Lomme med lynlås

Jeg syede for noget tid siden en taske i fløjl. En såkaldt bumbag. Mine piger var ret vilde med den, og bestilte straks en taske hver. De ville dog have en ekstra lomme i, som også skulle kunne lukkes med en lynlås. Billedet viser den taske jeg efterfølgende syede til ældstedatteren i sort fløjl. Det er den lille lynlås der er føjet til .

Så kan jeg jo lige benytte lejligheden til at vise jer hvordan man kan sy en sådan lomme. Du kan bruge samme teknik til en lomme på et par bukser eller i en jakke. Metoden jeg bruger er ret enkel. Det kan sikkert gøres på flere måder, men dette er min måde og det fungerer.

Billederne har jeg taget imens jeg syer yngstedatterens, som skal være i mørkegrøn møbelvelour.

Spring endelig ud i at prøve, det er ikke nær så svært som det ser ud til. Det vigtigste er blot at være  nøjagtig og tage den tid det tager.

I mit tilfælde er lynlåsen 15 cm lang. Der ud over skal du bruge en rest foerstof og evt en lille rest vlieseline.

Taskemønsteret til bumbag ligger her

Du kan se på mønsteret hvor jeg har valgt at sætte lynlåsen.

Du bestemmer jo som sådan selv hvor på tasken du vil placere din ekstra lomme. Min sidder ca 3 cm  cm længere nede end den første lynlås. Hvis lynlåsen er nr 2 på din taske, skal du sørge for at tjekke at den vender samme retning som den første lynlås…

Start med at mærke op på yderstoffet hvor lynlåsen skal sidde. Desværre har jeg ikke nogen billede af lige netop dette. Men jeg håber det giver mening alligevel.

Tegn op på vrangsiden af stoffet, med en skræddertusch, kridt eller hvad du nu plejer at tegne op med. Afmærkningen skal være ½ cm længere end lynlåsen, da der skal være plads til start og slut af den. I mit tilfælde hvor lynlåsen er 15, skal afmærkningen  så være 15,5 cm lang. Afmærkningen skal også være præcis 1,2 cm bred ved denne kraftige metal lynlås. (det er tegnet ind på mønsterdelen.) Er din lynlås knap så kraftig skal du muligvis gøre stykket smallere.

Klip i foerstof et stykke som måler 21 x 28 cm. Fold foerstoffet på den lange led på midten, så det måler 14 x 21 cm og stryg foldekanten lidt. Mål 2 cm ned fra foldekanten og afmærk 15,5 cm i bredden og 1,2 cm i højden. Jeg valgte at stryge et stykke vlieseline på for at forstærke åbningen. Jeg tror nemlig det er en lomme man godt kunne finde på at bruge rigtig meget.

(Nålen er midten af stoffet)

Sæt en nål i hver af de 4 hjørner på foeret i afmærkningen og gør det samme i yderstoffet. (jeg mangler at sætte en nål i !)

Sæt nu foeret fast på yderstoffet ret mod ret, ved at stikke de 4 nåle i foeret ned i de 4 nåle i yderstoffet. De 2 afmærkninger skal ligge præcist ovenpå hinanden.

Du kan se på billedet hvordan foeret skal vende i forhold til tasken. (Lommen ender ud med at blive i den del som jeg holder min hånd ved)

Sy nu med lidt mindre sting end du plejer rundt i kanten i din afmærkning.

hm.. mit ser i grunden lidt upræcist ud. Men det er det nu ikke. Sørg for at du er omhyggelig med at der præcist er 1,2 cm imellem de 2 syninger på  langsiderne.

Klip nu op i midten med en lille skarp saks. Stop 1 cm fra enderne i begge sider. Her klipper du et skråt klip, helt ud til hjørnet, uden dog at klippe i tråden. Gør det i begge ender. Forsigtigt.

Tag fat i foeret og vend det ind igennem slidsen du lige har lavet.

Vend hele stykket om til yderstoffets vrangside og sæt nåle i kanten rundt på slidsen. Endnu bedre er det hvis du giver dig tiden til at ri rundt i kanten. Husk også der skal stryges undervejs..

Der må ingen rynker være i hjørnerne. Det er nemlig tegn på at du ikke har klippet langt nok ud i hjørnerne. Så må du vende foeret tilbage og klippe lidt længere ud, uden dog stadig at klippe i tråden.

Tag nu din lynlås og læg den ind bagved slidsen. Sæt den fast med nåle, eller ri den fast. Hvis du ikke har syet så meget med lynlåse, synes jeg du skal give dig tiden til at ri den fast.

Sørg for at lynlåsen ligger i midten af slidsen. Sy ny en stikning rundt i kanten med en lynlåstrykfod.

Når du kommer ned til enden af lynlåsen, kan det drille lidt med at komme forbi låsen. Men kør nålen ned i stoffet og hæv trykfoden, nu kan låsen trækkes forbi og du kan sy videre. Når du er kommet over på den anden side, gør du det samme engang til hvor du blot trækker låsen tilbage igen.

(Hæv trykfoden, træk låsen forbi, sænk trykfoden og sy videre)

Så er lynlåsen syet fast.

På bagsiden ser det sådan ud

Tag nu fat i foeret (det længste stykke fra lynlåsen) og fold den ned over lynlåsen.

Sæt nåle ned langs siderne i foeret.

Vend dit sytøj om til retsiden. Foeret stikker udenfor yderstoffet og ved mig er de 2 lag foer endda ikke lige langt. Men pyt, det har nemlig ingen betydning.

Du klipper nemlig nu foeret til efter dit yderstof. Havde det nu været en lomme på et par bukser eller i en jakke, skal du selvfølgelig kun klippe det lige langt. Men her er det en taske, og derfor klipper du det bare efter yderstoffet.

Vend dit sytøj om. Nu kan du vælge at klippe 1 cm mere af foeret af så det bliver kortere end yderstoffet. Men jeg vælger at bibeholde længden. Sæt nu nåle i de 2 lag foer, og kun i foeret..

Sy nu foeret sammen på de 3 sider, altså på nær den side der jo er foldet..

(Start oppe ved den foldede kant og så ellers rundt til den anden side, til du kommer til den foldede kant igen)

Her er lommen syet. Nu kan du vælge at siksakke foeret, men igen, da det er til en taske har det ikke den store betydning.

Nu har du en lomme med en lynlås.

Så skal jeg bare have syet tasken helt færdig, og jeg skal nok lægge et billede ind her, når den er syet.

Håber du kan bruge vejledningen og smid gerne en kommentar om det er brugbart 😊

 

 

16 thoughts on “Lomme med lynlås

  1. Hej Camilla. Baby fløjl er meget blødt. Har du brugt et mellemfoer ? ellers ville det også gøre den mere fast. Hvis du bruger møbelvelour bliver den meget fast. Jeg vil ikke sige den bliver stiv. Hvis du ønsker den stiv tror jeg du skal bruge noget stryge vlieseline. Den første jeg lavede i brun fløjl er uden mellemfoer og den er væsenlig blødere end de andre jeg har syet. Mit mellemfoer ligner en del filt. Man kan også få noget som er med en form for skum-kerne. Det er super godt til tasker. Jeg har f.eks brugt det i min store toilettaske. Jeg har i dag lavet et indlæg om hvordan jeg har gjort med mellemfoeret. Hvis du ikke har set det, ligger det her i link http://sygal.dk/2019/01/27/bumbag-med-mellemfoer/

 1. Tuuuusind tak for din super fine forklaring på lommen 🙏🏻😍
  Min lomme skal bruges indvendig i toilettasken, til mine øreringe – som jeg altid smider væk på tur 😄 Og den blev lige en anelse for kort, da jeg dik klippet af! Men pyt, nu fik jeg styr på hvordan lommen laves, så må jeg rykke lidt på foret næste gang 😉
  Jeg har mega kognitive problemer, pga stress og selvom jeg er uddannet håndarbejdslærer, er der bare så meget jeg ikke kan huske! Dine super gode billeder og forklaringer har hjulpet mig flere gange når jeg tog fat i noget jeg gerne vil sy.. Tak Gitte, for en dejlig blog og facebookside ❤️

 2. Hej Gitte
  Mine to piger på 10 år og jeg er ved at sy en bumbag efter dit mønster, som er så fint beskrevet og vigtigt for mig med billeder.
  Vi skal have en lille lomme foran, og jeg har sat lynlåsen 2 cm. fra kanten. Men synes den kommer til at sidder meget tæt på den store lynlås?. Jeg har ikke syet de to stykker sammen endnu.
  Måske jeg har gjort noget forkert.

  Vh. Pernille

  1. Hej Pernille. åh.. jeg har svært ved at se hvor det er gået galt henne. Jeg har lige printet mønsteret ud og der er 2,5 cm til kant fra lynlås, og så sømrum, så du skulle gerne have haft ca 3,5 cm til den rå kant. På mønsterdel 3 er det fra det sted hvor der står:evt lynlås. Det betyder at ved mine tasker er der så også ca 2,5 cm imellem de 2 lynlåse når tasken er færdigsyet. Håber du alligevel får det til at lykkes.

 3. Tusinde tak for en god guide, den hjalp mig til at få syet lynlås i min taske. Generelt har din side bare allerede hjulpet mig i gennem en masse sykriser – og givet en hulens masse inspiration. Tak for det!
  Vh. Caroline

 4. Hej Gitte. Jeg er meget begejstret for dine beskrivelser af, hvordan man syr tasker. Dog har jeg et problem med at få printet al tekst og billeder. Måske du har en løsning? Jeg kan bedre arbejde ud fra et print end et skærmbillede. Venlig hilsen Marianne

  1. Hej Marianne. Mange tak for din søde kommentar. Mine indlæg er desværre ikke lavet til at skulle printes. De vil simpelthen fylde for meget og tage det meste af en blækpatron, er jeg bange for. Men hvis du åbner indlægget via pc, er der nederst lige under det sidste billede et felt hvor der står kommentar, lige efter det står der print. Hvis du trykker der, kommer indlægget frem på skærmen. Det er lidt smart, at du der kan se indlægget uden alle de trælse reklamer der kan køre ned over indlægget. Du kan også se hvor mange sider indlægget fylder hvis du vil printe det. Men jeg advarer dig.. flere af indlæggene fylder ca 40 sider.. Om du kan gemme det derfra uden at skulle printe det, ved jeg faktisk ikke. Jeg er ikke lige så skrap til de sager. Håber du finder en løsning der kan passe dig, og smid gerne en kommentar tilbage om det kan bruges, det jeg skriver til dig. God dag herfra 😊

  1. Hej Hanne. Jeg er lidt i tvivl om hvad dit spørgsmål går ud på ? Den lille lomme foran er god til at have alle de små kort man efterhånden har. Jeg synes det er praktisk at have den udenpå så de er nemme at få fat på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *