Mønster på badedragt. Str 40-42. Del 2

Efter at have syet 3 badedragter og taget en masse billeder, tror jeg næsten godt jeg kan lave en vejledning til den. Det er en godt ide at læse de 2 andre indlæg igennem før du  starter, da jeg måske har udeladt noget, fordi det er nævnt tidligere 😆

Det første indlæg er i dette link 

Og det næste indlæg ligger i dette link, Der finder du også mønsteret som du kan printe .

Man kan vælge at lave badedragten på flere måder. Jeg har både syet den med skarring under bryst og med syede læg under bryst. Man kunne også vælge et andet stykke stof til det øverste eller lave syede læg hele det øverste stykke. Muligheder er der nok af.

Jeg har valgt at lave vejledningen med de syede læg. Men jeg kan godt finde på at blande billederne lidt, da jeg tager de billeder som tydeligst viser hvad jeg laver 😉

Klip alle delene til badedragten. Alle dele ligger til fold undtaget bagstykket.. Husk sømrum alle steder, dog ikke på øverste kant på bagstykket og ærmekanterne på forstykkerne, hvor der jo skal bånd på.

Jeg syer med flere forskellige sting, men de er alle elastiske. Sørg for at få lavet nogle prøver  i afklip, så du ved hvordan din maskine syer i stoffet. Det er næsten umuligt at sprætte op i de elastiske sømme, så gør dig selv den tjeneste at øve dig lidt på afklippet😁 Du behøver ikke at tænke på at siksakke de rå kanter, da stoffet ikke trævler, så det er kun for syns skyld du skal gøre det. Og jeg gør det ikke..

De fleste af sømmene bliver syet med en lille tæt siksak sting som på min symaskine hedder nr 8

Start med den smalle strimmel på 9 cm som skal sidde under brystet på forstykket. Fold stoffet og sy ca 7 mm inde på stoffet, så der fremkommer et læg. Her bruger jeg en søm der ligner en stikkesting, men den tager 1 sting baglæns og 2 sting fremefter, hele tiden. Det gør den elastisk og stærk, men også helt umulig at pille op igen, så det skal gøres rigtig første gang 😉 Lav 3 læg. Du skal derefter lige måle om dit stykke har det mål den skal have efter mønsteret, ellers må du lige klippe den til. Sørg for at de 3 folder er placeret midt på stykket.

Sy strimlen til forstykket ( det korteste forstykke som er det yderste lag) ret mod ret. På billedet ligger det klar til at blive nålet sammen.

Derefter skal det syes sammen med det nederste forstykke ret mod ret.

Og så ser forstykket nu sådan ud

Tag nu det det ekstra forstykke som er lidt længere. Det skal nu syes til det øverste stykke ved at lægge det til den nederste kant på de 3 læg. Der ligger så 3 lag stof. Nederst ligger det nederste forstykke, derefter læg-strimlen og til sidst det lidt længere forstykke. Sy en stikning ned i den tidligere stikning eller evt lige 1 mm derfra.

Sådan ser det ud fra bagsiden når du har syet.

Saml de 2 øverste forstykker med nåle så kanterne flugter pænt med hinanden.

Sy nu en 6 mm gummi elastik på vrangen i halsudskæringen med en trestings siksak. Elastikken sætter jeg på 1 mm inde på stoffet da man så undgår at kunne se den hvide elastik. Træk IKKE i elastikken, men hold bare stille og roligt på den. Lav en lille prøve først i noget afklip, så du undgår at skulle trævle op…

Vend stoffet om til retsiden og stik med en dobbeltnål.

Nu skal du sy sømmen på bagstykket i midt bag ret mod ret.

Nu skal forstykke og bagstykke nåles sammen i skridtet ret mod ret.

Derefter tager du det ekstra skridtstykke og sætter det på bagstykket ret mod vrang.. Så nåle igennem alle 3 lag.

Sy en stikning og klip noget af sømrummet på det ene lag ned, så det ikke virker så tykt

Vend  det ekstra skridtstykke ned på forstykket og sæt nåle i kanten. Den bliver ikke syet fast i den forreste kant. Derved får du ingen syning som man kan se forfra når du har badedragten på.

Sy nu badedragtens sidesømme, ret mod ret. Så ser den sådan ud.

Tag den lange tynde strimmel du har klippet og mål ca 50 cm ud.

Læg badedragten ned med retsiden opad og start til højre for halsudskæringen med at sætte det markerede sted fast ved ærmegabet ret mod ret. Sy strimlen fast i ærmegabet med en trykfods bredde. Pas på du ikke kommer til at trække i nogen af lagene..

Sy hele vejen rundt, op til næste ærmegab og lad 50 cm hænge løst. Måske er din strimmel ikke lang nok men så må du skare den, bare sørg for at det ikke lige bliver på forstykket, da det ikke ser så pænt ud. Så ser det sådan ud.

Der skal nu syes en gummi elastik ovenpå. Jeg vælger her at bruge en 8 mm gummi fordi det bliver også til min strop. Læg gummi elastikken ovenpå det lange løse strimmel på vrangsiden i den side du startede med at sy. Læg den ca 2 mm inde på stoffet.

Sy ned midt i elastikken med en trestings siksak.

Fortsæt når du kommer ned til ærmegabet og sy hele kanten rundt til den anden ende af strimlen. Du skal have et lille bitte hold i elastikken, ikke et træk, men et lille hold…igen, lav en prøve så du ved hvordan det arbejder på din maskine..

Som sagt  syer du gummi elastikken på hele kanten rundt og ud i den lange strimmel i den anden side.

Så ser det sådan ud.

Nu skal du bukke stoffet omkring elastikken, igen starter du fra høre side når badedragten ligger ned. Buk stoffet omkring elastikken.

Og stik med dobbeltnål ned midt i stroppen.

Fortsæt hele kanten rundt og ud på den anden strop. Nu ser det sådan ud ved stroppen. Sømrum skal nu klippes væk.

 

Klip fra bagsiden sømrummet væk. Gør det meget forsigtig og lad være med at blive for ivrig… Stille og roligt så du ikke kommer til at klippe ind i det forkerte lag stof…

Så ser det sådan ud fra retsiden.

Nu skal elastik syes på i benudskæringen. Vend badedragten om til vrangen.Start nede midt på skridtsømmen og sæt elastikken på , på vrangsiden, ca 1 mm inde på stoffet. Sy den fast med en trestings siksak. Lav et ganske lille bitte træk i elastikken, næsten ingenting..

Når du kommer rundt i benet overlapper du bare elastikken med 1 cm.

Klip den over og du er klar til næste ben. Begge ben har på billedet fået syet elastik på.

Vend badedragten om til retten og stik med en dobbeltnål. Det kommer til at se så fint ud.

Nu mangler du bare at gøre stropperne færdige og så er badedragten klar til brug..

Start med at sy en lille strop som du skal bruge på bagstykket til en ring så du kan regulere stropperne. Den laves på samme måde som de lange stropper. Altså der skal gummi elastik indeni og stoffet fodles rundt og syes med en dobbelnål ned i midten. Jeg tror jeg lavede stroppen ca 15 cm.

Afmærk på bagstykket ca 8 cm til hver side af midtersømmen og sæt en nål i.

Del den lille strop i 2, fold den og sæt en ring igennem.

Sy evt en lille stikning så stroppen ikke glider fra hinanden. Sæt den på bagstykket ved den ene nål. Sy med en lille siksak eller nogle gange frem og tilbage med stikkesting. Det skal kunne holde til noget 😉

Træk strop-spændet på den ene lange strop og før den derefter igennem ringen.

Før derefter stroppen igennem spændet som på billedet.

Sy den fast med  med en solid stikning, der hvor den røde klemme sider.

Nu kan stroppen reguleres.

Gør det samme ved den anden strop og din badedragt er færdig..

Dette er nr 2 badedragt jeg syede. Her valgte jeg at sætte en ring i foran da jeg brugte en smallere gummi elastik og derfor måtte lave en særskilt strop. Den 3. badedragt blev lavet med en 8 mm gummi elastik i øverste kant og det fungerer meget bedre. Min vejledning er baseret på den 3. badedragt, men min datter ville ikke have læggene under brystet. Så derfor er der kun en skarring på den til hende.

2. badedragt

og 3. badedragt

 

Dette er den 3. hvor der ingen læg er under brystet men blot en skarring. Den sidder lige så godt som den med læggene. Men jeg synes dog ikke det giver mening at vise den på, da billederne vil komme til at ligne hinanden så meget..

Derfor afslutter jeg blot dette indlæg med et billede jeg tidligere har brugt.

Håber i kan bruge vejledningen og springer ud i at sy jeres egen badedragt. Det er slet ikke så svært som det ser ud til. Både stof og elastik er ret nemme materialer at sy i, så det skal ikke holde dig tilbage. Brug alle dine afklip til at lave små forsøg og prøver med de forskellige sting. Når man bruger elastiske sømme er det næsten umuligt at pille en søm op igen, så brug noget ekstra tid på prøver.. Det tjener sig hurtigt ind i tid..

Smid gerne en kommentar, så bliver jeg glad 😊

Rigtig god fornøjelse 😘

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Mønster på badedragt. Str 40-42. Del 2

  1. Waauuw, nok en af de bedste syvejledninger jeg har set – Ever. Jeg har syet i 40 år og er ikke forvænt med så finde detaljer, tænker jeg skal forbi din side i fremtiden. Kom egentlig fordi du har lagt noget om tvillingenåle op, men her kan jeg ikke se billederne – Øv.
    Superflot badedragt, i superflot udførelse..
    Hej Jinnie

    1. Hej Jinnie. Ih.. Tusind tak for sådan en flot kommentar. Den gør mig godt nok glad 😘 Håber det har løst sig med billederne til tvillingenålene. Ellers prøver jeg lige at lægge link ind her. Det plejer som regel at hjælpe hvis man skifter browser. Prøv at bruge google chrome 😊 Håber det kan hjælpe, men her kommer link http://sygal.dk/2017/04/25/dobbeltnaal/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *