Påsyning af lynlås i en taske

Mange har problemer med at få hjørnerne pæne ved lynlåsen, når man syer tasker. Det her er mit bud på hvordan det kan gøres. Jeg har prøvet den af i flere forskellige materialer, og metoden virker lige godt om stoffet er tyndt eller kraftigt.

Den lille kosmetik taske er syet efter et mønster som i forvejen ligger her på min blog, i form af en tegning. Nu har jeg lagt mønsteret ind, så du også kan printe det. Mit indlæg indeholder derfor hele sy vejledningen på tasken

Min taske er syet ud af en quiltet sengetæppe fra genbrugen. Men tasken kan syes i mange stoftyper. Om du vil quilte eller stive den med noget vlieseline er helt op til dig. Nu viser jeg dig metoden, resten er op til dig.

Print mønsteret, og husk at tjekke den lille firkant, hvis du ønsker samme størrelse som min. Klip 2 dele ud i yderstof og i foerstof. Mit foerstof er noget sengelinned. Så skal du bruge en lang lynlås. Den skal bare være ca 5 cm længere end tasken. Om den er længere betyder intet, da vi klipper den til. Bliv ikke forvirret af at jeg ikke har fået klippet hjørnerne. I første omgang glemte jeg det, så de er klippet senere. Klip også 2 små firkanter på ca 5 x 5 cm. Det kommer sig ikke så nøje med dem.

Tag din lynlås og et af de små stykker. Sy stykkets retside på lynlåsens bagside, et stykke nede på lynlåsen. Du kan også sy den på helt oppe i begyndelsen af lynlåsen, men jeg fandt ud af at det første faktisk er pænest. Bruger du en metal lynlås, skal du sørge for at køre nålen ned imellem tænderne, og gør det med håndhjulet og ikke med pedalen… ellers knækker din nål. Klip det overskydende lynlås af.

Klip stoffet til, så det passer med at når du bukker stoffet, og derefter folder det omkring lynlåsen, måler det 1,5 cm.

Det skal måle 1,5 cm,når det er bukket rundt.

Sy en stikning langs kanten og klip stykket til så det er samme bredde som lynlåsen.

Nu skal der måles ud til hvor lang dit lynlåsstykke skal være. Det gøres ved at tage et af stykkerne til tasken og lægge lynlåsen på, (i den side på mønsteret der ingen hak har) . Læg den på 1,5 cm inde på stoffet i den ene hvor du har sat stof på lynlåsen. Sæt en nål fast i lynlåsen i den anden ende, 1.5 cm inde på stoffet. Det kalder jeg for 1. markering på billedet. Dernæst måler du 1,5 længere ind på lynlåsen og det kalder jeg 2. markering. ( lad ikke målebåndet forvirre dig, den har ingen betydning)

Klip nu lynlåsen over ved 1. markering. Lad nålen ved 2. markering blive siddende og find nu det andet lille stykke stof.

Læg stykket under lynlåsen med retsiden opad og sy en stikning hen over lynlåsen i 2. markering.

Klip lidt af lynlåsen af og klip stykket til, så når det foldes (magen til den anden ende), så måler det 1.5 cm. Klip stykket ned i bredden , som lynlåsen.

Nu kan vi gå videre med selv syningen af tasken. Tag igen det ene stykke til tasken frem, og placer lynlåsen midt på stykket, ret mod ret. Skift trykfod til en lynlås trykfod, så du kan sy midt i lynlåsens stof.

Sy lynlåsen fast med en syning. Jeg syer ca midt i lynlåsen. Kan du ikke komme forbi lynlåsens skyder, så stop lige før skyderen. Tag dit sytøj ud af maskinen, skub skyderen ned i den anden ende, som du nu har syet, sæt sytøjet ind i symaskinen igen. Sy videre hvorfra du stoppede. Når din taske er syet, kan ingen se at du undervejs har stoppet en syning…Tag nu det ene stykke foer og læg ovenpå , med retsiden nedad.

Sæt det fast med nåle eller klemmer. Vend sytøjet om på den anden side og sy en syning ned oveni den syning du lige har lavet. Nu har du lynlåsen syet fast i den ene side imellem de 2 lag stof.

Vend de 2 stykker stof om til retsiden, så de ligger ovenpå hinanden, vrang mod vrang.

Nu skal den anden lynlås side syes på samme måde med det andet stykke stof og foer. Vend dit sytøj om så foeret ligger opad. Tag det andet stykke og læg det nederst med retsiden opad. Sæt lynlåsens anden side fast med nåle eller klemmer. Sy en syning ned i midten af lynlåsen.

Når du har syet lynlåsen fast, lægges foeret ovenpå, med retsiden nedad. Sæt det fast med nåle eller klemmer. Vend sytøjet om og sy ned i den tidligere stikning.

Vend de 2 stykker stof om til retsiden, og du har nu syet lynlåsen fast ind imellem de 4 stykker stof. Stryg stykket, så det ligger fint og glat omkring lynlåsen. Sæt nåle i omkring lynlåsen for at holde stofferne på plads, inden du skal til næste step

Og nu kommer mit lille tip… Sy en stikning langs kanten af lynlåsen, men stop lige efter lynlåsen. Sy nu på tværs, og sørg for at du rammer ned i den stikning der er her i forvejen, fortsæt derefter op ad den anden side og igen tværs over i den anden ende. Jeg har prøvet på billedet med pile at vise hvor det er du skal sy tværs over.

Hvis dit stof ikke er quiltet eller ikke så kraftigt, så kan du også vælge at sy tværs over lidt længere nede. Ligesom jeg har gjort ved denne taske, hvor jeg viser det med min finger. Men de første par gange du bruger denne teknik, vil jeg foreslå at du syer tværs over før .

Sådan ser resultatet ud på tasken

Tilbage igen til den anden taske.

Fold nu dit sytøj ud så foer ligger ovenpå hinanden ret mod ret og yderstoffet ligger ovenpå hinanden ret mod ret. Sæt nåle eller klemmer fast langs kanterne.

Oppe ved lynlåsen skal sømrummet deles til hver side

Sy nu alle de sider jeg har tegnet en rød streg på. Imellem mine fingre skal du undlade at sy, da du her skal vende tasken igennem senere. VIGTIGT: Du skal sy, så din syning rammer ca 2 mm fra lynlåsens stof. Afhængig af hvilken lynlås du bruger og hvor bred den virker, er det muligt at det skal være lidt mere end 2 mm. Men ved denne plast lynlås jeg bruger, er det 2 mm.

Næste billede viser hvor tæt jeg er på lynlåsen. Den røde pil viser at jeg er 2 mm fra lynlåsens ende. Håber du kan se det.

Nu skal hjørnerne på tasken syes og så er vi næsten ved vejs ende. Der er 4 hjørner du skal sy. 2 i yderstof og 2 i foerstoffet. Løft op i det ene hjørne og sørg for at de 2 sammensyninger ligger pænt ovenpå hinanden og med sømrum til hver sin side. Sy langs kanten. Den røde linje viser sy linjen

Sy alle 4 hjørner. Vend tasken igennem det usyede hul

Når tasken er vendt om til retsiden, lukkes hullet med en syning. Hjørnerne trykkes på plads og lynlåsens snipper nørkles på plads, så det sidder pænt.

Den lille kosmetik taske passer så fint til min rejse-taske som jeg har syet for længe siden, ud af det samme sengetæppe. Rejse-tasken finder du i dette INDLÆG

Jeg håber i kan bruge vejledningen og tippet. Det vil glæde mig om jeg får nogle tilbagemeldinger hvis det virker for dig.

God fornøjelse

14 thoughts on “Påsyning af lynlås i en taske

 1. Tak for perfekt 👍🏻 vejledning i at sy lynlås i, har altid syntes, at det ikke så pænt ud med buler og buk 💐

 2. Tak, for super vejledning. Synes aldrig rigtig jeg har været til freds med mit resultat, men denne skal prøves .

  Tak for din dejlige blog og alt det du deler 😊

 3. Tak for mange dejlige vejledninger! Men mener det må være en fejl, når du skriver at lynlåsen skal være 5 cm længere end tasken. Det er vel mindre? Jeg har prøvet og prøvet men………….
  Vh. Annette

  1. Hej Annette. Mange tak skal du have. Nej det er faktisk helt rigtig at lynlåsen skal være længere. Jeg skriver også at det er lige meget om den er ekstra lang. Fidussen ved den her metode er netop at du klipper lynlåsen til efter den taskes størrelse som du syer. Det giver dig mulighed for at bruge forskellige rester af lynlåse, som man lige har liggende, og du er ikke bundet af at skulle lave tasken i en bestemt størrelse pga din lynlås længde. Det synes jeg nu også indlægget viser ret tydeligt. Prøv at læse hele teksten, så skulle det gerne give mening. Selvfølgelig kan du også sagtens bruge en lynlås som har den præcise længde som tasken, men det er ingen krav.

 4. Tusind tak for en fin vejledning. Nu er det for første gang lykkes mig at få en lynlås til at sidde pænt.
  Venlig hilsen Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *