Mønster på simpel sommertop.

En af de hurtige… vidste ikke lige hvad jeg skulle kalde den, så det blev en simpel top. Simpel , men alligevel vældig sød. Syet i viscose jersey. Jeg syede den faktisk for første gang for 2 år siden. Min datter skulle bruge en let kjole til en rejse. En kjole der kunne stoppes ned i en rygsæk, og let kunne skylles op. Derfor tegnede vi denne kjole til hende. Beklager billedet er ret dårligt, men håber i alligevel kan se ideen i den. Billedet er taget før jeg fik noget bedre lys..

Der er simpelthen trukket et bånd igennem forstykke og bagstykke, hvorved der også dannes stropper. Kort tid derefter lavede jeg den også til mig selv som top. men satte et fast bånd i kanten , istedet for løbegang.

Billedet er igen gammelt og ikke særligt tydeligt.

Nu kunne jeg så se at denne type top igen er kommet frem, og tænkte jeg da hellere måtte have genopfrisket mønsteret. Mønster er måske så meget sagt, da den virkelig er meget simpel..

Den kan sagtens passe fra str 38-42 og ser sådan ud

Mine mål er talje 82 cm, bryst 92 cm og hofte 99 cm, så kan du evt tjekke om det ligner din størrelse. 

Du skal bruge  70 cm viscose jersey. Men den kan også sagtens laves i fast stof, bare det falder blødt..

Når du klipper mønsteret ud, skal du huske 3 cm sømrum i halsen, både foran og bagpå, og nederst i kanten hvis du også vil have løbegang nederst. . Sørg for at du får klippet sømrummet skråt ud øverst som på billedet.  Resten klippes med 1 cm sømrum. ( mit mønster er rettet efter jeg klippede det ud, så nu passer min tegning)

Du starter med at sy sidesømmene sammen ret mod ret. Derefter skal du til ærmekanterne. Du kan vælge at bukke og stikke med dobbeltnål, bruge foldeelastik, eller som her , en smal blonde elastik.

Blonde elastikken bliver syet på fra retsiden med en 2 sting siksak, helt ude i kanten. Du skal holde en lille bitte smule i elastikken, men ikke så meget at det rynker.

Derefter foldes elastikken om til vrangen og fra retsiden sikker du igen. Det gør jeg med 3 stings siksak.

Der stikkes med 3 stings siksak.

Så ser kanten sådan ud. Nu skal der laves nogle lange bånd. Du kan også vælge at trække anoraksnor igennem eller et andet bånd.

De øverste kanter på toppen bukkes 3 cm ned og stikkes så der kommer en løbegang.

Min finger peger på stikningen. Gør det samme i toppens nederste kanter, hvis du også vil have elastik i der. Træk snor igennem de øverste løbegange og toppen er som sådan færdig.

Prøv den og find ud af hvor lange dine stropper skal være, og bind en sløjfe. Bind en knude for enderne af båndene og klip.

Sådan ser den ud. Hm.. man kan diskutere om jeg har arme til den… Men det er helt sikker en bluse som vil være dejlig at have på når vi tager på teltferie inden længe. Ps. jeg har en stropløs bh indenunder..

Sådan ser den ud på ryggen.

Håber det kunne give jer lyst til at prøve at sy den. Rigtig god fornøjelse.

56 thoughts on “Mønster på simpel sommertop.

  1. hej Johanne. Mange tak skal du have..glæder mig at du kan bruge det 🙂 Når vejret er så godt, er man også næsten nødt til at være ligeglad med hvordan armene ser ud, men tak skal du da have 🙂

 1. Hvor er den fin og enkel, god til varme dage.
  Dine arme kan sagtens bære den. og sikke en flot kulør iøvrigt.. ;o)

  1. Hej Charlotte. Tak skal du have. Ja den er meget dejlig at have på i varmen 🙂 Arg du, armene er ikke så kønne mere, der er gået for meget mormor i dem, og jeg er ikke engang mormor 😉 😉

 2. Vældig fin og elegant. Tænker jeg vil sy den af en købebluse, som sidder virkelig dårligt og så bare klippe ærmerne af og sy en løbegang. Tadaa! Tak for inspiration

 3. Flot og smart.
  Hvis det skal være en str.36, kan jeg da bare tage 1 cm af hele vejen rundt?

 4. Sikke en super flot top..
  Hvis jeg skulle lave den i str 44, hvor meget tror du så jeg skal lægge til..?
  Mvh Kirsten

  1. hej Ann. Mange tak. Den ligger faktisk også på bloggen i str 44/46. Hvis du går ind i den undergruppe der hedder gratis mønstre, så ligger den et godt stykke nede. Skriv lige til mig hvis du ikke kan finde den 🙂

  1. hej Jytte. Hvis du ikke kan se billederne kan det være din browser det er galt med. Der var en tidligere der skrev om samme problem. Hun skiftede til Chrome og så var der ingen problem mere. Prøv evt at se den på mobil. Håber det lykkedes for dig 🤞

 5. Hejsa.

  Kan du ikke vise hvordan du har lavet hjørne øverste oppe på toppen? Altså enderne af løbegangene…. ☺️ Det virker helt umuligt hvordan man kan få det foldet….

  1. hej Maria. Det kommer an på hvilket stof du syer toppen i. Hvis du syer den i strækstof, såsom jersey, skal du klippe den som jeg viser på billedet hvor sømrum ved løbegang klippes skråt udad. Ved fast stof klipper jeg den bare lige op. Det giver godt nok en forskel når du bukker, men det har ingen praktisk betydning for det færdige resultat.Du kan også vælge at lave en belægning i ærmekant, så er du ude over at der kommer en forskel ved løbegangen. Har du prøvet at se de andre indlæg igennem med samme model, for det kan faktisk tænkes at der ligger et billede af det.

 6. Hej. Sikke et fint mønster😊 Hvordan laver du den med fast bånd i kanten i stedet for løbegang? Tak for et fedt mønster. Hilsen Dorte

  1. Hej Dorte. Mange tak 😊 Mønsteret er jo netop lavet til løbegang i halsen. Jeg har ikke prøvet at lave den hvor der er fast bånd i stedet for. Men i princippet burde det sagtens kunne laves. Så skal der ikke lægges til i halsen til løbegang, men blot 1 cm sømrum. I kanten skal du så sy 2 stikninger med ½ cm mellemrum. Det kaldes rynketråde. Du trækker i de 2 tråde og rynker det ind til det mål som der nu passer dig. Derefter skal der sættes kantebånd på. Men det bliver noget med at prøve den flere gange, da du ikke kan regulere båndene på denne måde, til sammenligning med løbegang hvor du blot kan trække mere eller mindre i bindebåndet. 😊

 7. Hej Gitte
  Jeg har været inde og kigge på denne mange gange, og den er bare så fin! Jeg er lidt hooked på at prøve den af til at gå sammen med en af de to flæsenederdele, du også skriver om (evt. i samme stof, så den får kjole-look).

  Min overvejelse er, om det er en lidt dum model, hvis man, som jeg, er tydeligt timeglas-facon’et – har en smal talje sammenlignet med hofter/lår og til dels overkrop. Denne model poser jo ud lige dér, hvor jeg burde markere min smalle linjer. Hvad tænker du?

  Og kan man gøre noget ved modellen, der ret enkelt mindsker volumen ved taljen?

  På forhånd mange tak for din hjælp ☆😊🙌🏼

  1. Hej Susanne. Du kan godt sætte den sammen med en flæsenederdel. Dog vil jeg mene du skulle overveje Stof og stil modellen da den jo ikke er slå-om model, men blot et stort overlap og fastsyet i taljen. Modellen fra Onion er slå-om model, så den skal ændres en del, hvis den skal sættes sammen med toppen. Jeg vil mene den kunne være rigtig fin, netop ved en timeglas facon, hvis du bruger bindebælte i taljen. Derved vil du markere taljen. Modellen fra Stof og stil er ikke med meget vidde ned omkring, så du skal blot gå efter dit hoftemål og vælge din størrelse derefter. Ih det lyder faktisk til at kunne blive en rigtig fin kjole. Rigtig god fornøjelse 👍😊

 8. Hej Gitte

  Det er altså på ingen måde for at jage med dig, og den eneste grund til, at jeg spørger, om du har set mit spørgsmål på dette indlæg, er at du har været så sød til at svare på mine kommetarer på andre indlæg idag. Så jeg fik tanken, at denne bare havde gemt sig;-)

  Gode hilsner Susanne

  1. Hej Susanne. Jeg har lige svaret dig og håber du kan bruge mit svar 😊 Det sker også at spørgsmål forputter sig, så det er rigtig fint at du lige smider en kommentar, hvis jeg ikke reagerer. Denne var blot kommet lidt længere ned i beskederne og derved havde jeg i første omgang overset den 😆

 9. Er ved at sy denne flotte top. Dine mønstre er nemme at følge, tak for det. Hvor langt og hvor bredt har du lavet bindebåndet?

  1. hej Lisbeth. Mit bånd er færdigsyet ca 1,5 cm bredt og ca 110 cm langt, og mange tak skal du have 😃

 10. Den vil jeg prøve at sy. Jeg har dog to spørgsmål. 1) hvad gør du forneden? Er der også bindebånd der?
  Jeg ville sy den i tyndt fast stof. Skal jeg så lægge lidt til i bredden?

  1. Hej Heidi. jeg har syet toppen flere gange og jeg har både lavet en hvor den er afsluttet med elastik i en løbegang og hvor den blot er lagt op og stukket fast. Det kommer helt an på om du vil bruge den ud over noget eller om du hellere vil stoppe den ned i en linning. Du kan sagtens sy den i tyndt fast stof. Jeg vil foreslå at tage dit brystmål hele vejen rundt og så lægget ca 8 cm til. Det er det som toppen skal måle når du måler forstykket og bagstykket. Hvis du gerne vil have den med lidt mere vidde, skal du lægge lidt mere til. Rigtig god fornøjelse og skriv endelig igen hvis der dukker noget op 😊

   1. Tak for hurtigt svar. Jeg er en smule større end dig – især mit talje og hoftemål er større, men alligevel ender jeg med mindre mål end tegningen hvis jeg blot lægger 8 cm til mit brystmål. Jeg prøver at lave den 30 cm der hvor du skriver 28 cm. Det giver 8 cm mere rundt og jeg er 10 cm større. Den må godt være løs, da det er enten chiffon eller polysilke jeg syr i.

    1. Hej Heidi. Jeg gik lidt ud fra at du måske hellere ville have den med knap så meget vidde.Når stoffet falder blødt så kan den sagtens tåle vidden. Jeg tror du har gjort det helt rigtige. Håber du smider en kommentar om resultatet når du er færdig 😊

 11. Har her til aften syet denne virkelig fede top, men jeg synes at den flapper meget ved armstykket foran. Ved du hvad man kan gøre for at den ikke gør det? Skal det stykke kortes af?

  Jeg har købt ind så jeg kan sy en maxikjole efter denne model også. Er meget spændt på udfaldet!

  Tak for den dejlig hjemmeside!
  Ida

  1. Hej Ida. Mange tak for din søde kommentar. Jeg tror den er for lang til dig i ærmegabet og derfor vil den så flappe ved armen. Jeg tror du skal prøve at gøre den knap så høj i ærmekanten. Det gøres blot ved at skære lidt af den øverste kant på toppen ved halsen. Jeg tror den kan dreje sig om ca 1.5 cm. Tilsvarende ville jeg så tage af på bagstykket også, i den øverste kant. Alternativ kunne du også lave en lille indsyning fra ærmekanten og ned mod brystet. Altså en brystindsnit.Den skal være ca 7,5 mm i ærmekanten og ca 6-7 cm lang. Det vil få den til at sidde meget pænt, især hvis du har en del bryst😉 Rigtig god fornøjelse med kjolen og skriv gerne hvordan det er gået 😊

 12. Som helt ny i det her, opstår der en del spørgsmål 😂
  Jeg har aldrig syet før, men fandt toppen og tænkte “det kan jeg da godt”. Jeg kan så læse, at du ved blonderlastikken bruger 2 stings zigzag, og 3 stings zigzag. Kan du forklare hvad det er til en der er helt grøn 😀

  1. Hej Sidsel. Toppen er syet med elastikbånd i kanten. Derfor er det en god ide at sy båndet på med en elastisk syning. En 2- eller 3-stings siksak er blot at det ikke er den helt almindelige siksak. Den almindelige består af 1 sting mod venstre, 1 sting til højre osv. Den der hedder 2-stings siksak laver 2 små sting til venstre og derefter 2 små sting til højre osv. Den der hedder 3-stings siksak laver 3 små sting til venstre, derefter 3 små sting til højre osv. Både 2 og 3-stings siksak er ret elastiske syninger og fungerer rigtig godt når kanten gerne skulle kunne give sig lidt. Skulle din maskine ikke kunne lave enten en 2- eller 3-stings siksak, kan du godt bruge en almindelig siksak, men de andre er at foretrække. 3-stings siksak er mere elastisk end en 2- stings siksak. Den er rigtig god at bruge f.eks til undertøj. Håber det giver lidt forklaring og rigtig god fornøjelse. Skriv endelig igen, hvis der dukker problemer op undervejs. Skriv evt til min mailadresse, så kan jeg sende dig billede af hvordan de forskellige sting ser ud på min maskine 😊

 13. Hej Gitte. Jeg undrer mig over hvorfor forstykket og bagstykket ikke er samme længde. Ender toppen med at være længere bagpå end foran, eller skal man sy det sammen på en måde jeg ikke helt er med på? På forhånd tak!:)

  1. Hej Amalie. Bagstykket er som oftest lidt længere end forstykket. Det er fordi vores ryg og arme fylder lidt mere i højden bagpå. Det skulle gerne være samme længde fra ærmegab og ned på begge stykker, så det er kun selve ærmegabet der er lidt længere 😊

   1. Mange tak for et hurtigt svar! Det giver selvfølgelig mening, også for sådan en nybegynder som mig. Jeg prøver at give mig i kast med denne skønne opskrift!

 14. Først hold nu op hvor er du dygtig.
  Er så vild med denne kjole og kan se at der er mønster til str 46 men kan ikke finde det
  Er en 42 men ofte er kjoler stramme der fir ville jeg så gerne sy den i større
  Men kan kun se toppen /mønster
  Kh Helle

  1. Hej Helle. Mange tak skal du have. Den er ret stor i størrelsen, fordi den netop skal være løs. Men ellers ligger den i dette link i større størrelse. Tror dog du skal overveje at tage 1 1/2 cm af i øverste kant, da den ellers bliver for stor i ærmekant, hvis du normalt bruger str 42. Du bukker blot øverste kant ned på på forstykke og bagstykke. http://sygal.dk/2018/07/03/simpel-top-kjole-i-str-44-46/

 15. Hejsa
  Super fin top. Jeg har givet mig i kast med den, men den er løs og “slasker” i ærmegabet foran. Ved du hvad der kan være galt?
  Venlig hilsen
  Helle

  1. Hej Helle. Mange tak. Jeg tror det måske er fordi du har en del bryst og så kommer til at mangle et brystindsnit. Det kan du godt nå at lave endnu, da du sagtens kan lave den i ærmekanten. Dog skal det gøres før du laver kanten færdig. Hvordan et brystindsnit ser ud kan du se i dette indlæg. Den er dog lavet i siden, men det skal du flytte op i ærmekanten. Du skal lidt ned i indlægget. Hvilken str er du ?
   http://sygal.dk/2017/04/23/moenster-og-vejledning-til-nem-kjole/

 16. Hej😊
  Hvor køber du blonde elastikken henne? Jeg har ledt, men kan desværre ikke finde den nogen steder..

  1. hej Dorte. Jeg køber mange steder. En del er købt ved det lille stofhus, andet er købt ved Merete Hansen, der har en butik der hedder MH BHstof, noget er købt i Videbæk stof og syvcenter, og sidst er noget købt ved Stof og stil 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *