Kjole med flæser. Mønster fra Stof og stil

Sidst jeg var i Esbjerg ved Stof og stil, købte jeg et nyt mønster. En kjole med 2 flæser i underdelen og 1 flæse i halsen. Jeg havde noget meget tyndt chiffon liggende, som jeg havde købt i Krakow i sommerferien. Måske kunne det stof bruges til modellen.

Mønsteret er  nr 23159

Det er en maxi kjole og det slet ikke en længde der er god til mig. Så bliver jeg helt uden facon, hvad jeg i forvejen ikke har for meget af.. Så jeg afkortede den nederste flæse, så den kun måler 30 cm. Stoffet er så tyndt at flæsen i halsen nok også ville volde mig problemer, derfor fravalgte jeg den og lavede blot en rund hals. Jeg valgte også at lave den med korte ærmer.

Halsen blev så fin og den ligger så flot, trods det tynde stof. Jeg klippede en smal strimmel på skrå i stoffet, ca 3 cm. Foldede det til halv bredde med retsiden udad, strøg det,og syede det på ret mod ret. Jeg trak en lige bitte smule i båndet da det blev syet fast. Bukkede det derefter om til vrangen og fra retsiden gav jeg det en syning i kanten. Ret enkelt at lave og fungerer så fint.

I øvrigt er chiffon slet ikke spor rar at sy i 😁 Det er utrolig levende og det kræver tålmodighed og nøjagtighed. Brug rigeligt med nåle og giv dig tid, så kan det sagtens lykkes. Prøve evt at lægge mønsterpapir under stoffet når du syer. Det kan gøre at stoffet ikke føles helt så levende og papiret bliver blot revet af til sidst. Ved mit stof kunne jeg end ikke få det tip til at virke, men måske det kan hjælpe dig.  Men tro ikke det er en kjole der bare lige hopper ud af maskinen, for det gør den ikke …til gengæld synes jeg den er værd at ofre lidt ekstra tid på…

Ærmer og nederste kant på kjolen er blot bukket 2 gange rundt og stukket fast med stikkesting.

Jeg prøvede at følge vejledningen på hvordan flæserne skulle laves. Det fungerede slet ikke for mig. Om det er stoffet der gør det eller blot mig, det er svært at sige. Men den første flæse voldte mig virkelig problemer og tog lang tid at få syet på 🤣 Den næste flæse prøvede jeg at lave på en anden måde, og det tog ikke nær den samme tid. Jeg følte slet ikke jeg havde styr på den første flæse og ind imellem føltes det som ren held at jeg ramte rigtig. Ved flæse nr 2  havde jeg mere styr på stoffet. Slutresultatet på de 2 flæser er nøjagtig ens. Ønsker du at læse lidt mere om hvordan jeg lavede flæserne, ligger det i dette link

Kjolen blev lavet aftenen før jeg skulle have den på til en fødselsdag, og det gav mig lige lidt sved på panden, da jeg opdagede at mine underkjoler var for tynde til kjolen. Man kunne simpelthen kigge igennem begge lag. Derfor måtte jeg 3 timer før sy mig en ny underkjole i sort viscose jersey. Den blev klippet på fri hånd efter en top og så blot forlænget.

Jeg er rigtig godt tilfreds med kjolen. Det føles nærmest som om man ikke har noget på 😁

Den sorte underkjole indenunder fungerer rigtig fint.

Der er en hel del vidde i kjolen. Min gule taske syet af en dækkeserviet passer så pænt dertil. Den ligger beskrevet i dette link 

Da jeg har syet flæsen på , på en anden måde end den vedlagte vejledning, vil jeg gerne lave min egen vejledning. Derfor er den næste kjole også lige på trapperne og så kommer der en fremgangsmåde, som måske også kan virke for dig.

Håber du kan bruge indlægget som inspiration  og smid gerne en kommentar 😘

 

12 thoughts on “Kjole med flæser. Mønster fra Stof og stil

  1. hej Else. Mange tak skal du have. Jeg havde faktisk alt klar til vejledning, da jeg må erkende at billeder er for dårlige. Så nu har jeg klippet til en ensfarvet coral og håber så at billeder bliver bedre 🤞

 1. En yndig kjole, du har lavet. Når man syr i meget tyndt stof, kan man med fordel sy med et stykke mønsterpapir under stoffet – men det tips kender du sikkert!

  1. Mange tak skal du have 😊 jo det trick kender jeg godt. Dog fungerede det ikke engang ved dette stof 😒 Men tak for at minde mig på det, det skriver jeg lige i indlægget 👍

 2. Hvor er kjolen sød til dig👍🏼
  Da jeg så mønstret, tænkte jeg at den da umulig kunne passe med taljen (første flæse), men når du har den på, ser den rigtig fin ud.
  Det er lidt svært at se, hvor vid den er i taljen – jeg tænker: “står den ud” i lænden???
  Den ser så dejlig behagelig ud, men jeg vil jo osse nødig ligne et telt, hvis jeg gav mig kast med modellen😉

  1. Hej Inge. Den sidder ikke til i taljen. Jeg vil mene det er en del af snittet på kjolen. Jeg har lavet den kortere, netop fordi jeg også var bange for at ligne et telt. Den gule kjole falder så smukt fordi stoffet er så tyndt. Den næste jeg lavede, og som jeg ikke har fået lagt billede ind af endnu, er syet i viscose. Den valgte jeg efterfølgende at sy ind i taljen. Så det afhænger meget af stoffet. Jeg har vel syet den ca 1 cm ind i siderne, så det må blive 4 cm ialt. Jeg har lige klippet til en i noget ensfarvet crepe lignende stof som er lidt kraftigere, den er jeg ret spændt på. Men umiddelbart vil jeg mene mønsteret må være ret enkel at ændre hvis man gerne vil have den til at sidde mere til. Måske man så kunne lave et par indsnit i ryg og under bryst. Men det kommer helt an på hvilket udtryk kjolen skal have.Jeg kan rigtig godt lide at den sidder løs, så den er behagelig at have på. For at gøre den lidt lettere har jeg netop givet den korte ærmer😊

 3. Hej Gitte. Meget fin blog med mange gode ideer. Meget inspirerende ! Du skriver at stoffet er chiffon men er det så ikke polyester og sådan noget man får stød af ?
  Jeg er på udkig efter noget stof der også kan bruges til sarong. Har du en ide til det ?

  1. Hej Lisbeth. Mange tak skal du have. Jo det chiffon jeg har brugt er polyester vil jeg tro. Men jeg får nu ikke stød af det. Måske fordi jeg vasker stof med en lille smule skyllemiddel. Jeg har syet flere sarong og de er alle syet i chiffon. Dog syede jeg for nogle år siden en til yngstedatteren da hun skulle rejse 4 mdr til Afrika, og den var med noget bomuld. I princippet kan du bruge de fleste stoffer, blot de er tynde nok, og bløde i faldet. Jer husker lige at min veninden i grunden har syet en i Mesh hvilket også egner sig fint til en sarong.

 4. Jeg har købt mønsteret. Har læst både dette og dit andet indlæg med den sorte kjole med blomster.
  Jeg vil gerne lave den med rund hals som i dette indlæg. Kan jeg bruge mønsteret som det er (i halsen) eller bliver det for smalt ? Og hvis jeg ikke kan bruge det, skal jeg så tegne en ny hals til ? 😕.
  På forhånd tak 😊

  1. Hej Pia. Nej du kan ikke bruge mønsteret som det er. Så vil du ikke kunne få den ned over hovedet. Den sidder ret meget op i halsen, så du skal tegne en ny hals. Hvis du har et andet mønster hvor du er glad for udskæringen, kan du bare lægge det mønster ovenpå og tegne en ny ind. Et lille råd, pas på du ikke får den tegnet for langt ned i nakken. Her skal den kun tegne ca 3 cm ned fra skuldersøm.

 5. Hej Gitte.
  Du skriver, at du har lavet din egen guide til at lave flæserne på kjolen, men jeg kan ikke finde ud af hvor jeg kan finde din egen guide. Kan du hjælpe mig med det? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *