DIY. Flæse-nederdel

En rigtig sommersag. Flæsenederdel, eller etagenederdel, som det også kaldes. En nederdel med masser af muligheder for at få brugt rester af forskellige stykker stof.

Du får i dette indlæg tegning til at lave din egen flæsenederdel. Jeg vil også gerne vise hvordan jeg klipper skjorterne for at få stykkerne store nok til nederdelen. Længere nede i indlægget ligger tegning du kan printe

Du kan endda sy sådan en nederdel ud af 3 skjorter. Det har jeg gjort.

Gå i genbrugen og find 3 skjorter. Jo større størrelse du kan finde, jo bedre. Her er det kun et spørgsmål om at få stof nok. Gå uden om de skjorter der hedder slimfit, for de har som regel rygindsnit, og dem kan du ikke bruge.

Jeg har valgt 3 skjorter som er i samme nuance, men det er også flot at sætte 3 helt vidt forskellige skjorter sammen.

Nederdelen klippes som baner i forskellige længder. De rynkes, og syes sammen, deraf også navnet etagenederdel.

Tegning ligger i dette link, som du kan printe ud:

Tegningen er lavet sådan at du selvfølgelig også kan sy den ud af et reelt stykke stof. Det behøver ikke være skjorter. Målene er inkl 1 cm sømrum alle steder på nær det øverste stykke, som er med 3 cm, da du her skal have elestik sat på. Mit elastik måler 2,5 cm bredt.

Nederdelens totale længde er 86 cm. Den kan sagtens passe fra str 38 til 44. Skal du bruge den større, er det i princippet blot at lægge de samme procenter til alle 3 baner.

Jeg har valgt at udnytte knapstolpen på skjorterne ned foran. Det er udelukkende pynt, da nederdelen er med elastik og nemt trækkes op.

Da de 2 nederste baner skal være brede, klippes skjorterne i flere stykker og syes sammen. Det har ingen praktisk betydning, da der er så mange rynker i nederdelen at det ser ud som om samlingerne skal være der. Har dine skjorter mønstre, skal mønstrene selvfølgelig passe sammen i sammensyningen, ellers ser det forkert ud.

Jeg starter med at klippe til det øverste stykke. Her passede skjorten med bredden. Er din skjorte smallere, kan du klippe ærmerne op, og sætte et stykke ved. Det øverste stykke skal måle ialt ca 130 cm ( 2 x 65 cm )

Den næste skjorte skal blive til den næste etage. Her skal du have stykket til at være ca 180 cm ialt ( 2 x 95 cm) Afhængig af hvor stor en skjorte du har med at gøre, kan du gøre det på forskellige måder. Men min skjorte blev klippet sådan op. Beklager billedkvaliteten, men jeg gjorde det en aftenstund. Det nederste stykke beholder jeg knapstolpen på, det øverste stykke klippede jeg stolpen af.

Derefter klipper jeg et ærme op. En rigtig god ide, er at stryge før du klipper ud. Jeg overvejede at bruge manchetterne til lommer, men kom fra det igen. På ærmet er det kun det midterste stykke der kan bruges til nederdelen.

Den midterste etage af nederdelen består dermed af flere stykker i forskellige bredder. De syes sammen til de måler ca 180 cm .

Nøjagtig det samme gør du ved den sidste skjorte. Her skal du bare bruge stoffet fra begge ærmer. Så skulle du lige kunne få det til at kunne blive 280 cm ( 2 x 138 cm ) Sammensyninger vil ligge lidt tilfældigt, men det øverste stykke har kun 2. Tror godt du kan se at sammensyningerne er forskellige steder.

Nu er det ellers bare at rynke midterstykket ind, så det passer på det øverste stykke. Det gøres ved at sy 2 rækker lange stikkesting og trække i undertrådene.

Midterstykket rynkes ind så det passer til det øverste stykke. Det sættes fast, og i midten af de 2 rækker syes en stikning.

Sørg for at knaplukningen ligger pænt overfor hinanden. Jeg kom ret tæt på en knap. Den blev bare pillet af og senere syet på igen

Den nederste etage syes på midter-etagen på samme måde. Nu mangler vi at lægge den op og sætte elastik i den øverste kant.

Det er op til dig om du vil sy en løbegang og trække elastik igennem, eller om du vil bruge en anden metode. Jeg syer som oftest elastikken fast, da den så ikke drejer, eller knækker sammen og rynkerne holdes fast.

Jeg syer først elastikken sammen til en ring. Elastikken skal være en hel del mindre end dit taljemål, da elastikken bliver en anelse slap af at stikkes i. Inddel derefter din elastik i 4 stykker og sæt nåle i.

Nederdelens øverste kant inddeles også i 4 stykker. Derefter sættes de 4 nåle fra elastikken sammen med de 4 nåle på nederdelen. Det er dine holdepunkter. Sy elastikken fast med et par sting og træk derefter ud i elastikken så stoffet ligger glat. Jeg syer med en bred siksak helt ude i kanten. Du kan evt lige øve dig i teknikken på en rest fra skjorterne.

Nu ser det sådan ud. Jeg har syet med hvidt, for at du bedre kan se det. Buk rundt og sæt nåle i, så stoffet ikke skrider ved næste syning

Igen trækker jeg ud i stoffet så det ligger glat, og der siksakkes en gang til i nøjagtig samme siksak som før

Fra retsiden ser det sådan ud

Så er nederdelen færdig.

En dejlig let sommersag. Som i kan se på billedet, blev den indviet på stranden. Blusen har jeg i øvrigt også selv syet. Den er i poplin fra selfmade og mønsteret, som er gratis, ligger i dette INDLÆG

Tidligere har jeg syet en med 3 mere forskellige skjorter. Den ser sådan ud. Her har jeg ikke brugt knapstolpen ned foran. Den har også lidt andre mål i etagerne. Men det er jo sådan noget man kan lege med hvis man har lyst

Håber i kan bruge indlægget som inspiration

4 thoughts on “DIY. Flæse-nederdel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *