Halsedisse til voksne. Gratis mønster og vejledning

Denne halsedisse har jeg gået med i tankerne i noget tid. Den er nem at sy og vil passe de fleste. Du kan meget nemt lave den lidt mindre eller lidt større hvis der skulle være behov for det. Mine krav var at den skulle gå lidt ud over skulderen, kunne virke som rullekrave, dække godt ned foran og lidt ned i nakken.

 

Dette mønster er opstået pga min svigersøn. Min søde og seje svigersøn. Han studerer, men har valgt at tage et års sabbat fra lærebøgerne. Han har derfor fået job ved Coop, på deres lager. Men han skal cykle 13 km for at komme på arbejde, så det bliver til 26 km hver dag… samtidigt så er arbejdet  fra kl. 19 til kl. 2 i et kølerum.. så der er meget koldt. Busforbindelserne er så dårlige at han er nødt til at tage cyklen. Hvis ikke det er sejt, så ved jeg ikke hvad. Jeg tænker der er mange unge der ikke ville have taget det job om der så bare var 5 km de skulle cykle 🤣 Han bruger en halsedisse når han cykler og også på arbejde. Jeg tænkte, at det kunne da gøres bedre og pænere end den købte han havde, og så kunne han få nogle stykker at skifte imellem.

Jeg forsøgte mig med flere forskellige før jeg landede ved denne model.

Tanken er at den skal vendes så den bliver mest dækkene foran. Men modellen er lavet sådan at du bestemmer selv hvordan du vil have den til at vende.

Min svigersøn boer i Århus, så jeg fik lige min kollega på arbejde til at lege model og teste halsedissen.

 

Den sidder så fint på ham over skulderen. På billedet øverst er den bukket som rullekrave, men den kan også bruges hvor den ikke er bukket.

 

I nakken sidder den sådan her. Han har en polotrøje indenunder, og alligevel sidder halsedissen så fint. Da mit symærke er rosa, har jeg valgt at sætte den i nakken.

Mønsteret til halsedissen kan du printe her:  halsedisse

Størrelsen er  one size. Den vil passe de fleste voksne. Ellers kan du meget nemt gøre den lidt mindre og lidt større. Det afhænger også meget af hvilket materiale du syer den i.

Min er syet i en lidt kraftig ribstrik på ydersiden og en blød  strikket fleece indvendigt.

Bemærk mønsteret er uden sømrum

Mønsteret består af 3 sider

De klippes ud og side 1 og side 2 sættes sammen. Så ser det sådan ud.

Klip de 2 dele ud i yderstof, lagt til fold. Jeg lægger 1 cm til som sømrum. Det samme skal klippes til inderstoffet, men der lægger jeg 2 cm til  øverste kant. Det er fordi ombukket tager lidt af inderstoffet.

Nu skal de 2 dele yderstof lægges samme ret mod ret og syes i sidesømmene. Det samme ved inderstoffet. Jeg bruger ikke overlocker, men en meget elastisk sting. Grunden til jeg ikke bruger overlocer er at jeg gerne vil kunne stryge sidesømmene til hver sin side. Det gør at sidesømmene bliver så tynde som muligt. Inderstoffet lægges på samme måde og syes. Du har nu 2 rør..Stryg sidesømmene fra hinanden.

Vend det ene rør om til retten og put det indeni det anden rør. De kommer så til at ligge ret mod ret.

Sæt nåle i den øverste kant og sy kanten rundt. Igen bruger jeg blot en elastisk søm.

Vend derefter halsedissen om til retsiden. jeg sætter nåle i halskanten og stryger den, hvorefter nålene kan fjernes.

For at de 2 lag ikke skal glide fra hinanden syer jeg en lille stikning ned i sidesømmen ca 3 cm fra øverste kant i begge sider.  Jeg syer imellem de 2 nåle, præcist ned i sidesømmen. Syningen forsvinder nærmest ind i sømmen.

Hvis du som jeg vil have at den kan bruges med ombuk, skal du lave et ombuk nu for at rette den nederste kant til. Sæt de 2 lag sammen med nåle.

Nu skal den nederst kant syes. Den vælger jeg at overlocke. Pas på at du ikke kører over en nål. Jeg overlocker den for at kanten ikke skal blive tyk. Samtidigt får halsedissen et lidt sporty udtryk og det passer fint til en ung mand.

Det korte stykke skal være bagpå ved min model. Vil du have den til at gå længere ned foran eller bagpå , ændrer du bare på buen på halsedissen. Da min skal bruges af en ung mand, skal han ikke døje med mit rosa symærke. Derfor bliver det syet på i bag.

Min halsedisse skulle være lidt maskulin og det er selvfølgelig også derfor den er syet i sort stof. Min kollega siger den er rar at have på. Jeg spurgte ham, om den skulle sidde strammere, og det sagde han nej til. Ellers ville det være nemt at lave mønsteret mindre i midten. Jeg tænker min svigersøn er en anelse større end min kollega.

Det er et mønster, hvor man har mange muligheder for at ændre på halsedissens udseende ved at bruge forskellige farver, stoffer og pynt.

Jeg vil lave en  `kvindeudgave `hvor jeg sætter en lynlås eller en anden lukning foran, da jeg ikke synes det er super praktisk at trække den over hovedet. I hvert fald ikke de dage hvor man har brugt 1 time eller mere på at få hår og makeup til at sidde perfekt.. Men lige nu skal der syes mande-halsedisser…

Håber du kan bruge mønsteret og smid gerne en kommentar.

 

36 thoughts on “Halsedisse til voksne. Gratis mønster og vejledning

 1. Som altid en praktisk og smuk ting fra din hånd. Du er en af mine ynglings bloggere, og jeg glæder mig hver uge til du har fridag fredag så der kommer spændende ting i mailboksen… Tak for dig Gitte og din skønne blog. Du kunne jo overveje at bestille dit mærke i sandfarvet til “mandeting” og så bruge de fine lyserøde til “dametingene” og de neutrale ♥️

  1. Hej Mette. Tusind tak, Det er godt nok en dejlig kommentar at få, den måtte jeg lige læse et par gange 😘 Det har jeg også overvejet 👍

 2. Den er virkelig fin. Det vil være en god ekstra julegave. Troede lige det var din svigersøn. Han ligner da en svigermors drøm 🙂
  Tak for mønsteret! Du er så inspirerende!

  1. Hej Ingelise. Mange tak. Nej det er han ikke, til gengæld er han en rigtig sød og hjælpsom kollega 😁 og tak for at du læser med på bloggen 😘

 3. Ih, mange tak for endnu et fint mønster fra din side 🙂 Det er en rigtig god idé, og den sidder da helt perfekt.

 4. Super.. den skal straks syes til manden.
  Han cykler også i al slags vejr ud til en skov, hvor han er frivillig for andre mænd som har haft kræft.- Ligesom han selv har haft ❤️
  Du må meget gerne lave en mere feminin damemodel, samt en børnemodel
  Tusind tak for dit arbejde 👏👏💗💗❤️❤️

  1. Hej Karen. Den får han da helt sikkert glæde af 👍 Han lyder som en ildsjæl 😘 Jeg er ved at udtænke en damemodel og vil helt sikkert også gerne overveje en børnemodel. Dog tænker jeg indtil videre kunne man tage af mønsteret i midtfor og midtbag til barn, evt også lidt i højden.

 5. Hej Gitte
  Tak for mønster -dejligt du deler din kreativitet med os 🙂
  Hvor meget stof bruger du, syntes ikke jeg kan se det nogen steder
  vh connie

  1. Hej Connie. Mange tak skal du have. Nej jeg skriver ikke stofforbrug da man i princippet ofte kan bruge rester til halsedissen. Ellers skal du blot bruge højden på mønsteret + 3 cm i yderstof, det samme til inderstof dog + 5 cm. Hvis du har nogle rester, evt i jersey, kan du starte med at prøve mønsteret af i disse. Dog er mit stof lidt kraftigere end jersey. Det er muligt du synes den virker en anelse stor i jersey, men så kan du tage lidt af når du lægger mønsteret til fold i midtbag og i midtfor. Stoffet har stor betydning for hvordan størrelsen tager sig ud. Rigtig god fornøjelse.

 6. Åh man kan blive helt afhængig af sådan nogle – min mor har strikket mig og min kæreste et par stykker forrige år 😀 Gentager hun sin syning, må jeg påprakke hende at skabe denne version også.

  1. Ja de er rigtig gode. Jeg har lige døjet med ondt i halsen og da fandt jeg ud af at det også var dejligt at sove med en halsedisse. Du må da bare have hende igang 😍

 7. Hej Gitte.
  Jeg er lidt udfordret i fht at lave en halsedisse, da den skal bruges i børnehave skal den kunne løsne sig. Jeg har lavet en prøve med velcro men han syntes ikke den er behagelig at have på.
  Hvis jeg benytter dit mønster, hvor vil du så anbefale at jeg syer velcro på?

  1. Hej Helle. Jeg tænker det må være fordi du har fået placeret velcro for tæt på åbningen, og derved kan det stikke. Jeg ville sætte det på et godt stykke inde på halsedissen og måske kun i 3-4 punkter ligesom hvis det var knapper. Sørg for at han-båndet sidder underst, da det er det som stikker.

 8. Jeg er bare SÅ glad for din side. Du har hjulpet mig rigtig rigtig meget, sidst var det halsudskæringer, nu skulle jeg så sy en halsedisse, googler sådan en – og hvor havner jeg, igen igen på din side. Jeg får helt tårer i øjnene når jeg tænker på hvor meget et helt fremmed menneske hjælper mig. Tusind tak for det.

  1. Ih Katrine, din kommentar bliver jeg da total glad for at læse sådan en lidt trist og mørk formiddag. Tak til dig 😍

 9. Mange tak for mønsteret og din fine vejledning. Både min mand og jeg har udendørs arbejde og jeg har nu syet en halsedisse med lynlås til os begge og de er skønne. Tak for du gav mig inspiration. 👍😉

  1. Hej Lene. Tusind tak for din søde kommentar 😍 Sådan en kommentar gør bare en dag lidt bedre. Rigtig god ide med lynlås. Det har jeg ikke fået afprøvet endnu, men det lyder ret smart at man er fri for at trække den ned over hovedet.

 10. Jeg syntes din halsedisse ser super fin ud
  Jeg vil prøve at lave en til manden
  Hvis du kan sende tegningen og beskrivelse
  Mvh
  Annette

  1. hej Anette. Mønsteret kan printes fra indlægget. Jeg ved der er nogle der forstørrer det på pc, indtil test firkant passer, og så tegner direkte over på papir fra skærmen. Vejledningen er ikke til at printe, det ville vist fylde 40 sider med alle billeder etc, og tage en hel farvepatron 😉

 11. Tak for mønstret og vejledningen – jeg prøvede at sy den kun med overlock. Den ser ikke så præcis ud, men den virker brugbar.

  1. Hej Ellen. Dejligt at høre at du har brugt mønsteret. Jeg bruger ikke så ofte overlockeren, fordi jeg netop synes det kan være lidt svært at styre det præcist nok, selvom det jo nok i sidste ende er en vanesag 😉

 12. Hej
  Jeg fik anbefalet din hjemmeside, og åh hvor er der mange spændende mønstre med gode forklaringer. Jeg er helt ny til det her.
  Men jeg kan ikke lige lure målene på dit halsedisse mønster… er det mig der er skør, eller har ikke skrevet cm mål på mønstersiderne?
  Mvh Lone

  1. hej Lone. Ih hvor bliver jeg dog glad over at læse din kommentar, tak skal du have 😍 Nej der er ingen mål på halsedissen. Det er et mønster som du printer. Der ligger i indlægget et link som du trykker på og så kan du printe det. Du skal blot lige tjekke at den lille firkant nederst er 5 x 5 cm, så har du nemlig printet i rigtig størrelse. Skal du bruge halsedissen i mindre størrelse, f.eks et stort barn, så kan du printe mønsteret i mindre end 100 %. Vil du have den lidt større, printer du den i mere end 100 %. Men den jeg har lavet passer til hele min familie, både mænd og kvinder. Du må meget gerne skrive til mig privat hvis det volder dig problemer, så vil jeg prøve at hjælpe dig videre. Rigtig god fornøjelse 😍

 13. Hej, nu er jeg her igen, inde og hente mønster, min bror fik en sidst jeg var inde, han blev så glad for den, jeg havde forlænget den sidst, nu vil han have en til bare længere endnu 🙃 tak for mønster 👌

  1. hej Lene. Ej hvor lyder det dejligt. Super godt at høre du kan bruge mønsteret som udgangspunkt for din egen model 😍

 14. Hej. Nu må jeg prøve at sy en halsedisse. Har printet mønster, men den firkant på 5 cm er kun 4,5 på det mønster jeg har printet.
  Hjælp…. Hvad gør jeg.

  1. Hej Lene. Så står din printer til at printe i forkert størrelse. Lige før du trykker print, kan du vælge det der hedder faktisk størrelse. Den kan også hedde 100 %. Firkanten skal måle 5 x 5 cm ellers er mønsteret forkert.

 15. Hej Gitte
  Tak for dig, din inspiration, og at du så gerne deler dine mønstre og din viden med os! Jeg vil gerne have lavet nogle symærker ligesom dine, men med mit eget print på.
  Vil du oplyse, hvor du køber dem?
  Bedste hilsener
  Laila

 16. Hej Gitte,
  mange tak for inspiration til halsedissen. Jeg har ændret lidt på dit mønster så det passer til de familiemedlemmer, som har fået dem foræret.
  Af mange rundt omkring er jeg blevet spurgt, om jeg sælger dem – det vil jeg ikke!
  Men jeg kunne godt tænke mig, at sy nogen, som jeg gi’r væk mod en donation til en gammel skolekammerat, der er hårdt ramt af oktoberstormfloden.
  Vandet i huset stod 1,60 m højt i stuen – så skaderne er tårnhøje…og donationer er ved at dale ned…
  Så selvom det ikke bliver store beløb, der kommer ind ad denne vej, vil jeg gerne understøtte familien.
  Håber, at jeg får et OK af dig, da de baserer på dit mønster!
  Med venlig hilsen
  Marlies

  1. Hej Marlies. Mange tak for din søde kommentar. Hvor er det sødt gjort at du sådan vil hjælpe nogle i nød. Jeg ønsker ikke at mønsteret og det færdige produkt anvendes kommercielt med det formål at andre skal tjene penge på mit produkt. Men da du gør det som donation til et bestemt formål, ser jeg ingen grund til ikke at støtte et godt initiativ. Rigtig god fornøjelse 😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *