Kjole i safari look , syet efter mønster fra AOH

For lidt tid siden syede jeg en kjole i et ældre mønster fra Selfmade. Desværre kan det mønster ikke købes mere. Jeg har derfor fundet et andet mønster, og med lidt ændringer kommer det til at ligne kjolen rigtig meget. Mønsteret er fra magasinet Alt om Håndearbejde 01/2022.

Hvis i synes kjolen ser lidt krøllet ud, så er det fordi billederne er taget efter en 70 års fødselsdagsfest, hvor jeg har siddet ned i knap 7 timer. Så den har faktisk klaret det ret godt.

Modellen er nok bedst beskrevet som en blanding af safari og militær look. Knapperne er i metal og ligner næsten uniforms-knapper.

Stoffet er købt i Budapest, for næsten ingen penge. Det er vævet stof med lidt stræk i. Der er lidt uld i stoffet, men alligevel er den slet ikke for varm at have på , selvom der udenfor er 20 grader. De lækre knapper er købt for flere år siden i Prag. Uanset hvordan farven ser ud på de forskellige billeder, så er kjolen altså næsten sort. Sorte stoffer kan simpelthen snyde øjet.

I magasinet ser kjolen sådan ud

Som i kan se, har jeg foretaget lidt ændringer. Den oprindelige kjole har krave, lange ærmer med manchetter og knapper ned foran. Modellen er en anelse løs, men skal alligevel helst syes i stof med lidt stræk for at blive komfortabel.

Jeg har ændret modellen til at være lidt kortere, have kort ærme, et stort læg i ryggen og stolpelukning ned foran. Lommerne har jeg bibeholdt som på mønsteret. Jeg har syet kjolen i str 42.

I ryggen har jeg lavet et stort læg , som giver kjolen ekstra vidde.

Mine mønsterdele til kjolen ser sådan ud.

Her kommer lidt nærmere forklaring til ændringerne.

Forstykket: her ville jeg ikke have knaplukning hele vejen ned. Derfor blev mønsteret foldet i den markering der hedder midtfor og lagt til stoffets foldekant. I halsen bliver en ny halsudskæring tegnet, 3 cm nede på skuldersømmen ( det er på billedet endnu ikke klippet af mønsteret og stof ) Til stolpelukningen klipper jeg tilsidst en lang strimmel. Jeg vil gerne give en sy vejledning på hvordan den er syet, men det bliver i et andet indlæg. I øvrigt kan kjolen sagtens med den nye halsudskæring komme over hovedet, så stolpen kan udelades. Der skal også klippes en belægning til halskanten.

Bagstykket: Her lægger jeg 8 cm til midt bag og lægger den til fold. Igen lægger jeg 2 cm til i sidesømmen som sømrum.

Bærestykke: Den har jeg klippet i dobbelt stof, da jeg så ikke behøver belægning i det bagerste stykke. Ny halsudskæring tegnes op, igen 3 cm nede på skuldersømmen.

Ærmer: mål hvor langt dit ærme skal være, og buk mønsteret op. Jeg har virkelig store overarme og var lidt bekymret for om de kunne være der, så jeg klippede mønsteret op i skuldermarkeringen og rykkede dem 2 cm fra hinanden. Jeg ville have opslag på ærmerne, derfor ser mine ret lange ud. Det ændrede jeg dog under syningen, og klippede dem kortere.

Den kjole jeg gerne ville have den til at minde om ligger i dette indlæg

Jeg er ret vild med safari/militær looket.

Den her kjole sidder endda bedre en den første. Det er helt sikkert fordi den har brystindsnit, hvilket den første ikke har.

Håber du kan bruge indlægget som inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *