeg IKKE selv syet. Den er købt i Porto for 2 år siden. Næsten den eneste kjole jeg ejer, som er købt.

Jeg startede med at klippe mønsteret ud i foeret. Det blev taget på tværs af lagenet, hvorved jeg kunne undgå sidesømme. Derefter gik det store puslespil i gang. Jeg har forsøgt at lægger servietterne tæt sammen, og kun ganske få steder ladet dem overlappe hinanden. Ellers ville det hurtigt blive for tykt.

Undervejs opdagede jeg at jeg godt kunne bruge lidt flere lilla servietter, og så kom jeg i tanke om at jeg har 12 liggende i et skab, som jeg selv har hæklet, da jeg var omkring 13 år. Nu indgår 4 af dem i min jakke.

Servietterne blev sat fast med rigtig mange nåle. Nogle stykker af gangen. Undervejs blev mobilen flittigt brugt for at jeg kunne huske hvordan de skulle ligge. Servietterne er syet fast på forskellige måder, afhængig af hvordan de er hæklet. Nogle har jeg syet fast som et kryds. Andre er syet i striber og andre igen har fået syet felter. Flere steder går servietten ude over foeret. Tilsidst syes en stikning rundt langs foeret, og alt det hæklede, der stikker ud over kanten, bliver klippet af. Derefter siksakkes kanten.

Der er et par steder, hvor servietterne overlapper hinanden lidt, men det er ganske lidt. Ærmerne er lavet på samme måde. Derefter var jakken klar til at blive syet sammen. Jeg har lavet kantebånd ud af det samme stof som foeret. Først syes de 2 skuldersømme. Her satte jeg kantebånd på. Det gør at det hæklede, som jeg har klippet i, ligesom bliver lukket inde. Derefter blev ærmerne syet sammen, og kantet med kantebånd. Så blev ærmerne syet på og igen kantet med kantebånd. Forkanterne på foeret bukkes 2 gange og stikkes fast. Til sidst bukkes kanten nederst også 2 gange og stikkes fast. Derefter kunne jeg sætte kantebånd på rundt i halsudskæringen.

Jeg har syet ca ½ cm inde på servietterne, for at kanten kunne titte ud over foeret.

Jeg synes det er lidt sjovt at man kan se alle mine syninger på vrangsiden. Jeg kunne vælge at foere jakken med et ekstra lag foer, men her vælger jeg at sige det er en del af designet.

Så manglede jeg kun en lukning på jakken. Det blev det der kaldes en duffelcoat lukning. Aflange træknapper og trenser i stof. Knapperne er fundet i genbrugen

Jeg synes jakken er blevet langt bedre end jeg havde ventet

Jeg tror umiddelbart ikke den er særlig varm, Men jeg ser den nok også mere som en sommertrøje.

Den har taget en del tid at sy. Både fordi det er lidt af et puslespil, men også fordi alle stykkerne skulle syes godt fast. Men nu hvor jeg er færdig, synes jeg det har været al tiden værd. Jeg tror også den vil se virkelig godt ud med et par jeans til

Hvad siger du til mit projekt ? Smid gerne en kommentar.

Håber du kan bruge indlægget som inspiration

16 thoughts on “Jakke syet ud af hæklede mellemlægsservietter

 1. Det ser rigtig godt ud og god ide med anvendelse af hæklede servietter.
  Tak for god inspiration – bruger flittig af dine vejledninger.
  Er selv ved at hækle firkanter og her er en god ide til anvendelse

  1. Hej Elin. Ih mange tak skal du have. Hvor er det dejligt at høre. Åh en jakke, hvor alle felter er hæklet af en selv, det kan da kun blive en fin jakke 😍

 2. Den er SÅ fed. Og du har været heldig at finde alle de servietter i nuancerne der passer sammen. Rigtig flot.
  Du er mega god til at inspirerer. Tak for det.

  1. Hej Lena. Ih tusind tak, det er dejligt at du synes det. Det har også taget noget tid at samle dem. Det er jo også en hyggelig beskæftigelse at tage rundt til genbrugsbutikker, ofte med mine 2 voksne piger😍

 3. Den er så sød. Og en mega god ide.
  Jeg tænker man også godt kan bruge nogle strikkede ‘klude/servietter ‘.

  Hilsen Tina

  1. Hej Tina. Mange tak skal du have. åh ja, strikkede klude ville også være så fint. De er nok bare sværere at finde i genbrugen, så må man selv have gang i strikkepindene 😆

 4. Den jakke er bare blevet så smuk 😊😊
  Jeg syer selv en hel del af mit tøj, samt syer en hel del patchwork.
  Ideen er super oplagt til at lave en lignende jakke i patchwork.
  Jeg har længe funderet over hvordan det kunne lade sig gøre, men jeg kunne ikke helt gennemskue hvordan jeg skulle gøre det.
  Denne måde må jeg helt klart prøve 😊😊

  1. Hej Anette Marie. Mange tak. Det kan helt sikkert overføres til patchwork. Er sikker på din jakke bliver så fin. Du giver også mig lyst til at prøve det af 😍

 5. Hejsa. Det er blevet en rigtig flot sommer jakke. Får helt lyst til at komme igang igen med at sy til mig selv. Før heg fik børn syede jeg altid mit gå i byen tøj selv. Spændende at følge dig.

  1. Hej Else Marie. Mange tak. Jeg bliver glad hvis jeg kan give dig inspiration og lyst til at gå i gang igen med at sy. Tak for at du følger mig 😍

 6. Den jakke er bare SÅ flot. Jeg vil gerne følge dig på din blog, du er virkelig dygtig.

  1. Hej Åse. Ih mange tak, hvor er det en sød kommentar. Du kan evt overveje at følge mig på instagram eller facebook, hvor jeg også går under navnet Sygal.dk. På disse 2 steder slår jeg op når der ligger nyt på bloggen. Instagram og facebook siden bliver også brugt til små opslag, hvor jeg ikke laver indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *