Sommerens smarte bøllehat ( bucket hat) str 57/58

Yngstedatter skal på Roskilde festival og bad mig om at sy en bøllehat til hende og en veninde. Det ville jeg da gerne, men det har jeg nu aldrig prøvet at sy før. Heldigvis havde vi en bøllehat liggende, og så kunne jeg da lige prøve at kigge på den for at få en ide om hvordan en sådan er skruet sammen. Der måtte lige laves nogle forsøg  først i papir, og derefter i stof før jeg syntes den var der 😘 Efter lidt finpudsning og flere prøve syninger er jeg kommet så vidt at jeg gerne vil dele mønster med jer 😊

Undervejs skrev min datter til mig at hendes kæreste også gerne ville have en. Den skulle være ensfarvet blå. Hattene er lige blevet afleveret i Århus. Desværre var svigersønnen allerede taget afsted, så jeg kunne ikke få billeder af ham med den på.

Men så er det da heldigt at vi på mit arbejde har den sødeste unge mand, der gerne sprang til som hovedmodel 😉( han turde ikke andet 🤣🤣) Jeg har spurgt pænt om jeg må bruge billederne og det har jeg fået lov til 👏😃

Han siger godt nok, at han ikke har hattehoved, men deri er jeg nu slet ikke enig. Jeg synes den klæder ham rigtig godt 👍

Hatten sidder rigtig godt på ham, så jeg er ret sikker på den også nok skal passe min svigersøn.

Mønsteret passer str 57/58 .

I øvrigt har jeg lavet flere størrelser siden og de ligger i henholdsvis i dette link til voksne og i dette link til børn

Det tror jeg vil passe de fleste. Den passer i alt fald til mine piger, min mand og jeg. Du kan sagtens gøre den 1 nr større ved blot at lægge 2 mm til cirklen hele kanten rundt, mønsterdel 1. Derefter skal der lægges 3 mm til i begge sider på mønsterdelene 2 og 3 . På den måde bliver hatten  ca 1,2 cm større i hovedmål. Hvis du skal gøre den endnu større , kræver det helt nyt mønster, og det vil jeg ikke lige springe ud i.

Mønsteret til hatten ligger her i link

Den består af 3 sider, og side 2 og 3 skal limes sammen.

Mønsteret er uden sømrum. Jeg tillægger ½ cm til sømrum. Vær omhyggelig med at klippe det nøjagtig ud. Hvis du blot klipper 1 mm større hist og pist, kan det betyde en hel nr større i hatten, når du er færdig 😆

Jeg har valgt at lave hatten ens indvendig og udvendig. Du kan sagtens vælge at den skal have noget andet stof indvendigt. Jeg har brugt denim til den blå, og til pigernes har jeg brugt noget bomuld/polyester. Alle er de fastvævet. Om det virker i strækstof, er jeg ikke nået til endnu, men hvis du stryger en fast vliesline på, burde der vel ikke være noget i vejen for det.

Klip del 1 ud  2 gange. Klip del 2 og del 3 ud 4 gange. Ud over dette , skal du bruge en lang strimmel klippet på skrå af stoffet på ca 63 x 5 cm ( inkl. sømrum) og en strimmel i noget volumenvlies der ikke har lim og som minder lidt om noget filt, på ca 63 cm x 4 cm. jeg købte mit volumenvlies ved stof 2000, men kan se de måske ikke har det mere. Jeg har fundet dette som jeg er ret sikker på kan bruges i stedet for.Det skal blot være noget der er uden lim og giver lidt volumen, men som kan trykkes fladt når man trykker på det. Det er det der gør at hatten sidder godt til på hovedet. 

Stryg vlieseline på det ene lag del 1. Derefter stryges vlieseline på 2 stykker af del 2 og på alle 4 stykker af del 3. ( mit vliesline er lyseblåt)

Jeg bruger en lidt blød vliesline der er beregnet til fast stof. Du kan sagtens bruge en lidt kraftigere vliesline og måske kun stryge det på det ene lag til skyggen, del 3. Men det er tykkelsen på dit stof der afgør det og hvor fast du vil have skyggen på din hat. Prøv dig frem hvad der passer dig bedst. Men i dette indlæg er det min måde at gøre det på, der beskrives.

Sy de korte sider sammen på del 2, så du får 2 ringe. Det samme gør du ved del 3.

Sy de 2 ringe , mønsterdel 3, sammen ret mod ret i kanten, hele vejen rundt. Læg sømrum i sammensyningen til hver sin side. Det bliver til hattens skygge.

KLip sømrummet ned på det ene lag, så får du en pænere overgang når du vender det rundt til retsiden.

Vend det derefter til retsiden og pres kanten. Sy en stikning rundt på delen med en trykfods bredde .  Det fortsætter du med hele stykket op. Sørg for at holde en pause ind imellem, for du kan næsten blive helt svimmel af at sy i ring hele tiden 🤣

Så ender du ud med at skyggen ser sådan ud

Det kan ikke helt undgås at kanterne forskubber sig en enkelt mm. Skulle der også være forskel på din afstand fra sidste stikning og ind til kanten, er du nødt til at klippe kanten ren og lige, for det bliver rigtig meget at se på din hat når du er færdig.Her kan du se at jeg har klippet en anelse af. Men det skulle gerne være meget lidt, ellers passer din hat ikke i sidste ende…

Nu tager du del 1 og 2 uden vliseline og sørg for at du har sat markeringer på efter mønsteret. Ellers må du lige igang med at folde stoffet. Det er altid delt i 4 lige store stykker..

Sy nu del 1 på del 2 hele kanten rundt. Det nemmeste er om du lægger del 1 nederst og del 2 øverst. Når du syer trækker du lidt i det øverste lag og skubber lidt på det underste lag. Håber det giver lidt mere mening når du sidder med det.

Det er vigtigt at markeringer passer overfor hinanden hele tiden..

Så har du noget der nærmest ligner en skål 😆 Mit stof trævler, så jeg vælger at siksakke.

Nu tager du nu del 2 med vlieselinen på og denne gang lægge du sømrummet til den ene side og giver det en stikning.

Sy nu den på del 1 som også havde vliesline på sig, på nøjagtig samme måde som tidligere, så du i princippet ender ud med 2 skåle 😉 Men ved denne skål vælger jeg at lægge sømrum ned og give den en stikning rundt i del 2 i kanten.

De 2 skåle

Den ene skål vender med retsiden udad og den anden med vrangsiden udad. Læg dem inden i hinanden vrang mod vrang.

Læg den indvendige lidt forskudt i kanten. Sy en stikning rundt for at holde på lagene og klip kanten ren.

Tag nu skyggen og sæt den fast på skålen. Sørg for at markeringerne hele tiden passer, ellers bliver hatten skæv..

Sy den fast rundt i kanten med en stikning. Sy gerne lige knap så langt inde som hidtil, da der kommer en syning mere lige om lidt og så er det godt om denne her skjules..

Nu ligner det en hat. Men vi skal have de rå kanter skjult og det gøres ved at klippe en strimmel på skrå af stoffet, som nævnt øverst i indlægget. Der skal også klippes en strimmel i volumenvlies der er 1 cm smallere. Dette bånd som vi nu laver, er det der gør at hatten sidder så godt på hovedet..

Siden er der kommet et tillæg til båndet  da jeg har erfaret nogle havde problemer med at kanten ikke vil lægge sig pænt ind i hatten. Derfor har jeg lavet et indlæg hvor det laves på en lidt anden måde. Du kan evt læse dette indlæg hvis der opstår problemer

Læg filtet ovenpå stoffets vrangside og sy det fast med en siksak, så det ligesom er 1 cm for smalt i den ene side.

Buk kanten om og giv det en stikning.

Buk den ene korte ende af strimlen til vrangsiden og sy en stikning på den korte led. Tag din hat og sæt strimlen på så den ligger ovenpå skyggen. Begynd i i det der skal blive din hats nakke..Det er midt imellem de 2 sammensynger på del 2..

Sy det rundt i kanten. Du stopper når strimlen overlapper sig selv med ca 1 cm. Klip det overflødige strimmel af.

Vend strimlen om til retsiden og læg alle sømrum op i strimlen og giv det en stikning inde på strimlen.

Så skal du bare skubbe strimlen op i hatten. Strimlen er på den måde kun syet fast i den ene side 😉

Din hat er færdig.

Hvis du har været omhyggelig, skulle din hat gerne være helt lige og fin.

Datteren er meget tilfreds med hendes jordbær hat.

Nu skal der bare produceres hatte til hele familien.. Det bliver simpelthen årets dille hos os 😘😍

Jeg håber du får lyst til at sy din egen bøllehat og smid meget gerne en kommentar om hvad du siger til den 😊

53 thoughts on “Sommerens smarte bøllehat ( bucket hat) str 57/58

 1. Der var vist nogen detaljer jeg kan lære lidt af. Har syet et par caps til børnebørnene men se blev nu ikke gode. Var vist ikke nøjagtig med sømmerummet. Så blev for store.
  Må prøve igen

  1. Hej Birgitte. Når vi syer er det sjældent så vigtigt med 1 mm, men lige netop ved hatte kan det betyde en hel størrelse til forskel. Dog betyder den kant der sættes på til sidst at hatten stadig er lidt flexibel i størrelsen 😊
   Rigtig god fornøjelse og pøj pøj👍

 2. Aj hvor er jeg misundelig på din families ‘store’ hoveder. Jeg ville elske at sy din hat, men ak, mit hoved er kun 53 cm. 😊 Dine hatte er fantastiske.

  1. Hej Anette. Mange tak. Uh det var et lille hoved du har 😉, jeg tænker du skulle prøve at søge på pinterest efter buckethat, så kommer der måske noget frem i `børnestørrelser`, der kan give dig en ide til hvor meget mindre du skal lave den.

 3. Hej Gitte,
  Tak for at du deler dit mønster på disse skønne bøllehatte. Lige noget for min datter og svigersøn. Så den vil jeg prøve, at kaste mig ud i.
  Jeg har ikke prøvet og sy efter et mønster sendt som fil, så jeg er i tvivl om hvad målene er på de enkelte mønsterdele. Går ud fra, 57/58 cm for den runde cirkel, er diameteren. Men de andre dele?
  Mvh.
  Nell Underdahl

  1. Hej Nell. Der ligger i indlægget et link til mønsteret. det skal du blot trykke på og derefter printe det.Du skal printe i det der hedder faktisk størrelse. På den første side er der en lille firkant. Den skal måle 5 x 5 cm. Gør den det, skal du blot klistre side 2 og 3 sammen og derefter klippe mønsteret ud. Du skal ikke selv tegne mønsteret op. Nej de 57/58 cm er ikke diameteren på cirklen, så skulle man da godt nok have noget af et stort hoved 🤣 De 57/58 cm er dit hovedmål. Målt lige over ørerne og rundt på hovedet. Det er str. på mønsteret. Håber det giver mening. Ellers skriver du lige til mig, så hjælper jeg gerne på vej 😊

 4. Hej Gitte, Jeg kan ikke se billederne af din fremgangsmåde – kun teksten? Ved du hvordan det kan være?

  1. Hej Susanne. Det kan skyldes du skal bruge en anden browser end den du bruger nu. Prøv at bruge google chrome, det løser som oftest problemerne med billederne 😃

  1. Hej Pia. Mange tak. Ja jeg bruger en lidt tynd vlieseline i det ene lag i hatte og i begge lag i skyggen. I det bånd der sættes i til sidst er der et lag vliesline filt i. Det lag er uden lim. Mit vlieseline i hatten er lyseblåt. Det er noget jeg købte billigt da butikken i Videbæk lukkede 😉

 5. Hej Gitte
  Ville gerne sy din bøllehat 😊 du skriver side 3og 4 skal limes sammen, men jeg kan ingen steder i din beskrivelse se, du limer nogle dele sammen? Er det mig der er helt blind 😊
  Kh
  Susanne

  1. Hej Susanne. Mønsteret består af 3 sider. Når du har printet de 3 sider ud på papir, sætter du side 2 og side 3 sammen med tape så stregerne passer sammen. Derefter kan du klippe mønsteret ud og du er klar til at klippe det ud i dit stof. Håber det giver svar på dit spørgsmål, ellers skriver du bare igen 😊 Rigtig god fornøjelse

 6. Hej Gitte
  Tak for det fine mønster
  Jeg overvejer meget at lægge del 2 og 3 til fold – tror du ikke det kunne virke ?

  1. Hej Lotte. Det er faktisk et meget interessant spørgsmål. Jeg klipper delene så de ligger på samme måde og derved får samme trådretning. Hvad der vil ske hvis du lægger dem til fold, er jeg lidt i tvivl om. Men på en måde burde det kunne virke. Jeg tror i så fald at stoffet skal være helt uden stræk. Jeg har lavet sammensyningerne så de bliver i siderne på hatten. Hvis der kun er 1, så vil jeg mene at den så skal sættes i nakken. Jeg er meget spændt på dit resultat og håber at høre fra dig 😜

 7. Hej
  Hvordan laver jeg mønstret om til at den kan passe et 1 års barn, og kan det lade sig gøre tror du?

  1. Hej Vita. Jeg skal i løbet af nogle dage lave en hat i str. 1 ½ år til en lille dreng. Jeg tænker det næsten må være samme størrelse om man er 1 eller 1½ år. Så den kommer ind på bloggen. Ellers vil jeg foreslå, at prøve at søge på Pinterest på bucket hat, hvis du gerne vil igang nu. Jeg tror der skal laves en del mindre på det nuværende mønster, og jeg har svært ved lige på stående fod at sige hvor meget.

 8. Har lige syet en bøllehat efter din vejledning, og vil derfor gerne sige 1000 tak for en gennemført og velbeskrevet syvejledning 👍👍Det har været en fornøjelse. Jeg syr ret mange ting i aflagte cowboybukser og det er bøllehatten også syet i. God sommer til dig ☀️☀️.
  Venlige syhilsner
  Anette

  1. Hej Anette. ih, tusind tak skal du have, hvor er det dejligt at høre 😘 Jeg elsker også selv genbrug. Der er bare noget tilfredsstillende over at lave nyt ud af gammelt 👍
   Tak også en dejlig sommer til dig

 9. Hej Gitte. Jeg har lige klippet mønstret ud til din fine bøllehat og glæder mig til at sy den i hvid. Men hvor er trådretningen på de to kantstykker?

  1. Hej Susanne. Trådretning er faktisk ikke så vigtig i de 2 kantstykker, da der bliver strøget vliesline på dem og de dermed bliver lidt faste. Men jeg forsøger så vidt muligt at lade trådretning være langs med sidesømmen i delene, eller i midten af delene ( på den korte led ) Håber det giver mening. Jeg tegner det lige ind på mønsteret når jeg har tid 👍 rigtig god fornøjelse

   1. Mange tak for hurtigt svar. Det var også sådan jeg selv ville have lagt trådretningen, men godt at få det bekræftet. Lige et andet spørgsmål: Er der en printvenlig udgave af din meget omhyggelige vejledning? Hvis ikke, må jeg bare se den på min iPad.
    Dbh Susanne

    1. Hej Susanne. Din besked havde forputtet sig, men nu dukkede den op 😆 Nej der er desværre ikke en printvenlig udgave af mine vejledninger. Det ved jeg ikke lige hvordan man får lavet, og jeg tænker billeder understødter teksten. Jeg ved der er en der printede det hele ud, men jeg tror hun var oppe på 35 sider 🤣 Så det bliver vist for dyrt i blækpatron 😆

     1. Hej Gitte
      Det er helt i orden, jeg brugte bare min iPad, og det fungerede fint😊. 35 sider er nok også lige i overkanten😉. Jeg har syet en hvid med en lille tittekant mellem skyggen og kanten, og den er blevet ret fin. Tak for et godt mønster og en supergod vejledning👍.
      Mange hilsener
      Susanne

 10. Hej.. Rigtig fint mønster, men kan ikke forstå, når jeg printer mønsteret ud, er firkanten kun 4,8 cm, jeg kan ikke finde nogen steder at jeg kan printe i .. faktisk størrelse..

  1. hej Bente. Det kan være du lige skal gemme mønsteret først på din pc. Start med at trykke øverst i højre side hvor der står download, når du har åbnet mønsteret. Derefter gemmer du mønsteret på skrivebord. Når du så åbner det fra skrivebordet og trykker print, får du flere muligheder og ved den ene står der faktisk størrelse. Jeg har lige taget nogle billeder som jeg rigtig gerne vil sende til dig. Hvis du lige smider en besked på messenger, så kan jeg sende billeder til dig 😃

 11. Du skriver, at vil man lave den et nr større, skal man øge del 1 med 2mm, hvordan gør det hatten større? Det er omkredsen mellen del 1 og 2 den er for lille til både min mand og jeg, den skal være 59/60 cm

  1. Hej Connie. Det er da vist også noget være volapyk jeg har skrevet omkring at gøre den større. Jeg har lige rettet det og nu burde det give mere mening. Du skal selvfølgelig også rette på mønsterdel 2 og 3, men kun i det der bliver siderne på hatten. Tak for at gøre opmærksom på det 👍

 12. Hej Gitte! Tak for at dele 🙂 bøllehatten jeg har syet er ligesom alt for lille til mit hoved. Ikke i omkreds men i højde. Den kommer ikke langt ned over mit hoved og sætter sig fast det rigtige sted. Er det noget, du har været ude for?

  1. Hej Ann-Kerstin. Nej det har jeg godt nok ikke været ude for. Men jeg tror hatte er meget individuel hvordan man vil have dem siddende. Vores hovedfacon kan være lidt forskellig selvom mål er det samme. Da hatten passer i hovedmål, vil jeg foreslå at du klipper delen på sidestykket op i midten på den lange led i en bue der følger kanten. Derefter rykker du den 1/2 til 1 cm fra hinanden, ikke mere. Læg papir under og tegn mønsteret op igen. Derved får du hatten lavet højere, men ændrer ikke på de øvrige mål. Du må meget gerne sende mig en privatbesked, så kan jeg sende dig et billede hvordan du gør, hvis det lyder som volapyk😁

 13. Hej igen Gitte! Måske har jeg fundet fejlen 🙂 Skal jeg lægge de to mønsterdele sammen i den striblede linje, når de limes sammen? det har jeg nemlig ikke gjort. jeg har limet dem sammen for enderne. HM Øv

  1. Hej Ann-Kerstin. Nej de skal ikke lægges sammen i den stiplede linje hvor der tråderetning. Den skal bruges for at du kan lægge mønsteret lige på stoffet og samtidigt er det et pasmærke til når du syer huen. De mærker skal passe på mønsterdel 1 og 3, så du har noget at styre efter når delene syes sammen. Det burde også stå i teksten. Papiret skal sættes sammen efter de yderste streger på papiret. Så efter det du skriver, har du gjort det rigtige 😉

 14. Hej Gitte
  Tak for mange fine mønstre som jeg har brugt flere vange. Jeg vil gerne i Vang med en hat til mit barnebarn på 14 år. Hun har set en med stor skygge. Kan man bare lave skyggen større eller skal den også være større i i omkreds?

  1. hej Mette. Har svaret dig på privat besked at man godt kan gøre den lidt større. Men meget større, så skal man igang med at tegne ny skygge op, da den ellers vil gå ned og dække for øjnene da skyggen har hældning.

 15. Hej Gitte.
  Tak for mønster… Skønt. Jeg har dog syet 3 stks nu… Og synes på en måde at de ikke ligner dine… Jeg er faktisk i tvivl om jeg sætter de rigtige sider sammen… Min hat flader ud bagtil, og er høj fortil… Jeg kan bestemt ikke have syningerne i siderne som jeg synes din model har… Hvad pokker gør jeg forkert mon?

  1. hej Caja. Jeg tror du får vendt nogle af delene forkert. Det kunne være mønsterdel 2 du får vendt forkert. Hatten skal have samme højde hele vejen rundt. Du er velkommen til at skrive til mig på messenger og så vil jeg gerne hjælpe dig videre 😊

 16. Jeg forestiller mig at du er er meget pædagogisk menneske 😁 udover at du er kanon dygtig til at sy, er du vist også meget tålmodig og grundig og ordentlig 💪😉 dine syvejledninger er altid så overskuelige og nemme at følge😍 tusind tak fordi vi andre kan nyde godt af dit store arbejde 👍👍 Min mand er tagtækker og jeg vil gerne sy en bøllehat til ham men det skal være en model der især dækker nakken, jeg ved at man kan få dem til børn men er det bare at sætte et ekstra langt stykke i nakken ? Eller har du en bedre ide?🤗🤗

  1. Hej Victoria. Jo tak, på mange punkter hvad angår syning har jeg måske de egenskaber. Men jeg tror nu også min mand vil sige det modsatte i alle andre situationer🤣 Min mand er indefor VVS branchen, og går med kasket, så jeg kender problematikken med de røde nakker. Han nægter dog at gå med bøllehat, selvom jeg har forklaret ham at det ville være langt bedre for både ører og nakke 😒 Jeg har selv overvejet at ændre på bøllehattens skygge. Skyggen som er mønsterdel 2 ville jeg ændre. Det ene stykke skal klippes som det er, men det stykke som skal være i bag, ville jeg ændre til en større skygge. Siderne skal bibeholdes i mål. Mål hvor meget du tror den skal være længere i nakken og læg det til i midten af mønsterdel 2. Lav derefter en bue op til siderne. Håber det giver mening, ellers er du velkommen til at sende mig en besked og så kan jeg sende dig en tegning af hvad jeg mener😊

  1. Hej Pernille. Tusind tak for din søde kommentar. Hvor er det dejligt at høre du kunne bruge vejledningen. Jeg har lige været inde på din blog og læse. Det er et rigtig fint indlæg og jeg er glad for at blive nævnt. Dine hatte er så smarte. God ide med at anvende en skjorte 👍

 17. Hej Gitte, det er en superfin hat – kan den vendes rundt og bruges med indersiden yderst også, eller dur det ikke med det inderste bånd?

  1. Hej Mette. Mange tak skal du have. Du skal lave den uden det inderste bånd hvis du vil vende den. Den skal nærmest laves som 2 hatte hvor du ved den ene lader et hul stå i siden, hvor du kan vende igennem og så sy hullet i hånden. Til allersidst laver du så de pyntesting der er rundt i skyggen 😊

 18. Sikke en fin bøllehat. Kan den mon også laves i quiltet stof? Måske enkelt stof med skråbånd eller går det slet ikke?

  1. Hej Majbritt. Mange tak skal du have. Ja, det vil jeg helt sikkert tro den kan. Lige præcis, med skråbånd på sammensyninger.

 19. Hej😊
  Hvis jeg nu syer hatten i banner (lidt kraftigere end voksdug) uden sømrum og jeg syr i str 57 (lidt for stort til mig, jeg har str 53), så behøver jeg vel ikke volumen vlisene?

  1. hej Pia. Nej det tror jeg heller ikke. Men måske du alligevel skulle sætte en kant ind, blot i bomuld. Jeg tænker lidt på om hatten ikke bliver varm at have på når den er syet i banner materiale. Kanten kunne så gøre den lidt mere behagelig. Håber dit projekt lykkes 😘

  1. Hej Pia. Mine vejledninger er desværre ikke lavet så de kan printes ud. Jeg er en ren amatør hvad pc angår, så det ved jeg slet ikke hvordan jeg skulle gøre. Hvis du printer dem som de er, vil de tage en hel farvepatron og fylde rigtig mange sider 😆 Da min blog er min fritidsbeskæftigelse og ikke giver indtjening, er jeg desværre ikke i stand til at gøre det anderledes. Håber du alligevel får noget ud af at læse med på bloggen 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *