Gratis mønster og vejledning til skuldertasken Basicbag

I dette indlæg får du mønster og vejledning til min Basicbag. En god og rummelig taske. En taske hvor du nemt kan sætte dit eget præg med forskellige lommer. Den kan syes i flere forskellige stoffer, men jeg vil anbefale en lidt kraftig kanvas eller fløjl. Indvendigt er den foret med bomuldsstof, og alle rå kanter får kantebånd. Du kan også vælge at vende foret ind i den, men det vil jeg ikke vise i dette indlæg. Jeg synes den får lidt mere facon ved at sætte kantebåndet på, så det er derfor jeg har valgt denne metode.

Tasken har en lynlås lomme og en klaplomme foran. Bagpå er der en stor lomme, som er delt i 2. Jeg havde ikke nok stof til hele tasken, derfor er nogle af mine lommer syet i sort bævernylon.

Tasken måler 16 x 27 x 7 cm

Det er en lang vejledning, men det er svært at gøre mindre, hvis man skal prøve at have det hele med. For nogle af jer er der sikkert afsnit i kan springe over. Hvis du er ny ud i syning , så kan det være en god ide at starte ud med at sy tasken uden lommer. Hvis du vælger noget mønstret stof, får du stadig en skøn taske, lige som denne hvor jeg netop har undladt lommerne

Bagpå tasken er en stor lomme , som jeg har delt med en syning. Den er god til kvitteringer, billetter etc.

Mønsteret til tasken kan du printe i link nedenunder her:

Mønsteret består af 3 sider som skal tapes sammen. Sørg for at tjekke, at du har printet i rigtig størrelse ved at tjekke den lille firkant måler 5 x 5 cm

Læs hele vejledningen igennem, før du starter, så du ikke misser noget vigtig info

På mønsteret står der hvilke dele du skal klippe ud i yderstof. Sørg for at klippe delene ud med maks 5-7 mm sømrum. Dog skal der ved baglommens øverste kant tillægges 2 cm og ved lommen med klappen skal der tillægges 1 cm i øverste kant.

Et lille sømrum gør det nemmere at sy tasken. Giv dig tid, da det ved taskesyning er afgørende at man er nøjagtig. Ved syning af tøj kommer det sig nogen gange ikke helt så nøjagtig om sømrummet er plus minus et par millimeter, men det gør det ved tasker..

Ud over yderstof og foerstof skal du bruge 2 lynlåse, en på 25 og en på 20 cm, 2 D-ringe, noget gjordbånd til stropper ( de kan også laves i samme stof som tasken), 1 trykknap og noget kantebånd. Derudover skal du bruge en taskerem. Hvordan sådan en laves, kan du læse om i dette INDLÆG

Bemærk at lomme-mønsteret skal du bruge 2 gange, hvoraf det ene skal være 2 cm bredere. Det er til den lomme der får klap. Her laves der et fold, for at give lommen fylde. Det kan du sagtens undlade, så skal du bare bruge lommen 2 gange uden tillæg. Ved baglommen skal der tillægges 2 cm i toppen, da der her skal laves et dobbelt ombuk. Klip også 2 små firkantede stykker stof som du skal bruge for enderne af den ene lynlås. Dem har jeg ikke mål på, da de blot bliver klippet til undervejs. Jeg vil tro de måler 7 x 4 cm. Gjordbåndene måler 12 cm x 22 mm. D-ringene måler indvendigt 25 mm. Sørg for at afmærke alle pasmærker, da du får brug for dem under syningen.

I foer klippes delene som på næste billede. Igen skal der klippes 2 små firkanter på ca 7 x 4 cm der skal bruges til enderne på lynlåsen.

Der stryges ikke vlieseline på nogle af delene, da yderstoffet i forvejen er ret kraftigt.

Start med at bukke den øverste kant på lommen, der skal sidde bagpå, 2 gange 1 cm til vrangsiden. Sy en stikning i ombukket og sæt den fast på et af taskens yderstykker. Sy den fast på stykkets retside ved at sy helt ude ved kanten ca 2 mm inde. Det er blot for at holde stykkerne sammen. Sy en stikning op i midten. Læg det til side, da det varer lidt før du skal bruge det.

Nu skal lommerne til forstykket laves.

Start med at lave lommen, som skal have den korte lynlås. Vejledning til den ligger i dette INDLÆG

Her ser du bagsiden. Som du kan læse i link over billedet her er lynlåsen for lang, men det klipper du blot af. De 2 syninger hen over sørger for den ikke springer op.

Nu skal den anden lomme laves. Lommen, som skal have en klap. Buk øverste kant 2 x ½ cm om til vrangsiden og sy en stikning i kanten. På midten af lommen laves et lille fold på ½ cm til hver side af midten. Sy en stikning eller to i kanten hen over folden så de bliver holdt på plads

Slå en trykknap i midten af lommen efter mønsteret ( husk mønsteret er gjort 2 cm bredere end din mønsterdel, læg mønsterdelen på, så der er lige meget sømrum til hver side) Næste billede viser min markering til trykknappen.

De 2 klap-dele lægges ret mod ret og syes sammen på 3 af siderne

Vend klappen om til retsiden. stryg den og giv klappen en stikning ude i kanten. Sæt trykknappe på efter markering på mønsteret.

Buk kanterne ½ cm om til vrangsiden på de 2 lommer og sæt dem fast med nåle efter markering på mønsteret

Sy lommerne fast med en stikning rundt i kanten. Ved den sorte lomme er det kun de 2 af siderne . Nederst på lommerne kan man se at de går lidt ud over kanten. Det klippes blot af, så de passer med forstykket.

Læg klappen lige over den sorte lomme. Tjek at trykknappen kan lukkes, ved at forestille dig der kommer en syning ca 5-7 mm på klappen ( sæt en nål i for at tjekke) og vip klappen ned for at se om trykknappen passer, ellers er det nu du kan ændre det ved at klippe lidt af kanten på klappen.

Sy klappen fast med en syning. Klip sømrummet ned til 3 mm og vip klappen ned på plads.

Sy nu en stikning ca 5-7 mm nede på klappen. Den holder klappen nede på plads.

Nu skal vi til den lange lynlås, der skal på tasken.

Start med at sy 2 små stykker på lynlåsens ender. Stoffets retside mod lynlåsens retside. Brug en lynlåstrykfod, så du kommer ret tæt på lynlåsen.

Læg 2 små stykker stof ovenpå med retsiden nedad. Vend sytøjet om og sy ned i den tidligere stikning.

Buk stykkerne om til retsiden og giv en stikning i kanten. Det ser lidt sjusket ud at stykkerne er uens i størrelse, men du kan nu godt klippe dem til så de bliver samme bredde som lynlåsen.

Læg nu en af de stykker som jeg har kaldt lynlåsstykke ovenpå, ret mod ret, langs med lynlåsens øverste kant. Læg det sådan at pasmærker ligger på lynlåsens midte. Det betyder sikkert at der stikker stof ud i enderne, men det klippes bare af senere. Vigtigst er at pasmærket ligger i midten.

Sy stykket fast ved at sy ned i midten af lynlåsen, det er ca 5 mm inde. Vend dit sytøj om

læg nu en foer lynlåsstykke ovenpå med retsiden nedad. Sy det fast ved at sy fra den side hvor du kan se tidligere stikning. Sy præcist ned i stikningen.

Buk begge stofstykker tilbage og hold dem på plads med nåle. Klip enderne af lynlåsen af, så det får samme længde som det smalle lange stykke.

Gør det på samme måde ved lynlåsens nederste kant.

Nu skal vi til at samle tasken. Tag for og bagstykke i yderstof og læg det sammen med foerdelene. Vrang mod vrang. Sæt nåle i kanten for at holde sammen på de 2 lag. Sy en stikning helt ude i kanten rundt, så kan du nemlig pille nålene af igen ( eller klips som jeg bruger)

Muligvis passer yderdel og foerdel efterhånden ikke 100 % mere sammen, men så kan du klippe kanten ren. Det skal helst kun være 1-2 mm der er tale om. Her ses ren-klipning af mit bagstykke.

Nu skal midterstykket med lynlåsen syes.

Start med at tage de små stykker gjordbånd. Træk en D-ring på og buk dem på midten. Sæt dem fast med en syning, så de vender ind ad på lynlåsstykket.

Sy det lange stykke fast for lynlåsstykkets ender, ret mod ret. Det danner nu en ring.

Fra lynlåsstykkets bagside sættes foerdelen på, med retsiden mod lynlåsen. Sy en stikning for enderne ned igennem alle lagene i samme stikning som sidst.

Buk det lange stykke om til retten, så det nu danner en ring hvor yderstof og foerstof ligger mod hinanden , vrang mod vrang. Sy en stikning hele vejen rundt for at holde sammen på de 2 lag.

Skulle der være en lille bitte forskel i bredden ved sammensyning, skal du blot klippe det rent. Du kan se ved mine fingre at der faktisk er 2 mm der stikker ud over. Det klipper jeg rent. Nu passer det.

Ringen skal nu sættes fast på taskens yderdele. Ret mod ret. Du skal gøre op med dig selv i hvilken ende du helst vil have lynlåsen åbner ved brug af tasken. Prøv det af ved at sætte delene sammen med nåle. Det er vigtigt at du får pasmærker til at passe overfor hinanden. Jeg syer sådan at det er midterstykket der ligger øverst i symaskinen, når jeg syer. I rundingerne skal du muligvis trække en anelse i midtestykket. Alternativ kan du give et par små klip i midterstykket, men det er jeg faktisk ikke tilhænger af. Det vil nemlig svække taskens styrke. Det er vigtigt at du undgår folder i syningen. Stoffet kan godt bølge lidt, men der hvor du stikker med nålen må der ikke være nogen folder.

Vend det om til retten og tjek at du ikke har fået lavet folder. Det er nemlig nu du kan rette dem og ikke senere.

Lyn lynlåsen lidt op og sæt den anden taskeside på, igen ret mod ret. Sørg for at pasmærker passer, ellers vil tasken trække skæv

Sy delene sammen og vend om til retsiden igennem lynlåsen og tjek for folder. Vend den tilbage til vrangen og sy kantbånd på. Brug et lidt bredt kantebånd. Det er nemmere at sy på end et smalt, som jeg gjorde. Men det var lige det jeg havde på lager og så skulle det bruges. Jeg folder kantebåndet ud og syer det på med en stikning ned i foldekanten. Jeg lægger det på så tæt på den stikning der sidst er syet.

Måske virker dit sømrum lidt for bredt til at du kan folde kantebåndet omkring kanten, men så klipper du blot sømrummet ned til 3-4 mm. I rundingerne kan du nu også klippe et par små hak i sømrummet hvis du synes det vil hjælpe dig med at få kantebåndet til at lægge sig pænt. Buk kantebåndet omkring kanten og sy det fast med en stikning ude i kanten. Mit kantebånd er som sagt temmelig smalt og derfor kan det ikke blive helt lige når jeg syer det på. Men når tasken vendes rundt og trykket i facon, er der ingen der kan se helt ned i bunden af tasken.

Nu er tasken faktisk færdig og den kan vendes rundt til retten igennem lynlåsen.

Sæt en skulderrem på, og din Basicbag er klar til at tages i brug.

Hvis du bruger et meget kraftig stykke stof til tasken med en pæn bagside, så kunne du i princippet undlade at foere den og blot sy kantebånd på de rå indvendige sømme. Den teknik ses meget på købe-tasker.

Jeg synes det er meget anvendelig taske i en god størrelse. Ikke for stor, men alligevel stor nok til at rumme de vigtigste ting.

Håber du kan bruge mønsteret, og at du får lyst til at prøve det af. Giv meget gerne en melding tilbage eller endnu bedre tag mig på IG eller diverse sygrupper. Formålet med mønsteret er jo netop at se det blive brugt ❤

36 thoughts on “Gratis mønster og vejledning til skuldertasken Basicbag

  1. Hej Dorte. Åh tusind tak, du er simpelthen så sød. Jeg bliver altid så glad når jeg læser dine positive kommentarer både her og på diverse sygrupper. Stor tak til dig 😍

 1. Hejsa. Hvor er den fin. Tror du at den kan laves om til en bumbag hvis man ikke stiver den alt for meget af? Jeg mangler en større rektangulær bumbag.

  1. hej Sara. Mange tak skal du have. Ja i princippet kan den godt ændres til bumbag. Men man skal nok på en eller anden måde prøve om man kan få de stropper der skal bruges til remmen, til at side midt i det midterste stykke, ellers tror jeg tasken vil tippe. Håber det giver mening. Måske du kan prøve at se det indlæg der hedder festival taske. Skriv ordet i søgefeltet og indlæg vil komme frem. Rigtig god fornøjelse

 2. jeg er da helt vild med den taske – og sikke et stort arbejde du har lavet for at vejlede ! hvor er du dygtig og jeg siger mange gange tak for at dele

 3. Hej Gitte
  Du gør det igen og igen….. mange tak for din inspiration til diverse dit projekter. Må jeg stille dig et spørgsmål til tasken, som jeg håber du finder tid til at svare på?
  Mit stof er ikke så kraftigt, som jeg kunne tænke mig, så tasken bliver lidt for “slap”. Hvis jeg vælger at stryge lærred i, har du så erfaring med at lade det gå helt ud i sømrummet så det sys med, eller er det bedst at klippe det 1 cm minder end mønsterdelene så det ikke kommer med i sammensyningen? Jeg håber du forstår……
  Hilsen Tina

  1. Hej Tina. Jeg ville lade strygelærred gå med ud i sømrummet. Ellers er der nemlig fare for at i brug vil lærredet løsne sig. Rigtig god fornøjelse 😊

 4. Hej Gitte 🙂
  Jeg skal købe ind til at lave den her skønne taske i morgen til min datter, men skal bruges til en iPad og den str. du har lavet der, er for lille, så hvis jeg printer mønster større ud og self tilpasser lynlåse, tror du så jeg kan gøre det på den måde?
  Har ledt i flere dage nu efter en taske der passer i str. men ikke lykkes mig haha. din var så den første jeg fandt og som forventet den form osv min datter gerne vil have, men ud over iPad, ville det være godt der er plads til noget at drikke, telefon sov. Glæder mig så meget til at komme i gang.
  Hilsen Tanye

  1. Hej Tanya. Det burde kunne lade sig gøre på den måde du beskriver. Dog giver det nok lidt begrænsninger for hvor meget større du kan lave den, for så tror jeg stregerne på mønsteret vil forsvinde ved print. Det bedste ville være om man havde en printer der kunne printe ud i A3 størrelse. Det kunne være dejligt med en tilbagemelding om det lykkes 😍 rigtig god fornøjelse

 5. Heej Gitte.
  Vil man kunne bruge en 30cm lynlås istedet for 25cm.
  Min hovedregning gør at man godt kan, men er usikker om det er en god ide.
  Har nemlig den perfekte farve lynlås i tankerne, men den fås kun i 30cm 😅

  1. Hej Katja. Ja det kan du sagtens. Du skal blot sy hen over lynlåsen så den får den rigtig længde. Hvis det er en metal lynlås skal du sørge for at din nål rammer ned imellem tænderne når du syer på tværs. Drej med dit håndhjul på symaskinen. Ved en plast lynlås kan nålen sagtens gå ned igennem plasten. Du vil altid kunne bruge en lynlås der er længere end det der står skrevet på den måde. Er du i tvivl om hvad jeg mener, kan du evt læse dette lindlæg, hvor jeg netop bruger en for lang lynlås. Det er præcis samme metode. Rigtig god fornøjelse. https://sygal.dk/2023/01/21/paasyning-af-lynlaas-i-en-taske/

    1. hej Katje. Der er slet ingen problem med plast lynlås. Men når jeg syer på tværs hen over lynlåsen, bruger jeg altid håndhjulet for ikke at risikere min nål knækker. Rigtig god fornøjelse

 6. Du skriver at der skal klippes 5-7 mm sømrum. Syr du også 5-7 mm inde på stoffet ved sammensyning?

 7. Hej Gitte.
  Det er første gang jeg ser dine inspirationer. Hold nu op, de er flotte.
  Men hvordan får jeg mønstret ud til print?
  Hilsen Pia.

  1. Hej Pia. Mange tak skal du have. Under det 5. billede står der til download. tryk der og du kan printe. Sørg blot for at du printer i det der hedder faktisk størrelse eller 100 %. Tjek at den lille firkant på mønsteret måler 5 x 5 cm, så har du printet i den rigtige størrelse. Rigtig god fornøjelse

 8. Hejsa
  Jeg vil først sige tak fordi du giver dig til til at dele dine tinge med os.
  Jeg er yderst taknemlig for din rejsetaske . Er lige blevet færdig i dag
  Nu vil jeg så gerne give mig lag med basic tasken. Jeg tillader lige et spørgsmål. Jeg kan simpelhen ikke finde ude af den lomme hvor der skal bukkes 2cm ned er det en ydre eller inder lomme og skal der ikke foer i
  Rigtig god weekend
  Lone fra Nyborg

  1. Hej Lone. Hvor dejligt at høre. Nej der er ingen foer i nogle af lommerne. Den lomme der bliver bukker 2 cm ned er en baglomme. Altså den sidder bag på tasken. SÅ det er en yderlomme, men på taskens bagside. På min taske er det den store sorte lomme

 9. Hej Gitte
  Tak for nogle fantastiske taske oplæg 👌🏻 Jeg har lavet denne taske basicbag til min mor. Hun synes den er lige stor nok til hendes behov derfor havde jeg tænkt at skære lidt i længde til en anden. Men hvis jeg nu tager eks 3 cm i selve tasken skal jeg så “bare” tage 3 cm af i de stykker til lynlåsen. Synes det lyder så simpelt at det er fejl tænkt 😆
  På forhånd tak
  Hilsen Karin

  1. Hej Karin. Mange tak skal du have. Åh det tør jeg ikke lige sige, men det lyder fornuftigt. Ellers kan du også overveje at printe den i mindre størrelse. Det gør du ved at vælge f.eks 95 % i stedet for 100 %.

 10. Hej Gitte
  Jeg knus elsker dine mønstre og vejledninger.
  Jeg har syet flere ting -med godt resultat. Tak 🙏🏻
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig en helt simpelt crossbody uden lommer men som dog har nogle lidt andre dimensioner end din taske.
  Den skal være højere end den er bred.
  Har du et forslag til hvordan jeg kan give mig i kast med at lave er nyt mønster?
  Princippet ifht at sy den må jo være helt det samme. Jeg skal “bare” knække koden til ændring af mål 😅😅😆🙈

  Mon du kan hjælpe? ❤️

  Bh Karina

  1. Hej Karina. Ih hvor lyder det altså dejligt. Tak til dig😍 Min egen taske er også ved at være lidt udtjent, så jeg er i gang med at tænke tanker om en ny. Men leger lidt med at man kunne bruge samme mønster, men blot stille den på højkant, hvis du forstå hvad jeg mener. Så har du i princippet alle mønsterdelene, men skal blot sætte lynlås i et andet sted. Du kan måle dig frem på mønsterdelene hvor lang stykket er til tasken hele vejen rundt. Ret meget tættere på kommer jeg ikke lige nu. Men på sigt kommer der en ny taske ind på bloggen 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *