Quiltet jakke efter gratis mønster

For noget tid siden fandt jeg et quiltet sengetæppe i genbrugen. Nu har jeg fået syet en jakke ud af det. Mønsteret fandt jeg på en hjemmeside som et gratis mønster. Længere nede i indlægget ligger link til hjemmesiden.

Oprindeligt er mønsteret til en jakke i safari/militær stil. Det er i alt fald sådan jeg ser modellen. Men med lidt ændringer kan den ændres til en anden stil. I øvrigt er jeg ret vild med safaristilen, og den skal helt sikkert syes i noget mørkgrønt stof til vinteren. Som en inde-jakke. Men nu har jeg lige prøvet mønsteret af i denne sommerlige quiltede jakke. Skulle du få lyst til at sy jakken magen til min, kommer der længere nede lidt beskrivelse på hvilke ændringer jeg har lavet.

Det er ret genial at bruge noget som er quiltet i forvejen. Det er i alt fald hurtigere at sy. Skulle du kigge efter sengetæpper, vil jeg give dig et godt råd. Kig efter dem som er lavet i bomuld. Det kan også være en blanding, men der skal være mest bomuld i. Det holder sig pænest i brug. Mange tæpper og sengetæpper bliver i dag lavet i kunststof, og de egner sig sjældent til at sy tøj af. De vil fnuldre efter kort tids brug, og så er det ærgerligt at have brugt tid på det.

Mønsteret, jeg har brugt som udgangspunkt, ligger i dette link :

https://www.moodfabrics.com/blog/the-olive-jacket-free-sewing-pattern/

Mønsteret er lidt oversize, hvilket er fint, da der så er god plads til ærmer med vidde.

Når du har printet mønsteret og samlet siderne, skal du bruge de 5 dele som på billedet. To mønstre til forstykke, to mønstre til bagstykke og et ærme.

Mønsteret er inkl. 1,2 cm sømrum.

Jeg har lavet ryggen ud i et, og uden sammensyning som i originalen. Derfor skal de 2 dele til ryggen sættes sammen. Husk at du først skal fjerne sømrum på disse 2 kanter, før du taper dem sammen. Jeg vælger at tegne en rød streg, og ikke klippe sømrummet af, da jeg vil sy jakken næste gang som originalen.

De 2 røde streger skal så lægges ovenpå hinanden. I nakken runder jeg kanten ca 1 cm ned, da jeg ikke skal have kraven på.

På forstykket gør du det samme med de 2 dele. Når de er sat sammen, rundes den nederste kant. Hvis du som jeg vil have trenselukning skal der ikke være et overlap på forstykkerne. Derfor skal den ned foran ramme det punkt der hedder midt for. Det er ved nr 2 afmærkning i halsen. Her rundes linjen også. Gå ca 2 cm ned midt for ellers vil den gå for højt op i halsen, men det er fordi jeg ikke skal have krave på.

Så er mønsteret ved at være klar til brug.

Jakken minder meget om en anden jakke jeg har syet. Den har jeg været rigtig glad for , så det er selvfølgelig den som har inspireret mig til denne. Du kan læse mere om jakken i dette link: https://sygal.dk/2021/06/13/jakke-syet-til-yngste-datteren-ud-af-et-sengetaeppe/

Lommen har jeg tegnet på fri hånd, så får man også lige den størrelse lomme man ønsker.

Jeg har brugt træknapper som lukning og syet trenser ud af kantebåndet fra sengetæppet. Der ligger vejledning til lommer og trenser i dette indlæg:http://sygal.dk/2021/06/12/sy-med-kantebaand/

Alle kanter og indvendige sømme er kantet med kantebånd fra sengetæppets kant.

En lidt sart jakke måske, men da stoffet er vasket før brug, ved jeg at den godt kan tåle vask.

Et rigtig fint mønster, som står på min liste til vinter i en mere ensfarvet udgave.

6 thoughts on “Quiltet jakke efter gratis mønster

    1. hej Bodil. Det lyder dejligt, men jeg kan faktisk ikke engang fortælle dig hvordan man gør det 🤣 Jeg kunne foreslå at du følger min facebookside der hedder sygal, hvor jeg altid fortæller når der ligger nyt på min blog. Ellers kan du også følge mig på instagram hvor jeg også henviser til når der ligger nyt på bloggen 😊

  1. Hej Gitte.

    Jeg har printet mønstret ud, men jeg er i tvivl om, hvilken streg/størrelse der er en small. Ved du det?

    Hilsener Julie

    1. hej Julie. je har lige googlet det. Jeg vil mene det er den størrelse der hedder 6. Det skulle svare til en small. Men jeg ville nok stadig lige tjekke med målskemaet. Det er i inch og du skal gange med 2.54 cm 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *