Sommerkjole med Smocksyning

For længe siden syede jeg en kjole til yngste datter. En kjole, der bare består 2 firkanter, og så syes der smock i det øverste stykke. Smock er en teknik, hvor undertråden erstattes af en tynd elastik, og så syes der ellers bare med stikkesting.

Nu fik jeg endelig syet en smock kjole til mig selv.

Kjolen er syet i en tynd fastvævet vare. Den har en anelse blank overflade. Jeg er i tvivl om hvad det består af, men det er rimeligt krølfrit. En kjole der er perfekt til vores forestående ferie på Kreta. Måske er den lige til den gennemsigtige side, så jeg snupper en underkjole med, men bliver det varmt, så bliver det uden. Stoffet er købt i Malaga under en ferie.

Får du lyst at sy en kjole i samme model, vil jeg anbefale at du ikke lige som det første springer ud i en tynd vare som mit. Det var ret svær at styre undervejs, så den drillede lidt. En tynd og blød bomuld eller lignende ville være bedre at starte med. Du kan evt læse mere om smock syning i dette INDLÆG

Datterens kjole, som jeg syede for længe siden, ser sådan ud

Til min egen kjole, som jeg vil vurdere er en str 42/44, har jeg klippet 2 firkanter på 85 cm bred x 110 cm lang. Hvor meget stoffet vil rynke ind, afhænger af flere ting, både stoftykkelse, trådspænding og hvor tæt du syer stikningerne, så det er noget med at prøve sig frem.

Stropperen er blot strimler, syet dobbelt. Jeg har lavet dem ret brede. Men som en sjov detalje har jeg syet 2 små strimler også, der kan bindes omkring stroppen. Det ligner at stropperne derved er bundet med en knude, men det er ren snyd. Et lille tip er at den lille strop også kan bindes under bh stroppen hvorved man altid har stroppen dækket.

Hvor mange rækker smock man skal lave, afhænger af hvor stor et stykke du vil have med rynk. Jeg prøvede at holde den op foran mig for at vurdere det undervejs.

Når du syer smock, er der en ting du skal bemærke… Det krymper mere sammen, når du giver det damp.. Så selv om det måske ser for bredt ud eller bølger, så prøv at dampe det. Du vil blive overrasket. Start med at give det lidt damp så du kan se hvor meget det trækker sig sammen. Giv det så mere, hvis du synes det ikke er nok.

Min øverste kant vippede rundt og artede sig lidt sjovt, men det forsvandt helt da jeg gav det damp.

Før damp:

Efter damp:

Som nævnt voldte kjolen mig lidt kvaler undervejs, da stoffet er tyndt og en anelse glat. Til en anden gang vil jeg nok overveje at tegne et par linjer op undervejs, så jeg hele tiden kan se om stikningerne ligger skævt. Men heldigvis er stoffet mønstret med et lige mønster, så det kunne jeg bruge som pejling.

Den er vist ikke dum til en varm dag på Kreta ❤

Solhat, solbriller og strandtaske, så er jeg parat til varmen

I øvrigt er tasken syet ud af gamle jeans bukser. Mønster fra Onion. nr 6028. Du kan læse mere om tasken i dette INDLÆG

Jeg har flere kjoler og en bikini på tapetet inden ferie. Men er også ret sikker på at tiden smutter fra mig, så der skal prioriteres 😁

Håber i kan bruge indlægget som inspiration, og smid gerne en kommentar 😘

2 thoughts on “Sommerkjole med Smocksyning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *