Lille kortholder. Mønster og diy

Jeg har længe gået og tænkt på at jeg skulle sy mig en lille kortholder. Lige nu ligger mine kort løse i en lomme i tasken. Kortholderen skal bruges til de kort man ikke bruger så tit. Det krævede lige et par forsøg inden størrelsen var som jeg vil have den. Men nu tror jeg den er der. Kortholderen er meget nem at sy, her kan alle være med. Det er et rigtig godt begynder projekt. Det er også et godt ´reste´projekt, så man kan få brugt de små stykker stof, der ofte kommer i overskud fra andre syting.

Kortholderen har 4 lommer. Den kan dog godt rumme mere end 4 kort, da der sagtens kan ligge 2 eller flere i hver lomme.

I dette indlæg får du mønster og diy til den. Du kan printe mønsteret, men da mønsteret er meget enkel og kun består af firkanter, lægger jeg også et billede ind med målene. Så kan du selv tegne op, hvis du ingen printer har.

I dette link kan du printe mønsteret: 

Husk at printe i 100 % eller faktisk størrelse.

Du kan bruge mange forskellige metervarer til denne model. Jeg har syet den både i fløjl, almindelig bomuld og i møbelstof. De fleste af stofferne er købt ved Selfmade. Til yderstof kan du med fordel bruge noget som er lidt kraftigt, og skillevæggene er bedst at lave i en tyndere vare, såsom almindelig bomuld. Det ene lag yderstof og det ene lag på klap får strøget en vlieseline på sig. Klip delene ud med sømrum. Vlieselinen klippes uden sømrum.

Inden du starter med at sy, skal du gøre op med dig selv hvilken lukning du vil have. Jeg prøvede flere ting, bl.a trykknapper. Men jeg fandt ud af at velcro virkede bedst. Vil du have en anden lukning er du nødt til at tænke det ind i sy processen. Men nu går vi ud fra velcrobånd.

Stryg vlieselinen på bagsiden af den ene klap. Læg derefter de 2 dele sammen ret mod ret. Sy langs de 3 af siderne. Klip sømrummet ned og klip hjørnerne skråt af.

Vend klappen rundt til retsiden igennem den usyede side og kantstik de 3 sider.

Et stykke velcro ( den bløde del) syes på klappens bagside, ca ½ cm fra kanten. Vil du have et symærke på, skal det også gøres nu. Det kan også side andre steder på kortholderen.

Tag den ene yderdel ( den side der skal være holderens yderside) og læg klappen på ret mod ret, i midten af den korte side. Sæt den fast med nåle, eller giv en stikning i kanten for at holde den på plads.

Læg den anden yderdel ovenpå med retsiden nedad. Sy kanten rundt, men lade et lille stykke være usyet. Det er imellem mine fingre.

Klip sømrummet i hjørnerne skrå af og vend om til retsiden, igennem det lille hul. Stryg stykket og sy en stikning langs hele kanten rundt, derved får du også lukket det lille hul.

Vend stykket om, så det bløde velcro ligger nedad mod bordet. I modsat ende skal det andet velcro nu syes på ( den hårde side) Det skal syes på ca 1½ cm inde på stykket.

Nu skal skillevæggene til kortholderen syes. Tag de 2 stykker og fold dem på midten med retsiden indad. Det er vigtig at du får dem foldet på det rigtige led.. Derfor tjek at du folder den side der måler 20 cm( ekskl. sømrum) . Da jeg bruger 1 cm sømrum, vil det så være den side der måler 22 cm. Hvis du har brugt 1 cm sømrum, vil stykket nu have de mål der er på billedet.

Sy langs kanten på de 2 stykker. Det ene stykke skal du sy ½ cm længere inde end det andet. Du kan godt se der er forskel på mit sømrum på billedet. Det skal gøres for at det færdige resultat af de 4 skillevægge bliver pænest. Sørg for at du ved hvilket stykke der nu er lidt mindre end det andet, da det senere skal ligge øverst når du samler skillevæggene. Det giver mening senere.

Pres sømrummene fra hinanden

Tag fat i den øverste kant på det ene stykke og træk det indeni sig selv. Det kommer til at være et rør i dobbelt stof.

Sy rundt i kanten af de rå kanter, men lad et hul være usyet til at vende rundt med

Træk ud til retsiden igennem hullet. Sy hullet til med små sting. Det samme gør du ved det andet stykke.

Nu skal du sidde og nørkle lidt med røret, så den lodrette sammensyning kommer til at ligge knap i midten og den vandrette sammensyning kommer til at ligge i kanten når du stryger stykket fladt. Det gør jeg for at fordele mængden af stoflag, når delene skal syes sammen senere.

Nu har du så 2 stykker fladpresset rør. Det ene stykke er en anelse mindre end det andet.

Læg de 2 stykker ovenpå hinanden. De passer jo ikke helt sammen på det ene led, men sørg for at de bliver lagt i midten, så der er lige meget forskel i begge ender. Sørg også for at sammensyningen i siden ligger til hver sin vej. Det gør at det ikke bliver så tykt at sy i.

Sy ned i midten af de 2 lag, så der er åbent i begge sider.

Læg det midt på yderdelene. Læg det sådan at det mindste stykke ligger øverst. Sy en stikning ned i midten i tidligere syning

Løft op i det øverst lag og sæt nåle i de 2 sider der støder mod hinanden.

Sy en stikning i midten, yderst i kanten. Jeg vil tror stikningen er ca 5 cm lang. Du afgør selv hvor lang du synes din stikning skal være, blot skal den være lige lang på alle de øvrige stykker.

Fold det sidste lag skillevæg op at sæt nåle i de sider der støder sammen. Det samme gøres fra den anden side.

Til sidst sættes den sidste skillevæg fast på yderdelen og syes fast med en stikning. Det samme gøres ved den anden side.

Et stykke kortholder færdig

Grunden til at der skal være lidt forskel på de 2 skillevægge, er at når du lukker holderen, vil de ikke være ens i højden, da de ligger ovenpå hinanden. Men den lille forskel på ½ cm gør, at i lukket tilstand ser skillevæggene lige høje ud

4 kortholdere blev syet, før jeg var tilfreds med mønster og vejledning. Den ene røg ud med det samme. De andre 2 kan sagtens bruges.

Håber i kan bruge mit mønster og giv gerne en melding tilbage om det er brugbart.

Jeg ville også elske om i tagger mig på diverse sygrupper og instagram❤  Ingen krav, blot et stort ønske. På den måde kan jeg se om i bruger mine mønstre. Der går rigtig meget tid med at lave disse, mere tid end man måske skulle tro. Så er det jo rart at opdage at det bliver brugt 😍

10 thoughts on “Lille kortholder. Mønster og diy

 1. Hej,
  Sikke en god beskrivelse! Jeg har lige downloaded mønstret og vil sy kortholderen i nærmeste fremtid 🙂
  Må jeg spørge hvor du bestilte dine labels henne? Syntes de er så flotte 🙂

  1. hej Tamara. Mange tak skal du have. Dejligt at du vil prøve mønsteret. Mine mærker er købt ved Aliexpress. De er faktisk dobbelt foldede , så man kan sy dem ind i en sidesøm, men jeg klipper dem som regel blot i stykker og bukker klippekanten, så de kan syes på andre steder. Jeg har lavet 2 indlæg om dem, men da indlæg er af ældre dato, kan jeg være i tvivl om forhandleren stadig ligger i link. Men prøve at læse dem igennem, da de kan give dig en ide om hvordan du får dem bestilt.
   https://sygal.dk/2018/11/29/mine-nye-symaerker/

 2. Hej Gitte
  Tusinde tak for dine skønne mønstre 🙏
  Jeg har syet flere af dine tasker og uden dine rigtig gode vejledninger var jeg aldrig kommet i gang med taskeprojekter😀
  Venlig hilsen Kirsten

 3. Kære Gitte.
  En søndag alene hjemme, og du har reddet mig, så jeg kan komme til føsda` i morgen, som jo oz er helligdag, medbringende en fin lille gave, med plads til en seddel i. 1000 tak – igen – for dine meget meget fine og klare anvisninger. Det er så fine billeder og SÅ meget hjælpsomt. Tak fordi du giver dig tid. Jeg bruger dig meget tit, og fortæller også til alle og enhver der gider høre om din fantastiske hjemmeside. Kærlig hilsen fra Connie

  1. Hej Connie. Ej tusind tak for din søde kommentar. Det er sådan en der bliver læst et par gange, fordi den gør mig så glad. Dejligt at høre at du kunne bruge kortholderen til en pengegave. Begge ting gjorde sikkert lykke. Det er nu engang en lidt flad fornemmelse, at give kun en seddel, så det var da virkelige en god ide at putte den i kortholderen. Den ide napper jeg til næste gang. Stor tak til dig❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *