Min nissepige. Del 3

Mit projekt, nissepige, er nu nået til sidste del, del 3. Tidligere har jeg lavet indlæg om hvordan nissepigen syes og et indlæg om hendes tøj. Nu er jeg så nået til at kunne forklare jer hvordan hendes hår, sko og hue syes.

 

Har du misset de andre indlæg ligger vejledning til dukken  her  og til hendes tøj  her

Til skoene bruger jeg en lille rest læder, til huen noget tubestrik fra Stof og stil og til håret noget brunt uldgarn.

Mønsteret til skoene og huen kan du printe ved at trykke på dette link : nissepigetilbehor

Vi starter med skoene..advarer på forhånd.. det er lidt noget pilleri, men svært er det ikke..

Klip de 2 mønsterdele til skoene ud i papiret. Læg dem på skind og tegn dem op. Sålen klippes uden at du lægger noget til i sømrum. Selv sko siderne klippes lige over, uden at klippe ned i buen i første omgang. Der lægges heller ingen sømrum hertil

Stil symaskinen til at sy med små stikkesting. Fold sko-delen på midten, så retsiden vender udad. Sy nu skoen sammen i den åbne ende. Du skal sy 1-2 mm inde på skindet. Husk at starte og slutte med at hæfte ende. Sy derefter fra det lille tværmærke og hen mod den foldede side. Når du når hen til skoens snude drejer du ned i en lille bue og hæfter ende. Så ser det ud som på næste billede.

Klip nu ud skoen ud efter stikningen og fortsæt op på skoen. Så ser den ud som næste billede

Klip  4 huller igennem de to lag læder med en hultang. Skulle du ikke have en sådan, så brug en stor nål og prik de 4 huller.

Tag nu sålen. De to mærker på sålen skal passe med skoens søm i bag og skosnudens midte. Det syes i hånden med en lille skarp nål. Sy ca 1-2 mm inde på skindet og sy med små sting. Jeg syer  ganske almindelige sting, ligesom når man rier, blot er de små.

Nu er skoens som sådan færdig.

Du skal nu sætte snørebånd i skoen. Jeg brugte et kraftigt stykke snor jeg havde liggende. Du sætter snoren i nøjagtig på samme måde som hvis det var et par store snøresko. Disse her er bare meget små og man kan godt få følelsen af at have 10 tommelfingre..

Så kommer turen til håret.. Jeg brugte som sagt noget brunt uldgarn. Men det er helt op til dig hvilken farve hår din nissepige skal have. Jeg havde set på pinterest at det var ret genialt at bruge en bog til håret. Du vikler blot garnet omkring bogen. Bogen jeg bruger måler 14 cm i bredden.

Hvor mange gange du skal vikle omkring afhænger af hvor kraftigt et hår du synes dukken skal have. Jeg viklede et lag først på ca 6 cm og så viklede jeg tilbage igen, så der var 2 lag garn. Du tager derefter en nål og sytråd og syer nogle små sting frem og tilbage ned igennem garnene. Jeg var meget fokuseret på at det skulle være lige imellem bogen, men det var virkelig noget bøvl. Det er nemlig svært at få nålen op igen når du skulle stikke fremefter. Først bagefter kom jeg i tanke om at jeg blot skulle have gjort det i siden af bogens ryg og så bare klippet op i den modsatte side af bogen, hvorefter håret stadig var lige langt på begge sider af syningen… tanketorsk..

Som sagt havde det været nemmere at sy lidt til den ene side, i stedet for i midten.. Men du stikker et lille sting tilbage og et større frem, et lille tilbage, et større frem osv. Træk godt sammen i tråden for hver sting. Derved bliver bredden på håret også lidt mindre og håret bliver tættere.

Nu klipper du så alle trådene over i den modsatte ende af bogen. Har du syet de små sting lidt i den ene side af bogen, skal du klippe i den modsatte side i den anden ende af bogen. Håber det giver mening. Du skal ligesom tænke at syningen skal være i midten af håret når du klipper op.

Når du har klippet håret op, ser det sådan ud

Nu skal du tage din dukke. Hvis du ønsker hun skal have lidt pandehår, skal det syes først, eller kan du sætte håret på og springe de næste billeder over.

Tag en lang sytråd og stik ind i siden øverst på hovedet. Sy store sting tæt hen over panden. Mit blev ikke helt lige, men heldigvis kommer det lange hår til at skjule det.

Tag nu det lange hår og start i midten af pandehåret. Sæt det fast med et par knapnåle. Fortsæt ned til nakken og sæt evt et par nåle i.

Sy håret fast ved at sy små sting ned igennem hårets midte hvor de andre sting blev syet.

Nu er håret færdigt. Hvis du synes det er blevet lidt skævt eller er for langt, så kan du bare klippe det. Men pas på at du ikke bliver ved med at synes du lige skal rette, for så kan du risikere hun bliver korthåret..

Nu er det så op til dig om hun skal have rottehaler, fletninger eller bare løst hængende hår.

Det er nu også ved at være på tide at hun får nogle øjne. Jeg vil foreslå at du prøver med knappenåle først. Stik dem i dukken og se hvordan du synes det ser ud. Når først du har tegnet dem op med farve, kan det ikke rettes mere… Jeg har brugt en almindelig sort tusch. Men prøve på en rest lille stof først, magen til hovedet, så du ved hvordan tuschen virker.

Til kinder har jeg bare brugt lidt af min egen blush. Du kan sikkert købe noget der er beregnet til dukker, men det her fungerede nu ret godt. Bare pas på at du ikke får for meget på. Det skal kun lige være en antydning af farve.

Huen er det sidste der skal laves og nok også det nemmeste. Du kan i Stof og stil købe rødt tubestrik. Det er bare at lægge mønsteret på og klippe ud med sømrum. Jeg valgte at sy op i en spids på vrangen før det  klippes til, da det trævler meget nemt. Det er strik og derfor skal kanten nederst bukkes og hver en maske skal lige fæstes med et sting. Ellers ville jeg være nervøs for om det kan trævle op.

Derefter er det at vende huen om og så må du afgøre om der skal en lille  kvast på i spidsen. Jeg valgte at undlade det, men har siden set et billede hvor der ligesom hang en lille kvast i en snor og det så meget sødt ud. Så jeg ændrer på indlægget hvis det bliver tilføjet.

Min nissepige er lavet som et evigt minde til yngstedatteren. Jeg har skrevet et lille meget personligt kærligheds-brev til hende og foldet den sammen i nissepigens lomme. Tanken er at brevet skal blive i lommen og måske læses når nissepigen hvert år findes frem. Ældstedatterens nissepige, som hun fik for 5 år siden, har et lignende brev i lommen. Hvis de er heldige at gemme brevet, vil det også være der om mange år, og minde dem om vores lille familie. Jeg er godt klar over det går hen og bliver lidt sentimental, men det følger nok med efterhånden som man bliver ældre…

Nu flytter nissepigen så til Århus for at bo hos yngstedatteren.

Håber du får lyst til at bruge mønstrene til din egen nissepige. Du kan også sy i noget stof som ikke er julet og så bliver resultatet en dukke der kan pynte hele året rundt.

Rigtig god fornøjelse og smid gerne en kommentar, så blive jeg glad.

4 thoughts on “Min nissepige. Del 3

 1. Hej Gitte

  Jeg er næsten færdig med min nissepige, mangler kun hår og sko. Du skal have stor ros for den bedste vejledning jeg længe har set, du er et natur talent 0)
  Jeg tagger dig når jeg lægger billede op på IG.
  Mvh Tove

  1. Hej Tove. Åh hvor er det altså en dejlig kommentar, tusind tak for det. Og jeg vil glæde mig til du tagger mig 😊

  1. hej Heidi. Det er sådan en lille pose du kan købe ved Stof og stil hvor der vel ligger ½ meter strik i. Det måler 6 cm i bredden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *